Black Drop

- literatura obyczajowa, romans
- 2023-11-08
- 2023-11-08
Kiedy głód i pożądanie stanowią jedno pragnienie, otwierają się drzwi do nieznanego świata
Lata nieprzerwanej ciężkiej pracy w końcu przyniosły oczekiwane efekty – marzenie Judith o nauce na uniwersytecie Mooxford właśnie się spełnia. Niestety już pierwszego dnia szkolny dręczyciel obiera sobie dziewczynę za główny cel. Gdyby nie pomoc z zupełnie nieoczekiwanej strony, jej pierwsze starcie z prześladowcą mogłoby skończyć się dla niej tragicznie.
Tajemniczym wybawicielem Judith jest Victor, wokół którego krążą najróżniejsze plotki. Podobno nosi tytuł hrabiego, a jego rodzina od wieków powiązana jest z uniwersytetem. Judie od razu czuje do niego dziwne przyciąganie przemieszane ze strachem. W jego osobie drzemie coś nieuchwytnego, co od razu wywołuje w niej niepokój. Mimo to opowieści krążące wokół Victora nie zaspokajają ciekawości Judith, a wręcz przeciwnie – pobudzają ją. Kiedy odkrywa coraz to nowe fakty na temat tego tajemniczego mężczyzny, staje przed koniecznością zmierzenia się z prawdą, na którą nie była gotowa.
Czy czerwony blask w jego oczach to aby na pewno zaledwie odbicie światła? Czy uśmiech, który tak rzadko gości na jego ustach, nie odsłonił tym razem zbyt wiele?
Kup Black Drop w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Black Drop
Ostatnio mam niebywałe szczęście do świetnych książek o wampirach. Po „Black Drop" Ady Tulińskiej sięgnęłam absolutnie w ciemno. Nie czytałam wcześniej opisu książki, unikałam recenzji i nie znałam żadnej wcześniejszej powieści autorki. Wiedziałam, tylko że jest to książka z wątkiem wampirów i tyle mi wystarczyło. ••• W żadnym wypadku nie żałuję tej decyzji, bo bawiłam się przy tym tytule znakomicie. ••• Historię poznajemy z perspektywy Judith i Victora, a w pewnym momencie do głosu dochodzi również Morten. ••• Judith to ambitna, uzdolniona dziewczyna, która dzięki swojej ciężkiej pracy ma możliwości spełnić swoje marzenie o nauce na Uniwersytecie Mooxford w Walii. Niestety już pierwszego dnia staje się ofiarą szkolnego dręczyciela. Konfrontacja z Kevinem mogłaby skończyć się dla Judith bardzo źle, gdyby nie pomoc tajemniczego chłopaka… Bardzo szybko ustala, że jej wybawicielem jest Victor, chłopak, o którym krążą po uczelni legendy. Plotki głoszą, że ten młody mężczyzna posiada hrabiowskie korzenie, a jego rodzina jest ściśle związana z tym miejscem. Judith ma jeszcze jedną istotną cechę, jest bystra i niesamowicie ciekawska. Od razu zauważa, że Victor coś ukrywa, a jego zachowanie jest co najmniej dziwne. Zaczyna węszyć. Drąży temat, aż w końcu trafia na szokujące informacje. Sekrety, których nigdy nie powinna poznać i które sprowadzą na nią ogromne niebezpieczeństwo i uwagę Mortona… ••• Wspaniale mi się to czytało! Autorka nie patyczkuje się i od razu wrzuca nas w sam środek wydarzeń, które z każdą kolejną przekładaną stroną powieści rozbudzają ciekawość coraz bardziej i budują napięcie. Przez cały czas towarzyszy nam mroczny klimat dark akademii, który absolutnie mnie zachwycił. ••• Wielkim atutem tej powieści są też bohaterowie. Polubiłam szczerą i ciekawską Judith, która lubiła pakować się w kłopoty. Zaintrygował mnie nieco wycofany, tajemniczy i wzbudzający niepokój Victor, który walczył by nie poddać się swojej