Dom Słonia I

- literatura młodzieżowa
- Purgatorium
- 2023-01-18
- 2023-01-18
Znasz tę sytuację, kiedy marzysz, żeby rzeczywistość okazała się snem? To właśnie czuje siedemnastoletnia Christina Wright, gdy budzi się w obcym miejscu, zupełnie nie pamiętając swojej przeszłości. Jeśli dziewczyna chce powrócić do dawnego życia, musi wziąć udział w tajemniczej Grze i znaleźć antidotum ukryte w ogromnym lesie. Pozbawiona wyboru łączy siły z grupą podobnych jej ludzi i zaczyna walkę o wszystko, co utraciła.
Czy pojawiające się czasem wspomnienia wyjaśnią, dlaczego znalazła się w takiej sytuacji? I co ważniejsze, czy nowe znajomości nie staną jej na drodze do szczęścia? Jedno jest pewne: nic już nigdy nie będzie takie samo.
Kup Dom Słonia I w ulubionej księgarni
- Ebooki 1
- CZYTNIK 1
- Magia 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dom Słonia I
„Dom Słonia I” to pierwszy tom cyklu „Purgatorium” Oliwii Ciesielskiej. Historia rozpoczyna się dramatycznym wydarzeniem, wypadkiem samochodowym, po którym siedemnastoletnia Christina Wright zapada w śpiączkę. Zamiast jednak pogrążyć się w nicości, budzi się w niezwykłym miejscu, w Domu Słonia. To przestrzeń zawieszona pomiędzy życiem a śmiercią, swoisty czyściec, w którym spotykają się dusze osób walczących o powrót do świata żywych.
Dom Słonia to to samodzielnie wykreowany, niezwykle intrygujący, pełen zagadek świat. Ogromny budynek przypomina labirynt, a jego wnętrza skrywają tajemnice, które Christina i inni mieszkańcy odkrywają krok po kroku. Czas nie płynie tutaj w zwyczajny sposób, nikt się nie starzeje, a codzienność toczy się jakby w zawieszeniu. Ludzie jedzą, rozmawiają, śpią, zakochują się i jednocześnie mają świadomość, że aby wrócić do życia, muszą sprostać niebezpiecznej próbie. Tym wyzwaniem jest tajemnicza Gra, podczas której bohaterowie wyruszają do lasu w poszukiwaniu antidotum. Zdobycie go oznacza powrót do ciała, a więc i do życia. Przeszkodą są jednak nie tylko potwory czające się w mrocznych zakamarkach lasu, lecz także lęki, słabości i wybory, przed którymi stają uczestnicy.
Najciekawszym elementem powieści jest właśnie Gra, pełna napięcia, ryzyka i nieprzewidywalnych zwrotów. To wtedy historia nabiera szczególnego tempa, a my śledzimy wydarzenia z zapartym tchem. Jednocześnie widać, że autorka nie koncentruje się wyłącznie na akcji. Dużą wagę przykłada do relacji między bohaterami i ich portretów psychologicznych. Christina, chociaż młoda i momentami zagubiona, jest spójną i wiarygodną postacią. Jej reakcje dobrze oddają charakter siedemnastolatki, która musi zmierzyć się z sytuacją wykraczającą poza jakiekolwiek doświadczenie. Dzięki temu z łatwością można się z nią identyfikować, współodczuwać jej zagubienie, strach, ale też chwilowe przebłyski nadziei.
Drugoplanowe postaci również nie są jednowymiarowe. Każda skrywa własną historię, a ich motywacje nie zawsze są oczywiste. Niektórzy desperacko walczą o powrót, inni poddają się marazmowi i wybierają trwanie w Domu Słonia, traktując go jak alternatywną rzeczywistość. Pojawiają się przyjaźnie, miłości, konflikty i zdrady oraz cały wachlarz emocji, które sprawiają, że świat przedstawiony staje się jeszcze bardziej złożony. Szczególną uwagę warto zwrócić na postać Dantego, opiekuna Domu. Jego obecność w powieści to dodatkowa dawka tajemnicy i niepewności. Nie udziela jasnych odpowiedzi, często znika, a jego intencje pozostają zagadką. Dzięki temu wciąż towarzyszy nam poczucie niedopowiedzenia i chęć dalszego odkrywania prawdy o zasadach rządzących tym światem.
