Autyzm. Przewodnik. 9 postaw wspierających rozwój dzieci w spektrum

- poradniki dla rodziców
- 2022-10-12
- 2022-10-12
- Agnieszka Liszka-Drążkiewicz
Światowej sławy autorka i osoba autystyczna Temple Grandin oraz psycholożka Debra Moore przedstawiają dziewięć sposobów wspierania dzieci i nastolatków w spektrum autyzmu.
Temple Grandin dzieli się swoim osobistym doświadczeniem i historiami opowiadanymi przez szukających jej wsparcia rodziców i specjalistów, a Debra Moore wykorzystuje doświadczenie psychologa, pracującego od wielu lat z dziećmi i nastolatkami w spektrum oraz ich opiekunami. I to właśnie do tej grupy skierowany jest Autyzm. Przewodnik. Nauczyciele, pedagodzy specjalni, psycholodzy, terapeuci zajęciowi, logopedzi, a przede wszystkim rodzice dzieci i nastolatków w spektrum znajdą w książce wiele przykładów i porad oraz szczegółowo opisane sposoby wsparcia. Listy pytań pomocniczych i krótkie streszczenia porad ułatwiają wprowadzenie tych metod w życie.
Żadne dziecko nie może pokonać drogi do dorosłości samotnie. Pedagodzy, rodzice i terapeuci są wzorcami, kibicami i przewodnikami. To dary, które możemy przekazać każdemu dziecku.
Kup Autyzm. Przewodnik. 9 postaw wspierających rozwój dzieci w spektrum w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Autyzm. Przewodnik. 9 postaw wspierających rozwój dzieci w spektrum
Autorka i osoba autystyczna Temple Grandin oraz psycholożka Debra Moore przedstawiają dziewięć sposobów wspierania dzieci i nastolatków w spektrum autyzmu. By jakakolwiek terapia była skuteczna, także i tu działania muszą zostać dostosowane do wieku, możliwości, i zainteresowań dziecka. Książka przyda się przede wszystkim rodzicom, którzy usłyszeli diagnozę lub zaobserwowali cechy autyzmu u swojego dziecka, także psychologom, studentom psychologii, nauczycielom, pedagogom specjalnym, terapeutom zajęciowym, logopedom, pracownikom Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej i nastolatkom w spektrum.
Oceny książki Autyzm. Przewodnik. 9 postaw wspierających rozwój dzieci w spektrum
274 użytkowników ma tytuł Autyzm. Przewodnik. 9 postaw wspierających rozwój dzieci w spektrum na półkach głównych- Chcę przeczytać 159
- Psychologia 7
- 2025 6
- 2024 6
- 2023 5
- Poradniki 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Autyzm. Przewodnik. 9 postaw wspierających rozwój dzieci w spektrum
Każdy rodzic, który w rodzinie mierzy się z autyzmem, powinien tę książkę przeczytać. To nie tylko źródło wiedzy, ale też poczucie, że nie jesteśmy sami.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka ogólnie jest dobra i warta przeczytania, ale należy pamiętać że nie jest to uniwersalny poradnik do pracy z każdą osobą z ASD, chociażby dlatego, że nie wszystkie propozycje Temple mozna zastosować na "polskim podwórku". Niemniej jednak, każdy terapeuta pracujący z zaburzeniami ze spektrum autyzmu powinien się zaznajomić i zainspirować.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChcesz zrozumieć swoje dziecko w spektrum? Koniecznie przeczytaj tę książkę!
Chcesz zrozumieć swoje dziecko w spektrum? Koniecznie przeczytaj tę książkę!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka oparta na podkreślaniu roli mocnych stron dziecka, a nie deficytów, autorki przykładają większą wagę do potencjału niż do trudności.
Diagnoza opisuje jedynie część dziecka (i to z definicji tylko deficyty i zaburzenia). By skutecznie pomóc dziecku się rozwijać należy widzieć je jako złożoną, wielowymiarową osobę z unikalnymi zainteresowaniami i, temperamentem i zdolnościami.
Książka zawiera wiele list i praktycznych wskazówek, które mogą ułatwić przekształcenie prezentowanych w niej postaw w konkretne, namacalne działania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDiagnoza opisuje jedynie część dziecka (i to z definicji tylko deficyty i zaburzenia). By skutecznie pomóc dziecku się rozwijać należy widzieć je jako złożoną, wielowymiarową osobę z unikalnymi zainteresowaniami i, temperamentem i...
W ogólnym rozrachunku, uważam że książka jest bardzo dobra i pokazuje warte refleksji postawy, natomiast na pewno jest też mocno idealistyczna, więc warto skupić się na wybranych elementach, które w ogóle będą możliwe do wprowadzenia w polskim systemie edukacji i ochrony zdrowia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka i osoba autystyczna Temple Grandin oraz psycholożka Debra Moore przedstawiają dziewięć sposobów wspierania dzieci i nastolatków w spektrum autyzmu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBy jakakolwiek terapia była skuteczna, także i tu działania muszą zostać dostosowane do wieku, możliwości, i zainteresowań dziecka.
Książka przyda się przede wszystkim rodzicom, którzy usłyszeli diagnozę lub...
