Młodzi Przyrodnicy. Jesień w świecie przyrody

Okładka książki Młodzi Przyrodnicy. Jesień w świecie przyrody autora Patrycja Zarawska, 9788328093447
Okładka książki Młodzi Przyrodnicy. Jesień w świecie przyrody
Patrycja Zarawska Wydawnictwo: Grupa Wydawnicza Foksal, Wilga Seria: Młodzi przyrodnicy popularnonaukowa dziecięca
popularnonaukowa dziecięca

OPINIE i DYSKUSJE o książce Młodzi Przyrodnicy. Jesień w świecie przyrody

Na półkach: , , , , , ,

Polecam można się wiele nauczyć

Polecam można się wiele nauczyć

Bardzo polecam dla małego przyrodnika. Książka dedykowana dla dzieci powyżej szóstego roku życia, ale śmiało możecie czytać nawet z 2-3 latkiem. Co prawda jest tam dużo słownictwa, którego może taki maluch nie zrozumieć, jednak dla dziecka nie jest to problem, zadaje pytania, dzięki czemu dowiaduje się jeszcze więcej. Duży plus za dźwięki, moje dzieci bardzo polubiły słuchać odgłosów zwierząt. A zdjęcia w książce są bardzo dobrej jakości. Polecam :)

Witajcie dziś przychodzę do Was z polecają pięknej książki. Już jakiś czas chodziła za mną wiec zamówiliśmy w Empiku i jestem ogromnie zadowolona. Puki jeszcze kalendarzowaJesień trwa można nacieszyć oczy i uszy świetnymi dodatkami. W książce jest mnóstwo qr code które przenoszą Was do ścieżek dźwiękowych z nagrań zwierząt które możemy spotkać niedaleko nas. Nie raz dodaje w relacji filmiki z sikorkami, czasami zawita dzięcioł 🤩uwielbiamy przyrodę i dokarmiamy milusinskich ✨
Wracając do książki jak widzicie w rolce sa piękne grafiki.
Jest mnóstwo ciekawych porad które wspomoga nas w odkrywaniu fauny i flory.
🍁Jakie są jesienne kwiaty?
🍁Owady wczesną jesienią
🍁Ciekawostki o wrzosowiskach
🍁Jakie ptaki odlatują a które zostają
🍁Kto robi zapasy na zime a kto idzie spać
🍁Jesienne owoce trujące 👈
🍁Jak sadzić drzewa
🍁Dlaczego niektóre liście opadaja a inne zostają?
🍁Świat grzybów
🍁Rykowisko
🍁Jak owady szykują się na zimę?
🍁Dla miłośników astronomii jesienne gwiazdozbiory
Te ciekawostki jak i wiele innych znajdziecie w tej ślicznej książce. Tak nam się spodobało że czekamy obecnie na paczuche z pozostałymi porami roku🤩juz niebawem pokażę Wam Zimę 🤩jesteście ciekawi? Bo my ogromnie 🤩

Post nie powstał ze współpracy 👈

64 użytkowników ma tytuł Młodzi Przyrodnicy. Jesień w świecie przyrody na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Młodzi Przyrodnicy. Jesień w świecie przyrody na półkach dodatkowych

Patrycja Zarawska
Patrycja Zarawska
Dzieciństwo spędziła w Bieszczadach i miała do szkoły pod górkę. Za to z powrotem już było z górki, a okolica zachęcała do szwendania się po rowach i lasach oraz do okazjonalnych wagarów. Jeżeli komuś przypomina to Bullerbyn, to dobrze. Dzieci, z którymi Patrycja chodziła do podstawówki, zasługują na to, by o nich napisać świetną powieść. Niestety, język, jakim się posługiwały, nie przeszedłby przez cenzurę. Patrycja od ponad 20 lat jest zawodowo związana z tworzeniem książek. Jako tłumaczka, redaktorka albo autorka opracowała około 500 tytułów dla dzieci i wiele dla dorosłych. Tłumaczy głównie z angielskiego i hiszpańskiego, a zna jeszcze kilka innych języków. Przełożyła m.in. wszystkie serie z żółwikiem Franklinem w roli głównej oraz mnóstwo ksiąg tajemnych, od „Smokologii” po „Księgę zaklęć”. Opublikowała wiele opowieści dla małych dzieci, np. „Przygody Jeżusia Kubusia”, „Jeżuś Kubuś idzie do szkoły”, „Wesołe Boże Narodzenie”, oraz opowiadania dla dzieci w młodszym wieku szkolnym, np. „Benek i spółka”, trzy zbiory „Asy z naszej klasy”, dwa zbiory „Przyjaciółki z naszej klasy”. Jest także autorką tekstów „Kolekcji ptasich opowieści. Angry Birds”. Włócząc się po lasach, górach i przeróżnych dziurach, Patrycja nieustannie podgląda przyrodę, a potem w domu pilnie sprawdza, co udało jej się zobaczyć i sfotografować. I dużo o tym pisze. W bibliotekach i w sprzedaży znajdziecie mnóstwo książek popularnonaukowych jej autorstwa. Podpowiadają, jak podglądać przyrodę i jak rozumieć to, co się zaobserwowało.