Styl autorki jest płynny i przyjemny w odbiorze. Ciesielska potrafi budować atmosferę, mroczną, pełną refleksji, momentami wręcz uduchowioną, ale jednocześnie lekką w formie, dzięki czemu książkę czyta się bez wysiłku. Opisy są obrazowe, a dialogi naturalne, co sprawia, że świat przedstawiony łatwo staje się nam bliski. Nie jest to powieść przeładowana akcją. Pojawiają się momenty spowolnienia, bardziej kontemplacyjne, skupione na emocjach i wewnętrznych rozterkach bohaterów. To jednak nie odbiera opowieści wartości, wręcz przeciwnie, pozwala spojrzeć na nią nie tylko jako na przygodę, ale też historię o pamięci, tożsamości i granicy między życiem a śmiercią. Zakończenie pozostawia wiele otwartych pytań i daje przedsmak tego, że kolejne tomy mogą jeszcze mocniej zaskoczyć.
„Dom Słonia I” to początek cyklu, który zapowiada się jako podróż w świat pełen nieoczywistości i refleksji. To opowieść o dorastaniu, podejmowaniu trudnych decyzji i odkrywaniu siebie. To debiut, który pokazuje ogromny potencjał, zarówno w kreacji świata, jak i w umiejętności budowania napięcia oraz wiarygodnych postaci. Pozostawia z poczuciem, że przed nami jeszcze wiele do odkrycia. Polecam 💙
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zaczyna się od historii siedemnastolatki. Same wydarzenia, od których wszystko się rozpoczyna, bohaterka… przesypia. Christiana Wright zapada w śpiączkę. Można by pomyśleć, że to koniec – ciemność i pustka – ale ona budzi się w tajemniczym miejscu zwanym Domem Słonia. 🐘 Po przebudzeniu nie pamięta absolutnie nic ze swojego życia. W głowie – kompletna pustka.
Ogarnia ją strach 😨, bo nagle znajduje się w pokoju, w którym stoją obce osoby. Próbują jej wytłumaczyć, gdzie właściwie trafiła. Trudno jej w to uwierzyć – i trudno się dziwić, bo kto w ogóle pomyślałby, że takie miejsce istnieje? Z czasem jednak poznaje nowych przyjaciół i ich historie. Okazuje się, że oni także pewnego dnia obudzili się tutaj i krok po kroku zaczęli odzyskiwać wspomnienia.
To książka, która naprawdę wciąga. Napisana jest precyzyjnie, z dopracowanymi dialogami, których jest sporo – a to coś, co osobiście bardzo lubię. ❤️ Kartki przewracały się same.
Jak wiecie, rzadko sięgam po fantastykę, ale ta powieść pokazała mi, że naprawdę warto. TOTALNIE PRZEPADŁAM! 🔥 Zostawiła mnie z wieloma pytaniami… ale spokojnie, drugi tom już kończę, więc niedługo możecie spodziewać się recenzji.
👉 Mamy tutaj mrok, tajemnicę i nutkę grozy – czyli wszystko, co sprawia, że nie da się odłożyć tej książki na półkę.
Książka zaczyna się od historii siedemnastolatki. Same wydarzenia, od których wszystko się rozpoczyna, bohaterka… przesypia. Christiana Wright zapada w śpiączkę. Można by pomyśleć, że to koniec – ciemność i pustka – ale ona budzi się w tajemniczym miejscu zwanym Domem Słonia. 🐘 Po przebudzeniu nie pamięta absolutnie nic ze swojego życia. W głowie – kompletna...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Dom słonia I” Oliwii Ciesielskiej to powieść otwierająca cykl, w którym autorka zabiera nas w podróż pomiędzy życiem a śmiercią.
