Erystyka. O wolności ludzkiej woli

Okładka książki Erystyka. O wolności ludzkiej woli autora Arthur Schopenhauer, 9788311172999
Okładka książki Erystyka. O wolności ludzkiej woli
Arthur Schopenhauer Wydawnictwo: Bellona Seria: Wielcy humaniści filozofia, etyka
filozofia, etyka
Jan Lorentowicz, Adam Stögbauer

Kup Erystyka. O wolności ludzkiej woli w ulubionej księgarnii

Oceny książki Erystyka. O wolności ludzkiej woli

OPINIE i DYSKUSJE o książce Erystyka. O wolności ludzkiej woli

Erystyka nie jest na raz jeśli chce się nabrać wprawy w umiejętności wygrywania sporów. Rozprawa o wolności ludzkiej woli jest dla mnie świetna z perspektywy przykładów odwołań i własnych przemyśleń autora. Dość łatwa do przetworzenia choć by wgryźć się głębiej lub samemu mieć więcej przemyśleń trzeba się porządnie skupić.

Autor wnikliwie i jasno tłumaczy czym jest wola, czemu nie jest wolna i dlaczego, mimo to, człowiek jest odpowiedzialny za swoje czyny. Polecam

Książka „Erystyka. O wolności ludzkiej woli” to pozycja nieduża objętościowo, lecz intelektualnie gęsta. Łączy w sobie błyskotliwą analizę praktyki debatowania z głębokim filozoficznym namysłem nad naturą człowieka. Schopenhauer, choć często postrzegany jako filozof trudny i surowy, w tych esejach pokazuje się jako myśliciel niezwykle przenikliwy i zaskakująco współczesny.

Dla miłośników filozofii, logiki czy nawet retoryki, jest to pozycja obowiązkowa – nie tylko do przeczytania, ale i do wielokrotnego przemyślenia.

190 użytkowników ma tytuł Erystyka. O wolności ludzkiej woli na półkach głównych
71 użytkowników ma tytuł Erystyka. O wolności ludzkiej woli na półkach dodatkowych

Arthur Schopenhauer
Arthur Schopenhauer
Niemiecki filozof, przedstawiciel pesymizmu w filozofii.