Ciekawie, merytorycznie, jasno napisana książka/przewodnik, dla rodziców dzieci ze spektrum oraz dla terapeutów. Dużo informacji począwszy od pierwszych symptomów, które powinny niepokoić i pierwszą diagnozę, po końcowe porady, jak już dorosły człowiek ma sobie poradzić w codziennym życiu. Dla mnie w szczególności najciekawszy był rozdział o chorobach współistniejących z autyzmem. Niestety, w polskiej rzeczywistości nie wszystkie sugestie autorek mogą być urzeczywistnione, ale to akurat na jakość książki nie ma wpływu. Warto dodać, że u Temple Grandin, stwierdzono autyzm w 1950 roku.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzy czytaniu przewodnika, dobrze jest mieć z tylu głowy, że autorki prezentują wzór idealnego procesu terapeutycznego. Dają rady dotyczące każdego aspektu procesu, zachęcają do współpracy wszystkich specjalistów zajmujących się dzieckiem i są nastawione mocno optymistycznie. Rzeczywistość nie jest taka kolorowa. Oczywiście, warto cały czas dążyć do najlepszego, ale należy pamiętać, że nic nie jest idealne. Mimo to, rady zawarte w książce dotyczą całościowego spojrzenia na dziecko, całego procesu terapeutycznego i moim zdaniem warto z niej czerpać.
Zmartwiło mnie tylko brak wspomnienia o negatywnych praktykach „leczenia autyzmu”, a nawet przedstawienie terapii ABA jako czegoś normalnego i korzystnego. Przydałyby się wskazówki dla rodziców, jak rozpoznawać, kiedy specjalista działa na niekorzyść dziecka oraz wzmianka o praktykach terapeutycznych, które są niekorzystne dla osób w spektrum.
Przy czytaniu przewodnika, dobrze jest mieć z tylu głowy, że autorki prezentują wzór idealnego procesu terapeutycznego. Dają rady dotyczące każdego aspektu procesu, zachęcają do współpracy wszystkich specjalistów zajmujących się dzieckiem i są nastawione mocno optymistycznie. Rzeczywistość nie jest taka kolorowa. Oczywiście, warto cały czas dążyć do najlepszego, ale należy...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo tę książkę sięgnęłam z racji rozpoczęcia pracy z dziećmi w spektrum autyzmu. Chciałam poszerzyć swoją wiedzę i poznać różne strategie działania, aby zdziałać jak najwięcej dobrego. To już druga pozycja na ten temat, jednak pierwszy poradnik. Czytanie rozpoczęłam z otwartą, ciekawą głową, a zakończyłam z obszerniejszą wiedzą i mnóstwem notatek. Wyciągnęłam dla siebie naprawdę wiele i uważam, że każdy, nie tylko osoby mające styczność z osobami w spektrum, powinny tę książkę przeczytać. Żeby wiedzieć, po prostu. Bo tacy ludzie są wokół nas.
Poradnik podzielony jest na dziewięć rozdziałów, w każdym z nich odnajdziemy jedną, szczegółowo opisaną postawę wspierającą. Nie będę streszczać całości, nie będę krótko opisywać każdej postawy, bo to po prostu trzeba przeczytać samemu. Zakodować w głowie i zapamiętać. Natomiast najważniejsza myśl płynąca z tej książki jest taka - każda osoba w spektrum jest inna i do każdej z nich należy podchodzić indywidualnie, skupiając się na mocnych stronach, a nie na deficytach.
Duża dawka wiedzy podana w bardzo przystępny sposób, poparta badaniami. Książka dała mi naprawdę wiele, czuję się bogatsza o wiedzę, którą będę mogła wykorzystać w swojej pracy. Świadomość na temat autyzmu niestety wciąż jest mała, wciąż panuje wiele błędnych stereotypów, a ludzie nie wiedzą jak się zachować. Czasem nawet specjaliści czują się zagubieni. Dlatego tak ważna jest edukacja, dlatego tak ważne są takie książki. Razem możemy stworzyć przyjazne środowisko dla osób w spektrum autyzmu.
Po tę książkę sięgnęłam z racji rozpoczęcia pracy z dziećmi w spektrum autyzmu. Chciałam poszerzyć swoją wiedzę i poznać różne strategie działania, aby zdziałać jak najwięcej dobrego. To już druga pozycja na ten temat, jednak pierwszy poradnik. Czytanie rozpoczęłam z otwartą, ciekawą głową, a zakończyłam z obszerniejszą wiedzą i mnóstwem notatek. Wyciągnęłam dla siebie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po tę książkę nie do końca byłem świadom jak mało wiem o osobach w spektrum autyzmu.
Czym dla statycznego Kowalskiego jest wyjście na ruchliwa ulice stolicy lub pójście na koncert ?. Zwykłym przeżyciem które w przeciwieństwie do aspergerowca dla którego będzie to niczym przejście do innego świata pełnego nowych doznań i postrzegania rzeczywistości.
Książka nie jest lekturą która powinno się czytać jednej nocy bo sam spędziłem nad nią kilkanaście by dobrze zrozumieć każdy akapit i móc pomóc bliskiej mi osobie lepiej funkcjonować w codziennym życiu.
Od autorki nauczymy się jak wspierać jakie,jak zrozumieć i co na danym etapie może mu pomóc a co zaszkodzić.
Jeżeli posiadacie w swojej rodzinie, wśród swoich przyjaciół lub znajomych osobę z aspergerem to powinniście przeczytać ta książkę bo jest to coś co odmieni wasze spojrzenie na tak jeszcze nieodkryty dział ludzkiego zachowania i psychiki.
Po przeczytaniu tych kilkuset kartek uświadomiłem sobie jak wiele jest jeszcze do zrobienia by dzieciom i dorosłym opisanym w książce zapewnić odpowiednią pomoc w naszym kraju bo świadomość na temat autyzmu ogranicza się (niestety) najczęściej do opinii o ludziach odciętych od świata, ze znacznymi ograniczeniami i ułomnościami które kategoryzują ich jako tych gorszych co zupełnie miaja się z prawdą.
Polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka strona po stronie, rozdział po rozdziale wprowadza nas w ten ciekawy świat w którym żyje coraz więcej młodych ( i nie tylko ) ludzi i z jakimi sytuacjami przychodzi im od mierzyć.