Historia zaczyna się dynamicznie: od wypadku samochodowego. Siedemnastoletnia Christina Wright była pasażerką, jechała bez zapiętych pasów i spała, kiedy wydarzyło się nieszczęście. Nie pamięta samego wypadku, ale jego konsekwencją jest śpiączka, w której pogrążyło się jej ciało. Zamiast jednak pogrążyć się w ciemności, budzi się w tajemniczym Domu Słonia: ogromnym, pełnym zagadek budynku przypominającym labirynt. To właśnie tam trafiają Dusze osób, które również pozostają w śpiączce.
Christina, mająca dopiero siedemnaście lat, zachowuje się naturalnie i adekwatnie do swojego wieku. Nie jest irytującą nastolatką, choć zdarza się, że bywa nieogarnięta, co nie dziwi w obliczu tak dziwnego miejsca. Jeden z mieszkańców ma jej to za złe, ale w moim odczuciu bohaterka wypada bardzo wiarygodnie i łatwo ją polubić.
Dom zamieszkują dziesiątki osób: rozmawiają, jedzą, śpią, a nawet zakochują się, jakby życie toczyło się dalej, choć w zawieszeniu. Nikt nie starzeje się, czas zdaje się zatrzymany. W tym specyficznym czyśćcu jedyną drogą powrotu do życia jest udział w cotygodniowej Grze. Polega ona na wędrówce po otaczającym lesie i poszukiwaniu buteleczek z antidotum. Kto je wypije wraca do swojego ciała. Problem w tym, że las roi się od niebezpiecznych bestii, a śmierć w tym świecie może być ostateczna.
Opiekunem Domu jest Dante, postać niezwykle tajemnicza i budząca podejrzenia. Zamiast klarownie tłumaczyć zasady, mówi półsłówkami i często znika, jakby cała odpowiedzialność za Dusze niewiele go obchodziła. Pytanie co jest dla niego ważniejsze i gdzie znika.
Książka jest bardzo obszerna. Sporo miejsca zajmują rozmowy między bohaterami i dłuższe opisy a dynamicznej akcji jest stosunkowo niewiele. Z drugiej strony czyta się płynnie, nie ma błędów, a język jest przyjemny, więc lektura nie nuży, tylko momentami zwalnia.
Ciekawym elementem jest to, że mieszkańcy nie zawsze walczą o powrót a wielu zdaje się ulegać marazmowi, traktując Dom jak nową rzeczywistość. To prowadzi do budowania relacji: przyjaźni, a nawet romansów. Jedna z kobiet, choć wielokrotnie znalazła antidotum, oddawała je dzieciom, które same nie miałyby szans przetrwać Gry.
Najbardziej emocjonujące fragmenty to właśnie opisy Gier w lesie oraz niebezpiecznego Turnieju, gdzie stawką jest życie albo ostateczne odejście. Zakończenie rozbudza naszą ciekawość co będzie dalej.
Książka, mimo fantastycznej otoczki, skłania także do refleksji nad możliwością istnienia innych światów, zawieszonych pomiędzy życiem a śmiercią. Zostało jeszcze sporo do odkrycia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria zaczyna się dynamicznie: od wypadku samochodowego. Siedemnastoletnia Christina Wright była pasażerką, jechała bez zapiętych pasów i spała, kiedy wydarzyło się nieszczęście. Nie pamięta samego wypadku, ale jego konsekwencją jest...
Christina budzi się w obcej, tajemniczej rzeczywistości, gdzie granica między snem, jawą a czyśćcem zaciera się na każdym kroku. Od razu wie, że musi walczyć. O powrót do rodziny, przyjaciół i swojego dawnego życia. Tylko czy będzie gotowa zapłacić za to najwyższą cenę?
Autorka od początku wciąga czytelnika w niezwykle rozbudowany świat, który urzeka detalami i spójnością. To nie tylko tło wydarzeń, ale pełnoprawne miejsce z własnymi zasadami, historią i tajemnicami, które czekają na odkrycie. Inspiracje „Harrym Potterem”, „Igrzyskami Śmierci”, „Instytutem” czy „Więźniem labiryntu” są zauważalne, ale fabuła jest na tyle świeża i oryginalna, że tworzy zupełnie nową, fascynującą opowieść.
