Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu

Okładka książki Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu autora Robin Sharma, 9788396353139
Okładka książki Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu
Robin Sharma Wydawnictwo: Kompania Mediowa nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Who Will Cry When You Die?
2022-09-28
2022-09-28
Magda Witkowska

Kup Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu w ulubionej księgarnii

Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu

Oceny książki Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu

Dla mnie książka Robina Sharmy to skarbnica wiedzy. Rady życiowe udzielane w niej przez autora są niezwykle cenne i mądre. Z pozycji tej można czerpać całymi garściami. To drogowskaz, który pomaga odnaleźć wewnętrzny spokój i równowagę. Mogę nawet śmiało powiedzieć, że jest to książka, która odmieniła moje życie.

Wiele ciekawych spostrzeżeń

Wiele ciekawych spostrzeżeń

Książka fajna jeżeli ktoś szuka inspiracji w życiu i chce spróbować czegoś nowego w życiu. Raczej mało kto będzie się trzymał wszystkich tych zasad, ale dla jakiejś inspiracji czy motywacji to nie najgorsza pozycja.

530 użytkowników ma tytuł Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu na półkach głównych
55 użytkowników ma tytuł Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu

Robin Sharma
Robin Sharma
Robin Sharma is one of the world’s most highly respected leadership experts. He is devoted to the mission of helping organizations develop people who Lead Without a Title so that they win in this period of intense change. His clients include Microsoft, GE, FedEx, IBM, Nike, NASA, Yale University, and The Young Presidents Organization. Sharma's books, such as The Monk Who Sold His Ferrari and The Greatness Guide, have topped best-seller lists across the globe and have sold millions of copies in more than seventy languages. They have been embraced by rock stars, royalty, and many celebrity CEOs. Sharma is also the cofounder of 960vets.com, an innovative online support resource that helps U.S. veterans successfully reintegrate into civilian life.

