Basia. Wielka księga psów i kotów oraz innych zwierzęcych przyjaciół

Okładka książki Basia. Wielka księga psów i kotów oraz innych zwierzęcych przyjaciół autora Marianna Oklejak, Zofia Stanecka, 9788327672827
Zofia StaneckaMarianna Oklejak Wydawnictwo: HarperCollins Polska, HarperKids Cykl: Basia. Wielka księga. Poznawaj świat z Basią (tom 5) Seria: Basia. Wielka księga literatura dziecięca
literatura dziecięca
Basia. Wielka księga. Poznawaj świat z Basią (tom 5)
Basia. Wielka księga
2023-10-11
2023-10-11

Kup Basia. Wielka księga psów i kotów oraz innych zwierzęcych przyjaciół w ulubionej księgarnii

Oceny książki Basia. Wielka księga psów i kotów oraz innych zwierzęcych przyjaciół

OPINIE i DYSKUSJE o książce Basia. Wielka księga psów i kotów oraz innych zwierzęcych przyjaciół

Mamy kilka ukochanych serii, obok których nie możemy przejść obojętnie. Są to zwykle książki o zwierzętach. Szczególnie te z leśne, bo moja córka jest wielką miłośniczką spacerów po lesie. Im większymi wertepami wędrujemy tym lepiej. Do tego im więcej zwierząt możemy podejrzeć tym cudowniej. Poza tym kocha się w tym lesie brudzić, dotykać wszystkiego, wspinać, poznawać nowe zakamarki. Do takich ciekawskich bohaterek należy też wykreowana przez Zofię Stanecką Basia. Na ilustracjach Marianny Oklejak jest to zwyczajna dziewczynka z prostymi włosami, pyzatą buzią, czasami niesforna i brudna. Ot tak normalnie przeżywająca dzieciństwo. I pewnie to sprawiło, że moja córka tak bardzo pokochała serię, w której może zobaczyć bohaterkę doświadczającą różnych emocji, muszącą zmierzyć się z różnymi wyzwaniami oraz kochającą zwierzęta. Sama seria przez piętnaście lat istnienia pięknie się rozrosła i dzięki temu znajdziemy w niej publikacje dla najmłodszych, przedszkolaków, a nawet uczniów. Są tam zarówno przygody rezolutnej dziewczynki w wieku przedszkolnym, jak i jej młodszego brata Franka, przyjaciół, a nawet powieści dla uczniów. Każda podsuwa młodym czytelnikom inną problematykę. W historiach o Franku zobaczymy, w jaki sposób Basia uczy swojego młodszego brata różnych rzeczy. Będziemy razem z nim uczyć się kolorów, liczenia, zwierząt, kształtów, samodzielności. Z kolei w opowieściach z bohaterką serii znajdziemy problem zakazów i nakazów. Pojawi się też przygotowanie do świąt, wyprawimy się do lasu czy na piknik, a nawet do szpitala, muzeum i w wiele innych miejsc. Z kolei podseria o przyjaciołach będzie pretekstem do opowiedzenia o różnorodności, tolerancji, miłości, tęsknocie, stracie i wielu innych ważnych problemach. Jeśli nie znacie tej serii i macie dzieci sięgające po kartonowe czytanki lub w wieku przedszkolnym to sięgnijcie. Czeka Was wspaniała i pouczająca przygoda. Dzięki tym książkom łatwiej Wam będzie wyjaśnić dzieciom wiele spraw i rozbudzić ciekawość świata, przygotować na trudne doświadczenia. Dziś zapraszam Was na spotkanie z dwoma tomami: „Basia i nocowanka” i Basia. Wielka księga psów i kotów” Obie fantastycznie się u nas sprawdziły, obie pozwoliły na poruszenie aktualnie ważnych problemów.
„Basia i nocowanka” to opowieść o nocowaniu Anieli u bohaterki. Przynajmniej takie są plany, a z tymi w życiu bywa różnie. Bardzo łatwo o rozczarowanie. Nim jednak do niego dojdzie Basia obmyśli, co zamierza robić z przyjaciółką, jak będą wyglądały ich zabawy. Nocowanie może przerodzić się w całonocną zabawę. Niestety plany pomieszała choroba jednej z postaci i cała akcja zostaje odwołana. To prowadzi do olbrzymiego rozczarowania i żalu, które łatwo mogą zmienić się z włość. Jak poradzą sobie rodzice? W jaki sposób można wprowadzić modyfikacje planów i jednocześnie szanować dziecko oraz jego emocje? Przekonajcie się sami.
Z kolei „Basia. Wielka księga psów i kotów” to fantastyczny przegląd zwierząt znajdujących się w najbliższym otoczeniu małej bohaterki. Każda z postaci opowiada o swoim pupilu, przeżywanych z nim przygodach, pochodzeniu. Do tego młodzi czytelnicy dowiedzą się, w jaki sposób stworzyć kochający i bezpieczny dom dla pupilów oraz ludzi, w jaki sposób karmić, opiekować się, jakie są rasy zwierząt, w jaki sposób wyglądało oswojenie i gdzie obecnie zwierzęta pomagają codziennie ludziom, na jakie pasożyty oraz choroby zwracać uwagę i dlaczego zwierzęta muszą mieć swoich lekarzy. Poza psami i kotami pojawi się tu też papuga, żółw, chomik, świnka morska i wiele innych zwierzaków. Największą część publikacji jednak poświęcono psom i kotom. Każda opowieść o pupilu jest pouczająca i zabawna. Wiedza przemycana jest przy okazji snucia ciekawych historii.
Książki Zofii Staneckiej zawsze poruszają ważne dla dzieci tematy. Jest w nich coś swojskiego, sprawiającego, że mamy wrażenie, że bohaterzy powołani przez nią do istnienia są realni i namacalni. A wszystko przez to, że możemy popatrzeć na świat z ich punktu widzenia chociaż sami nie są narratorami. Seria książek „Basia” zabiera młodych czytelników w świat bliskich im tematów, codziennych sytuacji. Wykreowana przez pisarkę bohaterka staje się pretekstem do snucia wielu historii. Każda z nich jest wartościowa, pouczająca i można z powodzeniem wykorzystać w terapii, rozmów o odczuciach, mogą zachęcić do dzielenia się doświadczeniami dzieci. Świat małej bohaterki nie jest idealny, wymuskany i wspaniały. Jednak mali bohaterzy są kochani przez swoich rodziców, którzy pomagają im się zmierzyć z brutalnością otoczenia, a czasami z męczącą codziennością. Wokół kilkuletniej Basi znajdziemy całe mnóstwo przyjaciół, bliskich. Świat jest w tych opowieściach pięknie różnorodny i przez to interesujący. Mali bohaterzy są wrażliwi na sztukę, historię, otoczenie, napotykanych ludzi oraz zwierzęta, a także mikroby. Każdy element otoczenia to pretekst do pokazania wyzwań oraz świata dziecięcych emocji. Bohaterzy bywają nowymi sytuacjami początkowo są zszokowani, później przeraż

