Wolverine. Długa noc

- komiksy
- Ciemna Strona Marvela (tom 7)
- Wolverine. The Long Night
- 2022-11-01
- 2022-11-01
- Dominik Szcześniak
DZIWNE MORDERSTWA WSTRZĄSAJĄ ALASKĄ, A GŁÓWNYM PODEJRZANYM JEST WOLVERINE!
Seria brutalnych morderstw wstrząsa Burns – małą wioskę na Alasce. Niektórym ofiarom brakuje głów, zaś ciała innych noszą dziwne ślady pazurów. Agenci specjalni Pierce i Marshall zostają wysłani, żeby zbadać sprawę i odnaleźć zabójcę. Podejrzewają, że może nim być sławetny i budzący strach mutant Wolverine. Podczas śledztwa agenci nie tylko napotkają na swojej drodze przerażające dzieci puszczy oraz tajemniczą i wpływową rodzinę – odkryją także sekrety, którymi miejscowa społeczność wcale nie chce się dzielić. A Wolverine poczuje to wszystko na własnej skórze!
Kup Wolverine. Długa noc w ulubionej księgarni
Oceny książki Wolverine. Długa noc
121 użytkowników ma tytuł Wolverine. Długa noc na półkach głównych- Przeczytane 78
- Komiksy 15
- Komiks 9
- 2025 3
- 2024 2
- KOMIKSY 1
- Posiadam 📚 1
Cytaty z książki Wolverine. Długa noc
CHCE, ŻEBY Z MOICH SZPONÓW BYŁ UŻYTEK. BYĆ MOŻE JESTEM NAJGORSZYM RODZAJEM BOHATERA, ALE CZASEM ŚWIAT POTRZEBUJE WŁAŚNIE KOGOŚ TAKIEGO.
PRZYJECHAŁAM NA ALASKĘ, ŻEBY SIĘ PRZED SOBĄ UKRYĆ. ZOSTAWIĆ ZA SOBĄ TO, KIM BYŁEM. I CZYM JESTEM. TO BYŁO JEDNAK BARDZO SAMOLUBNE. ABY ZASŁU...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wolverine. Długa noc
Byłem bardzo ciekawy tego zeszytu, gdyż uwielbiam Logana. Jest to postać, którą nie można z pewnością uznać za grzeczną. Nie jest to typowy przykład do naśladowania. Jest jednym z wyróżniających się antybohaterów, a jego jedno z najsłynniejszych powiedzeń brzmi „Jestem najlepszy w tym, co robię. Lecz to, co robię nie jest bardzo miłe”.
Dla szybkiego przypomnienia jest on jednym z mutantów. Cechuje go czynnik gojący, który pozwala w szybkim czasie regenerować ciało, oraz szpony wychodzące z dłoni. Pierwotnie były one kościste, lecz później zespolono jego kości z adamantium. Najbardziej znany jest z X-Menów.
Zeszyt składa się z trzech historii. Pierwsza z nich to tytułowa „Długa noc”. Wydana została ona w 2019 i składa się z 5 części. Dwójka agentów specjalnych pojawia się w Burns na Alasce w celu przeprowadzenia śledztwa dotyczącego brutalnych zabójstw. Wszystko wskazuje, że nasz wilczek stoi za nimi. Droga do niego nie jest łatwa. Poznają historię jego przybycia i uczynków, lecz nikt nie potrafi wskazać miejsca pobytu. Im bliżej są odszukania, tym więcej dziwnych rzeczy dotyczących miasteczka wychodzi na jaw.
Chociaż to tylko kolejna historyjka o mutantach, jest w moim odczuciu ciekawym też kryminałem, ewentualnie thrillerem. Pomimo mniejszego naszpikowana akcją potrafi wciągnąć.
Druga specjal z września 2019, w którym losy krzyżują ze sobą Logan i Blade. Jest to krótka historia o prostej fabule i ciągłą akcją, w której części ciała oraz litry krwi są wszędzie. Jej dynamika i ciesząca oko kreska są świetną rozrywką.
Na koniec szponiasty rzuca się na ratunek rodzince, która nieświadoma niczego wpadła w niezłe tarapaty. Krótka „Zapora ogniowa” z lutego 2008 roku jest lekko chaotyczna, ale tylko dlatego, że jest wyrwana prawdopodobnie z czegoś dłuższego.
