Piękny i martwy

Okładka książki Piękny i martwy
Anna Langner Wydawnictwo: Niegrzeczne książki fantasy, science fiction
2023-09-27
2023-09-27

Kup Piękny i martwy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Piękny i martwy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Piękny i martwy

Największym - dla mnie - atutem tej historii jest cudownie pokazana jesień, moja ulubiona pora roku. Autorka wspaniale wprowadza w klimat tej pory roku za pomocą kolorowych swetrów i aromatycznych świeczek, jakie pojawiają się w internetowym sklepie głównej bohaterki Jagody oraz jej przyjaciółki, Róży.
Tak więc mamy jesień, kolorową, z deszczem, wiatrem i atmosferą. Mamy nieżywego absztyfikanta, Martina, którego po mniej więcej ósmym rozdziale nie da się nie lubić. Do kompletu jest irytująca przyjaciółka Jagody Róża oraz równie nieżywy przyjaciel Martina, zwany Duchem.
Jagoda należy do strachliwych panien, na szczęście Martin oswaja jej różne lęki. Ładnie z jego strony. Uczucie rodzi się stopniowo. Co mnie ujęło, bo nie przepadam za omdleniami głównych bohaterów od nagłych miłości od pierwszego wejrzenia.
Do tego dochodzi bardzo małomówny pies, Kostek - w ogóle nie reaguje za bardzo, nawet na swoich - oraz... nawiedzony dom.
Powiewało grozą, mimo iż zdawałam sobie sprawę, że to romans, a nie thriller psychologiczny, Autorce udało się wprowadzić nie tylko w klimat jesieni, ale również w przerażającą atmosferę Halloween.
Gratka dla fanów związków międzygatunkowych.

Tak więc mamy jesień, kolorową, z deszczem, wiatrem i atmosferą. Mamy...

Czytane w ramach booktour.

"Piękny i martwy" to nie tuzinkowa powieść. Mamy tu mężczyznę przystojnego, który nie musi spać i jeść, nie oddycha - pierwsze skojarzenie wampir. Nawet przyjaciółka Jagody sprawdzała tą tezę. Niestety nie trafiła ( ja z resztą też) Jedyną rzecz w tym nieżyciu co potrzebował Martin aby żyć ( nie rozpaść się) było kontakt z ludźmi. Jak tytuł podpowiada pierwsze skrzypce w książce on gra, ale autorka świetnie wykreowała również postać Jagody. Dziewczyna dzięki mieszkaniu z Martinem jako współlokatorem przełamuje swoje lenki.

Uczucie między tą dwójką zaczyna się powoli pojawiać. Jednak czy im się może udać, oraz kim na prawdę jest Martin? Jeśli się zastanawiasz sięgnij po książkę. Historię się szybko i przyjemnie czyta. Nie ma tam przesłodzeń, są momenty humorystyczne, ale też chwile pełne napięcia. Autorka zadbała o momenty humorystyczne zaczynając od dosyć osobliwego wystroju domu ( stół rzeźnicki ). Zachowanie przyjaciółki Jagody, tajemniczy Duch sprawiają, że książka nabiera innego wymiaru niż tylko romans.

Akcja jest dynamiczna, płynna. Język przyjemny, prosty. Nie brakuje poczucia humoru oraz wątków, które pokazują zmianę bohaterów. Z racji na to kim jest Martin i jego chęć życia ( nie pogodził się z tym co się stało) dowiadujemy się co musi spełnić aby się jego los odmienił. Nie mniej jednak droga do tego nie będzie łatwa i będą osoby, które będą mieszały.

Czy skończy się szczęśliwie i jakie przygody będzie mieć ta dwójka oraz jaki udział w tym będą mieć ich przyjaciele? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie jedynie czytając. Okładka urzeka ale nie zdradza w pełni fabuły. Osobiście polubiłam styl autorki i będę sięgać po kolejne książki.

Czytane w ramach booktour.

Świetna historia, dobrze się przy niej bawiłam, była bardzo wciągająca.

