Fałszywy Ekolog

- literatura dziecięca
- Śledztwo od święta (tom 2)
- 2024-04-02
- 2024-04-02
Na Klarę spada kolejna zagadka - dosłownie, spada. Wraz ze stertą śmieci. Dlaczego ktoś wyrzucił z balkonu odpadki i dlaczego zrobił to w stroju krzaka?! Coś tu śmierdzi i nie są to tylko śmieci. Klara i i jej wujek Bartek angażują się w akcję i pomagają Komisarz Fijołek w rozwiązaniu sprawy.
Poznaj drugą książka z serii detektywistycznej „Śledztwo od Święta” i sprawdź swoje detektywistyczne umiejętności.
Kup Fałszywy Ekolog w ulubionej księgarni
Oceny książki Fałszywy Ekolog
11 użytkowników ma tytuł Fałszywy Ekolog na półkach głównych- Chcę przeczytać 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Fałszywy Ekolog
W kolejnej detektywistycznej historii o Klarze wprost na głowę jej wujka Bartka spada sterta śmieci. A wyrzuca je z hotelowego balkonu ktoś przebrany za krzak. I to w Dzień Ziemi!!! Coś strasznego. Klara przystępuje do akcji i wraz z komisarz Fiołek próbują zidentyfikować złoczyńcę. Sprawa nie jest prosta. Podejrzanych jest bardzo wielu. Na dodatek z każdą minutą pojawiają się nowe dowody w sprawie, a pobliska okolica zaczyna tonąć w śmieciach. Oj nieładnie… Kto próbuje wzbogacić się, na tym cuchnącym interesie? Sprawa choć trudna nie jest jednak nie do rozwiązania. Sięgnijcie po lekturę koniecznie i przekonajcie się sami kim jest tytułowy „Fałszywy ekolog”.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSolidna dawka wciągającej intrygi wymieszana z ciekawą tematyką, doprawiona nieoczywistością z zawijasami zmieniającej się akcji, dopełniona dodatkiem bliskich czytelnikowi bohaterów – oto przepis jak ukręcić dobrą dziecięcą powieść detektywistyczną, w której barwne ilustracje z nutką dowcipu są jak wieńcząca dzieło słodka posypka.
Artur Gębka z Niką Jaworską-Duchlińską połączyli swoje talenty – on ten do opowiadania intrygujących historii z zagadką w tle, ona do kolorowania i nadawania niezwykłych kształtów kreowanemu światu, aby stworzyć książki idealne: na letnie wyjazdy, wakacyjną nudę, wieczorne czytelnicze rytuały, pierwsze samodzielne zagłębianie się w dłuższą lekturę i… każdą inną chwilę i okazję wymagającą ciekawej lektury.
„Fałszywy ekolog” to opowieść z wątkiem ekologicznym, w którym czytelnik wraz z bohaterami musi rozwiązać sprawę hałd śmieci pojawiających się w mieście i okolicach. Poszlak i podejrzanych z motywem jest wiele, więc tylko wprawne detektywistyczne oko i bystry umysł pozwolą rozwiązać tę niechlujną zagadkę.
„Lepkie rączki” przenosi czytelnika na najsłodsze święto lata, gdzie lody w każdym smaku i kształcie kuszą z każdej strony, tylko że… ktoś usiłuje zniszczyć to słodkie święto. Kolejni, zrozpaczeni lodziarze poszukują pomocy u stróża prawa. Na szczęście na straży lodowych przysmaków czuwają też młode, bystre detektywki, którym nie umknie żaden szczegół, zwłaszcza w kolorze czekolady…
W obu książkach intryga nie jest zbyt zawiła, idealna dla młodych czytelników. Dodatkowymi atutami zaś są pytania do czytelników-detektywów, krótkie rozdziały i poręczny format książek. Miękka okładka, choć może mniej trwała, to świetnie się sprawdzi w podróży jako uzupełnienie bagażu. Atutem jest też fakt, że to seria: „Śledztwo od święta”, a więc można liczyć na jeszcze więcej ciekawych spraw do rozwiązania i cudownych ilustracji Niki Jawroskiej-Duchlińskiej w innych kolorach.
My złapaliśmy śledczego bakcyla i czekamy na więcej!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toArtur Gębka z Niką Jaworską-Duchlińską...
Mamy tutaj krótką, barwnie ilustrowaną książkę dla młodszych czytelników o ważnym temacie jakim jest ekologia.
Ciekawa książka dla młodszych czytelników bawi i uczy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKlara ma przed sobą pewne zagadkę, a także stertę śmierci. Zastanawia się kto zasypuje miasto odpadami i to w Dzień Ziemi. Musi rozwiązać tą sprawę wykorzystując przy tym zdolności detektywistyczne
Ciekawa książka dla młodszych czytelników bawi i uczy.
Lekka i przyjemna lektura. Bardzo ładne ilustracje. Polecam.
Lekka i przyjemna lektura. Bardzo ładne ilustracje. Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabawna, lekka lektura dla młodszych dzieci. A przy okazji nie na siłę przemycony wątek ochrony środowiska i zachowań proekologicznych. Godna polecenia. Fajna seria.