Niesamowite stworzenia

Impossible Creatures
2024-07-31
2024-07-31
Anna Studniarek-Więch

Kup Niesamowite stworzenia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Niesamowite stworzenia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Niesamowite stworzenia

Czegoś mi w tej książce zabrakło.

Czegoś mi w tej książce zabrakło.

Bardzo dobra.

Mamy tu (śladowo) świat realny oraz w pełnym rozkwicie świat fantastyczny. Między światami jest przejście. Korzysta z niego chłopiec, odbywając klasyczną podróż bohatera. Rozumiem logikę prowadzenia fabuły. Autorka też stara się zamykać wątki pogodnie. Ale to może być smutna lektura. I nie mogę pozbyć się wrażenia, że tytułowe stworzenia, mieszkańcy świata fantastycznego, zostały potraktowane przez Autorkę nieco instrumentalnie.

PS:
Na wrzesień 2025 zapowiadana jest druga część cyklu: Poisoned King.

Bardzo dobra.

Christopher jest młodym chłopcem, który posiada pewien dar. Mianowicie bardzo lubią go zwierzęta i często nie może się od nich odpędzić. Kiedy zostaje wysłany na wakacje do dziadka, nie wie jeszcze, że przeżyje tam najwspanialszą przygodę swojego życia. Ignorując zakaz wstępu na wzgórze, udaje się tam i przypadkowo ratuje młodego gryfa. Od tej pory nic już nie jest takie, jakie było wcześniej. Razem z opiekunką zwierzęcia, Mal chłopiec wyrusza w podróż do tajemniczego świata połączonego z naszym poprzez Przejście. Na miejscu okazuje się, że magia, zwana tam urocznością, powoli zanika. Dlaczego tak się dzieje? I czemu ktoś próbuje zabić Mal?
Książkę czyta się płynnie, na początku nie byłam pewna stylu pisania, lecz później było coraz lepiej. Czytając, wędrowałam razem z Cristopherem i Mal szukając sposobu na uratowanie świata, który nie może istnieć bez magii. Jest warta akcja, powieść nie nudzi czytelnika. Sama pochłaniałam książkę, stronę po stronie, ciekawa dalszego losu bohaterów. Zarówno chłopiec jak i dziewczynka są barwnie opisani, tak jak i mityczne stworzenia zamieszkujące te świat.
Zakończenie bardzo mnie zaskoczyło, co jest zdecydowanie na plus. Oryginalność na pewno wyróżnia tą książkę od innych tego typu. Po skończeniu czułam jednak lekki niedosyt i czekam na kontynuację przygód Christophera i Mal.
Zdecydowanie polecam

118 użytkowników ma tytuł Niesamowite stworzenia na półkach głównych