Tytus, Romek i A'Tomek. Księga II

- komiksy
- Tytus, Romek i A'Tomek (tom 2)
- Tytus, Romek i A'Tomek
- Tytus, Romek i A'Tomek. Księga II
- 1968-01-01
- 1968-01-01
Tytus, Romek i A’Tomek księga II - wydanie II
wydanie I (1967) – Wydawnictwo Harcerskie, nakład: 50 000 egzemplarzy
wydanie II (1968) – Wydawnictwo Harcerskie Horyzonty, nakład: 50 000 egzemplarzy
wydanie III (1973) – Wydawnictwo Harcerskie Horyzonty, nakład: 50 000 egzemplarzy
wydanie IV (zmienione i rozszerzone, 1990) – Prószyński i S-ka, nakład: 100 000 egzemplarzy, pierwsze w pełni kolorowe
wydanie V (1991) – Prószyński i S-ka, nakład: 50 000 egzemplarzy
Kup Tytus, Romek i A'Tomek. Księga II w ulubionej księgarni
Oceny książki Tytus, Romek i A'Tomek. Księga II
781 użytkowników ma tytuł Tytus, Romek i A'Tomek. Księga II na półkach głównych- Przeczytane 733
- Komiksy 69
- Komiks 37
- 2018 6
- 2021 6
- Dzieciństwo 5
- 2022 5
Tagi i tematy do książki Tytus, Romek i A'Tomek. Księga II
Cytaty z książki Tytus, Romek i A'Tomek. Księga II
Tytus zakręć, Tytus zrób, wszystko Tytus.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tytus, Romek i A'Tomek. Księga II
przeczytałem parę razy i za pare lat znowu przeczytam super.
przeczytałem parę razy i za pare lat znowu przeczytam super.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiadomo - klasyka!
Wiadomo - klasyka!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytane córce na dobranoc.
Mimo tych niedociągnięć bawiliśmy się bardzo dobrze. U mnie nostalgia grała pierwsze skrzypce, córka polubiła Tytusa i jego kompanów. Trochę się pośmialiśmy, trochę moralizatorskich treści zostało przemyconych.
Co zabawne, okazało się, że córka już troszkę Tytusa zna. Powiedzonko, którego bezwiednie używam, jest właśnie z tego tomiku "spójrz na niebo bystrym okiem, może burza przejdzie bokiem". Pośmialiśmy się. Książeczka godna polecenia, ale raczej właśnie do takiego wspólnego czytania. Dla dziecka zbyt archaiczna, dorosły też raczej niewiele tu znajdzie.
Przeczytane córce na dobranoc.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPosiadam wersję unowocześnioną (tą z 1990 roku),ale też już troszkę trąci myszką i musiałem córce objaśniać. Kreska przaśna, na obrazkach bardzo mało szczegółów. Fabuła poszarpana, niektóre wątki dodane na siłę. Dziwne, ale nigdy to mi nie przeszkadzało.
Prosta kreska, ale to duży plus i te cudowne, zabawne historie :) Mam duży sentyment do tych komiksów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPamiętam wydanie z początku lat 90', ponownie narysowane przez Papcia, już w układzie pionowym i unowocześnione.
Generalnie fabuła zabawna i pouczająca, jak zawsze. Nie ma już MSR ani MO, więc ten komiks jest raczej dla ludzi z innej epoki. Nawet łobuz rzucający kamieniami w tablice na planszy do gry jest staromodny :) W nowszej wersji wyglądał jak punk :)
Swoja droga to dziwne, ze ten komiks wychodził w takich niesamowitych nakładach a zawsze go brakowało w kioskach.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo wydanie trąci myszką, ale przecież musi. Czasami też widać, że Papciowi nie chciało się rysować albo robił to w pośpiechu: brak perspektywy, postacie są narysowane od niechcenia, mało szczegółów w tle.
Generalnie fabuła zabawna i pouczająca, jak zawsze. Nie...
Już nie tak uniwersalna, jak Księga I, ale genialna opowieść z dużą ilością wiedzy dla młodszych czytelników.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo moje pierwsze spotkanie z komiksem z tej serii. Czytając go mojej czteroipółletniej córce, miałem momentami wrażenie, że nie wszystko do końca rozumie. Ale – z pomocą taty – wszelkie niejasności zostały wspólnie wyjaśnione. I chyba właśnie o to chodzi w czytaniu dzieciom: o wspólne odkrywanie świata, o rozmowy, pytania i szukanie odpowiedzi.
Dzieci w naturalny sposób uczą się poprzez ciekawość – poznają nowe słowa, stają się świadkami codziennych/ niecodziennych sytuacji, a to budzi w nich refleksję i chęć dociekania. Ten komiks daje do tego świetną okazję.
Postacie i ich przygody są zabawne, pełne humoru i wdzięku. Dla dorosłego czytelnika dodatkowym atutem jest forma graficzna – przywodząca na myśl klasyczne komiksy sprzed lat. To sentymentalna podróż w czasie, z której można czerpać sporo radości.
Zdecydowanie polecam – dzieciom do samodzielnego czytania (gdy podrosną) i rodzicom jako wspólną, wartościową lekturę z najmłodszymi. Ten komiks bawi, uczy i łączy pokolenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzieci w naturalny sposób...
polecam, czytajcie Waszym dzieciom i niech one czytają :-)
polecam, czytajcie Waszym dzieciom i niech one czytają :-)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam wersję z 1990 roku, zmodyfikowaną przez Papcia Chmiela pod nową, kapitalistyczną rzeczywistość. Chyba wolę te stare peerelowskie przygody bardziej.
Przeczytane w ramach prywatnego wyzwania - pożegnanie z Tytusami w 2025.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytane w ramach prywatnego wyzwania - pożegnanie z Tytusami w 2025.
Dobra lektura na sylwestra: zabawna, odprężająca i do tego gra w środku.
Dobra lektura na sylwestra: zabawna, odprężająca i do tego gra w środku.