Obrona Sokratesa; Kriton; Uczta Platon
Obrona Sokratesa; Kriton; Uczta
Platon
Jest to prawdopodobnie najlepszy wstęp do lektur filozoficznych, jaki można sobie zafundować. Nie tylko dotyczy początków istnienia filozofii kontynentalnej, ale i również jest niespodziewanie łatwa, przystępna i przyjemna w czytaniu, co w przypadku tej kategorii książek bywa dość rzadkie. W tej kwestii należy docenić pracę edytora, gdyż objaśnienia wielokrotnie rozwiewały wszelkie wątpliwości, tłumaczyły konteksty kulturowe, postawy, cele, wypowiedzi i dążenia postaci, momentami nawet przytaczając rozważane w kręgach filozoficznych teorie, czysto w ramach ciekawostek. Warto nadmienić, że choć na okładce widnieje Platon, to Platona tu za wiele nie uraczymy. Zawarte historie w pełni poświęcone są Sokratesowi, a Platon jest tu jedynie skrybą redagującym wydarzenia. Po bliższe poznanie Platona należy udać się do Państwa. Za ciekawy uważam dobór kolejności tekstów. Układ wpierw pozwala nam poznać postać i los Sokratesa, a dopiero później jego osobiste przemyślenia i rozważania. Umieszczenie na końcu Uczty stanowi swoisty epilog będący retrospekcją nad postacią, co pozwala czytelnikowi cieszyć się nim odrobinę dłużej. Może właśnie dzięki temu pozostawia mu tak przyjemne wspomnienie. Obrona Sokratesa to zapis przemowy osądzonego o wiarę w innych bogów i psucie młodzieży Sokratesa, jaką wygłosił w trakcie swojego procesu sądowego. Nie mówiąc o samej treści zbyt wiele, momentami łatwo jest się pogubić w tym do czego dąży Sokrates. Próbując ukazać swoją niewinność, tak naprawdę stara się udowodnić swoją rację, a wraz z nią swą wyższość nad innymi istotnymi w starożytnej Grecji figurami. Same wypowiedzi są zazwyczaj historiami, dotyczącymi działań, postrzegania i filozofii Sokratesa. Prezentowane w formie argumentów przeciw stawianym oskarżeniom, momentami bardziej bywają argumentami ad hominem, mającymi ubliżyć wszystkim obywatelom, niż słuszną obroną. Mimo tego pozwalają nam dobrze poznać postać Sokratesa, jego osobowość i jego beztroskie, wesołe nastawienie i pomagają zrozumieć co sprawiło, że Sokrates zmienił na koniec swą postawę. Kriton jest najmniej interesującą z zawartych lektur. Opowiada o przyjacielu, Kritonie, próbującym przekonać Sokratesa do ucieczki z więzienia, co w ówczesnej Grecji było nadzwyczaj prostym procesem i wymagało jedynie chęci. Ich dialog dotyczy głównie miejsca obywatela w strukturze państwa i moralnych rozważań dotyczących stosunku jednostki do prawa. Sokrates nawołuje do trzymania się prawa czysto z powinności moralnej. Osobiście odniosłem wrażenie że jest to raczej rozszerzenie informacji znajdujących się już w Obronie Sokratesa. Natomiast Uczta jest jedną z moich ulubionych rozpraw filozoficznych. Poznajemy tutaj wiele historycznych postaci, zwyczaje kulturowe i tradycje Greków. Sam dialog dotyczy głównie próby definicji boga Erosa i zrozumienia tego czym jest miłość, a przynajmniej to miało być tematem samej uczty. Dla jednych Eros to sztuka, dla innych miłość romantyczna, rodzinna, dziedzictwo, czy sława. Postaci w swoich monologach odnoszą się do przedmówców, naśmiewając się z nich, wykazując aprobatę, czy ośmieszając się, próbując zdewaluować cudzą wypowiedź. Ciekawe jest to jak kształtują się podejścia zależnie od pełnionej funkcji danej postaci. Sokrates oczywiście podchodzi do tego tematu jak do debaty, zadaje pytania na które sam odpowiada, przedstawia własne historie i nasuwa słuchaczom gotowe konkluzje. Standardowy czytelnik znajdzie tutaj najwięcej interesujących wątków i wniesie najwięcej do swojego własnego postrzegania świata, szczególnie w kwestiach egzystencji i dążeń. Kończąc, warto zacząć swoją drogę z filozofią od jej początków, szczególnie, gdy postarano się, by zamieścić objaśnienia ułatwiające rozumienie poruszanych w utworach kwestii. Jakub Przywara
kuba przywara - awatar kuba przywara
oceniła na92 lata temu
Świat przywrócony. Metternich, Castlereagh i zagadnienie pokoju 1812–1822 Henry Kissinger
Świat przywrócony. Metternich, Castlereagh i zagadnienie pokoju 1812–1822
Henry Kissinger
