Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #1

Okładka książki Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #1 autora Riku Tsuchida, Koma Warita, 9788382571813
Okładka książki Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #1
Koma WaritaRiku Tsuchida Wydawnictwo: Studio JG Cykl: Miraculous: Biedronka i Czarny Kot (tom 1) komiksy
komiksy
Miraculous: Biedronka i Czarny Kot (tom 1)
Miraculous: Lady Bug & Chat Noir
2023-06-16
2023-06-16
Katarzyna Szelenbaum

Kup Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #1 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #1

Znacie bajkę Miraculous. Biedronka i Czarny kot?
Kilka lat temu, jak tylko wyszedł pierwszy odcinek w telewizji, zakochałam się w tej historii. Slow burn między głównymi bohaterami, każdy odcinek to oddzielna historia zwalczania złych ludzi, którzy zostali przemienieni przez Władcę Ciem.
Bajka opowiada o sile przyjaźni i pokonywaniu słabości, więc gdy tylko dowiedziałam się, że powstaje manga na podstawie tej animacji, wiedziałam, że muszę mieć ją w swojej kolekcji. Manga “Miraculous. Biedronka i Czarny kot” od Studia JG, to wierna adaptacja animacji. Tylko kilka szczegółów odbiega od oryginalnej bajki. Trochę mnie to rozczarowało, bo jest wiele książek na rynku wydawniczym, które są idealnymi kopiami oryginału. Może coś się zmieni w kolejnym tomie, z tego co wiem, wydanych jest już trzy.
Podobała mi się ta czarno-biała kreska. Polecam ją fanom Marinette i Adriena, czy Biedronki i Czarnego kota.
Przeczytałam ją z sentymentu, podobała mi się kreska i to jak zostali przedstawieni nią bohaterowie, których uwielbiam.
Moja mama również ją przeczytała i to była jej pierwsza manga. Pierwsza i udana próba przekonania się do tego typu powieści graficznych.

Znacie bajkę Miraculous. Biedronka i Czarny kot?

Spoko

Spoko

Magical girl nadal żywe.

Magical girl nadal żywe.

123 użytkowników ma tytuł Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #1 na półkach głównych
66 użytkowników ma tytuł Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #1 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #1

Okładka książki Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #3 Riku Tsuchida, Koma Warita
Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #3 Riku Tsuchida, Koma Warita
Okładka książki Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #2 Riku Tsuchida, Koma Warita
Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #2 Riku Tsuchida, Koma Warita

