Szklany pokój

- Vera Stanhope (tom 5)
- The Glass Room
- 2022-09-15
- 2014-08-05
Światowy bestseller zekranizowany jako serial telewizyjny.
Seria Vera została zekranizowana z Brendą Blethyn – dwukrotnie nominowaną do Oscara laureatką Złotego Globu i Złotej Palmy – jako serial telewizyjny bijący na świecie rekordy popularności, wielokrotnie emitowany również w Polsce.
Inspektor Vera Stanhope nie jest skłonna do zawierania przyjaźni, ale z nowymi sąsiadami dobrze jej się rozmawia przy zacnych trunkach domowej roboty. Nagle sąsiadka znika. Vera postanawia ją odszukać. Szybko trafia na zaginioną w Domu Pisarza, nadmorskim ośrodku, gdzie ambitni literaci szlifują swój talent. Tymczasem w oranżerii Domu zostają znalezione zwłoki znanego krytyka literackiego, a znajoma Very – przyłapana z nożem w ręce.
Vera rozpoczyna śledztwo, choć wie, że powinna przekazać je komuś innemu. Jest zbyt blisko związana z główną podejrzaną. Mimo to prowadzi dochodzenie... Wydaje się, że za zabójstwem nie kryje się żaden motyw. Ale po kolejnym morderstwie Vera zaczyna podejrzewać, że ktoś prowadzi z nią makabryczną grę. Gdzieś czai się morderca, który zbrodnie ze stron powieści przenosi do rzeczywistości…
Kup Szklany pokój w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Szklany pokój
- Kryminał 6
- 2024 6
- 2023 5
Cytaty z książki Szklany pokój
To było interesujące doświadczenie. Nie często spotykała psychopatów. Przyszło jej na myśl, że ich odsetek jest może nawet większy w parlamencie niż w więzieniach.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szklany pokój
Sam początek zapowiadał sie bardzo ciekawie lecz im dalej tym gorzej. Śledztwo kręci sie w kółko i nie ma żadnego polotu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny udany kryminał tej autorki. Tym razem środowisko pisarzy i ich bolączki. Podobało mi się pogłębienie tematu wejścia na rynek wydawniczy pisarzy amatorów. Bardzo cenię Ann Cleeves za to, że przekazuje wiedzę o społeczności, o której pisze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie w punkt. Uwielbiam książki o światku pisarskim i wydawniczym. Wreszcie mogę zrozumieć motywację zabójcy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawie przedstawione postaci i śledztwo. Skąd jednak nagle wszyscy zaczęli, niemal jak jeden mąż, mówić "aye"? Sama Vera nigdy tego wcześniej nie robiła.
Książka ciekawa, jednak zagadka prosta, mimo że trudno odgadnąć motyw sprawcy.
Książka ciekawa, jednak zagadka prosta, mimo że trudno odgadnąć motyw sprawcy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAudiobook.
,, Szklany pokój'' to piąty tom z nietuzinkową inspektor Stanhope.
Tym razem Vera będzie prowadziła śledztwo gdzie główną podejrzaną jest jej bliska znajoma.... Jak trudna może być prawda i czy wszystko ma być oczywiste....?
Ta pozycja pokazuje tu w pełnej krasie zmysł, Ann Cleeves do pisania rewelacyjnych kryminałów gdzie nie brakuje niespodzianek i napięcia i warto dodać że książki Ann mają swój klimat i sznyt.
Warto przeczytać.
Audiobook.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,, Szklany pokój'' to piąty tom z nietuzinkową inspektor Stanhope.
Wciągająca, tutaj to już bardziej klasyczny kryminał
Wciągająca, tutaj to już bardziej klasyczny kryminał
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiąta przygoda kryminalna z niesamowitą Verą Stanhope. Tym razem w tzw. Domu Pisarza, gdzie organizowane były warsztaty literackie dochodzi do morderstwa. Zabity zostaje poważany w środowisku, ale nie za bardzo lubiany, krytyk literacki. Wszystko wskazuje na jedną z uczestniczek programu i zarazem sąsiadkę pani komisarz. Jednak kobieta po przesłuchaniu zostaje zwolniona i wraca na kurs. Dochodzi do kolejnego morderstwa. Tym razem ofiarą jest właścicielka Domu Pisarza i zarazem organizatorka kursu. W trakcie śledztwa wychodzi na ja, że obie zbrodnie wystylizowane zostały na wzór opowiadań młodych literatów. Teraz trzeba znaleźć powiązania między ofiarami, kursantami i mordercą. Miłość, zemsta i pieniądze - to wspaniałe motywy. Który z gości Domu Pisarza wcielił swój morderczy plan w życie?
Piąta przygoda kryminalna z niesamowitą Verą Stanhope. Tym razem w tzw. Domu Pisarza, gdzie organizowane były warsztaty literackie dochodzi do morderstwa. Zabity zostaje poważany w środowisku, ale nie za bardzo lubiany, krytyk literacki. Wszystko wskazuje na jedną z uczestniczek programu i zarazem sąsiadkę pani komisarz. Jednak kobieta po przesłuchaniu zostaje zwolniona i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW tej odsłonie inspektor Vera Stanhope jeszcze bardziej zbliża się do klasyki powieści kryminalnej. Cleeves oddaje nam do rąk powieść „Szklany pokój”, która jest naprawdę dobrą książką.
Morderstwo zostaje popełnione w hotelu, gdzie odbywa się kurs pisania. Sprawca dodatkowo zadbał o to, by sceneria zbrodni przypominała scenę z pewnej książki. Cleeves używa klasycznej formuły bardzo rozsądnie. Ciężar powieści przesuwa się pomiędzy panią inspektor a jej sierżantem, spore partie narracji dostają także sami podejrzani.
Kurs pisania to dość dochodowy interes. Pełno jest naiwnych, którzy chcieliby pisać. Wszystko to teoretycznie wiemy, „Szklany pokój” nie mówi, pod tym względem niczego nowego. Ta książka jest, klasycznym kryminałem. I bez wątpienia każdy powinien przeczytać książkę Ann Cleeves.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMorderstwo zostaje popełnione w hotelu, gdzie odbywa się kurs pisania. Sprawca dodatkowo zadbał o to, by sceneria zbrodni przypominała scenę z pewnej książki. Cleeves używa klasycznej...
Straszna jest ta seria, spodziewałam się jakiejś akcji,czegoś co mnie porwie, dawno żadna książka mnie tak nie zmęczyła
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobry kryminał i niezawodnie wyjątkowa Vera.
Bardzo dobry kryminał i niezawodnie wyjątkowa Vera.