23 użytkowników ma tytuł Basia. Wielka księga psów i kotów oraz innych zwierzęcych przyjaciół na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Basia. Wielka księga psów i kotów oraz innych zwierzęcych przyjaciół na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Basia. Wielka księga psów i kotów oraz innych zwierzęcych przyjaciół

Okładka książki Opowieści o wartościach Aleksandra Krzanowska, Zofia Stanecka
Opowieści o wartościach Aleksandra Krzanowska, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i przedstawienie Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i przedstawienie Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia. Wielka księga podróży Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia. Wielka księga podróży Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i wakacje Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i wakacje Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i zagadki wszechświata. Planety Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i zagadki wszechświata. Planety Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Okładka książki Basia i kino Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Basia i kino Marianna Oklejak, Zofia Stanecka
Zofia Stanecka
Zofia Stanecka
Polska pisarka, autorka świetnych książek dla dzieci. Wielka znawczyni Narnii, pasjonatka Tolkiena, miłośniczka kina bollywoodzkiego. Jej proza to współczesna, bardzo dobra polszczyzna przesiąknięta humorem i mądrością. „Lubię pisać o stworzeniach trochę dziwnych, innych. Na przykład o trollach. I zadaję sobie pytanie: co by się stało, gdyby polubić trolla? Może wtedy przestałby być okrutny? A nawet jeśli nie... To też jest jakaś przygoda!”