„Świat przywrócony” leżakował na półce od bardzo dawna i nic nie wskazywało na to, że w końcu sięgnę po tą cegłę. Aż przeczytałem „Baltazara” Mrożka, gdzie dowiedziałem się, że opiekunem autora „Tanga” w trakcie jego amerykańskiego stypendium był nie kto inny, tylko Henry Kissinger. To był znak, że czas wziąć się za historię opowiedzianą przez sekretarza stanu i laureata Nagrody Nobla. Autor z wielką szczegółowością, ale też i wyczuciem istotności poszczególnych opisywanych faktów, opowiada nam historię budowania post-Napoleońskiego europejskiego porządku. Oczywiście głównym bohaterem jest Metternich, do którego ewidentnie Kissinger czuje coś na kształt skrywanej admiracji. Co istotne „Świat przywrócony” choć opisuje wydarzenia historyczne, wydaje się przede wszystkim podręcznikiem dyplomacji. Kissinger pokazuje, jak mający najsłabsze, wśród siadających do konferencyjnych stołów karty, austriacki dyplomata, zostaje w praktyce „premierem Europy”, jak działa narzucanie narracji, zajmowanie wyższej pozycji moralnej, zwiększanie swobody działania, konceptualizowanie rozmytych jeszcze pojęć. Ile w negocjacjach znaczy pauza, niedopowiedzenie, komplement rzucony w odpowiednim momencie, decyzja czy rozmawiać w cztery oczy, czy w większym gronie. O ile opowieść historyczna w wykonaniu Kissingera nie porywa, to właśnie wychwycenie tych wszystkich smaczków pozwalających na zrozumienie działań Metternicha to mistrzostwo, dla których warto sięgnąć po „Świat przywrócony”. Nie trzeba wszak wielkiej bystrości, aby zobaczyć, że dokładnie te same zagrywki są nadal skuteczne w obecnej polityce. Nie tylko międzynarodowej.
paszczak - awatar paszczak
ocenił na71 miesiąc temu
Rozprawa o metodzie; Rozprawa nad zasadami filozofii Kartezjusz
Rozprawa o metodzie; Rozprawa nad zasadami filozofii
Kartezjusz
"René Descartes (Kartezjusz) urodził się w roku 1596 w La Haye w Turenii". Zmarł w 1650 roku. W ciągu swojego życia napisał kilka bardzo ciekawych dzieł filozoficznych. Ta książka z serii "Biblioteka filozofów" prezentuje część jego wyróżniającej się i niepospolitej intelektualnej spuścizny. Książka rozpoczyna się od bardzo ciekawego wstępu autorstwa Feliksa Kierskiego. Kolejną częścią książki jest "List Kartezjusza do księdza Picot" w przekładzie Wojciecha Dobrzyckiego. Trzecią ocenianą przeze mnie częścią książki jest "Rozprawa o metodzie dobrego powodowania swoim rozumem i szukania prawdy w naukach" w przekładzie Tadeusza Boya-Żeleńskiego. Co zawiera to dzieło Kartezjusza? Oddajmy głos autorowi: "Jeżeli ta rozprawa wyda się zbyt długa, aby ją przeczytać na jeden raz, można ją podzielić na sześć części: w pierwszej znajdą się rozmaite rozważania, tyczące się nauk; w drugiej - główne reguły metody, jakiej szukał autor; w trzeciej - niektóre zasady moralne, jakie wydobył z tej metody; w czwartej - racje, za pomocą których udowadnia istnienie Boga i duszy ludzkiej, co stanowi podwalinę jego metafizyki; w piątej - porządek zagadnień fizycznych, jakich poszukiwał, a w szczególności wytłumaczenie czynności serca i niektórych innych trudności, należących do medycyny, następnie również różnicę, jaka istnieje pomiędzy naszą duszą, a duszą zwierzęcia; w ostatniej wreszcie, jakie rzeczy uważa za potrzebne, aby posunąć się w badaniach przyrody dalej niż dotychczas, oraz jakie racje skłoniły go do pisania". Kolejną częścią niniejszej książki są "Reguły do kierowania umysłem" w tłumaczeniu Wojciecha Dobrzyckiego. Po nich odnajdziemy "Rozmyślania nad zasadami filozofii dowodzące istnienia Boga i różnicy pomiędzy duszą i ciałem" w tłumaczeniu Ignacego Karola Dworzaczka. "Rozmyślania" te składają się z "Wprowadzenia tłumacza", "Przedmowy Kartezjusza do czytelnika", krótkiego streszczenia autora pt. "Treść sześciu następnych rozmyślań" oraz sześciu rozdziałów, czyli wspomnianych rozmyślań. Podtytuły mówią o treści tych rozmyślań: "Rozmyślanie pierwsze o rzeczach, o których wątpić można", "Rozmyślanie drugie o naturze umysłu ludzkiego, który dostępniejszy jest dla poznania, aniżeli ciało", "Rozmyślanie trzecie o istnieniu Boga", "Rozmyślanie czwarte o prawdzie i fałszu", "Rozmyślanie piąte o istocie rzeczy materialnych i znowu o istnieniu Boga", "Rozmyślanie szóste o istnieniu rzeczy materialnych i rzeczywistej różnicy między duszą i ciałem". Przedostatnim elementem książki jest "Dodatek René Kartezjusza dowody, stwierdzające istnienie Boga i różnice między duszą ludzką a ciałem, ułożone w porządku matematycznym" (przełożył Ignacy Karol Dworzaczek). Ostatni element książki (nie licząc spisu treści) to jednostronicowa "Krótka nota bibliograficzna". Bardzo ciekawa książka. Każdy z wymienionych wyżej elementów składowych bardzo interesujący. Rewelacja - 8/10.
Jarosław Wiśniewski - awatar Jarosław Wiśniewski
Historia polityczna Polski 1989-2023 Antoni Dudek
Historia polityczna Polski 1989-2023
Antoni Dudek