Gwiazdka Aniela Cholewińska-Szkolik
Gwiazdka
Aniela Cholewińska-Szkolik Joanna Kencka
Świąteczna książka dla dzieci z elementami dzikiej przyrody. Format duży, kwadratowy. Oprawa twarda. W publikacji dużo tekstu. Dobry, błyszczący papier. Duży, wyrazisty druk. Piękna szata graficzna całościowa wraz z okładką zewnętrzną i wewnętrzną dzięki plastyczce Joannie Kenckiej. Akcja jest dwutorowa. Z jednej strony przygotowania do Wigilii w rodzinie – mama, tata, dzieciaki, pies i dziadkowie , z drugiej święta dzień jak co dzień w lesie , walka o przeżycie i przetrwanie przez dzikie zwierzęta. Jeszcze trzeci neutralny, wypośrodkowany punkt , to schronisko Świerkowa Ostoja prowadzone przez głowę rodziny pana Darka czyli tatę dzieci Stasia i Ani. W azylu tym znajdują schronienie dzikie zwierzęta jak łosie, sarny, jelenie i wiele innych. Pan Darek boryka się z problemami fundacji , środkami na pożywienie, utrzymaniem zwierząt, rozwiezieniem pokarmu itd. Dzieci cieszą się z każdego zwierzaka w schronisku, nie zdając sobie kompletnie sprawy z trudności finansowych i lokalowych. Na zwierzaki natomiast czeka wiele niebezpieczeństw w zimowym krajobrazie lasu jak brak pożywienia, ruchliwa szosa biegnąca przez środek zalesienia, ludzie i psy. Nie każdy pies i człowiek to wróg, ale niestety częściej się to zło lub bezmyślność zdarza. Treść opiera się na przykładzie sarenek – mamy sarny i jej córeczki Gwiazdki. Zostają rozdzielone w sytuacji , gdy starsza sarenka potrzebuje pomocy. Dziecko sarny zostaje samo. Jakie przygody spotkają Gwiazdkę? Jaki los spotkał dorosłą sarenkę? Czy jeszcze kiedykolwiek mała sarenka spotka się ze swoją mamą? O tym sami przeczytacie. Piękna książka, empatyczna, wzruszająca. Polecam dla dzieci przedszkolnych +, dla żłobkowych będzie nieco za trudna.
oceniła na81 rok temu
Iga i zaczarowany miś Anna Podsiadło
Iga i zaczarowany miś
Anna Podsiadło
Książeczka większego formatu. Twarda oprawa. Duża czcionka. Dosyć ładne kolorowe ilustracje wykonane przez Annę Magierę. Jest to pierwszy tom z serii o Idze i zaczarowanym misiu. Treść poświęcona jest małej dziewczynce Idze, która jest przedszkolakiem. Tak się złożyło , że nadszedł dzień urodzin Igi . Zerwała się ze swojego łóżeczka już o szóstej rano i obudziła rodziców, którzy w dzień wolny od pracy nie byli tym zachwyceni. Dało się ją jednak ugłaskać prezentem , o którym marzyła czyli domku dla lalek. Musiała tylko poczekać, aż przyjdzie dziadek i pomoże go jej złożyć. Dziadek oczywiście zjawił się o stosownej porze i również miał prezent dla wnusi, pięknego misiaczka w czerwonej kraciastej sukience czyli panią misiową z nadanym imieniem Nastka na sklepowej metce. To był wspaniały uroczysty i wesoły dzień, szczególnie ,że goście równi jej wiekowo z przedszkola mieli dopiero nadejść z prezentami. Przyszło dużo, dużo dzieci i każdy trzymał w rączce prezent. Od kolegi Jasia też dostała podarunek, choć ten przepraszał, że podarek jest skromny i całą uroczystość był bardzo smutny tak jak i jego mama. Misia Nastka też okazała współczującą zgryzotę , choć była tylko zabawką. Dla Igi stała się kimś znacznie ważniejszym niż zwykłym pluszakiem. Zaczarowany miś zwrócił uwagę Igi ,że u Jasia coś źle się dzieje. Co takiego stało się u Jasia w domu, że oboje z mamą byli smutni? Czy można było temu zaradzić ? Jak pomogła empatyczna Iga swojemu koledze? Tego wszystkiego dowiecie się z tej ciekawej historii pierwszego tomu. Morał jest taki dla rodziców, że trzeba dzieciom pomagać urzeczywistnić wprowadzenie w czyn tego, gdy mają dobre i szlachetne pomysły i pobudki do działania. Pooglądajcie z dziećmi ilustracje, poczytajcie. Piękna ciepła, empatyczna książka. Polecam!
oceniła na91 rok temu
Kot Moneta Lily Murray
Kot Moneta
Lily Murray Cameron Becky
