Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio

Okładka książki Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio autora Grzegorz Kapla, 9788367084444
Logo Lubimyczytac Patronat
Logo Lubimyczytac Patronat
Grzegorz Kapla Wydawnictwo: Lira reportaż
reportaż
2022-06-08
2022-06-08

Kup Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio

Oceny książki Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio

Grzegorz Kapla w swojej książce „Nad rzekę, której nie ma” zabiera nas w podróż, która jest zaprzeczeniem typowego przewodnika turystycznego. To literacka wyprawa przez kontynent pełen kontrastów, rozciągająca się od luksusowych dzielnic peruwiańskiego Miraflores aż po tętniące sambą, a zarazem duszne od biedy faweli Rio de Janeiro. Autor nie tylko opisuje geografię, ale przede wszystkim kreśli mapę emocji i spotkań, co czyni tę publikację jedną z ciekawszych pozycji podróżniczych ostatnich lat. Oceniam ją na solidne 7/10, doceniając przede wszystkim autentyczność i bezkompromisowe spojrzenie na Amerykę Południową.

Książka imponuje rozmachem odwiedzanych miejsc. Kapla prowadzi nas przez Andy, gdzie rzadkie powietrze utrudnia oddech, przez wilgotne selwy, aż po wybrzeża dwóch oceanów. Każdy przystanek na tej trasie to nie tylko opis architektury czy przyrody, ale przede wszystkim głębokie zanurzenie w lokalnym kontekście. Miraflores w Limie jawi się jako elegancka fasada, która szybko ustępuje miejsca surowszym obrazom Peru. Podróż kończy się w Rio – mieście, które w narracji Kapli jest równie piękne, co przerażające w swojej brutalności i nierównościach społecznych. Autor ma niezwykły dar dostrzegania tego, co ukryte za turystycznym blichtrem.

Niezaprzeczalnym atutem publikacji są anegdoty. Kapla posiada rzadką umiejętność zjednywania sobie ludzi, dzięki czemu w książce znajdziemy mnóstwo historii zasłyszanych w barach, na dworcach czy w trakcie wielogodzinnych przejazdów lokalnymi autobusami. Opowieści te – czasem zabawne, częściej jednak gorzkie lub refleksyjne – tworzą mozaikę latynoamerykańskiego losu. To dzięki nim dowiadujemy się o marzeniach zwykłych ludzi, ich lękach oraz specyficznym fatalizmie, który zdaje się unosić nad kontynentem.

Styl Grzegorza Kapli to czysta, reporterska elegancja. Autor operuje językiem konkretnym, ale przesyconym poetycką wrażliwością. Nie boi się zdań krótkich, mocnych, uderzających w samo sedno opisywanej rzeczywistości. Jego narracja jest dynamiczna, a zarazem daje czytelnikowi przestrzeń na oddech i własne przemyślenia. Kapla nie ocenia, on raczej rejestruje, pozwalając faktom mówić samym za siebie. Ta oszczędność w szafowaniu emocjami paradoksalnie sprawia, że książka staje się niezwykle sugestywna.

Zalety publikacji
Rzetelność: To nie jest podróż „na pokaz” – autor pokazuje brud, pot i zmęczenie, które towarzyszą prawdziwemu odkrywaniu świata.

Perspektywa: Kapla patrzy na Amerykę Południową z pokorą, unikając europocentrycznego pouczania.

Estetyka wydania: Publikacja cieszy oko, a dobrane zdjęcia i mapy stanowią doskonałe uzupełnienie tekstu.

Mimo wielu zalet, ocena siedem wynika z pewnego niedosytu w warstwie historycznej – momentami chciałoby się głębszego osadzenia opisywanych wydarzeń w politycznym kontekście regionu. Niemniej, „Nad rzekę, której nie ma” to lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce poczuć prawdziwy puls latynoskiej ziemi, z dala od wycieczek all-inclusive.

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Książka, od przeczytania ktorej więcej czasu upływa, tym większe robi na mnie wrażenie. Do twgo stopnia, ze mam zamiar w przyszłym roku wybrać sie śladami autora i twz pokonać w podobny sposób te trasę. Chętnych, w ten dziwny sposób, zapraszam.

261 użytkowników ma tytuł Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio na półkach głównych
40 użytkowników ma tytuł Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio

Cytaty z książki Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio

Grzegorz Kapla Nad rzekę, której nie ma. Podróż przez Amerykę Południową od Miraflores do Rio Zobacz więcej