Wolverine. Długa noc

Okładka książki Wolverine. Długa noc autora Mike Carey, Marc Guggenheim, Scott Kolins, Benjamin Percy, Marcio Takara, Dave Wilkins, 9788828714743
Okładka książki Wolverine. Długa noc
Mike CareyScott Kolins Wydawnictwo: PANINI S.p.A Cykl: Ciemna Strona Marvela (tom 7) komiksy
komiksy
Ciemna Strona Marvela (tom 7)
Wolverine. The Long Night
2022-11-01
2022-11-01
Dominik Szcześniak

Kup Wolverine. Długa noc w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wolverine. Długa noc

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wolverine. Długa noc

Byłem bardzo ciekawy tego zeszytu, gdyż uwielbiam Logana. Jest to postać, którą nie można z pewnością uznać za grzeczną. Nie jest to typowy przykład do naśladowania. Jest jednym z wyróżniających się antybohaterów, a jego jedno z najsłynniejszych powiedzeń brzmi „Jestem najlepszy w tym, co robię. Lecz to, co robię nie jest bardzo miłe”.
Dla szybkiego przypomnienia jest on jednym z mutantów. Cechuje go czynnik gojący, który pozwala w szybkim czasie regenerować ciało, oraz szpony wychodzące z dłoni. Pierwotnie były one kościste, lecz później zespolono jego kości z adamantium. Najbardziej znany jest z X-Menów.

Zeszyt składa się z trzech historii. Pierwsza z nich to tytułowa „Długa noc”. Wydana została ona w 2019 i składa się z 5 części. Dwójka agentów specjalnych pojawia się w Burns na Alasce w celu przeprowadzenia śledztwa dotyczącego brutalnych zabójstw. Wszystko wskazuje, że nasz wilczek stoi za nimi. Droga do niego nie jest łatwa. Poznają historię jego przybycia i uczynków, lecz nikt nie potrafi wskazać miejsca pobytu. Im bliżej są odszukania, tym więcej dziwnych rzeczy dotyczących miasteczka wychodzi na jaw.
Chociaż to tylko kolejna historyjka o mutantach, jest w moim odczuciu ciekawym też kryminałem, ewentualnie thrillerem. Pomimo mniejszego naszpikowana akcją potrafi wciągnąć.
Druga specjal z września 2019, w którym losy krzyżują ze sobą Logan i Blade. Jest to krótka historia o prostej fabule i ciągłą akcją, w której części ciała oraz litry krwi są wszędzie. Jej dynamika i ciesząca oko kreska są świetną rozrywką.
Na koniec szponiasty rzuca się na ratunek rodzince, która nieświadoma niczego wpadła w niezłe tarapaty. Krótka „Zapora ogniowa” z lutego 2008 roku jest lekko chaotyczna, ale tylko dlatego, że jest wyrwana prawdopodobnie z czegoś dłuższego.

Podsumowując była to miła lektura, chociaż bardziej może służyć jako zachęta do poznania innych, całych opowieści. Z takim też podejściem polecam.

Dla szybkiego przypomnienia jest on...

Tytułowa "Długa Noc" okazała się świetną historią kryminalną, gdzie w sumie mało jest Wolviego, a więcej małego miasteczka z jego tajemnicami i patologiami. Nie spodziewałem się tego typu opowieści w komiksie za 8 zeta z kosza z promocjami w markecie :) Spodziewałem się czegoś w stylu 3 historii, gdzie Logan ratuje rodzinę z pożaru lasu. Pożaru, który jak się okazuje nie wybuchł naturalnie. Dobra, zwycięska dla naszego trykociarza historia, ale nic ponadto. Superbohaterskie trykociarstwo osiąga zenit w historii z Bladem. Fajne graficznie, dobra jatka i nic ponadto.

Bardzo fajne historie są tu opowiedziane. Zwlaszcza pierwszy zeszyt.

Bardzo fajne historie są tu opowiedziane. Zwlaszcza pierwszy zeszyt.