Bądź niezniszczalna. Jak przejść przez każdy kryzys Agata Komorowska
Bądź niezniszczalna. Jak przejść przez każdy kryzys
Agata Komorowska
122/52/2025 "Bądź niezniszczalna. Jak przejść przez każdy kryzys" Agata Komorowska Luna #recenzja #współpracabarterowa #współpracarecenzencka Walka z życiowymi kryzysami „Bądź niezniszczalna” nie jest kolejnym suchym poradnikiem, ale opowieścią realną, ludzką. Dzięki temu, że autorka dzieli się własnymi doświadczeniami: samotnym macierzyństwem, depresją, trudnościami, niepełnosprawnością dziecka, można łatwo się z nią utożsamić. Książka pokazuje, że kryzys może mieć wiele imion: zawodowy, życiowy, rodzicielski, emocjonalny. To sprawia, że jej przesłanie jest aktualne dla bardzo szerokiego grona czytelników. Autorka nie tylko mówi „przezwycięż kryzys”, ale proponuje konkretne rozwiązania: rutynę, refleksję, akceptację emocji, ćwiczenia pomocne w kryzysowych momentach. Książka namawia, by postrzegać trudne chwile nie tylko jako coś złego, ale jako moment, który może zmobilizować do zmiany, wzrostu i nowego startu. To podejście może być dla czytelników uwalniające. To poradnik z konkretnym przesłaniem, napisany prostym językiem, bez literackich ozdobników. Bliżej tu nawet w treści do coachingu. Niektórzy mogą odczuć że rady są zbyt uniwersalne lub zbyt ogólne, to, co pomaga jednemu, niekoniecznie podziała na kogoś innego. Część wniosków i porad wynika z jej własnej historii, co dla jednej osoby może być inspirujące, dla innej mniej odpowiednie. Książka nie obiecuje natychmiastowej zmiany: to raczej przewodnik. Jeśli nie jesteś gotowy się zatrzymać, spojrzeć w głąb i pracować nad sobą, jej efekt może być ograniczony. Dla kogo jest ten poradnik? Dla osób przeżywających trudne chwile: kryzys emocjonalny, rodzinny, życiowy. Dla tych, które potrzebują praktycznego wsparcia, konkretnych narzędzi do radzenia sobie z emocjami, stratą, presją. Dla tych, którzy szukają nadziei i inspiracji, autorka pokazuje, że nawet z bardzo trudnych doświadczeń można wyjść silniejszym. Dla tych, którzy cenią autentyczność i otwartość, książka jest szczera, często surowa, ale prawdziwa. Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Luna.
Karolina Osewska - awatar Karolina Osewska
oceniła na74 miesiące temu
Jestem dość Magdalena Mikołajczyk
Jestem dość
Magdalena Mikołajczyk
📝 Osobista, współczesna opowieść o kobiecie próbującej odnaleźć siebie w świecie pełnym oczekiwań, presji i nieustannego porównywania się z innymi. Autorka porusza temat zmęczenia byciem „idealną”, potrzeby stawiania granic oraz akceptacji własnych emocji i niedoskonałości. Historia o drodze do momentu, w którym można powiedzieć sobie „jestem wystarczająca” — bez poczucia winy i bez udowadniania czegokolwiek światu. 💭 Moja opinia: Czytam naprawdę dużo i coraz częściej łapię się na tym, że książki już nie ruszają mnie tak, jak kiedyś. Myślałam nawet ostatnio, że chyba już nic nie doprowadzi mnie do łez. I wtedy pojawiła się ona — cała na „wystarczająco”. To książka o niej, o mnie, o Tobie. Napisana językiem wyjątkowo mi bliskim. Poszarpanym, szczerym, momentami jak rozmowa wewnętrzna, którą sama prowadzę w głowie. Trafiła w te najbardziej czułe miejsca, w które zwykle literatura nawet nie próbuje celować. Czytałam i miałam wrażenie, że ktoś wreszcie ubrał w słowa rzeczy, których nie umiałam nazwać. Nie pamiętam, kiedy ostatnio coś tak mnie poruszyło. Nie daję często wysokich ocen — dziesiątki są zarezerwowane dla moich sentymentalnych świętości — ale ta książka naprawdę zasłużyła na więcej niż zwykłe „świetna”. Matko jedyna, jakie to było dobre, potrzebne i… dość 🧡 ⭐ 9/10
Klaudia Śmigielska-Skutecka - awatar Klaudia Śmigielska-Skutecka
oceniła na91 miesiąc temu
Jak być lepszym człowiekiem Michael Schur
Jak być lepszym człowiekiem
Michael Schur
Jeśli ktoś sięga po tę książkę z nadzieją, że po jej przeczytaniu będzie już dokładnie wiedział, jak zostać lepszym człowiekiem, to mam złą wiadomość: raczej nie tędy droga. Nie jest to zła książka - czyta się ją całkiem lekko i momentami nawet przyjemnie - ale jej tytuł jest trochę… optymistyczny. Bo zamiast praktycznego poradnika dostajemy w dużej mierze przystępny kurs filozofii moralności. Autor prowadzi nas przez różne koncepcje dobra i zła, przywołuje rozmaitych filozofów i ich pomysły na to, jak oceniać ludzkie czyny. Dowiadujemy się więc, czym jest dobro według jednych, dlaczego inni się z nimi nie zgadzają i jak jeszcze inni próbują to wszystko pogodzić. Brzmi poważnie, ale na szczęście całość jest napisana w dość lekkim stylu. Problem w tym, że praktycznych wskazówek jest tu jak na lekarstwo. Jeśli ktoś liczył na coś w stylu: „zrób A, unikaj B, a świat stanie się lepszym miejscem”, to może się trochę rozczarować. Za to po kilkuset stronach można dojść do bardzo prostego wniosku: bycie dobrym człowiekiem jest skomplikowane. Filozofowie od tysięcy lat się o to spierają, a jednoznacznej odpowiedzi nadal nie ma. I w gruncie rzeczy to właśnie jest główna wartość tej książki - zmusza do refleksji. Czytelnik zaczyna zastanawiać się nad własnymi wyborami, nad tym, jak ocenia swoje czyny i czy przypadkiem nie stosuje bardzo wygodnych dla siebie definicji dobra. Czy po tej książce ktoś stanie się lepszym człowiekiem? Nie wiem.