Bystre Ciastko Jory John
Bystre Ciastko
Jory John Pete Oswald
Jory John jest absolutnie fantastycznym amerykańskim autorem książek dla dzieci. Jego publikacje słyną z przekazywania sporej dawki wiedzy, czarnego humoru i trudnych tematów społecznych. Debiutował książką „All My Friends Are Dead” napisaną z Averym Monsenem. Na listach bestselerów znalazł się dzięki ciekawej serii „Food Group” w Polsce wydane jako „Smaczna banda i emocje”, w której znajdziemy takie książki jak „Niesforne ziarenko”, „Wzorowe jajo”, „Skwaszone winogrono” i „Bystre ciastko”. W serii znajdziemy też opowieści o fasoli i ziemniaku i niedługo będą dostępne dla polskich czytalników. Nasza przygoda z książkami tego pisarza zaczęła się siedem lat temu, kiedy to do polskich czytelników trafił cykl „Koszmarna dwójka” zabierająca nas w świat relacji społecznych, wyzwań, z jakimi mają do czynienia uczniowie w szkole oraz różnymi przekonaniami i sposobami zarządzania społeczeństwem. Już w tych lekturach widać było zainteresowanie postawami i systemami rządzenia. Tak jest też w publikacjach ze „Smacznej bandy i emocji”. Z jednej strony mamy tu pokazane działania określonych bohaterów, ich relacje z otoczeniem, z drugiej widzimy jak to przekłada się na sposób funkcjonowania, później pojawia się zmiana i ukazanie jak po niej wygląda życie bohaterów. Jak widać schemat opowieści jest prosty. Tematyka też jest ciekawa, bo pozwala uświadomić młodym czytelnikom, że nie można być ani za bardzo niegrzecznym, ani zbyt uprzejmym, ani za kwaśnym, ani zbyt słodkim i każdy z nas ma jakiś talent, który po prostu musi odkryć, a żeby to zrobić musi próbować różnych rzeczy. Każda skrajność prowadzi do niszczenia relacji z innymi, unieszczęśliwia bohaterów, sprawia, że zatracają się w świecie swoich emocji i spada im samoocena. „Niesforne ziarenko” to opowieść o bardzo psotnym Ziarenku, które kiedyś miało dość dużą rodzinę, ale stracił ją, kiedy kwiat słonecznika przekwitł i przewrócił się na ziemię. Po wielu trudnych doświadczeniach stał się niesfornym ziarenkiem, obok którego nikt nie przechodzi obojętnie. Swoją obecnością przykuwa uwagę, bo jest niemiły, ze wszystkimi się kłóci, robi innym na złość, nie odkłada niczego na miejsce, spóźnia się, opowiada nieśmieszne kawały, nie dba o higienę, kłamie i wiele innych rzeczy. Z tego powodu jest znany ze swojego trudnego charakteru i każdy o nim plotkuje, mówi niemiłe rzeczy. Pewnego dnia stwierdziło, że już ma dość tego jak inni go postrzegają i męczy się ze swoim zachowaniem. Postanawia się zmienić. Nie jest to łatwe, ale dzięki lepszemu zachowaniu ma lepsze relacje z innymi i czuje się dzięki temu dobrze. „Wzorowe jajo” jest zdecydowanym przeciwieństwem „Niesfornego ziarenka”. Mamy tu idealne, grzeczne jajo dbające o innych. Poczucie odpowiedzialności sprawia, że bohater robi wszystko, aby przewinienia innych zatuszować. Jest też nadgorliwe i nadmiernie uczynne. Nie zawsze zwraca uwagę na to, co umie tylko po prostu przesadnie pomaga i pozwala sobie dokuczać. Wszystko w imię uszczęśliwiania otoczenia. Zawsze gotowe do spełniania próśb innych zapomina o swoich potrzebach. To sprawia, że pewnego dnia na swojej skorupce widzi pęknięcia. Wtedy dociera do niego, że musi coś w swoim życiu zmienić. Opuścił dotychczasowe otoczenie i w samotności nauczył się dbać o siebie, wsłuchiwać we własne potrzeby oraz poszerzać wiedzę i zainteresowania. Dzięki spokojowi i innemu podejściu pęknięcia z czasem zniknęły, a ono mogło wrócić do przyjaciół, o których nadal dbało, ale nie zapominało o sobie, nauczyło się stawiać granice odpowiedzialności za własne czyny oraz dało sobie możliwość popełniania