Legendy chrześcijańskie

- religia
- 2020-01-01
- 1988-01-01
- Adam Szymanowski, Wacława Korzyn
Łacińskie słowo legenda znaczy to, co powinno się czytać. Legendy chrześcijańskie zaczęły powstawać już w pierwszych wiekach Kościoła jako barwne opowieści o życiu Jezusa, Matki Najświętszej, a później także świętych. Niektóre z legend zawartych w niniejszym tomie pochodzą jeszcze ze średniowiecza, inne zostały napisane w wiekach późniejszych bądź współcześnie. Obok legend polskich Czytelnik znajdzie tu opowieści z kręgu kultury romańskiej, zarówno ludowe, jak i literackie. Zawsze chętnie słuchane i czytane nie tylko przez dzieci. Wspaniała lektura dla całej rodziny.
Kup Legendy chrześcijańskie w ulubionej księgarni
Oceny książki Legendy chrześcijańskie
85 użytkowników ma tytuł Legendy chrześcijańskie na półkach głównych- Przeczytane 50
- Religia 3
- 2024 2
- 2018 2
- W biblioteczce 1
- Z dzieciństwa 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Legendy chrześcijańskie
„Legendy chrześcijańskie” to zbiór niejednorodny. Ma na to wpływ, przede wszystkim, szeroki wybór tekstów, obejmujący zarówno opowieści apokryficzne, powstałe w średniowieczu jak i historie, które wyrosły na ich gruncie w późniejszych czasach, włączając w to czasy współczesne. Choć łączą się między sobą tematyką, nawiązującą do życia i cudów, towarzyszących świętej rodzinie i świętym kościoła, to różnorodność styli literackich, w jakich powstały, pozwala cieszyć się nimi tak, jak cieszy się nasz wzrok, gdy odwiedzamy muzeum i chłoniemy w siebie setki wystawionych w nim eksponatów.
Mimo dużego rozbicia stylistycznego między poszczególnymi legendami w zbiorze, czyta się go wartko i z dużą dozą przyjemności, uśmiechając się od czasu do czasu, gdy natrafi się fragment olśniewający zmysły swoją nadzwyczajną i rozbuchaną cudownością. Mając jednak na względzie fakt, że legendy chrześcijańskie miały na celu porywać ducha i kierować go ku górze, w rejony niebieskie i rajskie, a także uczyć rozeznania tego co chwalebne i tego co ziemskie, to ten pęd w kierunku bajecznego wyolbrzymiania i przerysowania, wydaje się w pełni zrozumiały.
Kończąc, muszę się zgodzić z opisem na tylnej okładce książki, głoszącym, że jest to „Wspaniała lektura dla całej rodziny”. Z własnej perspektywy dodam, że jest to chyba ciekawsza lektura dla dorosłych, niż dla dzieci. Te ostatnie nie wyłapią części smaczków, oczywistych dla starszych osób.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to😜
😜
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLegendy zawarte w tej antologii są przepiękne. Jest w nich wiele wspaniałych historii, które pozwalają spojrzeć na pewne sprawy zupełnie z innej strony. Warto zanurzyć się w ich treści.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ perspektywy czasu ocenią jako zestaw pobożnych bajek dla chrześcijan - idealny suplement fantastyki dla dzieci. Generalnie ciekawe i dość bogate historie z cudami i morałami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam ją. Sięgam po nią w każdej wolnej chwili, mimo że znam te legendy prawie na pamięć :) Chyba nigdy się mi nie znudzi :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoza oficjalnym kanonem Pisma Świętego do bogatej tradycji religijnej należą zachowane i przechowywane jako apokryfy nie mieszczące się w oficjalnym przekazie opowieści o tym, co działo się za czasów Jezusa kiedy chodził po ziemi. Do takich należą obrazki o małym Panu Jezusie, który wskrzesza ptaszki, który uzdrawia chore zwierzątka, który lata z motylkami na trawie. I choć wzbudzają nasz uśmiech na twarzy są one zapisem tego, jak bardzo pierwsi autorzy potrzebowali cudownych i pełnych nieprawdopodobnych czynów opowiadań, które dla pobożnego prostego ludu miały być takim motywującym i wzmacniającym elementem ich wiary. Nam ludziom współczesnym niezwykle trudno uwierzyć jest w cuda, bo przesyceni jesteśmy naukową terminologią. Postęp technologiczny poszedł tak daleko do przodu, że otoczenie jesteśmy rzeczami, które będące wyrazem osiągnięć ludzkiego umysłu i jego nieprawdopodobnych możliwości powodują, że nie jesteśmy w stanie akceptować czegoś, co ten rozum nie jest w stanie nam wyjaśnić. Zaczyna nam brakować miejsca na wiarę, wydaje się ona anachronizmem, by nie powiedzieć przesądem. Doceniając ludzki rozum, ba, stawiając go na piedestale odrzucamy wszystko, co irracjonalne i niemożliwe do wyjaśnienia. Dlatego z takim powątpiewaniem wczytujemy się w te na poły bajkowe opowieści i właśnie w tej przestrzeni baśni, bajek je lokujemy, uważając, że wynikały one z naiwności i braku wiedzy osób tamtych czasów. Gdzie wszystko, co można by wytłumaczyć, spychane było w przestrzeń nadprzyrodzoności. Jednocześnie kiedy jednak spotkamy na swej drodze lub doświadczamy coś, czego nie potrafimy zinterpretować, wtedy stajemy się bezradni, i jak dzieci stajemy wobec tajemnicy. I wtedy na pomoc przychodzą nam wszystkie te spisane i zaprezentowane historie. Nie możemy być tak bardzo pewni, że już znamy odpowiedzi na wszystkie pytania, że potrafimy wszystko wyjaśnić i zrozumieć. Bo wtedy stajemy się niczym bogowie, ale tacy fałszywi, napompowani i napuszeni przekonani o swojej omnipotencji, podczas gdy tak naprawdę w obliczu Boga jesteśmy pyłkiem na wietrze. I wtedy przypominają się nam, brzmiące w uszach, słowa Chrystusa, że jeśli nie staniemy się jako dzieci nie wejdziemy do królestwa niebieskiego. Te barwne i pełne dziecięcego uroku legendy, odsłaniają nam inne oblicze chrześcijaństwa, w którym jest miejsce na nie zbadane i zracjonalizowane działania, gdzie jest i miejsce na cud. Spotkanie z ludźmi, którzy zaufali i uwierzyli Bogu, to spotkanie z tymi, którzy nie postawili rozumu na piedestale, ale z pokorą pochylili się wobec wszechmocy Boga i uznali swoją małość, iż wszystko, co dostali mają od Niego. Współczesny człowiek z trudnością schyla głowę i nie lubi klękać, a Bóg pokazuje nam, że tylko w takiej postawie poznajemy prawdę o sobie. Pycha nas szybko zniszczy, a przekonanie o własnej nieomylności już niejednego doprowadziło do upadku. Poczytajmy więc z otwartością umysłu historie nieprawdopodobne, a jednak prawdziwe.
Poza oficjalnym kanonem Pisma Świętego do bogatej tradycji religijnej należą zachowane i przechowywane jako apokryfy nie mieszczące się w oficjalnym przekazie opowieści o tym, co działo się za czasów Jezusa kiedy chodził po ziemi. Do takich należą obrazki o małym Panu Jezusie, który wskrzesza ptaszki, który uzdrawia chore zwierzątka, który lata z motylkami na trawie. I...