Stuart Malutki

Okładka książki Stuart Malutki autora E.B. White, 9788367784153
Okładka książki Stuart Malutki
E.B. White Wydawnictwo: Poradnia K Ekranizacje: Stuart Malutki (2000) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Stuart Malutki (2000)

Kup Stuart Malutki w ulubionej księgarnii

Oceny książki Stuart Malutki

OPINIE i DYSKUSJE o książce Stuart Malutki

Ponadczasowa! Mimo upływu lat tematyka pozostaje aktualna. To książka, która uczy, porusza i inspiruje. Czas spędzony w towarzystwie tej książki był bardzo udany!

Ewidentnie autor nie skończył tego tekstu. Części mają ambicje na jakieś filozoficzne wstawki o edukacji, ale zamieniły się w bełkot. Tekst byłby może lepszy, gdyby White dłużej nad nim pracował. Wg mnie szkoda czasu.

Książka z dzisiejszej recenzji jest jednym ze światowych klasyków, a te jak wiadomo najczęściej znamy z filmów, co zdecydowanie smuci. Miliony osób widziało adaptacje największych dzieł, natomiast kilkakrotnie mniej czytało powieści, na podstawie których powstały kultowe filmy. Jest to naprawdę smutne, bo choć ekranizacje często są udane, nie da się ich porównać do książkowych wersji, które zawsze zawierają dużo więcej wątków, szczegółów i detali.
Jednym z takich tytułów jest Stuart Malutki, czyli przygody maleńkiej myszy. To historia o wielkiej odwadze i ciekawości do świata, jaką posiadał Stuart. Urodzony w kochającej rodzinie, zawsze zdawał sobie sprawę, że jest inny niż pozostali, przez co próbował udowodnić samemu sobie, że może osiągnąć wiele. Jednak czasami oznacza to wielkie niebezpieczeństwo i ryzyko, które musi podjąć. Kiedy niespodziewanie znika Margalo - ptasia przyjaciółka Stuarta, postanawia on wyruszyć w podróż by ją odnaleźć. Oczywiście oprócz niebezpieczeństw czekało go też wiele zaskoczeń, lekcji życia i przygód, bo dla tak małej myszki opuszczenie domu i samotna wędrówka to wielka sprawa.

Stuart Malutki to powieść o myszy, ale w świecie literackim uznaje się ją za wielką metaforę człowieka. Stuart odznacza się na tle innych, odbiega od nich w wielu kwestiach, a mimo to próbuje korzystać z życia równie mocno, osiągać cele i spełniać swoje marzenia. Wielokrotnie udowadnia, że jego rozmiar nie przeszkadza mu w przygodach i ma takie same możliwości jak każdy z nas. To przede wszystkim historia istoty, która wbrew ocenom i wątpliwościom innych ludzi, postanawia być sobą i świetnie się w tym odnajduje. Jest nie tylko niezwykle inteligentna, przyjacielska, ale i odnosi sukcesy na wielu polach. To ogromna lekcja o tym, że każdy z nas jest inny, a nasze różnice są zaletą, a nie wadą. Powinniśmy akceptować siebie i nie poddawać się w walce o nasze marzenia, a także akceptować innych i nie oceniać ich z zewnątrz, bo czasami to we wnętrzu kryją się niespodzianki.

E.B. White to wielki uznany na całym świecie pisarz, który ma wiele nagród, nominacji i dzieł na koncie. Wszystkie jego książki niosą przesłanie i pozwalają utożsamić się z bohaterami, jest on mistrzem metafor gatunku dziecięcego. Jego książki cechują się też pięknymi ilustracjami i tu także muszę pochwalić wydanie tej książki, bo zarówno okładka jak i wnętrze są ozdobione tradycyjnymi rysunkami i pięknie oprawione, co w książkach dla dzieci jest bardzo ważne. Zdecydowanie polecam!

174 użytkowników ma tytuł Stuart Malutki na półkach głównych
52 użytkowników ma tytuł Stuart Malutki na półkach dodatkowych

Okładka książki Łabędzie nutki Fred Marcellino, E.B. White
Łabędzie nutki Fred Marcellino, E.B. White
E.B. White
E.B. White
Amerykański pisarz. Najbardziej znany dzięki swojemu podręcznikowi poprawnego pisania po angielsku z 1959 roku "The Elements of Style", a także trzem książkom dla dzieci: "Stuart Malutki" (1945, Stuart Little),"Pajęczyna Szarloty" (1952, Charlotte's Web) i "Łabędzie nutki" (1970, The Trumpet of the Swan). Pisał także do czasopism i gazet codziennych. Przez wiele lat był współpracownikiem amerykańskiego tygodnika społeczno-politycznego The New Yorker. W 1978 roku otrzymał honorową nagrodę Pulitzera za całość twórczości. Zmarł 1 października 1985 na Alzheimera w swoim domu w North Brooklin.

Okładka książki Tonja z Glimmerdalen Heleen Brulot, Maria Parr
Tonja z Glimmerdalen Heleen Brulot, Maria Parr
Okładka książki Malutka Czarownica Danuta Konwicka, Otfried Preussler
Malutka Czarownica Danuta Konwicka, Otfried Preussler
Okładka książki Sekretne życie Krasnali w Wielkich Kapeluszach Paweł Pawlak, Wojciech Widłak
Sekretne życie Krasnali w Wielkich Kapeluszach Paweł Pawlak, Wojciech Widłak
Okładka książki Święta dzieci z dachów Lina Bodén, Mårten Sandén