błędów. „Bystre ciastko” to historia ciastka, które trafiło do Cukierni na rogu, w której panują świetne relacje między poszczególnymi wypiekami. Każdy każdego wspiera i może otrzymać pomoc. Można powiedzieć, że jest to idealne miejsce. Jednak nie zawsze bystre ciastko było w takim otoczeniu. Wcześniej chodziło do szkoły i wcale nie należało do zdolnych uczniów. Wręcz przeciwnie: nauka sprawiała mu wielkie problemy. A wszystko przez to, że było zbyt ruchliwe, nie mogło się skupić, nic mu się nie udawało i przez to miało obniżoną samoocenę. Wszystko zmieniło się, kiedy zadaniem domowym było przygotowanie czegokolwiek. I wtedy Bystre Ciastko zaczęło próbować różnych rzeczy. Wiele mu oczywiście nie wyszło, ale znalazło to, w czym jest najlepsze. Odkryło, że wystarczy doskonalić swój nieoczywisty talent, aby być zdolnym i docenionym. Jest to urocza historia o tym, że każdy z nas ma jakiś talent i z tego powodu trzeba próbować kolejnych nowych rzeczy. Nie zawsze muszą nam się udawać, ale pozwolą zweryfikować, co lubimy robić, odnaleźć to, do czego mamy smykałkę. „Skwaszone winogrono” to historia winogrona, które żyło w cudownej społeczności, miało świetne relacje z rodziną pełną słodziutkich gronek. Ono też takie było. Kiedy ruszyło w świat było miłe, uprzejme, przyjazne, łatwo nawiązywało znajomości i było przekonane, że zawsze tak będzie. Niestety zmieniło się to, kiedy Winogrono organizowało
AnnaSikorska - awatar AnnaSikorska
oceniła na102 lata temu
Rany Julek! O tym, jak Julian Tuwim został poetą Agnieszka Frączek
Rany Julek! O tym, jak Julian Tuwim został poetą
Agnieszka Frączek Joanna Rusinek
Odwiedź mnie także na mojej stronie, będzie mi bardzo miło Cię ugościć http://kwyrloczka.pl/2026/01/01/o-tym-jak-lobuzowal-tuwim-agnieszka-fraczek-rany-julek-o-tym-jak-julian-tuwim-zostal-poeta/ RANY JULEK! Czyli kolejna odsłona biografii dla dzieci. W tym przypadku, moim skromnym zdaniem, dosyć udana. Na pewno bardziej udana niż historia o Marii Skłodowskiej-Curie. Tyle że to jest akurat moja opinia, a ja jestem już duża i książki dla dzieci nie są dla mnie. To, co było w Julku urzekające – zabawne opowieści i wierszowane wtrącenia – kompletnie nie znalazło uznania u Nasturcji i podobno u reszty klasy również, z paroma jedynie wyjątkami. W mojej ocenie wszystko tu zagrało. Prawdziwe historie z życia Juliana Tuwima – bo o nim właśnie mowa. Zdaje się, że zapomniałam wspomnieć wcześniej o tym drobiazgu. Trzeba przyznać, że miał jako dziecko bardzo oryginalne pomysły i zainteresowania, które zaprowadziły go do równie ciekawej dorosłości. Jedno jedynie mnie zastanawia: czemu nie wspomniano w całej książeczce, że mały Julek był Żydem? Jakby ta część jego życia była dziwnie wstydliwa i niewygodna, aby ujawniać ją małym polskim dzieciakom. Mam też świadomość, że skoro do mnie to wszystko tak przemawia, niestety dla dzieci będzie najprawdopodobniej zbyt skomplikowane, ciut za chaotyczne. Mieszanina stylów – pisanie raz wierszem, żeby zaraz potem powrócić do prozy w połączeniu z rymowanymi przypisami – może stanowić problem, jeśli nie czyta się jeszcze zbyt dobrze. Interpretacje tekstów wierszowanych niekoniecznie muszą być jasne i czytelnie wiązać się z fabułą – w głowie dziecka, oczywiście. To, co mnie właśnie bawiło, sprawiało, że do samego końca nie nudziłam się ani przez moment, małym czytelnikom mogło właśnie sprawiać największą trudność. SŁÓW KILKA O WYDANIU Książkę, przynajmniej tę naszą, wydawnictwa Literatura ilustrowała Joanna Rusinek. Nie jest to akurat mój ideał ilustracji. Myślę, że miały one wpasować się w czasy przedwojenne i to nawet się udało. Dzieci chyba jednak tego tak nie widzą, chociaż Nasturcja uważa, że były one najlepsze z całej książki.
