Kocia Szajka i fałszerze pierników

Okładka książki Kocia Szajka i fałszerze pierników autora Malwina Hajduk, Agata Romaniuk, 9788326840050
Okładka książki Kocia Szajka i fałszerze pierników
Agata RomaniukMalwina Hajduk Wydawnictwo: Agora Cykl: Kocia Szajka (tom 5) literatura dziecięca
literatura dziecięca
Kocia Szajka (tom 5)
2022-10-26
2022-10-26

Kup Kocia Szajka i fałszerze pierników w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kocia Szajka i fałszerze pierników

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kocia Szajka i fałszerze pierników

Książka wypozyczona z biblioteki dla młodszego syna ale i starszy posłuchał gdy czytałem. Taki lekki kryminał dla dzieci kocią paczką która rozwiązuje zagadki kryminalne. Nie wiedziałem że to jakaś seria a okazało się ze to cześć ostatnia na ten moment ale nie przeszkadzało to w czytaniu. Fajnie pokazany tutaj został Toruń, piękne miasto które ja również lubię i byliśmy niedawno z dzieciakami a oni mogli porównać z tym.co widzieli. To było bardzo fajne na końcu dodatkowo mapka Torunia z miejscami które dotyczyły książka. Krzywa wieża, pomnik Kopernika czy też Planetarium. Akcja trochę słabsza i cała zagadka ale najważniejsze że chłopakom się podobało. Mogę polecić dla dzieci w wieku 5-10 lat.

Super jest ta książka 📚📚📕📔

Super jest ta książka 📚📚📕📔

Na półkach: , , , , ,

Czytane dzieciom: dziewczynka lat 11, chłopak lat 4

Toruńscy kryminaliści miejcie się na baczności, bo do miasta przybywa Kocia Szajka! A Morfeusz zje wszystkie wasze pierniczki.
Dzisiaj koci detektywi wraz z Walerką Koczy wyruszają na tajną misję do Torunia. Tamtejsza policja z policjantką Lutką na czele potrzebuje pomocy przy rozwikłaniu zagadki fałszywych pierników. Oczywiście w czasie wolnym od operacji specjalnych odkrywamy z kotkami toruńskie atrakcje jak np Planetarium, Muzeum Toruńskiego Piernika oraz Teatr Baj Pomorski. Poznamy także tajne receptury słynnych toruńskich pierniczków i ich historię. Niestety do fabuły wkradł się pewien błąd rzeczowy, ale to pewnie pomyłka braci Piksel przy montażu.
Nowe miejsce akcji oznacza nowe postacie w historii. Kociej Szajce pomagać będzie znawca Torunia, emerytowany komisarz Bibi Lolo, który narzeka na brak interesujących zajęć. Wysłucha i naleje trunki Ćma Barowa prowadząca lokal "Pod Smutnym Krzyżakiem”, a pomocy z powietrza udzieli niezawodny gołąb Gustaw. Walerka urodziła bliźniaki, a Morfeusz znalazł dziewczynę i postanowił iść do szkoły. Ze smutkiem stwierdzamy, że autorka trochę zapomniała o komisarzu Psocie. Liczymy na jego powrót w kolejnych książkach.
Droga do rozwiązania zagadki nie okazała się wcale taka łatwa, ale dzięki kilku zwrotom akcji można było odtańczyć taniec zwycięstwa.
Wyjazd do innego miasta dobrze Kociej Szajce zrobił. Odświeżyło to całą serię i pozostaje tylko czekać na następny tom.

Toruńskie pierniki zostały sfałszowane! Miejscowa policja jest w kropce. Jedyną nadzieją pozostaje Kocia Szajka.

Czytane dzieciom: dziewczynka lat 11, chłopak lat 4

280 użytkowników ma tytuł Kocia Szajka i fałszerze pierników na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Kocia Szajka i fałszerze pierników na półkach dodatkowych

Okładka książki Precelek i hulajnoga Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Precelek i hulajnoga Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Okładka książki Precelek ma urodziny Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Precelek ma urodziny Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Okładka książki Kocia Szajka i Baszta Siedmiu Płaszczy Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Kocia Szajka i Baszta Siedmiu Płaszczy Malwina Hajduk, Agata Romaniuk
Okładka książki Wisła. Rzeka. Źródło. Ryszard Koziołek, Cecylia Malik, Jan Mencwel, Maciej Robert, Zbigniew Rokita, Agata Romaniuk
Agata Romaniuk
Agata Romaniuk
Socjolożka z doktoratem z Polskiej Akademii Nauk. Absolwentka Polskiej Szkoły Reportażu i założycielka Grupy Reporterskiej Głośniej. W 2017 zainicjowała projekt badawczo-reporterski Światła Małego Miasta, który opisywał życie Polaków w najmniejszych miasteczkach. Publikuje teksty w Dużym Formacie, Przekroju, Piśmie i magazynie Non/Fiction. W maju 2019 ukazała się jej książka reporterska „Z miłości? To współczuję. Opowieści z Omanu”.

Cytaty z książki Kocia Szajka i fałszerze pierników