dzikiej naturze. Myślę, że również poboczne postacie zasługują na uwagę. Każdy bohater w powieść Ady Tulińskiej jest inny, charakterystyczny a przez to łatwy do zapamiętania. ••• Drugą rzeczą, o której muszę wspomnieć to znikoma ilość scen zbliżeń. I z jednej strony bardzo mnie to cieszy z drugiej zaś czułam pewien niedosyt. Nie mam tu na myśli spicy scen, a chemię między bohaterami. W tej reakcji zabrakło namiętność, ognia i czułam, że jest ona bliższa relacji przyjacielskiej niż romantycznej. Były może ze dwa momenty, w których aż iskrzyło od nagromadzonej między nimi energii. To dla mnie trochę za mało, a pragnienie, które czuł Viktor miałam wrażenie, że nie było spowodowane uczuciem do Judith, a jedynie chęcią posmakowania jej krwi. ••• Jestem jedną z nielicznych osób, które uwielbiają wampiry, a nie czytały „Zmierzchu „. Słyszałam głosy porównujące „Black Drop” do tamtej serii. Nie wiem. Nie wypowiem się na ten temat póki się z nią nie zapoznam. Na ten moment to książka Ady Tulińskiej jest dla mnie numero uno. 🙌 ••• Polecam gorąco
Oceny książki Black Drop
- Wampiry 5
- Fantasy 5
Tagi i tematy do książki Black Drop
Cytaty z książki Black Drop
- Czy to tusz do rzęs? - spytała kpiącym tonem blondynka, - Brawo - odparłam. - Robisz postępy w dziedzinie funkcji poznawczych.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Black Drop
Chyba jestem za stara juz na takie ksiazki 🙈 nic ekscytujacego ani wciagajacego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłabiutka, infantylna i zwyczajnie nudna. To nawet nie jest powieść, tylko troszkę rozbudowane wypracowanie ucznia. W tej książce nic się nie dzieje, 3 czy 4 sceny i to tyle. Szkoda czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie było to jakieś powalające ale fajne. Troche trąciło Zmierzechem ale nie uważam żeby było to coś złego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam wampiry, jednak jest z tym motywem wielki problem. Problem w postaci DOBREJ lektury wampirzej. Mogę podać na palcach jednej ręki lektury, które są interesujące, wciągające, ciekawe i dojrzałe.
Ta niestety taka nie jest 😅
Myślałam, że może to będzie w stylu Renana, zabawne, interesujące z jakiś wątkiem przewodnim. Tu kompletnie nie wiem co ma być wątkiem przewodnim. Chyba nic oprócz 'życia na uniwerku'. Nie było żadnego innego motywu.
Wcale mnie nie wciągnęło, nie było polotu, zwykłe życie jakiejś losowej dziewczyny, która miała się stać znowu kozłem ofiarnym bandy uczelnianej, ale w obronie staje dzielny wampir, przenikający swym wykwintnym wzrokiem wszystko, nawet jej ubranie.
Zainteresowanie między nimi to od razu cielesne zainteresowanie, nie miało to wszystko żadnego sensu, czułam się jakbym czytała Pamiętniki wampirów, tak samo niezbyt mądra młodzieżowa opowiastka. Bohaterowie wcale nie przekonujący, bez polotu.
To było jakieś takie poplątane i strasznie żenujące 🙈 wcale nie czuć tutaj uczuć, emocji, nic kompletnie, to wszystko było takie puste, na siłę, nie można było się wczuć w ich poznawanie się.
A ta końcówka z ucieczką i walka z wampirami, jeeeeeju miałam ochotę to wyrzucić. To było takie słabe, ale obrzydliwe. A nagle zwrot dziwny i wio walka wampirów z wampirami i jeszcze więcej głupich akcji. Aż na koniec niespodzianka, ZAKOŃCZENIE TAK GŁUPIE ŻE AŻ ŚMIESZNE. PRZEMIANA I TAKIE TAM.
