- reportaż
- opozycja uliczna w czasach rządów Zjednoczonej Prawicy (tom 1)
- opozycja uliczna
- 2024-02-17
- 2024-02-17
„Nikt się nie spodziewa Lotnej Brygady Opozycji” to kronika działań małej grupy osób, aktywistów opozycji ulicznej za rządów Prawa i Sprawiedliwości w latach 2015 - 2023. Ich działania demaskowały zakłamanie rządów Zjednoczonej Prawicy. Używając satyry skutecznie obnażali niegodziwości funkcjonariuszy partii rządzącej. Happeningi Lotnej Brygady Opozycji cieszyły się ogromną popularnością w mediach społecznościowych, jednocześnie wywołując nerwowe reakcje służb państwowych. Do historii przejdzie ich wieloletnia walka z kłamstwem smoleńskim i protesty podczas miesięcznic. Autorka Katarzyna Pierzchała brała udział w relacjonowanych zdarzeniach dokumentując je jako fotografka. Dlatego jej publikacja jest doskonałym wspomnieniem okresu gdy władza polityczna podzieliła Polaków na „lepszy i gorszy sort”. Oprócz rzetelnie opisującego wydarzenia tekstu, album/kronika opatrzony jest 350. fotografiami.
Kontakt z autorką: obywatelkpfotograf@gmail.com
Kontakt z autorką: obywatelkpfotograf@gmail.com
Kup Nikt się nie spodziewa Lotnej Brygady Opozycji, kronika obywatelskiego oporu 2015-2023 w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Nikt się nie spodziewa Lotnej Brygady Opozycji, kronika obywatelskiego oporu 2015-2023
5 użytkowników ma tytuł Nikt się nie spodziewa Lotnej Brygady Opozycji, kronika obywatelskiego oporu 2015-2023 na półkach głównych- Przeczytane 3
Tagi i tematy do książki Nikt się nie spodziewa Lotnej Brygady Opozycji, kronika obywatelskiego oporu 2015-2023
Cytaty z książki Nikt się nie spodziewa Lotnej Brygady Opozycji, kronika obywatelskiego oporu 2015-2023
Dodaj cytat z książki Nikt się nie spodziewa Lotnej Brygady Opozycji, kronika obywatelskiego oporu 2015-2023
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nikt się nie spodziewa Lotnej Brygady Opozycji, kronika obywatelskiego oporu 2015-2023
świetne foty. Tekst opisu doskonały. dla mnie 10
świetne foty. Tekst opisu doskonały. dla mnie 10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka dla mnie, uczestniczki wielu ulicznych zdarzeń, jest ważna i cenna. Budzi mój głęboki szacunek i ogromne uznanie. Myślę, że podobnie przyjęli ją także ci wielbiciele "Lotnej Brygady Opozycji", do rąk których trafiły egzemplarze tej kroniki-albumu wydanego nakładem autorki w niezmiernie niskim z konieczności (finanse!),niszowym nakładzie (około 300 egzemplarzy).
"Lotnej" przedstawiać nie trzeba. Relacje z jej akcji, happeningów, demonstracji zalewały internet, mówiono o nich w telewizji, pisano w prasie. Członkowie tej niewielkiej grupy ludzi, którzy postanowili satyrą i kpiną walczyć z pisowskim zamordyzmem, stali się bohaterami zbiorowej wyobraźni. Oferowali nam łyk świeżego powietrza w ponurej, zatęchłej atmosferze minionych ośmiu lat "dobrej zmiany". Przejdą do historii, to pewne. Ich działalność została nie tylko zauważona – m.in. udzielili wielu wywiadów - ale i doceniona przez opinię publiczną: W 2021 roku grupa wygrała konkurs o "Stołek", czyli nagrodę warszawiaków, czytelników "Gazety Stołecznej", która to nagroda w roku 2023 znalazła szczęśliwego nabywcę w licytacji na rzecz Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
W internecie, na profilach samej "Lotnej", ale i na kontach zaprzyjaźnionych z nią niezależnych mediów i portali społecznościowych, znaleźć można setki filmów dokumentujących wszystkie chyba akcje grupy. To bezpośrednie, "twarde" świadectwa jej dokonań. Jednak dopiero pod piórem kronikarza historia nabiera pełnego kształtu, bo obrazy i filmy z akcji „Lotnej” nie do końca tłumaczą się same, były bowiem doraźnym komunikatem, komentarzem do aktualnej chwili, którą wszyscy zainteresowani sytuacją w kraju, zwłaszcza ci, którzy są fanami „Lotnej”, dobrze znali i rozumieli, ale która z upływem czasu jednak zatarła się nieco w pamięci.
Kasia Pierzchała stworzyła kronikę wydarzeń, których była bezpośrednim świadkiem. Ta kronika to dzieło autorskie, efekt gigantycznej, żmudnej i bardzo starannej pracy. Kasi jest 346 zdjęć wybranych spośród tysięcy, które zrobiła, Kasi jest tekst i Kasia jest wydawcą albumu. Rezultat jej dwuletniej pracy jest imponujący, tak jak imponujące są dokonania "Lotnej". Zdjęcia pokazują jak to wyglądało - całą dynamikę, barwność, dramatyzm lub komiczny charakter zdarzeń. Ale bez tekstu nie byłoby kroniki i to właśnie tekst, moim zdaniem, stanowi w ogromnej mierze o wartości tej publikacji, bowiem przypomina wydarzenia kreowane przez władzę, przedstawia polityczne tło sytuacji, na które reagowała "Lotna" swoimi akcjami. We wstępie do każdego opisanego wydarzenia Kasia przedstawia jego polityczny kontekst, a zatem kolejny „wyczyn” PiS-u, na który „Lotna” odpowiadała na swój prześmiewczy, prowokacyjny, satyryczny sposób. Te wstępy do opisywanych i udokumentowanych zdjęciami zdarzeń to bardzo istotny element kroniki. W nich, w telegraficznym skrócie, autorka oferuje nam przegląd wydarzeń politycznych okresu „dobrej zmiany”.