Opisanie historii, która dzieje się na naszych oczach, to zadanie karkołomne. Antoni Dudek po raz kolejny udowadnia jednak, że jest bodaj najlepszym „kronikarzem” III Rzeczypospolitej, potrafiącym zachować chłodny dystans tam, gdzie emocje wciąż biorą górę nad analizą. Dlaczego warto przeczytać tę książkę? Obiektywizm w dobie polaryzacji: To największa zaleta Dudka. Autor nie bierze strony żadnego z politycznych plemion. Punktuje błędy zarówno ekipy balcerowiczowskiej, jak i rządu „dobrej zmiany”. Jeśli szukasz potwierdzenia swoich uprzedzeń – możesz się zawieść. Jeśli szukasz faktów – będziesz zachwycony. Kompletność i ciągłość: Książka prowadzi nas od przełomu 1989 roku, przez trudne lata transformacji, wejście do NATO i UE, aż po wybory z 15 października 2023 roku. Pozwala to zrozumieć, że obecne podziały nie wzięły się z próżni, lecz są efektem procesów trwających od dekad. Styl i język: Mimo ogromnej objętości i naukowego rygoru, książkę czyta się niemal jak pasjonujący thriller polityczny. Dudek sprawnie operuje anegdotą, kulisami gabinetowych gier i precyzyjną analizą wyników wyborczych. Kluczowe wątki analizy Dudek mistrzowsko kreśli ewolucję polskiej sceny politycznej, dzieląc ją na konkretne etapy: Fundamenty (1989–1991): Trudne kompromisy Okrągłego Stołu. Kształtowanie się duopolu: Jak dawny podział na „postkomunę” i „Solidarność” został zastąpiony przez trwający do dziś konflikt PO-PiS. Kryzys konstytucyjny i nowe wyzwania: Autor nie ucieka od trudnych ocen ostatnich lat, analizując zmiany w sądownictwie oraz wpływ pandemii i wojny na Ukrainie na polską politykę wewnętrzną. „Historia polityczna nie jest jedynie zapisem dat i nazwisk, ale fascynującym studium tego, jak naród uczy się (lub nie) korzystać z odzyskanej wolności”. Skąd ocena 9/10, a nie pełna dycha? Dychę rezerwuję dla dzieł, które mają już pełną perspektywę historyczną. W przypadku wydarzeń z lat 2020–2023 wciąż jesteśmy „w środku” procesu, co siłą rzeczy sprawia, że ostatnie rozdziały mają nieco bardziej charakter publicystyczno-kronikarski niż głęboko historyczny (co zresztą sam autor uczciwie przyznaje). Podsumowanie To nie jest książka do przeczytania w jeden wieczór – to pozycja do studiowania, wracania i sprawdzania faktów, gdy debata publiczna staje się zbyt gorąca. Jeśli chcesz zrozumieć, dlaczego polska polityka wygląda tak, jak wygląda, lepszego przewodnika niż Antoni Dudek nie znajdziesz.
Karolus815 - awatar Karolus815
Uzasadnienie metafizyki moralności Immanuel Kant
Uzasadnienie metafizyki moralności
Immanuel Kant
🧭⚖️ Prawo, które nie pyta, czy ci wygodnie ⚖️🧭 🎭 Gatunek: filozofia moralna / „instrukcja obsługi sumienia” bez obrazków
 🌡️ Nastrój: chłodna precyzja + surowa uczciwość + momenty, gdzie mózg mówi „proszę pana, ja już wysiadam”
 🎧 Tryb czytania: krótkimi seriami; po kilku stronach przerwa, bo to książka, która nie idzie — ona wymaga
 ⭐ Moja ocena: 7/10 — za literaturę słowa z tamtych lat, za twardą formę myślenia i uczciwy imperatyw… choć momentami przysporzyła mi kłopotów z rozumowaniem 🧠 Sedno 🧠
 Kant próbuje zrobić rzecz bezczelną (i piękną): znaleźć moralność, która nie jest „bo mi się opłaca”, „bo tak czuję”, „bo tak wypada”, tylko: bo tak należy, kropka. A potem daje test: jeśli twoja zasada działania nie nadaje się na prawo powszechne, to znaczy, że w środku siedzi sprytny wytrych — działa tylko wtedy, gdy inni go nie używają i nadal grają fair. 🧊 Co mnie tu kupiło 🧊
 🔹 Uczciwość bez znieczulenia — Kant nie próbuje cię uwieść. On cię sprawdza.
 🔹 Rygor myślenia — moralność jako logika: „czy to da się uogólnić, nie rozbijając sensu reguły?”.
 🔹 Język — stary, gęsty, czasem jak marmur, ale ma w sobie godność i ciężar. 🪓 Co mnie uwierało 🪓
 🔸 Imperatyw jest niełatwy — bo nie pyta „czy dobre serce?”, tylko „czy twoja zasada przeżyje, gdy wszyscy ją przyjmą?”. To potrafi odebrać komfort.
 🔸 Kłopot z rozumowaniem — momentami miałem wrażenie, że Kant buduje most z pojęć nad przepaścią i mówi: „przejdź, to proste”, a ja patrzę: „tak, tylko gdzie tu jest poręcz?”.
 🔸 Chłód — bywa, że człowiek chciałby oddechu, a dostaje kolejną śrubę logiczną. 🎯 Dla kogo 🎯
 Dla kogoś, kto lubi, gdy książka nie „opowiada świata”, tylko go porządkuje — i nie boi się tego, że porządek czasem boli. 💡 Clue 💡
 To nie jest książka, która daje moralność do kieszeni. To jest książka, która sprawdza, czy kieszeń w ogóle jest uczciwa.
Endryou Poczopko - awatar Endryou Poczopko

Cytaty z książki Erystyka. O wolności ludzkiej woli