Ogromnym atutem są bohaterowie. Wielowymiarowi, z pogłębionymi historiami, skomplikowanymi charakterami i relacjami. Obserwowanie rodzących się między nimi więzi to ogromna przyjemność, szczególnie że pojawiają się tu wątki romantyczne idealnie wpisujące się w nurt young adult. Subtelne, nienachalne, ale dodające emocji i ekscytacji. Co ważne, nie przytłaczają głównej fabuły, lecz pięknie ją dopełniają.
Im bardziej rozwija się fabuła, tym bardziej historia nabiera mroku. Początkowe poczucie niezwykłej przygody ustępuje miejsca narastającemu napięciu i świadomości, że stawka jest coraz wyższa, a każda decyzja może okazać się śmiertelnie ważna. Ta stopniowa zmiana klimatu sprawia, że książka staje się coraz bardziej wciągająca i emocjonalnie angażująca.
Muszę przyznać, że dawno nie miałam takiego czytelniczego zrywu. Przez kilka dni nie mogłam się zmobilizować do czytania, a gdy tylko zaczęłam, przepadłam. Spędziłam nad tą historią całą noc i kawałek dnia, bo po prostu nie mogłam jej odłożyć!
To najlepsze fantasy, jakie przeczytałam od dawna, dopracowane, pełne emocji, zaskakujące i świetnie napisane. Z czystym sumieniem polecam każdemu, kto tęskni za książką, która naprawdę wciąga w niezwykły.
Pozostaje tylko jedno pytanie. Czy ta perełka zostanie należycie odkryta? Ma ogromny potencjał na film, grę, a nawet tłumaczenie na inne języki, a także by stać się wizytówką polskiego fantasy. Oby tak się stało, bo ta historia na to zasługuje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka od początku wciąga czytelnika w niezwykle rozbudowany świat, który urzeka detalami i...
DOM SŁONIA, tom I
Seria Purgatorium
Oliwia Ciesielska
"(...) w tym świecie skazanym się było na wieczne refleksje. Może taki był zamysł Purgatorium: przemyśl całe swoje dotychczasowe życie, zanim będziesz mógł do niego wrócić."
"Dom Słonia" to pierwszy tom cyklu fantasy "Purgatorium" autorstwa Oliwii Ciesielskiej. Jak się okazało, tytuł serii to słowo klucz dla stworzonego przez autorkę unikatowego uniwersum, aczkolwiek nie definiujące go w sposób, którego moglibyśmy się spodziewać znając słownikowe czy też kulturowe znaczenie określenia "purgatorium". Osobiście przyznaję, że nie byłam świadoma jego znaczenia, co mimo wszystko wyszło mi na dobre, bowiem lubię być zaskakiwana - odkrywałam uniwersum bez uprzednich oczekiwań, wyobrażeń, a z otwartością i ciekawością.
"(...) to nie jest prawdziwe życie, Joe. To tylko przystanek. Nie ma co się nad nim rozczulać."
"Dom Słonia" to przede wszystkim oryginalny, niosący ogromny potencjał pomysł na fabułę, którego interesująca realizacja wyraża się przede wszystkim w wyjątkowości świata przedstawionego, którego sekrety i bogactwo poznajemy wraz z główną bohaterką - wszystko jest tajemnicze, nowe, zupełnie nieznane, ale również niebezpieczne. Autorka wykreowała świat, na temat którego każdy z nas snuł jakieś domysły, wyobrażenia, refleksje, lecz powieściowa rzeczywistość zupełnie nie przypomina tego, czego mogłabym się spodziewać i w tym kryje się ogromna zaleta tej opowieści.
