Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Who Will Cry When You Die?
- 2022-09-28
- 2022-09-28
- Magda Witkowska
„Kto zapłacze nad twoim grobem” to 101 lekcji na temat twojego codziennego życia. Dzięki nim nauczysz się jak stawiać czoła problemom oraz jak świadomie rozwijać, dzień po dniu, swoje umiejętności i pasje. Sugestie i praktyczne rozwiązania znajdujące się w książce sprawią, że odnajdziesz w sobie pokłady mądrości, które wzbogacą twoje życie prywatne, zawodowe i duchowe.
Kup Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu
Tytuł chwytliwy, ale mylący, bo autor nie zajmuje się śmiercia, wręcz przeciwnie, cały czas przekonuje czytelnika, jak żyć tu i teraz pełnią życia. Rozdziały są krótkie, kilkustronicowe, a autor podaje konkretne i łatwe w wykonaniu zadania, dzięki którym mamy to osiągnąć. Po 40 lekcjach przestał mi się ten poradnik podobać, bo niektóre z twierdzeń autora uważam za niebezpieczne dla zdrowia. To prawda, łatwiej jest wstać o 5.00 rano niż o 7.00. Ma to chyba coś wspólnego z zegarem wewnętrznym człowieka. Ale wtedy należy odpowiednio wcześnie pójść spać! Zapotrzebowanie na sen jest uwarunkowane genetycznie, jedni potrzebują go mniej, inni wiecej, ale chroniczne niedosypianie kończy się zawałami, wysokim ciśnieniem, burnoutem albo zaśnięciem za kierownicą! Przekonywanie czytelnika, że 4 godziny snu na dobę wystarczą, jest niebezpieczne dla życia! Nie podoba mi się również wielokrotnie wyrażany zachwyt autora dla Edisona. Gdyby przeczytał np. biografię Tesli, to dowiedziałby się, jak Edison był skłócony z innymi wynalazcami i ile wynalazków, które opatentował, niezupełnie były jego, on był tylko szybszy w drodze do urzędu patentowego. Edison to nie jest dla mnie wzór do naśladowania. Ogólnie –jeżeli już to czytać, to krytycznie.
Oceny książki Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu
530 użytkowników ma tytuł Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu na półkach głównych- Chcę przeczytać 284
- Legimi 10
- 2022 7
- 2024 6
- 2023 5
- Psychologia 4
- 2025 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kto zapłacze nad twoim grobem. 101 lekcji o życiu
Dla mnie książka Robina Sharmy to skarbnica wiedzy. Rady życiowe udzielane w niej przez autora są niezwykle cenne i mądre. Z pozycji tej można czerpać całymi garściami. To drogowskaz, który pomaga odnaleźć wewnętrzny spokój i równowagę. Mogę nawet śmiało powiedzieć, że jest to książka, która odmieniła moje życie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiele ciekawych spostrzeżeń
Wiele ciekawych spostrzeżeń
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka fajna jeżeli ktoś szuka inspiracji w życiu i chce spróbować czegoś nowego w życiu. Raczej mało kto będzie się trzymał wszystkich tych zasad, ale dla jakiejś inspiracji czy motywacji to nie najgorsza pozycja.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpoko do przesłuchania, trochę inspiracji, trochę lania wody. Mam mieszane odczucia.
Jakby rozumiem chęć korzystania z życia, ale nie jesteśmy maszynami i zaprzeczanie podstawowym badaniom stawia nas w poczuciu winy, bo marnujemy czas i przesypiamy życie, skoro można przecież działać i działać!!!
Już nie mówiąc o tym, że kobiety potrzebują tego snu jeszcze więcej niż mężczyźni biorąc pod uwagę ich inny układ hormonalny.
Także w kontrze do obecnie przeciążonego i wypalonego społeczeństwa (z uwagi na kulturę zapierdolu),nie wiem, czy takie rady są bardziej pomocne, czy jednak szkodliwe.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozwalił mnie trochę rozdział o śnie, gdzie autor twierdzi, że ustanowiony standard 8 godzin snu to przesada i nikt tyle nie potrzebuje, bo wystarczy 6 godzin ale jakościowego snu...
