Szczęście wilka

- 2023-03-15
- 2023-03-15
- 2021-09-01
- Tomasz Kwiecień
Oczyszczająca, głęboka opowieść o bezkresie gór, nieuniknionej samotności i kojącym spotkaniu.
Po rozstaniu z wieloletnią partnerką Fausto szuka schronienia wśród górskich ścieżek, którymi chadzał w dzieciństwie. W Fontana Fredda spotyka Babette, która wiele lat wcześniej również uciekła z dużego miasta w góry, ona zaś proponuje mu pracę kucharza w małej restauracji dla narciarzy i pracowników wyciągu. Pracuje w niej również Silvia, wciąż niepewna, czy góry są dla niej zimową kryjówką, czy spełnieniem marzeń. Okaże się, czy odnajdzie swoją drogę i własne tempo, i czy jest gotowa przejść nią razem z Faustem. I jest jeszcze Santorso, który za dużo widzi, za dużo pije, i zaprzyjaźnia się z tym obcym kucharzem, umiejącym chodzić w milczeniu jak górale. A Fausto, gotując posiłki dla kierowców ratraków i drwali, na nowo odkrywa smaki życia, rozkoszuje się pragnieniami ciała i swobodą. Czuje, że jest dokładnie tam, gdzie być powinien.
Paolo Cognetti swoim jasnym spojrzeniem przygląda się relacjom międzyludzkim w nieprzerwanym dialogu z naturą, w lasach modrzewiowych na wysokości dwóch tysięcy metrów oraz w skale i lodzie na wysokości trzech tysięcy. Jego poranieni i niespokojni bohaterowie są jak przyjaciele, których znamy od zawsze. I być może dlatego, wertując strony tej oczyszczającej książki, mamy wrażenie, że przemierzamy nie pory roku, ale całe ludzkie życie.
Kup Szczęście wilka w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Szczęście wilka
OCENA - 8/10 REWELACJA „SZCZĘŚCIE WILKA” Paolo Cognetti’ego to cudowna w nostalgicznym nastroju książka o bezkresie i potędze gór, zapierających dech w piersiach krajobrazach, obserwacji dzikiej przyrody na tle zmieniających się pór roku. Wspaniała czytelnicza podróż dająca oczyszczenie, spokój i wyciszenie. To opowieść o relacjach międzyludzkich, problemach oraz troskach osób, których drogi skrzyżowały się w przepięknej malowniczej alpejskiej miejscowości Fontana Fredda. Minimalistyczna proza, jakże piękna w swojej prostocie na tle górskiej scenerii. Zdecydowanie polecam. Jack_
Oceny książki Szczęście wilka
448 użytkowników ma tytuł Szczęście wilka na półkach głównych- Chcę przeczytać 287
- 2023 8
- 2024 7
- 2025 3
- Literatura piękna 3
- Legimi 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczęście wilka
„… na schronienie trzeba sobie zapracować.”
„… na schronienie trzeba sobie zapracować.”
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzeczywiście opowieść o górach ale czy taka głęboka dla mnie nie specjalnie niektóre opisy super. Samotność ujęta w punkt
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie rozumiem fenomenu tej książki. "Osiem gór" miało piękny, górski klimat. Ta powieść jest jakaś "tania", wydumana. Główny wątek romantyczny jest żenujący
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, lekka, nostalgiczna.
Wciągająca, lekka, nostalgiczna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo lubię niespieszne książki Cognettiego. Piękne opisy przyrody i życia w górach, historie bohaterów toczące się swoim tempem. Dla mnie to prawdziwy relaks na papierze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka dni z życia ludzi w wysokich górach. Trudne warunki, odosobnienie od świata, ale udaje się mimo wszystko zbudować jakieś międzyludzkie relacje. To kilka dziwnych dni, przemyśleń, wydarzeń... Nie za wiele tu akcji, ale ta książka coś w sobie ma 😉
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka jest niewątpliwie pięknie napisana, klimatyczna , sennie-poetycka. A jednak nie rozumiałam o czym tak naprawdę autor chciał nam opowiedzieć, co oprócz miłości do gór przekazać i dlaczego w takiej formie. . Każdy rozdział( a jest ich sporo) wydawał się osobną impresją. Bohaterowie byli tylko dodatkiem do gór, ich klimatu i różnych refleksji o życiu. Nie było zaangażowania i emocji, wszystko było pokazane z dystansu - co akurat dobrze koresponduje z górami. Jeśli ktoś potrzebuje takiego poetyckiego , wyciszonego, zdystansowanego spojrzenia na życie będzie to książka dla niego.
Ta książka jest niewątpliwie pięknie napisana, klimatyczna , sennie-poetycka. A jednak nie rozumiałam o czym tak naprawdę autor chciał nam opowiedzieć, co oprócz miłości do gór przekazać i dlaczego w takiej formie. . Każdy rozdział( a jest ich sporo) wydawał się osobną impresją. Bohaterowie byli tylko dodatkiem do gór, ich klimatu i różnych refleksji o życiu. Nie było...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej prostej książce, bez konkretnej fabuły, jest coś wyjątkowego.
W tej prostej książce, bez konkretnej fabuły, jest coś wyjątkowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie trafiona lektura, znowu o górach , o jakichś nieudanych związkach, itp. Nie
Nie trafiona lektura, znowu o górach , o jakichś nieudanych związkach, itp. Nie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOCENA - 8/10 REWELACJA
OCENA - 8/10 REWELACJA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„SZCZĘŚCIE WILKA” Paolo Cognetti’ego to cudowna w nostalgicznym nastroju książka o bezkresie i potędze gór, zapierających dech w piersiach krajobrazach, obserwacji dzikiej przyrody na tle zmieniających się pór roku. Wspaniała czytelnicza podróż dająca oczyszczenie, spokój i wyciszenie.
To opowieść o relacjach międzyludzkich, problemach oraz...