Popularne wyszukiwania
Polecamy
Gry afrykańskie

- Afrikanische Spiele (1936)
- 2024-01-18
- 2024-01-18
Herbert – szesnastolatek znużony szkołą, mieszczańską sterylnością, kultem produktywności i komfortu – szuka ciekawszego świata. Najpierw znajduje go w książkach, a wreszcie ucieka do Afryki, której wyimaginowany obraz od dawna nosi w głowie i w sercu. Co tam odnajdzie? Czy dzikie, autentyczne życie, którego tak bardzo pragnie? Niebezpieczeństwo i prawdziwą przygodę? Samego siebie? Ernst Jünger (1895–1998) – jeden z czołowych, ale i najbardziej kontrowersyjnych pisarzy niemieckich; oficer, publicysta, filozof, entomolog. Ochotnik I wojny światowej, ostatni odznaczony orderem Pour le Mérite. „Konserwatywny rewolucjonista”, po przejęciu władzy przez NSDAP został „emigrantem wewnętrznym”. Wcześniej, w roku 1913, uciekł z domu, by wstąpić do Legii Cudzoziemskiej. Gry afrykańskie to zbeletryzowane wspomnienia z tej wyprawy, niepozbawione ironicznej refleksji i nabieranego przez lata dystansu.
Kup Gry afrykańskie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Gry afrykańskie
52 użytkowników ma tytuł Gry afrykańskie na półkach głównych- Chcę przeczytać 30
- 2024 2
- Niemiecka 1
- Literatura piękna 1
- Literatura europejska (XX/XXI wiek) 1
- Pojedyncze 7.1 i więcej 1
- Nie ma w bibliotece 1
Tagi i tematy do książki Gry afrykańskie

Ernst Jünger
Ernst Jünger był niemieckim nacjonalistą, ale nacjonalizm pojmował na własny sposób. Podczas pierwszej wojny światowej jako żołnierz był wielokrotnie ranny i wyróżniany najważniejszymi odznaczeniami II Rzeszy, w czasie drugiej – już jako oficer – przebywał głównie w Paryżu. Jünger zachowywał dystans zarówno do NSDAP, do której nigdy nie przystąpił, jak i do osoby Hitlera. Powieść Jüngera Na marmurowych skałach postrzega się jako metaforyczną krytykę nazizmu.
Jünger przeprowadzał na sobie eksperymenty z wieloma narkotykami – m.in. jako jeden z pierwszych opisywał doświadczenia z LSD (znał się z jego odkrywcą, Albertem Hofmannem). Podróże pod wpływem psychodelików zainspirowały go do napisania Drogen und Rausch (Przybliżenia. Narkotyki i upojenie). Pisarz zajmuje się w niej filozoficznym aspektem odurzenia, ksiązka stanowi studium ludzkich transgresji i środków, za pomocą których ludzie przekraczali granice rzeczywistości. Ponadto pasją, która pochłaniała go przez całe życie, było zbieranie owadów.
Urodził się jako pierwsze dziecko aptekarza. W czasie jego dzieciństwa rodzina przenosiła się kilkakrotnie, między innymi do Hanoweru, gdzie Ernst uczęszczał do gimnazjum. Jako 18-latek pod wpływem książek opisujących przygody europejskich kolonizatorów w Afryce, zgłosił się do służby w Legii Cudzoziemskiej. Szybko jednak powrócił do Niemiec na skutek interwencji swojego ojca.
W 1914, po wybuchu wojny, zgłosił się na ochotnika do armii. W listopadzie 1915 został skierowany na front do Szampanii. Służył na froncie zachodnim, głównie we Francji. W ciągu kolejnych czterech lat czternastokrotnie był ranny, został odznaczony między innymi Krzyżem Żelaznym I klasy oraz Orderem Pour le Mérite – jako jeden z ostatnich. Był ostatnim żyjącym kawalerem tego orderu. Zakończył wojnę jako dowódca kompanii szturmowej w stopniu porucznika.
Po wojnie wydał swoje okopowe wspomnienia, które zostały entuzjastycznie przyjęte przez prawicową prasę. W 1923 zawiesił karierę w wojsku. Zajął się studiami – zoologią i filozofią – których jednak nie ukończył. Zwrócił się ku pracy pisarskiej i dziennikarskiej. Po przejęciu władzy przez nazistów odrzucił ich propozycje zajęcia miejsca w Reichstagu oraz członkostwa w tzw. akademii poetów (Dichterakademie). Pociągnęło to za sobą różne nieprzyjemności, m.in. przeszukanie mieszkania przez Gestapo.
