Nowa depresja. Nowe leczenie

Okładka książki Nowa depresja. Nowe leczenie autorstwa Bartosz Łoza, Tadeusz Parnowski
Tadeusz ParnowskiBartosz Łoza Wydawnictwo: Medical Education Seria: Biblioteka Neuropsychiatrii zdrowie, medycyna
zdrowie, medycyna
Biblioteka Neuropsychiatrii
2024-01-01
2024-01-01
Parafrazując Timothy'ego Crowa, można powiedzieć, że depresja jest ceną za powstanie "człowieka emocjonalnego", dysponującego energią psychiczną, zmotywowanego do działań i zdolnego osiągnąć cel. Ponieważ nieemocjonalne motywacje są tylko humanistyczną iluzją, scholastyczną fantazją intelektualistów, pozostaje koegzystować ze smutkiem, a depresję leczyć. To niezwykłe, ale zaburzenia depresyjne, wszechobecne i codzienne, jako jednostka kliniczna, nie zostały odkryte i opisane, lecz koncepcja ta została przede wszystkim rozwinięta naukowo. Paradoks polegałby na tym, że nie dostrzegano zaburzeń, które są odpowiedzialne za największą część inwalidyzacji ogólnej populacji. Dzisiaj depresja awansowała w ciągu pół wieku do rangi jednego z głównych problemów zachodniej cywilizacji. Taka dynamika może wskazywać na dalszą, ukrytą ewolucję zjawiska. Zmiany cywilizacyjne i wzrastająca długość życia będą nadal modyfikować obraz depresji. Dotychczasowe doświadczenia badawcze nakazują, by być aktywnym w rozpoznawaniu tej ewolucji. Wprowadzane, nowe leki przeciwdepresyjne są odpowiedzią dla tych wyzwań. Więcej o depresji można przeczytać w nowym rozszerzonym i zmienionym wydaniu książki "Nowa Depresja Nowe Leczenie" autorstwa Bartosza Łozy i Tadeusza Parnowskiego.
Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Nowa depresja. Nowe leczenie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Nowa depresja. Nowe leczenie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nowa depresja. Nowe leczenie

Tagi i tematy do książki Nowa depresja. Nowe leczenie

Okładka książki Psychiatria i medycyna somatyczna. Wciąż aktualne dylematy Tadeusz Parnowski, praca zbiorowa
Okładka książki Jak radzić sobie z otępieniem Agnieszka Borzym, Beata Kijanowska-Haładyna, Jakub Nestorowicz, Tadeusz Parnowski
Okładka książki Choroba Alzheimera 1906-2021 Maria Barcikowska, Tadeusz Parnowski
Choroba Alzheimera 1906-2021 Maria Barcikowska, Tadeusz Parnowski
Okładka książki Geriatria i pielęgniarstwo geriatryczne. Dodruk Barbara Bień, Jan Duława, Tadeusz Parnowski, Dorota Talarska, Katarzyna Wieczorkowska-Tobis
Tadeusz Parnowski
Tadeusz Parnowski
Tadeusz Parnowski jest profesorem i kierownikiem 2. Kliniki Psychiatrycznej w Instytucie Psychiatrii i Neurologii w Warszawie. Jest skarbnikiem Zarządu Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego i wiceprzewodniczącym Rady Naukowej Instytutu Psychiatrii i Neurologii. Jego obecne zainteresowania naukowe obejmują leczenie w późnym wieku psychozy, psychospołecznych i biologicznych podstaw zaburzeń afektywnych, jak również etiologii i patomechanizmu demencji. Zajmował wizytującym w innych krajach europejskich takich jak stypendium w 1985 r. uniwersytetu Umea w Szwecji i stanowisko Konsultanta Psychiatry na Malcie od 1987 do 1991. Tadeusz Parnowski Opublikował ponad 100 artykułów, 2 książki i 17 rozdziałów i jest członkiem rady redakcyjnej sześciu czasopism.

Cytaty z książki Nowa depresja. Nowe leczenie

Dodaj cytat z książki Nowa depresja. Nowe leczenie