Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę

Okładka książki Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę autora Dominika Kozłowska, Marcin Kozłowski, 9788367334105
Okładka książki Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę
Dominika KozłowskaMarcin Kozłowski Wydawnictwo: Wydawnictwo Vectra literatura podróżnicza
literatura podróżnicza
2022-10-28
2022-10-28

Kup Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę w ulubionej księgarnii

Oceny książki Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę

Kiedy bierzemy do ręki literaturę podróżniczą, często spodziewamy się romantycznych opisów zachodów słońca i uduchowionych przemyśleń o odnajdywaniu siebie. Dominika i Marcin Kozłowscy w książce „Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę” skutecznie wybijają czytelnika z tej strefy komfortu. To nie jest folder biura podróży; to rzetelna, mięsista i momentami brutalna relacja z rocznej wyprawy przez kontynent, który nie wybacza błędów.

Logistyka spotyka przygodę
Kozłowscy ruszyli w drogę zmodyfikowanym Land Roverem, a ich trasa wiodła od Maroka, przez Afrykę Zachodnią, aż po RPA i z powrotem wschodnią ścianą kontynentu. Już sam dystans – 60 tysięcy kilometrów – budzi respekt, ale to, co dzieje się „pomiędzy”, stanowi o sile tej lektury. Autorzy unikają taniej sensacji, skupiając się na codzienności: walce z biurokracją na granicach, awariach samochodu w szczerym polu i nieustannym kurzu, który staje się niemal trzecim bohaterem książki.

Styl i autentyczność
To, co wyróżnia tę pozycję na tle innych, to dwugłos autorów. Dominika i Marcin uzupełniają się, oferując różne spojrzenia na te same wydarzenia. Nie ukrywają zmęczenia ani konfliktów, które rodzą się w zamkniętej przestrzeni auta po miesiącach drogi. Dzięki temu czytelnik czuje, że uczestniczy w prawdziwej wyprawie, a nie w wyreżyserowanym show.

Autorzy mają rzadką umiejętność pisania o Afryce bez egzotyzacji. Zamiast patrzeć na mieszkańców z góry, wchodzą z nimi w interakcje, które bywają komiczne, wzruszające, a czasem irytujące. Opisy chaosu w Nigerii czy surowości pustynnych krajobrazów są tak plastyczne, że niemal czuje się żar bijący z karoserii.

Podsumowanie
„Pod wiatr” to lektura obowiązkowa dla każdego, kto marzy o „overlandingu”. To książka o determinacji, pasji i pokorze. Kozłowscy udowadniają, że Afryka to nie tylko lwy i sawanna, ale przede wszystkim skomplikowana mozaika kultur i ludzi, do których kluczem jest cierpliwość.

Książka zostawia czytelnika z jednym, natrętnym pytaniem: czy ja też miałbym odwagę spakować życie do terenówki i ruszyć przed siebie? Odpowiedź wcale nie jest oczywista, ale lektura tej podróży jest czystą przyjemnością.

Z rezerwą podchodziłam do tej książki. Ot kolejni "informatycy, korposzczury" rzucający wszystko i wyruszający w przysłowiowe Bieszczady. Mile się zaskoczyłam podczas lektury. Nie jest to ani przewodnik, ani dziennik z każdego dnia. Podróżnicy, eksploratorzy, bo tak trzeba nazwać Dominikę i Marcina pokazują nam czarno-białą Afrykę. Z jej cudowną przyrodą od lasów deszczowych po pustynię, otwartych i pomocnych tubylców. A z drugiej strony, pozostałości po latach wyzysku kolonialistów, próby oszukania "białasów", wojny domowe, trudności z uzyskaniem wiz. Autorzy opisują każdy odwiedzony kraj. Opowiadają o przyrodzie, zagrożeniach, trudnościach, które napotkali jak i interesujących ludziach oraz miejscach do zwiedzenia. Gorąco polecam!

Świetna książka, tak na prawdę o spełnieniu marzenia, jakim była podróż dookoła Afryki. W zwarty i przystępny sposób, autorzy opisują swoją podróż i przedstawiają swoje przemyślenia i odczucia związane z wieloma aspektami historycznymi i polityczno - gospodarczymi, dotyczącymi odwiedzanych krajów. W mojej ocenie, kawał znakomitej literatury podróżniczej. Aż, chce się wsiąść w auto i wyruszyć w świat :) Polecam zdecydowanie :)

115 użytkowników ma tytuł Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę

Okładka książki Znak nr 826 / 2024 Monika Bobako, Wojciech Bonowicz, Sylwia Czubkowska, Diana Dąbrowska, Olga Drenda, Kamil Fejfer, Olga Gitkiewicz, Jonathan Haidt, Maria Karpińska, Dominika Kozłowska, Katarzyna Kubisiowska, Jakub Majmurek, Małgorzata Nocuń, Eligiusz Piotrowski, Janusz Poniewierski, Bartosz Sadulski, Eric Schmidt, Nuria Selva Fernandez, Agata Sikora, Anna Świrszczyńska, Ola Szmida, Redakcja Miesięcznika ZNAK
Okładka książki Znak nr 811 (12/2022) Paul Bloom, Wojciech Bonowicz, Diana Dąbrowska, John F. Deane, Olga Gitkiewicz, Dominika Kozłowska, Łukasz Najder, Piotr Oczko, Janusz Poniewierski, Piotr Sommer, Filip Springer, Barbara Woźniak, Redakcja Miesięcznika ZNAK

Cytaty z książki Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę

Dodaj cytat z książki Pod wiatr. 60 tysięcy kilometrów przez Afrykę