Książka świata sztuki, malarstwa Claude’a Moneta, dla dzieci. Duży format. Twarda oprawa. Okładka częściowo lakierowana. Duży druk. Dobry błyszczący papier. Ilustrowała Becky Cameron. Pastelowe barwy. Przepiękna książka wprowadzająca dzieci w impresjonistyczny świat tego wielkiego francuskiego twórcy malarza. Przyznam ,że kocham jego obrazy , szczególnie dzieła z cyklu „Lilie wodne” („Nenufary”). Do tego tematu artysta podchodził przez ostatnie 30 lat swojego życia. Niegdyś niedoceniany, teraz zyskuje najwyższe uznanie. Interesowało go światło, jego zmiany i tym samym jak to wpływało na poszczególne obiekty. Jego obrazy charakteryzują się krótkimi pociągnięciami pędzla na płótnie. Ważny był kolor i kształt, a nie skupianie się na scenach i obiektach. Dziecko poznaje dzieła prekursora impresjonizmu w sposób szczególny, ciekawy , atrakcyjny. Gdyby miało oglądać tylko tak same obrazy zapewne znudziłoby się szybko. Pomysł na książkę był świetny. Dzieła Moneta pokazane zostały za czasów życia jego twórcy, jak malował. Zastosowano trick ożywienia figurki kotki , która jako wielka psotnica, zamiast biegać po domu wskakiwała w poszczególne scenki z obrazów malarza. A Monet oczywiście, chcąc ją złapać musiał odbyć podróż do swojego wewnętrznego impresjonistycznego świata. Jaka była trasa wędrówki , a raczej biegu starszego pana za uciekającym kotem? W jakim kierunku uciekała Chika? Czy malarz dogonił zwierzaka? O tym przekonacie się czytając tę cudowną pozycję. Autorka wykorzystała prawdziwą historię Chiki, ceramicznej figurki kota, którą Monet dostał w prezencie. Porcelanowa kotka spędziła wiele lat na poduszeczce w domu Moneta w Giverny we Francji. Z kolei przechodziła z rąk do rąk w obrębie spadkobierców rodziny. Całą historię rzeczywistej i najprawdziwszej figurki kociej odnajdziecie w książce w epilogu. Nawet zamieszczono jej zdjęcie i można ją obecnie obejrzeć w muzeum Moneta we Francji. Właśnie coś mnie podkusiło , by urządzić sobie rodzinną wycieczkę w tamte miejsce. W książce wykorzystano dzieła Moneta takie jak ,, Lunch’’ 1873 rok, ,,Dworzec Saint - Lazare’’ 1877 rok, ,, Promenada na plaży w Trouville’’ 1870 rok, ,, Most nad stawem z liliami wodnymi’’ 1899 rok. Książka wciąga jak magnes. Ja już przepadłam i utonęłam w albumach malarza wraz z dziećmi. Nawet nie przypuszczałam , że na nich też zrobi to takie wrażenie. Jak pisałam wyprawa do Giverny nieunikniona. Już obiecałam rodzince. Jeżeli połkniecie bakcyla , to do zobaczenia w muzeum z wszystkimi uczestnikami portalu LC, którzy się zdecydują na ten krok. Polecam lekturę!
oceniła na101 rok temu
Dinozaury i wielkie ssaki. Niesamowite dzieje Ziemi Krzysztof Poznański
Dinozaury i wielkie ssaki. Niesamowite dzieje Ziemi
Krzysztof Poznański
Książka bardzo dobrze, przekrojowo, a jednocześnie dość prosto opisuje dzieje Ziemi w erach mezozoicznej i kenozoicznej. Nie jestem zawodowym paleontologiem, ale trochę wiedzy w tej tematyce (tak hobbystycznie) posiadam i przyznam, że na swoim poziomie wiedzy, nie znalazłem niczego, do czego merytorycznie mógłbym się przyczepić. Książka była też dość mocno omawiana i wręcz krytykowana przez "profesjonalnych paleontologów" na różnych forach, dotyczących tej dziedziny, ale śledząc tę krytykę, mam wrażenie, że zarzuty te dotyczyły tak drobnych szczegółów, że można je uznać za zupełnie nieistotne, zwłaszcza, jeśli mówimy o książce popularnonaukowej dla dzieci, a nie o publikacji naukowej dla specjalistów. A ja akurat należę do osób, które bardzo nie lubią jakichkolwiek błędów merytorycznych w książkach dla dzieci, więc jeśli mi nie przeszkadzają, to muszą być bardzo drobne (będąc bardziej uproszczeniami, uogólnieniami itp. niż faktycznymi błędami merytorycznymi). Książkę kupiłem dla swojego 5-letniego