Ta kronika nie jest „obiektywną”, beznamiętną relacją reporterską. W notce odautorskiej na wstępie czytamy, że „Kronika powstała w celu upamiętnienia ośmioletniej współpracy fotografki z aktywistami w ramach opozycji ulicznej”.
Nie ulega wątpliwości, że Kasia jest obserwatorem zaangażowanym, opowiadającym się jednoznacznie po stronie „Lotnej”, jest „ulicznicą”, tak jak członkowie „Lotnej” i dziesiątki, i setki innych, przez osiem lat szlifujących bruki, niepogodzonych z pisowską rzeczywistością narwańców, jest wiernym i oddanym kibicem „Lotnej”, w istocie uczestniczką opisywanych zdarzeń.
Odbija się to w języku, jakim Kasia przedstawia poczynania władzy i opisuje akcje „Lotnej” – to język „ulicy”: prosty, potoczny, jędrny, celny i z „epitetami” oraz ulicznymi neologizmami („naszczalnik”, „ziemkiewiczok” i wiele innych),a przy tym dowcipny i lekki. Kasia nie przebiera w słowach, nazywa rzeczy po imieniu, bez taryfy ulgowej przedstawia obraz paranoi, która opanowała państwo PiS i jego służby, cytując wypowiedzi przedstawicieli władzy, np. Beaty Szydło słynne „Te pieniądze im się po prostu należały” czy Gowina „Czasami nie starczało mi do pierwszego”, czy taki, zamieszczony w pozwie policji, opis faktu wymalowania przez uliczników na płycie Placu Piłsudskiego krzyży upamiętniających ofiary Covidu: „umieszczenie dwóch przecinających się linii koloru czarnego bez zgody zarządzającego”. Kasia potępia pisowską władzę i kpi z niej tak jak „Lotna”. Jednocześnie, co uważam za bardzo cenną wartość dodaną publikacji, jej autorka przedstawia uwarunkowania prawne działania państwa i obywateli, np. przepisy regulujące organizację zgromadzeń publicznych, co przydaje kronice także waloru kształcącego. Uczestników grupy przedstawia z podziwem, szacunkiem i sympatią. Zagląda za kulisy przygotowań do happeningów, zamieszcza barwne anegdoty z działalności grupy.
Kasia wtrąca do opisów także swoje osobiste komentarze i interpretacje zdarzeń, często dowcipne puenty, które dodają relacjom dodatkowego smaku i są jej autorskim wkładem do opowieści o LBO. Ale bywa, że pozwala sobie także na komentarz gorzki, taki jak np. ten dotyczący reakcji publiczności na akcję „Jej wysokość inflacja” na Krakowskim Przedmieściu w czerwcu 2023 roku: „Niby wszyscy dorośli, a udają, że ich problem nie dotyczy. Wydaje im się, że jak obejdą jej wysokość inflację dużym łukiem, to z ich portfeli nie zniknie ponad piętnaście procent ich wartości. Polacy to jednak wymarzony elektorat dla PiSu.”
Kronika napisana jest inteligentnie, operuje kodami znanymi ludziom czytającym, uczestniczącym w kulturze nie tylko masowej, ale i wyższej, tak jak i członkowie „Lotnej”, którzy w jednej z akcji sięgnęli po scenę z „Makbeta” Szekspira. Mamy więc w kronice, w tytułach rozdziałów czy opisów akcji, trawestacje tytułów pozycji światowej literatury („Dyktatura w czasach zarazy”, „Przyczepa pod specjalnym nadzorem”) jak i tytułów popularnych filmów czy seriali („Leon amator”, „Lotny szpieg z krainy Deszczowców”, „Drużyna szczepienia”).
W sumie to świetna, wciągająca lektura, pierwsza, może jeszcze nie całkiem pełna (Kasia opisuje tylko te wydarzenia, których była naocznym świadkiem, czyli zdecydowaną większość z nich),ale jednak monografia działalności Lotnej Brygady Opozycji, której akcje, porównywane do akcji „Pomarańczowej Alternatywy” z czasów PRL-u, przejdą do historii Polski lat 2015 – 2023. Jest to także pierwszy pomnik wystawiony tej niewielkiej grupie obywatelsko i patriotycznie natchnionych ulicznych zapaleńców-satyryków, którym – oczywiście! – cześć i chwała.
Ta książka dla mnie, uczestniczki wielu ulicznych zdarzeń, jest ważna i cenna. Budzi mój głęboki szacunek i ogromne uznanie. Myślę, że podobnie przyjęli ją także ci wielbiciele "Lotnej Brygady Opozycji", do rąk których trafiły egzemplarze tej kroniki-albumu wydanego nakładem autorki w niezmiernie niskim z konieczności (finanse!),niszowym nakładzie (około 300...