SFinks Magazyn o fantastyce Zima 2021

Okładka książki SFinks Magazyn o fantastyce Zima 2021 autora Wojciech Sedeńko, 16431715
Okładka książki SFinks Magazyn o fantastyce Zima 2021
Wojciech Sedeńko Wydawnictwo: Stalker Books Cykl: SFinks (tom 63) publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
SFinks (tom 63)
2021-02-15
2021-02-15

Kup SFinks Magazyn o fantastyce Zima 2021 w ulubionej księgarnii

Oceny książki SFinks Magazyn o fantastyce Zima 2021

OPINIE i DYSKUSJE o książce SFinks Magazyn o fantastyce Zima 2021

4 użytkowników ma tytuł SFinks Magazyn o fantastyce Zima 2021 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki SFinks Magazyn o fantastyce Zima 2021

Wojciech Sedeńko
Wojciech Sedeńko
Inicjator i Spiritus movens festiwalu fantastyki SedeńCon.. Czytelnik, fan, redaktor, wydawca, selekcjoner antologii i animator fantastyki w jednym. Pomysłodawca i koordynator wirtualnej Encyklopedii Fantastyki, rednacz kwartalnika „SFinks”. Fan, selekcjoner i wydawca antologii, redaktor odpowiedzialny za repertuar Wydawnictwa Solaris (do roku 2018) i Stalker Books (od roku 2018),a przede wszystkim miłośnik i promotor fantastyki. Organizator Festiwalu Fantastyki (od 1994 roku),dwóch Polconów i kilkudziesięciu innych konwentów, twórca Nagrody SFINKS i sygnatariusz dokumentu powołującego nagrodę im. J.A. Zajdla. Twórca i wieloletni redaktor naczelny periodyku „SFinks” (1994 – 2002, 2020 -). Wybór opowiadań z pionierskiej antologii lat 90-tych XX. wieku „Wizje alternatywne 1 - 6” ukazał się w w Czechach, podobnie jak antologia rosyjska „Wilcza krew”. Także w Czechach ukazała się w roku 2005 antologia skomponowana z opowiadań nagrodzonych SFINKSEM. Założyciel w 1991 roku księgarni wysyłkowej Verbum, przemianowanej potem na księgarnię Solarisnet.pl - najstarszą i największą księgarnię wysyłkową z fantastyką w Polsce. Kiedyś był to sklep wyłącznie z fantastyką, obecnie ma w ofercie wszelkie rodzaje książek, audiobooki i e-booki. Księgarnia, dzięki jej założycielowi, stara się swoich odbiorców integrować wokół różnych inicjatyw kulturalnych, konwentów, pism, serii książkowych, fanpagów i portali internetowych. Aktualny adres strony to Esef.com.pl Dziennikarz współpracujący z miesięcznikami, tygodnikami i dziennikami w całej Polsce, najdłużej z "Nową Fantastyką" (lata 1990-2001),dla której pisał co miesiąc recenzje oraz felietony. Oprócz tego publikacje (felietony, recenzje, wywiady, opowiadania) w "Przeglądzie Technicznym", "Gazecie Olsztyńskiej", "Gazecie Wyborczej", "Tygodniku Powszechnym",. Publikował artykuły o fantastyce i wywiady w periodykach zagranicznych: "Realnosti Fantastiki" (Ukraina),"Gigameshu" (Hiszpania),"Galaktice" (Węgry),"Shayol Jahrbuch zur Science Fiction 2004" (Niemcy). Współzałożyciel z Piotrem Gąsiewskim w 1993 roku wydawnictwa "Stalker", które opublikowało tylko jedną książkę - powieść Grzegorza Drukarczyka Zabijcie Odkupiciela. W latach 1999-2018 pracował dla Wydawnictwo Solaris. Od 2019 prowadzi własne wydawnictwo, Stalker Books. Jako redaktor pracował dla wydawnictw: Prószyński i S-ka, Zysk i S-ka, Rebis - zredagował ponad 740 książek z fantastyki i literatury pięknej. W wydawnictwie Solaris dzięki niemu ukazało się kilka unikalnych serii wydawniczych, jak Klasyka Science Fiction, The Best Of, odkryto na nowo fantastykę rosyjską i ukraińską, wydawano mało znane utwory z fantastyki hiszpańskiej, niemieckiej, czeskiej. Jest zwolennikiem twardej science fiction i popularyzatorem krótkich form literackich. Dzięki niemu ukazała się w Polsce kultowa antologia Harlana Ellisona Niebezpieczne wizje. W porozumieniu z Lechem Jęczmykiem reaktywował dwie serie antologii: Kroki w nieznane i Rakietowe szlaki. Następnie przygotował kilka antologii amerykańskiej science fiction pod wspólnym tytułem Złoty Wiek SF. Jest popularyzatorem polskiej fantastyki. W 1990 roku zredagował pierwszą w Polsce antologię opowiadań oryginalnych, pisanych na zamówienie - Wizje alternatywne. Kontynuował tę pracę, co kilka lat wydając kolejne tomy opowiadań oryginalnych - łącznie do 2007 roku ukazało się 6 tomów "Wizji alternatywnych". Do fandomu wstąpił w 1977 roku. Był członkiem OKMFiSF, PSMF. Założyciel stowarzyszenia Warmiński Klub Fantastyki oraz klubów olsztyńskich: Klub Fantastyki "Stalker" i Warmiński Klub Fantastyki, a także Klubu Fantastyki w Choszcznie. Założyciel i redaktor fanzinów: Cojegrane, Forum, Albedo. Organizator kilkunastu ogólnopolskich konwentów: Stalcon w latach 1985-1987, Polcon 1990 i 1993 i wielu pomniejszych imprez w Olsztynie, jak Dni Stalkera, Studia Video itp. Od 1994 organizuje Międzynarodowy Festiwal Fantastyki, początkowo w Olsztynie, a od 1999 roku na zamku krzyżackim w Nidzicy. Od 2019 roku festiwale najczęściej odbywają się w popularnych warmińsko-mazurskich ośrodkach wypoczynkowych: Kalbornia, Mierki, Waplewo. W 2021 roku odbyły się dwie edycje, czerwcowa w Kalborni i październikowa w Nidzicy. Na 25. festiwalu uczestnicy na forum postanowili imprezie nadać miano SedeńCon. Oficjalna strona: https://festiwalfantastyki.com.pl

Cytaty z książki SFinks Magazyn o fantastyce Zima 2021

Dodaj cytat z książki SFinks Magazyn o fantastyce Zima 2021