Fabuła powieści jest interesująca, intryguje nieustannie mnożącymi się tajemnicami, a przy tym czyni czytelnika refleksyjnym świadkiem ludzkich historii, powiernikiem myśli i emocji bohaterów. Jednocześnie obserwujemy bohaterów podczas rodzących mnóstwo niebezpieczeństw Gry i Turnieju, towarzyszymy im w odkrywaniu właściwości świata przedstawionego oraz przeżywamy ich emocje, doświadczamy zachwytu wygranej lub bólu porażek - to angażuje bardzo czytelnika i nieustannie podsyca ciekawość.
"Postaci, które można określić jednym słowem, istniały tylko w bajkach. Ludzie z kr.wi i kości byli dużo bardziej skomplikowani."
Świat przedstawiony powieści jest niezwykły, fabuła fascynująca, ale to bohaterowie są prawdziwą osią całej opowieści. Postaci są ciekawie wykreowane, każda skrywa własne tajemnice, historię życia, posiada bagaż doświadczeń, którego wspomnienie jest ciężarem, a jednocześnie stanowi motywację do stawiania czoła trudnościom i niebezpieczeństwom Gry. Skomplikowane relacje między bohaterami to źródło prawdziwie silnych emocji, ale też istotny czynnik czynienia refleksji, konfrontowania się bohaterów z własnym "ja". Muszę w tym miejscu zaznaczyć, że "Dom Słonia" posiada bardzo rozbudowaną warstwę psychologiczną, która rozciąga się na kwestie bardzo indywidualne, jak weryfikowanie własnych cech, wyobrażeń czy emocji, ale także sprawy bardziej ogólne: choćby refleksje nad istotą Purgatorium.
"Dom Słonia" posiada przedziwny, trudny do jednoznacznego określenia klimat - nieco "uduchowiony", refleksyjny, odrobinę mroczny, a przy tym podsycony aurą tajemnicy i atmosferą fascynacji połączonej z ekscytacją.
"Dom Słonia" to niezwykła powieść, w której doceniłam świetny pomysł na fabułę, jej tajemniczość oraz nieprzewidywalność, a także wyjątkowość świata przedstawionego oraz jej specyficzny, niejednoznaczny klimat. Jedyną słabszą stroną opowieści jest mało dynamiczna akcja - momentami wkrada się tutaj statyczność, co w perspektywie tak obszernej powieści może stać się nużące. Mimo to ta fascynacja, wyjątkowość oraz tajemniczość historii nieustannie mnie przyciągała, kusiła, zachęcała do dalszego jej odkrywania. Również ciekawy styl wypowiedzi zasługuje na podkreślenie, bowiem dzięki niemu powieść czyta się z przyjemnością.
#książki #domsłonia #Purgatorium #oliwiaciesielska #agencjawydawniczagajus
DOM SŁONIA, tom I
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeria Purgatorium
Oliwia Ciesielska
Współpraca reklamowa
Dzisiaj przychodzę z pewną książką ,,Dom słonia'' autorki Oliwii Ciesielskiej.
,, Wszystkim, bez których nie dotarła bym do tego punktu-nawet jeśli nie zdają sobie z tego sprawy"
Główną bohaterką jest siedemnastoletnia Christiana. Budzi się w obcym miejscu, niestety nic nie pamięta. Nawet co się stało i jak tutaj trafiła. Na ciele znajduje siniaki i pojedyncze rany. Dante jest opiekunem domu Słonia i opowiada dziewczynie o tym że to miejsce przypomina czyściec. Dowiaduje się że będzie co tydzień musiała włączyć w grze o antidotum. Wygrana daje że budzi się ze śpiączki i wraca na ziemię.
Książka od początku pomału wciąga i się rozkręca. Bohaterka pomału też odzyskuje wspomnienia. Pojawiają się ciekawe momentu które bardzo dobrze są wplątane w akcję. Książka daje dużo domyślania w niektórych momentach. Nie wiem czy bym chciała wylądować w takim miejscu, ale z drugiej strony gdzie by była moja dusza? Latała by wszędzie? Właśnie takie pytania zaprzątają teraz mi głowę.
Nie wiem skąd autorka wzięła taki pomysł na książkę.. coś pięknego.