Świetna historia, dobrze się przy niej bawiłam, była bardzo wciągająca.

525 użytkowników ma tytuł Piękny i martwy na półkach głównych
135 użytkowników ma tytuł Piękny i martwy na półkach dodatkowych

Okładka książki Cztery łapki Julia Brylewska, Ewelina Dobosz, Dagmara Jakubczak, Katarzyna Kasmat-Łyskaniuk, Anna Langner, Kinga Litkowiec, Monika Skabara, Paulina Zalecka
Anna Langner
Anna Langner
Polska pisarka, która swoimi powieściami dla kobiet publikowanymi pod pseudonimem vanillafighter podbiła serca użytkowniczek serwisu Wattpad. Autorka książek "Wszystko, czego pragnę w te święta" i "Zniszcz mnie".

Ex Hex Erin Sterling
Ex Hex
Erin Sterling
„Ex Hex” autorstwa Erin Sterling to idealna lektura dla każdego, kto szuka w literaturze połączenia komedii romantycznej z nutką magii, określanego często mianem romantasy. Autorka serwuje nam opowieść lekką, błyskotliwą i niezwykle klimatyczną, która udowadnia, że rzucanie uroków na byłych chłopaków – nawet jeśli robi się to po kilku kieliszkach wódki i z przymrużeniem oka – może mieć opłakane, choć zabawne skutki. Główna bohaterka, Vivienne Jones, dziewięć lat temu uleczyła swoje złamane serce, rzucając na Rhysa Penhallowa klątwę. Wtedy wydawało się to nieszkodliwym żartem, jednak gdy Rhys powraca do miasteczka Graves Glen, okazuje się, że pech, który go prześladuje, jest aż nazbyt realny. Sterling z dużą wprawą buduje dynamikę między tą dwójką – iskrzy od samego początku, a ich wzajemne przekomarzania się są jednym z najmocniejszych punktów powieści. To klasyczny motyw „drugiej szansy”, doprawiony magicznymi artefaktami, nawiedzonymi przedmiotami i gadającym kotem. To, co wyróżnia „Ex Hex”, to przede wszystkim urokliwe miejsce akcji. Graves Glen to miasteczko, w którym Halloween trwa niemal cały rok, a magia jest wpisana w codzienność. Autorka stworzyła świat niezwykle przytulny, w którym chciałoby się zamieszkać, mimo grasujących tam czasem złośliwych duchów. Opisy urokliwych sklepików, starych bibliotek i jesiennej aury sprawiają, że książka staje się literackim odpowiednikiem ciepłego koca i kubka gorącej czekolady z przyprawami. Mimo że fabuła jest dość przewidywalna, a stawki nie wydają się nigdy śmiertelnie poważne, powieść nadrabia to humorem i lekkością stylu. Sterling pisze w sposób niezwykle płynny, sprawiając, że przez historię wręcz się płynie. To nie jest książka, która ma ambicje zmieniać świat, ale doskonale wywiązuje się ze swojego zadania: bawi, relaksuje i wprowadza w magiczny nastrój. „Ex Hex” to celebracja kobiecej siły, więzi rodzinnych (świetne postacie ciotki i kuzynki Vivienne) oraz dowód na to, że prawdziwa magia najsilniej działa wtedy, gdy potrafimy wybaczyć sobie błędy z przeszłości.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na73 miesiące temu
My Dark Romeo L.J. Shen
My Dark Romeo
L.J. Shen Parker S. Huntington