syna, żeby mu ją czytać przed snem (chociaż nie wiem, czy nie rekomendowałbym jej dla ciut starszych dzieci) i czytając ją, obaj mieliśmy z tego sporo frajdy, bo można z niej się dowiedzieć masy ciekawych rzeczy, a i przyjemnie się czyta, ze względu na tak dobrany język i tematykę, że dla dzieci nie jest za trudna, a dla dorosłych nie jest za dziecinna, do tego dużo ilustracji i mocno urozmaiconą formę - od głównej narracji, przez ramki z ciekawostkami, po wplecione co pewien czas wywiady z paleontologami, specjalizującymi się w poszczególnych dziedzinach. Podsumowując, uważam, że choć autor, w momencie pisania książki, nie był paleontologiem (rozpoczął studia paleontologiczne już po wydaniu swoich obu książek),to udało mu się napisać jedną z merytorycznie najlepszych książek o dinozaurach, w kategorii książek dla dzieci, z jakimi miałem do tej pory styczność. Nie oszukujmy się - książek o dinozaurach, przeznaczonych dla dzieci, jest masa, ale tych faktycznie dobrych, bardzo niewiele, więc każdej dobrej książce tego typu, należy się duża pochwała.
JA-TM - awatar JA-TM
101 Latarni Dzmitryj Bandarenka
101 Latarni
Dzmitryj Bandarenka Oksana Łuszczewska Oksana Draczkowska
Śliczna książka napisana przez duet ukraińsko-białoruskich autorów. Napisana na cześć pamięci Zbiornika Kijowskiego . Został on zbudowany w latach 60 tych na Dnieprze na północ od Kijowa. Jest ogromny, przez to nazywany jest Morzem Kijowskim. Wodę piętrzy jedna z najdłuższych zapór na świecie o długości 70 km. Akwen jest ogromny o długości 110 km, o powierzchni 922 km kwadratowych. To jest czterokrotnie więcej niż pięć największych w Polsce zalewów, razem wziętych. Rosjanie już raz wysadzili tamę na Dnieprze na rozkaz Stalina. Zginęło wówczas 120 tys. ludzi. Ukraińska obrona powietrzna w pierwszych dniach teraźniejszej wojny zestrzeliła pocisk lecący w kierunku zapory na ogromnym Zbiorniku Kijowskim. Tyle pokrótce z historii. Treść książki nawiązuje do latarni morskiej nad Morzem Kijowskim. Chłopiec imieniem Zachar ,mieszkający w wysokim 16 piętrowym wieżowcu ma problemy z zasypianiem. Jego mama zasypia dużo wcześniej od niego ,a Zachar myślami jest przy pracującym obok w pokoju tacie architekcie, który ciężko pracuje po nocach przy desce kreślarskiej. Szykuje projekt nowoczesnych budynków dla modernistycznej dzielnicy. Zachar też nie śpi. Na początku liczy barany ,jak mu podsunął pomysł tata. Ale prędko mu się to nudzi. Na niebie z łóżka widać gwiazdy, a światła w sąsiednich wieżowcach też już dawno pogasły. Gdzieniegdzie pojedyncze żarówki jeszcze się palą. Chłopiec wyobraża sobie nową dzielnicę z wieżowcami podobnymi do latarni morskiej nad Morzem Kijowskim. Światełka mogą gasnąć w nich i się zapalać. Wyjmuje latarkę, którą dostał od taty. Zapala ją i gasi. Tak się bawi. A potem sięga na ścianę ,zdejmuje i przegląda szkic latarni pochodzącej stamtąd, gdzie był kiedyś razem z tatą. Jest zafascynowany światełkami, które mają chronić przed sztormem okręty. Tata już kończy na dzisiejszy wieczór prace nad projektem i zagląda do syna, aby go utulić. Odkrywa ,że on dalej nie śpi. Proponuje w nawiązaniu do zainteresowań chłopca zamiast baranów, liczyć latarnie morskie. Czy eksperyment się uda? Do ilu latarni zdążyli naliczyć do momentu, gdy zebrało się im na spanie? Czy to już będzie codzienny rytuał przed zaśnięciem synka i ojca? Tego dowiecie się po przeczytaniu książeczki i obejrzeniu pięknych nocnych ilustracji. Jeżeli mieszkacie w blokach na podobnym osiedlu ,niekoniecznie aż tak wysokim ,to wieczorem ,gdy zgasicie światło popatrzcie na światełka w sąsiednich domach. A może wypatrzycie w nich małego chłopca z latarką ,który nie może spać...
oceniła na103 lata temu

Cytaty z książki Młodzi Przyrodnicy. Jesień w świecie przyrody