W 1939 wydał powieść Na marmurowych skałach, która zapoczątkowała serię powieści fantastycznych w jego twórczości. Kolejne były: Heliopolis (1949),Szklane pszczoły (1957),Eumeswil (1977) oraz Problem Aladyna (1983). W Szklanych pszczołach Jünger poddał konserwatywnej krytyce rozwój techniczny – przeciwstawiał technikę naturze oraz zwrócił uwagę na zagrożenia ze strony postępu technicznego, a także na potrzebę przeciwdziałania im.
Po wybuchu wojny Jünger jako oficer Wehrmachtu został skierowany do stolicy okupowanej Francji, gdzie zajmował się cenzurą listów. W tym okresie nawiązał stały kontakt z przedstawicielami paryskich elit kulturalnych pozostałych po klęsce 1940 we Francji. Spotkał się m.in. z Jean-Paulem Sartrem i Picassem. Jego syn Ernst poległ 29 listopada 1944 na froncie włoskim.
Po ostatecznej klęsce III Rzeszy pisarz nie zgodził się na wypełnienie denazyfikacyjnego kwestionariusza i otrzymał zakaz publikacji w brytyjskiej strefie okupacyjnej, który został uchylony w 1949. Wtedy mieszkał już w Wiflingen w Badenii-Wirtembergii. W dalszych latach swojego życia wciąż podróżował, brał udział w spotkaniach upamiętniających ofiary wojen, wydawał kolejne książki. Otrzymał wiele nagród literackich oraz niemieckich odznaczeń, w tym Order Zasługi Republiki Federalnej Niemiec.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gry afrykańskie
Powieść stanowiąca beletryzowane wspomnienia Jungera z okresu młodzieńczego epizodu w Legii Cudzoziemskiej.
16-latek znudzony mieszczańską atmosferą wilhelmińskich Niemiec ucieka do Francji, do Legii Cudzoziemskiej, aby za jej pomocą dostać się do Afryki. Wciąż owitej w jego głowie kolonialnym nimbem tajemnicy, niezbadanej, jak w Conradowskim "Jądrze Ciemności". Na miejscu ukazuje mu się zbiurokratyzowana i zhierarchizowana struktura Legii nie mająca wiele do czynienia z romantycznymi oczekiwaniami, za to bardzo przypominająca rodzinny dom i szkołę.
Ileż musi się zmienić, aby wszystko pozostało po staremu, by zacytować di Lampedusę.
Powieść krótka, zwięzła, po Jungerowsku szczera w rozliczeniu z młodzieńczym wybrykiem.
Wedle posłowia zawiera wewnętrzną grę z cenzurą epoki nazistowskiej (Legia i Legioniści byli na cenzurowanym w III Rzeszy),szczerze mówiąc nie wychwyciłem jej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to16-latek znudzony mieszczańską atmosferą wilhelmińskich Niemiec ucieka do Francji, do Legii Cudzoziemskiej, aby za jej pomocą dostać się do Afryki. Wciąż owitej w jego głowie kolonialnym nimbem tajemnicy, niezbadanej, jak w Conradowskim "Jądrze Ciemności". Na miejscu...
Bodaj najsłabsza pozycja Jungera jaką czytałem.
Bodaj najsłabsza pozycja Jungera jaką czytałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z tych książek dla których ważny jest kontekst jej napisania i wydania- 1936 r w Niemczech. Daje to szerszy kontekst na te z pozoru prostą powieść łotrzykowską oparta na prawdziwych przeżyciach autora. wiedząc o dusznej, ciasnej atmosferze hitlerowskiej propagandy inaczej można spojrzeć na poszukującego wolności od społecznych schematów nastolatka i barwna galerię ludzi, których spotyka podczas swej ucieczki i w Legii Cudzoziemskiej. Junger pokazuje różnorodność i złożoność ludzkich losów podczas gdy propaganda hitlerowska wskazywały tylko jeden słuszny model postępowania i wartościowania. Jednocześnie jest to książka bardzo pozytywna i pełna akceptacji. Razem z dojrzałym, pięknym i lekkim stylem pisania czyni to" Gry afrykańskie" powieścią o uniwersalnym, nieprzemijającym znaczeniu.
To jedna z tych książek dla których ważny jest kontekst jej napisania i wydania- 1936 r w Niemczech. Daje to szerszy kontekst na te z pozoru prostą powieść łotrzykowską oparta na prawdziwych przeżyciach autora. wiedząc o dusznej, ciasnej atmosferze hitlerowskiej propagandy inaczej można spojrzeć na poszukującego wolności od społecznych schematów nastolatka i barwna galerię...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna powieść, która mogłaby być spokojnie czytana przez 14-letniego chłopca. Jest jednak kilka miejsc "głębokich", przekraczających ten schemat. Dobra do aktywnego wypoczynku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKochani! nie jest to literatura podróżnicza. Ewentualnie książka drogi. Po prostu powieść.