Okładka książki Ostatni samobójca autorstwa Tomasz Wandzel
Okładka książki Ostatni samobójca autorstwa Tomasz Wandzel
Tomasz Wandzel Wydawnictwo: Lind&Co Cykl: Komisarz Oczko (tom 7) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
e-book
Komisarz Oczko (tom 7)
2024-02-12
2024-02-12
W kawalerce, która jest wynajmowana na godziny dla par poszukujących dyskretnego lokum, zostają odnalezione zwłoki Marka Kowalczyka. Już pierwsze oględziny miejsca zdarzenia sugerują, że mężczyzna sam powiesił się w łazience. Do takich samych wniosków dochodzi Ksenia Marczak, patolog przeprowadzająca sekcję zwłok. Jednak nie daje jej spokoju fakt, że w ciągu ostatniego roku jest to kolejne, bardzo podobnie wyglądające samobójstwo. Dlatego swoimi spostrzeżeniami dzieli się z policją. Komisarz Oczko musi sprawdzić, czy to tylko zbieg okoliczności, czy też wszystkie te samobójstwa są z sobą powiązane.

Kup Ostatni samobójca w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

1443 1443

Oceny książki Ostatni samobójca

Opinie i dyskusje o książce Ostatni samobójca

Ostatni samobójca
Charakterystyczna dla tej serii, syntetyczna intryga, bez wypełniaczy i z szybko toczącym się śledztwem. Komisarz Oczko prowadzi dochodzenie w sprawie śmierci mężczyzny wskutek powieszenia w łazience. Okoliczności właściwie nie wskazują na czynne sprawstwo osób trzecich. Nietypowe jest jednak to, że mężczyzna był nagi, zaś do zdarzenia doszło w mieszkaniu wynajmowanym dla par na godziny. Najdziwniejszy jednak okazuje się zbieg niemal identycznych przypadków, jakie miały miejsce w zbliżonym czasie. Czy coś łączy ze sobą te niecodzienne „wypadki”? Odkrycie powiązania będzie stanowić przełomowy moment w śledztwie. Dziwiła mnie tylko w trakcie tego dochodzenia, utrzymująca się wiara komisarza, że identyczne „samobójstwa” mogą być wynikiem zbiegu okoliczności, względnie że szuka on jedynie osoby namawiającej do ich popełnienia.

Ostatni samobójca

Komisarz Oczko – łebski facet! Autor łebski teź! Żeby tak nakombinować w fabule, by czytelnik co chwilę zmieniał zdanie o co tu chodzi - aż miło poczytać. Choć właściwie „miło” to słowo średnio pasujące, kiedy mieszkanie na wynajem na godziny przynosi takie niespodzianki, samobójczy trup ściele się gęsto, a sprawa robi się coraz bardziej zagmatwana. Komisarz Oczko próbuje to wszystko poukładać, a czytelnik razem z nim. Dobra, solidna kryminalna robota, oczywiście na miarę takiego książkowego drobiażdźku, do połknięcia w jeden krótki wieczór. I dowód na to, że małe nie musi być nudne

Dobrze się czyta, zawsze coś nowego.

Dobrze się czyta, zawsze coś nowego.

729 użytkowników ma tytuł Ostatni samobójca na półkach głównych
185 użytkowników ma tytuł Ostatni samobójca na półkach dodatkowych

Tomasz Wandzel
Tomasz Wandzel
Tomasz Wandzel – autor bestsellerowej serii kryminałów Komisarz Oczko oraz wielu powieści kryminalnych, historycznych i obyczajowych.

Czytelnicy Ostatni samobójca przeczytali również

Okra Konrad Modrzejewski
Okra
Konrad Modrzejewski
Horror Nowy zespół, nowa sprawa, nowe miejsce zbrodni, pracy i chwilowego zamieszkania ekipy. Komisarz Filip, Tomek i nieoficjalnie Sara, trafiają na wyspę Okra gdzie w ośrodku wczasowym znaleziono ciała trzech osób. Atmosfera powieści jest cmentarna. Dosłownie, bo część akcji rozgrywa się właśnie tam. Ponadto organizowane są na wyspie noce horroru co w mglistej atmosferze wyspy musi robić piorunujące wrażenie. Maraton filmów grozy organizowany jest raz do roku. Niech się Halloween w Stanach schowa! Zjeżdża dużo młodzieży z całej Polski. Prokurator Królik, straszny formalista, nielubiany przez zespół zachowuje się tak jakby bojkotował śledztwo. Zbliża się termin kolejnego festiwalu. Wieje grozą. Wszystkie służby w pogotowiu . Czy pokaz filmów zamieni się w igrzyska śmierci? Kalki z jakich skorzystał Harlan Coben, Wojciech Chmielarz, Cyryl Stronę są. Wiecie to jezioro. Ten las. Dużo młodzieży. Dzieje się coś złego. I wypełniamy te ramkę czym wola. To wypełnienie u Modrzejewskiego podoba mi się najbardziej. Aby dopełnić opisu grozy, autor w niewielkiej odległości osadza zakład, ośrodek, szpital raczej, dla psychicznie i nerwowo chorych i morduje po kolei w równych odcinkach czasu. Tak to już nie horror a slasher jak zauważyła Sara. Podobało mi się. Nawet te podsumowania Filipa, stary jestem, były na miejscu. No niestety, czas ucieka niszczy człowieka. ----------------------- Wzbogaciłam swój słownik o piżmian nie mylić z piżmakiem.
Hana - awatar Hana
oceniła na63 miesiące temu
Kasztanowo Konrad Modrzejewski
Kasztanowo
Konrad Modrzejewski
Ta książka to nie jest klasyczny kryminał do poduszki — to raczej wejście w duszną, ciężką przestrzeń, gdzie zło nie ma jednej twarzy, a sprawa kryminalna jest tylko pretekstem do pokazania czegoś znacznie głębszego. Już od pierwszych stron czuć, że historia będzie „lepka” — pełna napięcia, niedopowiedzeń i emocjonalnego ciężaru. Komisarz Filip Schiller nie jest bohaterem, którego łatwo polubić. To postać poszarpana od środka — zmęczona, momentami cyniczna, ale jednocześnie wciągająca właśnie przez swoje pęknięcia. Autor nie próbuje go wybielać, tylko pokazuje w całej surowości. Dzięki temu śledztwo staje się bardziej osobiste — nie chodzi tylko o rozwiązanie sprawy, ale o to, co ona robi z człowiekiem, który ją prowadzi. Największą siłą książki jest klimat. Jest gęsty, niemal przytłaczający — jakby powietrze w tej historii było cięższe niż powinno. Miasto (albo przestrzeń, w której toczy się akcja) nie jest tylko tłem — ono żyje, oddycha i przygniata bohaterów. Wszystko jest lekko przygaszone, jakby świat był filtrowany przez zmęczony umysł Schillera. Sama intryga kryminalna jest dobrze skonstruowana, ale niekoniecznie „efektowna” w hollywoodzkim sensie. Tu bardziej chodzi o powolne odkrywanie prawdy — warstwa po warstwie, jakbyś zdejmował kolejne maski. I kiedy już myślisz, że rozumiesz, pojawia się coś, co burzy ten obraz. To książka, która zostawia ślad — nie przez szokujące zwroty akcji, ale przez nastrój i psychologiczny ciężar. Po zakończeniu nie czujesz ulgi, raczej lekkie przygnębienie i refleksję.
Małgorzata Matras - awatar Małgorzata Matras

Cytaty z książki Ostatni samobójca

Dodaj cytat z książki Ostatni samobójca