pk1991 - awatar pk1991
Przyjaźń w czasach samotności. O znaczeniu i budowaniu więzi w dorosłym życiu Marisa G. Franco
Przyjaźń w czasach samotności. O znaczeniu i budowaniu więzi w dorosłym życiu
Marisa G. Franco
63/52/2025 "Przyjaźń w czasach samotności. O znaczeniu i budowaniu więzi w dorosłym życiu" dr Marisa G. Franco Filia na Faktach #recenzja #współpracarecenzencka #współpracabarterowa #przyjaźń #więzi #filianafaktach O przyjaźni "Przyjaciel to ktoś, kto zna melodię twojego serca i potrafi ci ją przypomnieć, gdy sam zapomnisz słów." ~ C.S. Lewis.  Przyjaźń, przyjaciele, chyba każdy człowiek na ziemi rozumie, czuje, wie jak są ważni w życiu. I o przyjaźni właśnie opowiada nam doktor Franco w swojej publikacji. Książka jest dość obszerna jak na tego rodzaju literaturę, ale dzięki temu jak autorka płynnie prowadzi nas przez dane zagadnienia, dzięki jej przystępnemu stylowi i braku naukowego nadęcia, dzięki historiom zwykłych ludzi przytaczanych przez nią podczas omawiania danej kwestii lektura tej publikacji jest przyjemnością i nie odstrasza czytelnika od siebie, a wręcz odwrotnie zachęca do dalszej lektury. "Przy­jaźń tępi kły ży­cio­wym za­gro­że­niom." Autorka omawia tu jak przyjaźń zmienia nasze życie, jaki wpływ ma na nas, na nasze życie, dlaczego przyjaźń ma znaczenie, podkreśla, że sprawia, że dzięki niej jesteśmy empatyczni, czujemy się w pełni sobą, że przyjaźń nas uzupełnia, że dzięki przyjaciołom stajemy się bardziej przyjacielscy, porusza teorię przywiązania w przyjaźni i jej potęgę. Przeczytamy tu także o stylach przywiązania, mianowicie o bezpiecznym, niepewnym, unikowym. W drugiej części książki znajdziemy sposoby na znalezienie i utrzymanie przyjaciół. Druga część pokazuje nam, że w życiu potrzebne są nam także inne relacje, nie tylko miłość, że przyjaźń jest rów­nie ważną relacją i że gdy relacja miłości się rozsypuje warto mieć przy sobie przyjaciół, którzy nas w takich chwilach wesprą i pomogą. "Z per­spek­ty­wy czasu ża­ło­wał, że do chwili roz­sta­nia nie zna­lazł przy­ja­ciół. Czuł się jak wrak i za­my­kał się w sobie na samą myśl o wy­cho­dze­niu do ludzi." By łatwiej znaleźć przyjaciół należy zakładać, że ludzie nas lubią, że nastawieni są oni do nas pozytywnie. Trzeba umieć przejąć inicjatywę, podejść, przywitać się, zacząć rozmowę. „Jakże śmia­ły staje się czło­wiek, gdy jest pe­wien, że jest ko­cha­ny”, po­wie­dział kiedyś Freud." Autorka omawia temat wrażliwości, pokazywania swoich uczuć, bycia autentycznym w relacji, ale także by nie przesadzać i nie być zbyt wylewnym. Potrafić być otwartym, ale otwierać się tylko przed ludźmi, którzy na to zasługują. "(...)wbrew prze­ko­na­niom pa­nu­ją­cym w naszej kul­tu­rze przy­jaźń jest rów­nie ważna jak inne związ­ki." Autorka omawia tu także zagadnienie gniewu, złości, konfliktu w przyjaźni. Wyróżnia terminy gniewu rozpaczy i nadziei, podkreśla, że czasem gniew może wzmocnić przyjaźń, gdy spokojnie omawiamy z przyjacielem to co nam przeszkadza, a nie tłumimy gdzieś w sobie nasze negatywne emocje, gdy jesteśmy otwarci nie tylko na swoje potrzeby, cele, ale dostrzegamy cele, potrzeby naszego przyjaciela, to łatwiej będzie nam być otwartym i dogadać się z nim w sprawach, które was dzielą, bądź przeszkadzają. Poruszane jest tu również zagadnienie ofiarności w przyjaźni, która jest dobra, dopóty, dopóki nie prowadzi do zatracania siebie i przeradza się w ofiarność toksyczną. W ostatnim rozdziale dowiemy się natomiast jak okazywać uczucia, miłość, czułość w przyjaźni, że takie okazywanie uczuć jest ważne dla przyjaźni i że nie ma w tym nic złego, ani zdrożnego, i że nie wszystko sprowadza się do relacji romantycznej czy miłości seksualnej. Że prawdziwy przyjaciel powinien kochać cię takim, jakim jesteś. "Przyjaźń w czasach samotności" to naprawdę warta uwagi publikacja i myślę, że dobrze jest ją przeczytać. W świecie, który nas dziś otacza, a przyjaźnie sprowadzają się coraz częściej tylko do posiadania znajomych na portalach społecznościowych będzie to dobre przebudzenie by zadbać o swoje prawdziwe, realne przyjaźnie, a także by potrafić zdobyć nowe, warte uwagi i poświęcenia. "Spo­śród 106 czyn­ni­ków wpły­wa­ją­cych na de­pre­sję brak za­ufa­nej osoby znaj­du­je się na pierw­szym miej­scu. Sa­mot­ność jest bardziej zgub­na niż zła dieta czy brak ruchu i rów­nie nisz­czą­ca jak pa­le­nie piętnastu pa­pie­ro­sów dzien­nie. Przy­jaźń dosłow­nie ra­tu­je nam życie." Polecam Wam lekturę tej książki. Bardzo ciekawa, dotykająca współczesnych problemów. Za egzemplarz do recenzji dziękuję wydawnictwu Filia na Faktach.
Karolina Osewska - awatar Karolina Osewska
oceniła na87 miesięcy temu