Dzień z przyjaciółmi

literatura dziecięca
2023-05-05
2023-05-05
28 min.

Kup Dzień z przyjaciółmi w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzień z przyjaciółmi

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzień z przyjaciółmi

Fajna pozycja z ciekawą konstrukcją, w której bohaterowie co rusz idą po kogoś nowego, by rozwiązać swoje problemy. Szop potrzebuje lisa, lis borsuka, a borsuk misia. Po drodze spotykają jeszcze wronę. Okazuje się, że z przyjaciółmi wszystko jest łatwiejsze i zabawniej spędza się czas.

Konstrukcja i morał są świetne. Szwankuje za to sam tekst, z rodzaju tych dla mnie niezrozumiałych: obrazek i podpis: „bohaterowie idą ulicą, bohaterowie robią to i to”. Niczym lektor z filmów dla niewidomych.

Czasem nie potrzeba wiele, by stworzyć coś naprawdę wartościowego. "Dzień z przyjaciółmi” to picture book, który w swojej prostocie chwyta za serce – i to zarówno małych, jak i dużych💛

Philip Waechter stworzył historię, która pokazuje, że nie musimy być tacy sami, by czuć się razem dobrze. Że przyjaźń to czasem po prostu wspólne milczenie, chwila zabawy albo pójście na spacer.

💫𝗗𝗹𝗮𝗰𝘇𝗲𝗴𝗼 𝘄𝗮𝗿𝘁𝗼?💫

🔹zwierzęta jako bohaterowie, to często ulubione postacie dzieci; warto wspomnieć, że takie opowieści uwrażliwiają dzieci na naturę
🔸minimalizm w treści, który zostawia dużo miejsca na emocje i refleksję; dziecko może czytać, oglądać, przeżywać – a dorosły razem z nim
🔹ilustracje - delikatne, spokojne, idealnie pasujące do nastroju książki.

📌𝗗𝗹𝗮 𝗸𝗼𝗴𝗼?📌

Historia o borsuk, szopie praczu, lisie, niedźwiedziu i wronie skierowana jest do dzieci od 3. roku życia.

📔𝗣𝗼𝗱𝘀𝘂𝗺𝗼𝘄𝗮𝗻𝗶𝗲

Prosta, ciepła, tocząca się spokojnym rytmem opowieść o pięciorgu zwierząt, które spędzają z sobą czas, jest świetnym przyczynkiem do rozmowy o przyjaźni i pielęgnowaniu relacji. Przy lekturze warto zwrócić uwagę na to, że przyjaźń to ważny element w życiu każdego i dbanie o nią powinno być czymś naturalnym, tak jak w przypadku zwierzaków z opowieści. Jeśli szukacie książki, która pomoże rozmawiać z dzieckiem o relacjach, akceptacji i byciu razem – koniecznie sięgnijcie po "Dzień z przyjaciółmi"💚

Bardzo urocza, ale chyba dla młodszych dzieci.
Ani mnie, ani syna (7lat) nie poruszyła na tyle, żebyśmy mieli potrzebę do niej wrócić.
Myślę, że dla 4-5latków idealna.

Bardzo urocza, ale chyba dla młodszych dzieci.
Myślę, że dla 4-5latków idealna.

33 użytkowników ma tytuł Dzień z przyjaciółmi na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Dzień z przyjaciółmi na półkach dodatkowych

Okładka książki Precelek jedzie tramwajem Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Precelek jedzie tramwajem Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Okładka książki Mamusiu, jak wielki jest świat? Sabine Bohlmann, Emilia Dziubak
Mamusiu, jak wielki jest świat? Sabine Bohlmann, Emilia Dziubak
Okładka książki Teleskop dziadka Aleksandra Gołębiewska, Asia Olejarczyk
Teleskop dziadka Aleksandra Gołębiewska, Asia Olejarczyk

Cytaty z książki Dzień z przyjaciółmi

Dodaj cytat z książki Dzień z przyjaciółmi