Jestem na nie, a szkoda bo liczyłam na coś ciekawego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa niestety taka nie jest 😅
5/10
5/10
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna, na rozluźnienie się.
Przyjemna na jesienny wieczór.
Fajna, na rozluźnienie się.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMyślę, że fanom Zmierzchu się spodoba, ja przez cały czas w tyle głowy, miałam gdzieś, że inspiracją była ta słynna saga wampiryczna. Mi się podobało ;p
Przyjemna na jesienny wieczór.
Judith wybiera się na studia do wymarzonej walijskiej uczelni Mooxford. Jej zainteresowanie literaturą i ciągła nauka od zawsze były obiektem drwin wśród rówieśników. Teraz wszystko miało zmienić się na lepsze.
No właśnie, miało.
W drodze do akademika Judith zostaje niemal zmieszana z błotem przez akademicką gwiazdę sportu, jednak ktoś niespodziewanie staje w jej obronie. Nowo poznana starościna roku, Maddie, informuje nowo przybyłą koleżankę, że chłopak ten jest strasznym dziwakiem i podobno ma tytuł hrabiego. Bohater od razu intryguje dziewczynę, a sam Victor postanawia dbać o jej bezpieczeństwo nawet poza murami szkoły. Jednak seria dziwnych zdarzeń z Victorem w roli głównej nie daje Judie spokoju i szybko orientuje się, że zainteresowanie nią ma inne, dużo mroczniejsze podłoże.
"Black Drop" to niezwykle lekka mieszanka zawierająca elementy romansu, życia akademickiego oraz mrocznych zjawisk, które ciągle chce się odkrywać. Mroczny nastrój akademii wprowadza nieco nostalgii, a jednocześnie wciąż trzyma w napięciu. Książkę czyta się bardzo szybko, a historia wciąga już od pierwszej kartki. Serdecznie polecam każdemu, kto chce dać szansę takiej tematyce. Uwierzcie na słowo, że, pomimo lekkości lektury, nie jest to banalna historia o wampirach 😉🧛🧛♀️.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo właśnie, miało.
BLACK DROP
Ada Tulińska
"Blak Drop" to pełna energii, dynamicznych zdarzeń, przesycona tajemnicą fantastyczna opowieść utrzymana w klimacie dark academia, która pobudza umysł i rozpala zmysły. Lubicie takie klimaty? Jeśli tak, to powieść Ady Tulińskiej będzie dla Was idealna!
Przystępując do lektury "Black Drop" odrobinę obawiałam się wtórności i sztampowego love story z dużą ilością krwi i i innych soków... Nie mogłam się bardziej pomylić, ponieważ, pomimo że fabuła osadza się na dobrze znanej kanwie, to sposób jej zaprezentowania, użyty styl wypowiedzi, wyważenie proporcji sprawiło, że ogromnie spodobała mi się ta historia, odebrałam ją jako wyjątkową, intrygującą i ciekawą. Wielokrotnie podkreślałam, że wykorzystywane w powieści motywy nie muszą być czymś całkowicie nowym, czego jeszcze nie było - ważne, by w sposób wyjątkowy zostały zastosowane i uczyniły opowieść atrakcyjną, a tym samym niepowtarzalną. W przypadku "Black Drop" połączenie motywów wampirycznego, dark academia oraz mrocznego i przepełnionego tajemnicami klimatu sprawdziło się bardzo dobrze i zaowocowało atrakcyjną opowieścią.
Znów się pewnie powtórzę, ale ja naprawdę lubię takie opowieści, których lektura poza tym, że jest atrakcyjna, wciągająca to także sprawia ogromną przyjemność, dostarcza dreszczyku emocji, pobudza zmysły. Takie opowieści są dla mnie nie tylko w jakimś stopniu wyjątkowe, ale też dają wytchnienie, ich lektura relaksuje, sprawia po prostu przyjemność, ale nie są przy tym banalne, pozbawione różnorakich wartościowych cech. Taka właśnie jest "Black Drop" - interesująca, ciekawa, tajemnicza, budząca emocje.