Kwyrloczka - awatar Kwyrloczka
oceniła na73 miesiące temu
Miś Puki na tropie klejnotu królewskiego Asia Olejarczyk
Miś Puki na tropie klejnotu królewskiego
Asia Olejarczyk
Miś Puki ma magiczny globus! Dzięki niemu i magicznej rymowance może przenosić się w każde miejsce, które chciałby zobaczyć. Tym razem wybrał się do Londynu. Na miejscu okazało się, że zaginął klejnot z królewskiej korony. Takim to sposobem Miś-podróżnik stał się Misiem-detektywem. ,,Miś Puki na tropie klejnotu królewskiego” to przeurocza opowieść dla młodszych czytelników, ale i ja z ogromną ciekawością śledziłam jego przygody. Angażująca fabuła, wartka akcja i sympatyczni bohaterowie sprawiają, że książkę czyta się jednym tchem. Intryguje, wciąga i ciekawi. Momentami jest poważnie, momentami zabawnie. Uczy uczciwości i dobrych zachowań, umożliwia poszukiwanie rozwiązań, ukazuje istotę współpracy i wsparcia. Bawi i uczy. ,,Miś Puki na tropie klejnotu królewskiego” to pięknie wydana ilustrowana książka w twardej oprawie z bogatą i barwną grafiką przenoszącą czytelników wprost do serca Londynu.  Razem z Misiem odwiedzamy popularne miejsca w stolicy Wielkiej Brytanii – m.in. Twierdzę Tower, London Eye czy Muzeum Historii Naturalnej - poznając ich zakamarki, sekrety i mieszkańców, a także przejedziemy się czerwonym piętrowym autobusem! To fascynująca przygoda dla całej rodziny. Uroczy bohaterowie, ciekawe przygody, zabawne dialogi i kolorowe ilustracje przyciągają uwagę od pierwszej strony, angażując młodego czytelnika. To cudowna opowieść, do której chętnie się wraca. Wiem co mówię, przeczytałam już kilkukrotnie. Polecamy – i ja i córka. Seria przeznaczona jest dla czytelników wieku 3-5 lat. W serii ukazała się także książeczka ,,Miś Puki na tropie Świętego Mikołaja.” Niebawem opowiem Wam o niej więcej i… czekam na kolejne przygody!
Joanna - awatar Joanna
oceniła na91 rok temu
Zbój. Opowiadania o koniach i konikach Renata Piątkowska
Zbój. Opowiadania o koniach i konikach
Renata Piątkowska
Lubimy książki Pani Piątkowskiej, ze względu na bohaterów i ich perypetie. Tym razem autorka na bohaterów wybrała konie. Książka podzielona na dziesięć rozdziałów, z których każdy poświęcony został innemu bohaterowi lub bohaterom. Niektóre opowieści są współczesne, niektóre opierają się na prawdziwych wydarzeniach mających miejsce w dawnych czasach. Wszystkie opisane z uwielbieniem i znawstwem autorki tych pięknych zwierząt. Historie czyta się przyjemnie i z zainteresowaniem. Pokrótce o bohaterach: - Dukat, koń chodzący własnymi drogami, który niby słucha ale nie słyszy, niemniej czasami zaskakuje. - Maciejka, bardzo niezależna, piękna klacz wyścigowa, której i dżokej do ukończenia wyścigu nie jest potrzebny. - Bucefał, przyjaciel, towarzysz i wierny kamrat w wojnach Aleksandra Wielkiego. - Pędziwiatr, koń który zaprzyjaźnił się z kotem. - Raptus, Olszynka i Huzar, odważni towarzysze ułanów. - Zbój, koń który gryzł i kopał dopóty nie poczuł potrzeby zaopiekowania się maleństwem osieroconym przez klaczkę. - Drops, koń, który uczył się jak postępować z ludźmi, - Kasztan, historia konia pracującego na kopalni, - Cynamon, koń mający swoje nawyki i odkrywający prawdę o ludziach. - Wierzgaj, koń na dwóch nogach. Każdy koń innej maści, innego charakteru i od różnych "zadań". Każde opowiadanie zawiera inną prawdę o tych mądrych i przyjacielskich zwierzętach.
Agnieszka - awatar Agnieszka
oceniła na88 lat temu

Cytaty z książki Basia. Wielka księga psów i kotów oraz innych zwierzęcych przyjaciół

Dodaj cytat z książki Basia. Wielka księga psów i kotów oraz innych zwierzęcych przyjaciół