Styl autorki bardzo lekki i dlatego książka tak wciągnęła mnie (w dwa dni przeczytałam) Bohaterowie w ciekawy sposób przedstawieni. Nawet wydarzenia są bardzo dobrze napisane, nie nudzą wcale. Tylko zachęcają czytelnika żeby czytał i czytał.
Muszę napisać to że właśnie takie książki uwielbiam które wciągają niemiłosiernie i znalazłam książkę roku.
Dodam na koniec że jest drugi tom ,,Dziecko dwóch światów".
Polecam
Współpraca reklamowa
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzisiaj przychodzę z pewną książką ,,Dom słonia'' autorki Oliwii Ciesielskiej.
Historia już od samego początku wciąga i rozpoczyna się od mocnego wstępu. Główna bohaterka Christina trafia do Purgatorium, gdzie nie pamięta swojej przeszłości, ale z czasem w sposób chaotyczny wspomnienia do niej wracają. Aby powrócić do swojego dawnego życia, musi wziąć udział w niezwykle niebezpiecznej "Grze", której stawką jest nie tylko jej przyszłość, ale i życie.
....................................
Główna bohaterka nie należy do moich ulubionych postaci, jest praktycznie cały czas mocno zagubiona, miejscami wręcz irytująca. Natomiast jej nowi towarzysze skradli moje serce i bardzo ich polubiłem. Po mocnym wstępie jest chwila na złapanie oddechu, jednak gdy "Gra" rusza, akcja ponownie nabiera tępa i nie pozwala się oderwać. Czuć nutkę przygody, jak i strachu.
..................................
Zakończenie jest bardzo emocjonalne i zaskakujące. Z ogromną przyjemnością sięgnę po drugi tom. Jeśli lubicie historie z nutką przygody, strachu, niezwykłych istot i emocjonalnym zakończeniem to ta historia może być dla was. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDom Słonia to debiutancka powieść Oliwii Ciesielskiej, skierowana do młodzieży, która szuka w literaturze nie tylko ciekawej fabuły, ale i emocjonalnej głębi. Autorka wprowadza nas w świat pełen niedopowiedzeń i subtelnych napięć, które nieustannie towarzyszą bohaterom.
Jedną z głównych postaci jest dziewczyna zanurzona przede wszystkim w swoich własnych myślach. Jej wewnętrzny świat wydaje się tak pochłaniający, że dopiero z czasem dostrzega rozterki i potrzeby przyjaciół. Ten rys psychologiczny sprawia, że bohaterka wydaje się bardzo autentyczna i bliska młodemu czytelnikowi – bo któż z nas nie miewa momentów, gdy trudno wyjść poza własne przeżycia?
Atutem powieści jest tempo – akcja rozwija się w taki sposób, że trudno się oderwać, a język Ciesielskiej jest płynny i lekki, co czyni lekturę przyjemną i angażującą. Autorka potrafi prowadzić narrację tak, aby z jednej strony zachwycić obrazowością, a z drugiej – nie przytłoczyć zbędnymi szczegółami.
Największe wrażenie robi jednak zakończenie. Jest to finał otwarty, pozostawiający czytelnika z pytaniem: co będzie dalej? I właśnie to sprawia, że od razu ma się ochotę sięgnąć po kontynuację – Dziecko dwóch światów.
Podsumowując, Dom Słonia to obiecujący debiut, który łączy w sobie refleksyjność, młodzieńczą energię i emocje. To książka dla tych, którzy lubią zanurzać się w psychologię postaci, a jednocześnie cenią dobrą fabułę i narrację, która wciąga od pierwszych stron.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedną z głównych postaci jest dziewczyna zanurzona przede wszystkim w swoich własnych myślach. Jej...