Ada Tulińska w "Black Drop" uraczył nas pełną napięcia i dynamiki akcją, a sam finał to niesamowite tempo oraz eskalacja emocji. Dużo uwagi poświęcono głównej bohaterce, która nie przyjęła roli naiwnej owcy podążającej posłusznie na rzeź - pokazała nieco ikry, wysunęła pazurki, zaakcentowała siłę charakteru, czym szczerze powiedziawszy mnie zaskoczyła. Pomimo, że opowieść zawiera wiele podtekstów związanych z er0tyką, to samych scen s€ksu nie ma tutaj zbyt wiele, poza tym są one utrzymane w dobrym guście i nie budzą niesmaku.
Autorka posługuje się ciekawym, bardzo plastycznym stylem wypowiedzi, dzięki któremu opowieść czyta się nie tylko z zainteresowaniem, z przyjemnością, ale także szybko, bez napotykania na językowe "kulfony" czy "kwadratowe" określenia lub stylistyczne porażki.
"Black Drop" to ekscytująca opowieść, która przypadnie do gustu miłośnikom pełnych emocji, tajemnic i wampirów historii, która w niesamowicie umiejętny sposób wykorzystuje mroczny motyw dark academia. Mnie ta powieść przekonała, wywarła na mnie pozytywne wrażenie i nie miałabym nic przeciwko, by autorka stworzyła kolejne fantastyczne historie.
Książki #blackdrop #adatulińska #wydawnictwoniegrzeczneksiążki
BLACK DROP
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAda Tulińska
Nijako.
Do zapomnienia.
Nijako.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo zapomnienia.
Taka jakaś bardzo nijaka.
Zaczynamy wkurzającą bohaterką - najpierw nie lubi swoich koleżanek, godzinę później je już lubi. Niby inteligentna, bo jest jedną z najlepszych uczennic na prestiżowym uniwersytecie a i tak wychodzą z niej absurdalne, głupie i lekkomyślne działania typu pójście na policję i przekonywanie ich, że wampiry stoją za niepokojącymi wydarzeniami na kampusie.
Mamy również zdystansowanego i znudzonego wiecznym życiem wampira, który nie umie się zdecydować czego chce.
Pomysł na ukrytą organizacje wampirów, zamkniętą społeczność z surowymi zasadami, która żyła i korzystała z przebywania pod płaszczykiem studentów i profesorów na uczelni, bardzo interesujący pomysł - budził we mnie wiele sprzecznych emocji co jest pozytywem, bo to mnie trzymało bym tej książki nie odłożyła.
Chemia między bohaterami? Nie ma - było coś na kształt silnego zauroczenia/ pożądania, wzajemnej fascynacji ale jakieś głębsze uczucie? No nie powiedziałabym by zostało przedstawione.
Często miałam również wrażenie, że wątek tajemnicy wampirów miejscami był niedopracowany, szczególnie, że najwięcej o nich dowiadujemy się po 2/3 książki.
Większość opowiadania to praktycznie opisy jakiegoś mdłego przyciągania głównych bohaterów, ale koniec? Na końcu to mamy wrzucone nagle wszystko - bohaterka w niebezpieczeństwie, próba ratunku, tortury głównych bohaterów, bitwa i inne plot twisty.
Wątek wampirów i ich tajemnic bardziej mnie wciągnął niż wątek romantyczny.
Całościowo książka jest w moim odczuciu mdła, bez wyrazu. Jedyne co ją ratuje to właśnie wątek wampirów jako ich organizacji i sekretów na uniwersytecie.
Taka jakaś bardzo nijaka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczynamy wkurzającą bohaterką - najpierw nie lubi swoich koleżanek, godzinę później je już lubi. Niby inteligentna, bo jest jedną z najlepszych uczennic na prestiżowym uniwersytecie a i tak wychodzą z niej absurdalne, głupie i lekkomyślne działania typu pójście na policję i przekonywanie ich, że wampiry stoją za niepokojącymi wydarzeniami na...