121 użytkowników ma tytuł Wolverine. Długa noc na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Wolverine. Długa noc na półkach dodatkowych

Okładka książki Lucifer #50 Mike Carey, Chris Weston
Lucifer #50 Mike Carey, Chris Weston
Okładka książki Niepisane - księga czwarta Mike Carey, Peter Gross
Niepisane - księga czwarta Mike Carey, Peter Gross
Okładka książki Ultimate Fantastic Four Epic Collection. Frightful Mitch Breitweiser, Mike Carey, Greg Land, Jae Lee, Mark Millar
Okładka książki Niepisane - księga trzecia Mike Carey, Peter Gross, Ryan Kelly, Vince Locke
Niepisane - księga trzecia Mike Carey, Peter Gross, Ryan Kelly, Vince Locke
Okładka książki Niepisane - księga druga Mike Carey, Peter Gross
Niepisane - księga druga Mike Carey, Peter Gross
Mike Carey
Mike Carey
Brytyjski autor komiksów, powieści i filmów. Carey urodził się w Liverpoolu w 1959 roku. Nim zaczął pisać komiksy, przez 15 lat pracował jako nauczyciel. Po kilku przypadkowych pracach dla niezależnych wydawców komiksowych, włączając biograficzny komiks o Ozzym Osbourne i zespole Pantera, został zatrudniony na stałe w 2000AD, gdzie stworzył serie Th1rt3en i Carver Hale. To jednak dla Vertigo, imprintu DC Comics stworzył swoje najważniejsze dzieła: nominowaną do Nagrody Eisnera serię Lucyfer, a także Crossing Midnight (współautor: Jim Fern) i wiele odcinków Hellblazera. Wciąż pisze komiksy takie jak X-Men:Legacy oraz Fantastyczna Czwórka. Jest także jednym z pierwszych autorów Minx, imprintu DC dla nastolatek. Drugi tytuł Minx napisał wspólnie ze swoją córką Louise. Pierwsza powieść Careya, Mój własny diabeł, została wydana w Wielkiej Brytanii przez Orbit books w kwietniu 2006 (w Polsce 18 kwietnia 2008). Jej sequel, Błędny krąg, został opublikowany w październiku 2006 (w Polsce 28 stycznia 2009),a trzecia część serii, Przebierańcy, we wrześniu 2007 (w Polsce 26 sierpnia 2009). Czwarta część, Thicker Than Water, ukazała się we wrześniu 2008 ,a w Polsce 7 kwietnia 2010 i nosi tytuł Krew nie woda. Jego pierwszy film fabularny, erotyczna historia o duchach Frost Flowers, zostanie wyreżyserowana przez Andreę Vechiato. Carey pracuje także nad serią TV The Stranded, pierwszą koprodukcją pomiędzy Virgin Comics i Sci Fi Channel. Mieszka w Londynie wraz ze swoją żoną Lin oraz trojgiem dzieci: Davidem, Benem i Louise.

Okładka książki Nieśmiertelny Hulk. Tom 2 Joe Bennett, Al Ewing
Nieśmiertelny Hulk. Tom 2 Joe Bennett, Al Ewing
Okładka książki Batman: Epidemia Alan Grant, Kelley Jones, Doug Moench
Batman: Epidemia Alan Grant, Kelley Jones, Doug Moench
Okładka książki Wolverine kontra Sabretooth Simone Bianchi, Chris Claremont, Jeph Loeb, Marshall Rogers
Okładka książki Ród X / Potęgi X Jonathan Hickman, Pepe Larraz, R.B. Silva
Ród X / Potęgi X Jonathan Hickman, Pepe Larraz, R.B. Silva
Okładka książki Strażnicy Galaktyki kontra Thanos Mark Bagley, Brian Michael Bendis, David Lopez, Ed McGuinness, Valerio Schiti
Okładka książki Daredevil. Ciemne noce Sergio Cariello, David Lapham, Tom Palmer, Jimmy Palmiotti, Thony Silas, Lee Weeks
Okładka książki Blade Runner 2029 (TOM 2) Michael Green, Andres Guinaldo, Mike Johnson
Blade Runner 2029 (TOM 2) Michael Green, Andres Guinaldo, Mike Johnson

Cytaty z książki Wolverine. Długa noc