Osoba autorska: Oliwia Ciesielska
Wydawnictwo: Agencja Wydawnicza Gajus
Ocena: 4 / 5 ☁️
❛❛ - Więc… - znów ten uśmiech. - pomyślałam sobie, że najlepiej to spotkanie będzie rozpocząc od opowiedzenia legendy. Legendy o powstaniu Purgatorium. ❜❜
„Dom Słonia” Oliwii Ciesielskiej to powieść, która od pierwszych stron wciąga w niezwykły, tajemniczy świat, balansujący na granicy życia i śmierci. Christina, siedemnastoletnia bohaterka, budzi się w obcym miejscu, całkowicie pozbawiona wspomnień, z ciałem pokrytym ranami i siniakami. Szybko dowiaduje się, że znalazła się w Domu Słonia – przestrzeni przypominającej czyściec, przeznaczonej dla osób w śpiączce. Aby wrócić do swojego życia, musi wziąć udział w cotygodniowej Grze, której stawką jest antidotum dające szansę na przebudzenie.
Na początku książki akcja rozwija się spokojnie, pozwalając czytelnikowi poznać zasady rządzące tym miejscem oraz mieszkańców Domu Słonia. Z czasem jednak napięcie rośnie – pojawiają się dramatyczne zwroty akcji, trudne wybory i zaskakujące sytuacje, które zmuszają bohaterkę do konfrontacji z własną przeszłością i emocjami. Autorka sprawnie buduje świat pełen tajemnic, w którym pojawiają się niezwykłe wyzwania, a każdy z mieszkańców ma swoją historię i motywacje.
Christina stopniowo odzyskuje wspomnienia i uczy się radzić sobie z emocjami, a przyjaźnie i relacje z innymi postaciami dodają historii głębi. Pojawia się też wiele refleksji nad życiem, śmiercią i tym, co naprawdę jest ważne, co sprawia, że książka działa nie tylko jako przygoda, ale i jako opowieść skłaniająca do myślenia.
Styl pisania autorki jest lekki, a jednocześnie pełen emocji – dzięki temu powieść czyta się szybko i przyjemnie, nawet jeśli porusza trudne tematy. Choć niektóre wątki bywają przewidywalne, a tempo narracji nierówne, książka broni się ciekawym pomysłem, klimatem i emocjonalnym zaangażowaniem czytelnika.
„Dom Słonia” to lektura idealna dla młodzieży i każdego, kto lubi historie pełne tajemnic, wyzwań i emocji. To opowieść o walce, nadziei i drugich szansach – wciągająca, intrygująca i zostawiająca w głowie wiele pytań, które sprawiają, że nie można doczekać się kolejnego tomu.
[ WSPÓŁPRACA RECENZENCKA X OLIWIA CIESIELSKA ]
Osoba autorska: Oliwia Ciesielska
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWydawnictwo: Agencja Wydawnicza Gajus
Ocena: 4 / 5 ☁️
📖 Dom Słonia I
✍️ Oliwia Ciesielska
🏢 Wydawnictwo: Agencja Wydawnicza Gajus
📅 Premiera: 18 stycznia 2023
Wejdź do Czyśćca jakiego nie było. Christina Wright budzi się w miejscu bez pamięci, otoczona ludźmi w podobnej sytuacji. Ich udziałem jest Gra o Drogę Powrotu — antidotum ukryte w lesie jest jedyną szansą na odzyskanie życia... albo trwałe zniknięcie.
To nie jest tylko młodzieżowy fantasy z wypasioną przygodą — to książka o życiu i śmierci, o tych cienkich granicach między nimi. Czułam to włożenie w charakter postaci, w ten mistyczny klimat, który autorka buduje z subtelnością malarza — znajdziesz i dramat, i tęsknotę, i błysk nadziei, nawet jeśli porusza się wśród duchów.
Styl narracji jest przemyślany i lekki, ale nie trywialny. Porywa tym, że każda scena ma swoją wagę — to nie sprint, to świadoma wędrówka przez emocje bohaterów. Choć czasami czułam, że tempo lekko zwalnia (bo momenty refleksji bywają długie),to i tak każdą stronę chłonęłam z zaangażowaniem.
Zakończenie zostawiło mnie z pytaniami, które jeszcze we mnie rezonują – i to jest piękne w opowieściach, które stają się częścią myślenia, a nie tylko wieczornej lektury.
📖 Dom Słonia I
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to✍️ Oliwia Ciesielska