Słabe. Rozdział ze snem i podważanie nauki z tym związanej był gwoździem do trumny
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiągłe dążenie do ideału, mniej śpij, pracuj więcej, kochaj wszystko co robisz, nie narzekaj, nie myśl źle, najlepiej przestań być człowiekiem i stań się idealną maszyną.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŁatwo jest dawać takie rady z poziomu uprzywilejowanego mężczyzny, który urodził się w wysoce rozwiniętym kraju.
Fajna motywujaca zdradzjąca tajniki dłuższego życia. Zdecydowanie polecam jeśli chcecie cokolwiek w swoim życiu zmienic inaczej na nie spojrzeć, polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie powiedziałabym, że to jest 101 lekcji... Często pojawia się obcowanie z przyrodą w kilku punktach albo samorozwój w podróży (dałoby się to skrócić w jedną lekcję - dosłownie: czym różni się odbudowanie relacji z przyrodą od spacerowania po lesie i nauczenia się spacerowania... tutaj to są trzy osobne lekcje). Po pewnym czasie też audiobook bardzo mnie nużył. Niektóre rzeczy już czytałam w innej jego książce + w jednym punkcie autor nawet zaprzeczał sam sobie, bo w Klubie 5 rano co innego twierdził np: o instalacji nawyku.
Nie powiedziałabym, że to jest 101 lekcji... Często pojawia się obcowanie z przyrodą w kilku punktach albo samorozwój w podróży (dałoby się to skrócić w jedną lekcję - dosłownie: czym różni się odbudowanie relacji z przyrodą od spacerowania po lesie i nauczenia się spacerowania... tutaj to są trzy osobne lekcje). Po pewnym czasie też audiobook bardzo mnie nużył. Niektóre...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiebezpiecznie jest się wychylać, ale tylko tak można sięgnąć po najlepsze owoce. I właśnie o tym jest ta książka. W 101 krótkich opowieściach Robin Sharma przedstawia wskazówki, które niekiedy mogą wydawać się banalne, a innym razem inspirujące, a przede wszystkim motywujące. Taki jest bowiem główny cel tej pozycji: zmotywować i zachęcić do działania. Zachęcić do aktywnego życia na swoich zasadach, a nie biernego kontemplowania i odhaczania dni w drodze do nieuchronnej śmierci. Co ciekawego znajdziemy w tej książce, a na co warto uważać?
To, czego tu nie znalazłam to o dziwo właśnie odpowiedzi na pytanie z tytułu tej pozycji. Widocznie był to wabik, aby chwycić za książkę, ale niekoniecznie proste jest odpowiedzenie, co się zadzieje po naszej śmierci. Każdy się domyśla, ale może lepiej więcej jednak myśleć o życiu, które mamy, niż o jego końcu, który na pewno o nas nie zapomni. Sharma skupia się więc na tym, co możemy zrobić, aby być z naszej egzystencji bardziej zadowolonymi. Nie jest łatwo trafić do wszystkich czytelników, gdyż rozstrzał etapów życia, wieku, dojrzałości emocjonalnej, zawartości portfela, czy podejścia do życia może być w wielu przypadkach skrajnie różny. Autor próbuje wspomóc nas swoimi doświadczeniami i warto podkreślić, że nie ma co liczyć, aby wszystkie lekcje były dopasowane pod Ciebie. Tu warto nastawić się na szukanie pojedynczych perełek, które realnie zmienią Twoje postępowanie, a niekoniecznie brać tę listę za poradnik jak żyć i stosować wszystko na raz. To zapewne nawet nierealne.
Moja pełna recenzja:
Niebezpiecznie jest się wychylać, ale tylko tak można sięgnąć po najlepsze owoce. I właśnie o tym jest ta książka. W 101 krótkich opowieściach Robin Sharma przedstawia wskazówki, które niekiedy mogą wydawać się banalne, a innym razem inspirujące, a przede wszystkim motywujące. Taki jest bowiem główny cel tej pozycji: zmotywować i zachęcić do działania. Zachęcić do aktywnego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo inspirująca lektura z której każdy kto będzie miał na to ochotę odnajdzie coś dobrego dla siebie samego. Lekcje, po których możemy zacząć lepiej żyć w odpowiedni dla nas sposób.