Wyrocznia

Okładka książki Wyrocznia autora Thomas Olde Heuvelt, 9788383612737
Okładka książki Wyrocznia
Thomas Olde Heuvelt Wydawnictwo: Albatros horror
horror
Orakel (2021) / Oracle (2024)
2025-05-07
2025-05-07
Anna Dobrzańska

Kup Wyrocznia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wyrocznia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wyrocznia

Tak średnio bym powiedziała, tak średnio.
Początek dawał nadzieję, że będzie świetnie. Niestety im dalej, tym bardziej opowieść dla nastolatków. Były momenty brutalne, owszem, ale mieszczące się w granicach normy.
Sądzę, że w wielu lat 13/14 byłabym zachwycona.

Tak średnio bym powiedziała, tak średnio.
Sądzę, że w wielu lat 13/14 byłabym zachwycona.

Dawno nie czytałam książki z tak zmarnowanym potencjałem. Początek świetny- intrygująca tajemnica, dobrze napisane postacie. Moim zdaniem autor przedobrzył. Bardzo dużo różnych wątków wplótł w fabułę. W rezultacie otrzymaliśmy przeciągnięty niby horror, który jest połączeniem Archiwum X, The Last of Us i Agnetow NCIS. Od połowy książka potwornie mnie wymęczyła. Po spektakularnym „Hexie” po tym tytule spodziewałam się czegoś więcej.

Odkrycie XVIII-wiecznego żaglowca o nazwie "Wyrocznia" przez dwójkę nastolatków na obrzeżach rodzinnego miasta brzmi jak zapowiedź przygody, która jednak szybko przeradza się w historię pełną grozy.
Autor umiejętnie buduje niepokojącą atmosferę: mglisty poranek, sfatygowany statek oraz otwarty właz do ładowni tworzą razem sugestywną scenerię, która od początku zapowiada, że wydarzy się coś złego.

Od momentu zniknięcia Emmy po uderzeniu pokładowego dzwonu opowieść nabiera coraz mroczniejszego klimatu, a kolejne zniknięcia przyjaciół dziewczyny, ojca Luki oraz policjantów potęgują poczucie bezsilności wobec nieznanej siły żyjącej w głębinach morskich.

Ksiażka wyróżnia się mroczną atmosferą i umiejętnie stopniowanym napięciem, pozostawiając czytelnika w stanie ciągłego niepokoju i domysłów, jakie będzie zakończenie tej historii.

306 użytkowników ma tytuł Wyrocznia na półkach głównych
61 użytkowników ma tytuł Wyrocznia na półkach dodatkowych