Włoski Skarbiec. Najlepsze komiksy: Giorgio Cavazzano. Tom 1

- komiksy
- Włoski Skarbiec [Egmont] (tom 1)
- 2023-10-25
- 2023-10-25
- Jacek Drewnowski
„Włoski Skarbiec" to nowa kolekcja komiksów stworzonych przez najsłynniejszych włoskich rysowników Disneya. Każdy tom wzbogacają teksty krytyczne oraz „Szkicownik" z ciekawostkami i rzadkimi oryginalnymi rysunkami pochodzącymi z warsztatu artystów, który pobudza wyobraźnię czytelników na całym świecie.
Seria sześciu tomów poświęcona Giorgiowi Cavazzanowi powstała dla uczczenia pięćdziesięciolecia jego aktywności w świecie myszy i kaczek.
Nasza podróż rozpoczyna się od kilku spośród najpiękniejszych opowieści, stworzonych w czasach, gdy wenecki mistrz zaczynał pracować na swoje nazwisko, wprowadzając do klasycznej kaczogrodzkiej rodziny nowe postacie, takie jak Królewna, H. Bogarto i Kwak O’Kej.
Kup Włoski Skarbiec. Najlepsze komiksy: Giorgio Cavazzano. Tom 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Włoski Skarbiec. Najlepsze komiksy: Giorgio Cavazzano. Tom 1
49 użytkowników ma tytuł Włoski Skarbiec. Najlepsze komiksy: Giorgio Cavazzano. Tom 1 na półkach głównych- Przeczytane 30
- Komiksy 7
- Komiks 2
- 2023 2
- 3-a. Komiksy - Disney 1
- Chcę przeczytać - DZIECI/KOMIKS/ALBUMY 1
- 0 ZDC 1
Tagi i tematy do książki Włoski Skarbiec. Najlepsze komiksy: Giorgio Cavazzano. Tom 1
Cytaty z książki Włoski Skarbiec. Najlepsze komiksy: Giorgio Cavazzano. Tom 1
Dodaj cytat z książki Włoski Skarbiec. Najlepsze komiksy: Giorgio Cavazzano. Tom 1
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Włoski Skarbiec. Najlepsze komiksy: Giorgio Cavazzano. Tom 1
Włoski Skarbiec to seria przygód Kaczora Donalda i jego rodziny, rysowane przez Giorgio Cavazzano. Seria ma swoje świetne historie, ma czasami gorsze ale przede wszystkim jest wybrana przez samego twórcę z ciekawymi dodatkami. Widać, kreskę która różni się od Barksa i Rosy ale to nadal bardzo fajna i ciekawa przygoda dla fanów kaczek. Gorąco polecam. Zapraszam też na swojego bloga https://okonapopkulture.blogspot.com/
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProanima.pl - Portal Promocji Kultury:
Wiecznie wkurzony kaczor w charakterystycznym marynarskim mundurku… Kto z nas nie pamięta tej postaci, towarzyszącej nam na stronach komiksów i ekranach telewizorów. Ponadczasowa klasyka dziecięcych bajek, która towarzyszyła kolejnym pokoleniom powraca raz jeszcze za sprawą wydawnictwa Egmont, które postanowiło przypomnieć kilka historii z Donaldem, jego siostrzeńcami oraz Sknerusem w rolach głównych.
Od czasu, gdy ostatni raz miałem okazję czytać komiksy o Kaczorze Donaldzie minęło już wiele czasu. Wydawać by się mogło, że to, co przeznaczone dla młodszego odbiorcy, nie ma większych szans, żeby zainteresować ponownie po latach. Otóż nic bardziej mylnego. „Włoski skarbiec” udowadnia, że nadal można się dobrze bawić przy perypetiach pechowego kaczora, jego siostrzeńców i wujka Sknerusa.
W Polsce czytelnicy po raz pierwszy mieli okazję zetknąć się z tymi postaciami jeszcze przed wojną, bo komiksy ukazywały się w latach 1938-1939. Późniejsza wojenna zawierucha i następujące po niej decyzje polityczne sprawiły, że dopiero po pół wieku Kaczor Donald wrócił w tej formie do kolejnego młodego pokolenia Polaków, co nastąpiło w 1990 roku. Od tej pory już nieprzerwanie jesteśmy informowani o tym, co słychać w Kaczogrodzie.
Ciąg dalszy na: https://proanima.pl/wloski-skarbiec-recenzja-komiksu-czyli-kaczor-donald-i-antologia-wloskich-klasykow/
Proanima.pl - Portal Promocji Kultury:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiecznie wkurzony kaczor w charakterystycznym marynarskim mundurku… Kto z nas nie pamięta tej postaci, towarzyszącej nam na stronach komiksów i ekranach telewizorów. Ponadczasowa klasyka dziecięcych bajek, która towarzyszyła kolejnym pokoleniom powraca raz jeszcze za sprawą wydawnictwa Egmont, które postanowiło przypomnieć kilka...