Moja gwiazda #1 Aka Akasaka
Moja gwiazda #1
Aka Akasaka Mengo Yokoyari
Opinia całej serii: Bardzo mi się podobała. Kreska przecudowna, fajne prowadzenie fabuły. Kiedy zaczynałam czytać nie mogłam się oderwać, a kiedy musiałam bardzo tego nie chciałam. Fajny character development, szkoda tylko, że zabrakło czasu (?) na rozwinięcie pozostałych bohaterów, bo uważam że ich arc byłby naprawdę ciekawy, ponieważ każda postać wydaje się skrywać ciekawą historię za fasadami publicznego wizerunku. SPOILER (?) Zastanawia mnie tzn crow girl, była ona bóstwem (raczej),które miało z mojej perspektywy za akumulator pewnych działań i niejakiego narratora, dzięki któremu fabuła miejscami miała nabierać sensu i klarowności. W sumie całkiem spoko zabieg, ale jednak nie jestem w 100% co do niej przekonana, ponieważ nie spodziewałam się nadprzyrodzonych postaci i wydarzeń w tej opowieści (oczywiście poza samą reinkarnacją yk). Ostatecznie na nią nie narzekam, bo sama nie mam pojęcia jak poprowadzić fabułę bez niej. KONIEC SPOILERA Kontynuując (moje fascynujące rozważania) Myślę że mam do wypowiedzenia się jeszcze tylko o zakończeniu, które moim zdaniem było bardzo fajnie przemyślane, i mimo tego , że preferuję te wesołe. Podobał mi się pomysł na nie, co muszę przyznać z bólem, bo mnie zabolało. Jedyne co mam do zarzucenia w jego kwestii, to fakt, że było ono bardzo pośpieszone. Myślę, że lepszym pomysłem byłoby rozbicie i tak już grubszego tomiku 16 na dwie części i głębsze rozwinięcie zakończenia w tomie 17, lub może nawet 18. Nie wiem ile takie rozwinięcie mogłoby potrwać, żeby było odpowiednio rozwinięte i równocześnie nie zbytnio przeciągnięte. Ostatnie akty były przedstawione w formie opowieści z punktu widzenia narratora z towarzyszącymi temu ilustracjami. W sumie spoko zabieg, ale (powtórzę) sprawiło to, że zakończenie było króciutkie. Chociaż w sumie może o to chodziło? Niezależnie od wszystkich wad uważam, że jest to manga warta poświęceniu czasu. Anime, mimo, ze obejrzałam tylko pierwszy sezon też polecam. (Za długo czekałam na kolejne, więc kupiłam i przeczytałam mangę)
Waleria - awatar Waleria
oceniła na81 dzień temu
Potworna słodycz #1 Spica Aoki
Potworna słodycz #1
Spica Aoki
~ 𝓡𝓮𝓬𝓮𝓷𝔃𝓳𝓪 ~ [@wydawnictwosjg] ~ Potworna Słodycz ~ ~ Spica Aoki ~ ~ Studio JG ~ ~ ★★★★★/5 ~ 𝓑𝓸𝓱𝓪𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀i𝓮 : ~ Yū to zwykły chłopak, którego życie zmienia się, gdy poznaje dziewczynę będącą potworem. Ich nietypowa relacja staje się kluczowym elementem fabuły. ~ 𝓕𝓪𝓫𝓾𝓵𝓪 : ~ "Potworna Słodycz" to historia pełna emocji o miłości, zaufaniu i akceptacji, której główni bohaterowie muszą stawić czoła wyzwaniom wynikającym z ich nietypowej więzi. Manga łączy elementy fantasy z codziennością, co sprawia, że staje się wyjątkowa. ~ 𝓜𝓸𝓳𝓪 𝓸𝓹𝓲𝓷𝓲𝓪 : ~ Spica Aoki świetnie łączy humor z głębokimi emocjami, tworząc historię, która wciąga i skłania do refleksji. Relacja między bohaterami rozwija się naturalnie, a ich trudności są przedstawione w sposób prawdziwy i wzruszający. Manga jest pełna uroku, emocji i ciepła. ~ *** ~ Potwory nie zawsze są tymi, którzy nam zagrażają, czasami to ci, którzy po prostu potrzebują miłości. ~ ~ Kiedy zaczynasz kochać kogoś, nie liczysz na idealność. Liczy się to, co naprawdę czujesz. ~ *** ~ potwory ~ miłość ~ akceptacja ~ emocje ~ ~ 𝓦𝓪𝓼𝓪 𝓐𝓷𝓲𝓶𝓸𝔀𝓪 ~ #PotwornaSłodycz #SpicaAoki #StudioJG #manga #potwory #miłość #akceptacja~ 𝓡𝓮𝓬𝓮𝓷𝔃𝓳𝓪 ~ [@wydawnictwosjg] ~ Potworna Słodycz ~ ~ Spica Aoki ~ ~ Studio JG ~ ~ ★★★★★/5 ~ 𝓑𝓸𝓱𝓪𝓽𝓮𝓻𝓸𝔀i𝓮 : ~ Yū to zwykły chłopak, którego życie zmienia się, gdy poznaje dziewczynę będącą potworem. Ich nietypowa relacja staje się kluczowym elementem fabuły. ~ 𝓕𝓪𝓫𝓾𝓵𝓪 : ~ "Potworna Słodycz" to historia pełna emocji o miłości, zaufaniu i akceptacji, której główni bohaterowie muszą stawić czoła wyzwaniom wynikającym z ich nietypowej więzi. Manga łączy elementy fantasy z codziennością, co sprawia, że staje się wyjątkowa. ~ 𝓜𝓸𝓳𝓪 𝓸𝓹𝓲𝓷𝓲𝓪 : ~ Spica Aoki świetnie łączy humor z głębokimi emocjami, tworząc historię, która wciąga i skłania do refleksji. Relacja między bohaterami rozwija się naturalnie, a ich trudności są przedstawione w sposób prawdziwy i wzruszający. Manga jest pełna uroku, emocji i ciepła. ~ *** ~ Potwory nie zawsze są tymi, którzy nam zagrażają, czasami to ci, którzy po prostu potrzebują miłości. ~ ~ Kiedy zaczynasz kochać kogoś, nie liczysz na idealność. Liczy się to, co naprawdę czujesz. ~ *** ~ potwory ~ miłość ~ akceptacja ~ emocje ~ ~ 𝓦𝓪𝓼𝓪 𝓐𝓷𝓲𝓶𝓸𝔀𝓪 ~
books_animowana_ - awatar books_animowana_

Cytaty z książki Miraculous: Biedronka i Czarny Kot #1