Podsumowując była to miła lektura, chociaż bardziej może służyć jako zachęta do poznania innych, całych opowieści. Z takim też podejściem polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla szybkiego przypomnienia jest on...
Tytułowa "Długa Noc" okazała się świetną historią kryminalną, gdzie w sumie mało jest Wolviego, a więcej małego miasteczka z jego tajemnicami i patologiami. Nie spodziewałem się tego typu opowieści w komiksie za 8 zeta z kosza z promocjami w markecie :) Spodziewałem się czegoś w stylu 3 historii, gdzie Logan ratuje rodzinę z pożaru lasu. Pożaru, który jak się okazuje nie wybuchł naturalnie. Dobra, zwycięska dla naszego trykociarza historia, ale nic ponadto. Superbohaterskie trykociarstwo osiąga zenit w historii z Bladem. Fajne graficznie, dobra jatka i nic ponadto.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo fajne historie są tu opowiedziane. Zwlaszcza pierwszy zeszyt.
Bardzo fajne historie są tu opowiedziane. Zwlaszcza pierwszy zeszyt.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRosomak jak zwykle w formie. Fajny kryminał/thriller w stylu Twin Peaks.
Rosomak jak zwykle w formie. Fajny kryminał/thriller w stylu Twin Peaks.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytułowa "Długa noc" to fascynująca powieść kryminalna z interesującym plot twistem. Z kolei dodane do tomu krótkie opowiadanie z gościnnym udziałem Blade'a, to przepięknie narysowany komiks przesiąknięty akcją. Nic odkrywczego, ale czas spędziłem przyjemnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSiódmy tom kolekcji "Ciemna Strona Marvela" poświęcono postaci ikonicznej i kultowej. Wolverine ma rzesze fanów, a jego charakterystyczny wizerunek zna chyba każdy bez względu na to czy komiksami/filami superhero się jara czy nie. A w tym albumie dostajemy trzy, niestety nierówne, opowieści tak różne pod względem stylistyki jak i tematyki.
Tytułowa "Długa noc" wynudziła mnie potwornie swoim ślamazarnym tempem, dialogami wiejącymi nudą i w sumie sztampową opowieścią o śledztwie ws brutalnie zamordowanych kobiet z Wolverinem jako podejrzanym i przygłupim kultem w tle. Logan jest tu niejako postacią drugoplanową, no rozczarowanie.
Na szczęście dwie kolejne przygody czyli rewelacyjnie, tak miesicie i krwiście, narysowana "Wolverine kontra Blade", w której to mamy ostrą jatkę z wampirami oraz "Zapora ogniowa", gdzie Logan ratuje z opresji rodzinę w kryzysie wynagradzają z nawiązką pierwsze złe wrażenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytułowa "Długa noc" wynudziła...
WOLVIE MORDERCĄ?
Z tym tomem wahałem się chyba najbardziej. Bo z jednej strony główna treść albumu oparta jest na podcastowym słuchowisku o Wolviem. Z drugiej jednak to przecież Wolvie, jeden z moich ulubieńców, do tego w środku jest fajny one-shot z nim i Blade’em, którego uwielbiam od lat 90., odkąd poczytałem moje pierwsze jego przygody. No i cena spoko, więc czemu nie. Wziąłem. I całkiem przyjemnie jest, może „Długa noc” to żadna świeża ani odkrywcza historia, ale czyta się to wszystko przywozicie, komiks nie nudzi, a i graficznie jest całkiem niczego sobie.
Na Alasce dochodzi do serii morderstw. Dziwnie brutalne, bestialskie wręcz. Wszystko wskazuje na to, że winny może być Wolverine. Ale czy tak jest w rzeczywistości? Jakby tego było mało, potem czeka go ponowne spotkanie z Blade’em, a także pokazanie na co byłoby go stać, gdyby nagle… stracił wzrok!
WOLVIE MORDERCĄ?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ tym tomem wahałem się chyba najbardziej. Bo z jednej strony główna treść albumu oparta jest na podcastowym słuchowisku o Wolviem. Z drugiej jednak to przecież Wolvie, jeden z moich ulubieńców, do tego w środku jest fajny one-shot z nim i Blade’em, którego uwielbiam od lat 90., odkąd poczytałem moje pierwsze jego przygody. No i cena spoko, więc czemu nie....