"Nikt nie rodzi się Bestią , ale się nią staje" My Dark Romeo to idealne połączenie dowcipnych żartów, gorącej chemii i pikantnych scen z emocjonalnym pazurem, które wywołały u mnie mnóstwo emocji. Dallas Townsend jest infantylną nimfomanką, rozpieszczoną, krótkowzroczną, prostolinijną, pozbawioną zahamowań dziewczyną, która w ogóle nie myśli o konsekwencjach swoich czynów. Romeo Costa jest chamskim i aroganckim dupkiem, pozbawionym moralności i empatii, niezdolnym do uczuć. Został zniszczony przez kruche ciasteczka i bitą śmietanę. Rom trafił na godną przeciwniczkę. Na początku ich związek to była kompletna bzdura, nie rozumiałam, jak taka nienawiść i niechęć mogły przerodzić się w miłość. Brak elementarnego szacunku do siebie nawzajem, dziwne i absurdalne zachowania, mizoginia, niechęć do słuchania się nawzajem i inwestowania w ich małżeństwo. Ale potem wydarzyło się coś niesamowitego, bo Dallas i Romeo zaczęli się przed sobą otwierać, dzielić się swoimi traumami, przeszłością, ufać sobie nawzajem i brać pod uwagę swoje uczucia. Troska, zaufanie, wrażliwość, wzajemny szacunek, kompromisy, chęć uszczęśliwienia siebie nawzajem. Były też lekkomyślne działania, ale przynajmniej miały swoje uzasadnienie. W końcu zrozumiałam dlaczego tak bardzo Rom nienawidzi swojego ojca, żuje miętowe gumy i ma obsesję na punkcie swojego jedzenia. Jego rodzina, która powinna go chronić, najbardziej go zraniła. Jego przyjaciele Zach Sun i Oliver VB mieli mnóstwo scen w tej książce! Ich czat grupowy był naprawdę zabawny. Oboje bez przerwy krytykowali Olivera. Zabawnie było patrzeć, jak nazywają Dallas różnymi nazwami, takimi jak Detroit, Daytona, Denver, Decatur czy Davenport. Ta książka to eksplozja emocji, to mroczna opowieść o Pięknej i Bestii, która sprawiła, że ​​chciałam więcej i dlatego od razu zaczynam słuchać historii o Zachu.
Gabi - awatar Gabi
Weź nie czaruj Avery Flynn
Weź nie czaruj
Avery Flynn
Zastanawialiście się kiedyś nad tym: Czy można zaczarować czarownicę… która nie ma magii? Gilda, czyli nasza główna bohaterka, urodziła się w jednej z najpotężniejszych magicznych rodzin… i jako jedyna nie odziedziczyła żadnych mocy. W świecie, gdzie zaklęcia są codziennością, a talent magiczny wyznacza pozycję w rodzinie, Tilda czuje się jak pomyłka. Do tego prześladuje ją pech - i to w naprawdę spektakularnym stylu. Kiedy cztery razy z rzędu trafia na randkę w ciemno ze swoim największym wrogiem zaczyna podejrzewać, że to nie przypadek. A gdy niechcący rzuca klątwę na własną rodzinę, jest zmuszona poprosić o pomoc właśnie jego. Wspólna misja, poszukiwanie magicznej księgi i masa niewyjaśnionych sekretów sprawiają, że napięcie między nimi rośnie z każdą chwilą. Jest to romantasy z motywem enemies to lovers, ale też historia o byciu „niewystarczającą” w oczach innych i o odnajdywaniu własnej wartości. Relacja Tildy oraz Gila to największy plus tej książki - pełna sarkazmu, przekomarzań i chemii, która powoli przeradza się w coś prawdziwego: ich dialogi są lekkie, momentami naprawdę zabawne, a romantyczne napięcie jest bardzo dobrze wyważone. Świat przedstawiony nie jest bardzo rozbudowany - magia stanowi tutaj raczej tło dla romansu aniżeli główną oś fabuły - ale dzięki temu książkę czyta się szybko i przyjemnie. To idealna propozycja na dwa wieczory, kiedy ma się ochotę na coś lekkiego, z nutą fantastyki i sporą dawką humoru. Nie jest to historia, która zmieni życie, ale zdecydowanie poprawia humor!
Misheczka MałgorzataJeziorowska - awatar Misheczka MałgorzataJeziorowska
oceniła na61 miesiąc temu

Cytaty z książki Piękny i martwy