Zaufaj swojemu sercu

Ilona Gołębiewska Wydawnictwo: Muza literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2023-03-01
2023-03-01

Kup Zaufaj swojemu sercu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zaufaj swojemu sercu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zaufaj swojemu sercu

Moja ukochana powieść autorki.

Moja ukochana powieść autorki.

Na półkach: , , , ,

ZAUFAJ SERCU. ONO ZNAJDZIE DROGĘ...

Każda książka Ilony Gołębiewskiej to dla mnie gwarancja ciekawiej i nietuzinkowej fabuły oraz sporej dawki emocji. Tym razem stało się tak za sprawą powieści "Zaufaj swojemu sercu" dzięki której poznałam Martę Kamińską, kobietę po przejściach, która znalazła schronienie i dach nad głową u zakonnic podobnie, jak porzucone lub opuszczone dzieci. Od czterech lat pomaga siostrom w opiece nad wychowankami, do których ma wyjątkowe podejście. Marta boi się zmian, ale jednocześnie zdaje sobie sprawę, że będzie musiała kiedyś opuścić ośrodek i rozpocząć życie na nowo na własny rachunek. Z pomocą przychodzi jej siostra przełożona, która proponuje Marcie zatrudnienie u pewnej zamożnej rodziny. Kobieta miałaby wyjechać na Mazury, w okolice, skąd pochodziła jej babcia i podjąć się pracy nauczycielki oraz opiekunki kilkuletniej Alicji Bardo, czyli Lusi. Marta decyduje się podjąć tego wyzwania, opuszcza bezpieczne życie u sióstr zakonnych i wyjeżdża do Budlewic nieopodal Mikołajek. Od tej pory kobieta musi mierzyć się z różnymi nieoczekiwanymi zdarzeniami. Ekscentryczna i surowa Otylia Bardo - babcia Lusi bacznie śledzi każdy krok nowej opiekunki, a Wiktor Bardo - ojciec Alicji wysyła Marcie sprzeczne sygnały. Tylko mała, samotna dziewczynka odizolowana od świata niczym ptak w złotej klatce, oczekuje ciepła, kontaktów z rówieśnikami oraz namiastki szczęścia.

Czy nauczycielka sprosta temu zadaniu? Jakie tajemnice kryją się za bramą do ogrodu? Czy rodzina Bardo skrywa jakiś sekret? Co czeka na Martę w dawnym mieszkaniu jej babci?

Ilona Gołębiewska po raz kolejny podarowała czytelnikom cudowną opowieść pełną emocji, wzruszeń i wyjątkowych wrażeń. Zupełnie nietuzinkowa fabuła sprawia, że zaintrygowani z przyjemnością zanurzamy się w powieściowej rzeczywistości by towarzyszyć Marcie na jej nowej drodze. Trzymamy kciuki za powodzenie w nowym miejscu i kibicujemy, gdy tylko pojawiają się jakieś przeciwności. A trzeba przyznać, że w Budlewicach niespodzianek nie brakuje.

Świat wykreowany w powieści "Zaufaj swojemu sercu" naznaczony został bólem, śmiercią i cierpieniem. Przeszłość, która powoli, ale stopniowo odkrywa swoje karty, maluje się nam w ciemnych barwach. Trzeba się z nią rozliczyć i podążać w stronę światła, które widać w oddali. Tak właśnie postępują bohaterowie tej powieści, chwytają się nadziei i z ufnością patrzą w przyszłość. Walczą o szczęście i wychodzą mu naprzeciw. Starają się zaufać swojemu sercu, bo ono zawsze znajdzie właściwą drogę. Historia opowiedziana przez autorkę jest niezwykle życiowa, ma w sobie realizm i autentyzm. To, co przydarzyło się postaciom, może spotkać każdego z nas.

"Zaufaj swojemu sercu" to jedna z tych powieści, gdzie akcja biegnie powoli, nie ma specjalnych zwrotów, a mimo to zainteresowanie nie słabnie aż do ostatniej strony. Nasza uwaga skupia się przede wszystkim na słowach, gestach, decyzjach i odczuciach bohaterów, dlatego tak ważna staje się tu dbałość o szczegóły. Nie odczułam monotonii ani znużenia i dzielnie kibicowałam Marcie w jej działaniach. Tym bardziej, że bohaterka jest niezwykle ciekawska i dociekliwa, co zapisuję jej na duży plus. Lekkie pióro autorki oraz obrazowy styl sprawiają, że lektura tej książki nie sprawi żadnej trudności. A audiobook w świetnej interpretacji Karoliny Gibowskiej to jak nastrojowa podróż do krainy, w której prym wiedzie ludzka dobroć i szczęście.

Ilona Gołębiewska pisze cudowne powieści obyczajowe, z których można czerpać i wyciągać wnioski. Znajdziemy w nich mądre przesłania, zawsze adekwatne do określonych sytuacji i będące prawdą samą w sobie. Oto jedno z nich:

„Możesz mieć wokół i tysiąc ludzi, którzy będą Cię pocieszali, ale ze swoimi emocjami zawsze zostajesz sam.”

Czujecie się zaintrygowani?... Zapraszam na strony książki.

ZAUFAJ SERCU. ONO ZNAJDZIE DROGĘ...

Nie kryję się z tym że uwielbiam książki Ilony bo po prostu ta kobieta z każdą kolejną powieścią jest jeszcze lepsza w tym co robi ale nie zmienia to faktu że pomimo całego uwielbienia w dalszym ciągu oczekuję od książki po którą sięgam by była ciekawa, dobra i miała to coś.

I teraz pytanie czy ta powieść sprostała moim oczekiwaniom? Otóż, jak najbardziej 😍 Po raz kolejny przeniosłam się do cudownego aczkolwiek przepełnionego tajemnicą, bólem, cierpieniem i śmiercią świata wykreowanego przez autorkę. Historia jaka została zapisana na kartach tej książki jest bardzo przejmująca ale jednocześnie pokrzepiająca i sprawiająca że wiara w drugiego człowieka jest osiągalna. Że spełnienie marzeń po mimo trudności oraz spełnienie siebie w roli jaką sobie obraliśmy jest jak najbardziej realne tylko trzeba uwierzyć w siebie. Każdy z nas podobnie jak główna bohaterka przeżył w życiu wydarzenia które podcięły nam skrzydła, które sprawiły że zwątpiliśmy w siebie. Ale to właśnie takie wydarzenia sprawiają że warto wziąć się w garść by zawalczyć i przeć przez życie z podniesioną głową, by pokazać światu że nic ani nikt nie jest w stanie nas osłabić.

Spędziłam wyjątkowy czas podczas czytania „Zaufaj swojemu sercu”
Oderwałam myśli od codzienności i w spokoju, gdyż próżno szukać w tej powieści wartkiej akcji i zwrotów akcji, chłonęłam życie bohaterów. Do tego stopnia że ciekawość wzięła górę i nie byłam w stanie odłożyć książki na półkę 🥹

Polecam bardzo gorąco💕

248 użytkowników ma tytuł Zaufaj swojemu sercu na półkach głównych
48 użytkowników ma tytuł Zaufaj swojemu sercu na półkach dodatkowych

Ilona Gołębiewska
Ilona Gołębiewska
ILONA GOŁĘBIEWSKA - przez czytelników okrzyknięta „prawdziwą mistrzynią emocji”. Każda napisana przez nią książka niemal natychmiast zyskiwała status bestsellera. Zaskakujące zwroty akcji, wielowątkowa fabuła, świetnie nakreślone sylwetki bohaterów i barwny język narracji, gwarantują znakomitą lekturę. W wieku pięciu lat postanowiła, że w przyszłości będzie uczyć oraz pisać książki. Pracowała jako wykładowca na uczelni, w korporacji, prowadziła warsztaty i szkolenia. Nabyte doświadczenie, spotkani ludzie, zasłyszane historie są dla niej inspiracją do pisania powieści. Mieszka w Warszawie, ale gdy tylko może ucieka na mazowiecką wieś. Uwielbia pracę z ludźmi, długie podróże do zapomnianych miejsc, czytanie książek po nocach oraz zapach świeżej kawy o poranku. Prowadzi stronę autorską www.ilonagolebiewska.pl

Cytaty z książki Zaufaj swojemu sercu