Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety

- poradniki dla rodziców
- 2022-04-05
- 2022-04-05
Kiedy niemowlęciu przestaje już wystarczać mleko, w głowach rodziców pojawia się mnóstwo pytań:
- co podać na początku?
- czy kolejność ma znaczenie?
- o co chodzi z tym glutenem?
- czy dziecko może nie jeść mięsa?
- co robić, kiedy nie chce jeść?
Małgorzata Jackowska, specjalistka żywienia człowieka i dietetyki oferuje nowoczesny i rzetelny poradnik po rozszerzaniu diety, w którym odpowiada na wszelkie możliwe pytania i rozwiewa wątpliwości. To rzetelna i uspokajająca pomoc dla wszystkich rodziców. Autorka wyjaśnia:
- czym się różni BLW od tradycyjnego sposobu rozszerzania diety,
- czy diety eliminacyjne mają sens,
- jak długo podawać mleko,
- czy specjalna żywność dla dzieci jest potrzebna,
- jakie sprzęty i gadżety faktycznie się przydają.
Pełna opartych na wiedzy naukowej wskazówek i porad, książka stanowi nieocenione źródło rzetelnych informacji o żywieniu niemowląt i małych dzieci. Przykłady jadłospisy wraz z przepisami pomogą skomponować menu dla całej rodziny i stanowią dobre źródło inspiracji w kuchni.
Małgorzata Jackowska: zajmuje się tematyką żywienia niemowląt, małych dzieci i mam w czasie ciąży i podczas karmienia piersią. Prowadzi konsultacje, warsztaty i szkolenia. Jest mamą dwóch chłopców.
Kup Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety w ulubionej księgarni
Oceny książki Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety
157 użytkowników ma tytuł Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety na półkach głównych- Przeczytane 130
- 2023 8
- 2024 6
- 2025 4
- Dziecko 3
- Rodzicielstwo 3
- Macierzyństwo 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Spokojnie, to tylko rozszerzanie diety
bardzo przydatna książka. autorka rozwiewa wiele wątpliwości. przydatne przepisy zachęcają do podejścia rozszerzania diety u niemowlaka bez stresu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNapisana bardzo prostym językiem, szybko się czyta. Jednak mnie nie podszedł styl autorki - mocno autorytarny, w stylu "zrobisz jak zechcesz, ale tylko tak jest dobrze". Gdyby mnie ten temat nie fascynował to raczej bym się czuła dosyć zniechęcona skomplikowaniem. Najczęściej czyta się takie książki przed rozszerzaniem diety więc fragment o tym by podawać po jednym warzywie na raz, na spokojnie, po kolei, powinien być dosyć ważny. Tu od razu jest "ma jeść to co Wy", "ma jeść z Wami posiłki" itd. Na szczęście mam jeszcze inną pozycję na ten temat gdzie właśnie jest opisane od początku do końca co można po kolei robić i w jakiej kolejności i jak może wyglądać jadłospis i jak to ugotować.
Napisana bardzo prostym językiem, szybko się czyta. Jednak mnie nie podszedł styl autorki - mocno autorytarny, w stylu "zrobisz jak zechcesz, ale tylko tak jest dobrze". Gdyby mnie ten temat nie fascynował to raczej bym się czuła dosyć zniechęcona skomplikowaniem. Najczęściej czyta się takie książki przed rozszerzaniem diety więc fragment o tym by podawać po jednym warzywie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka jeśli nie ma się jeszcze jakiejkolwiek wiedzy na temat żywienia niemowlaka. Natomiast jeśli już za słyszało się gdzieś od koleżanek szczegóły, z grubsza temat omówiony był na szkole rodzenia i wyscrlolowany na Tik Toku to już takiego wrażenia nie robi. Mimo wszystko dowiedziałam się paru nowych rzeczy a dodatkowo działa uspokajająco na rodzica i dodaje odwagi. Warta sięgnięcia choć jeśli jesteście na etapie poszerzania wiedzy już posiadanej możecie się trochę rozczarować.
Bardzo dobra książka jeśli nie ma się jeszcze jakiejkolwiek wiedzy na temat żywienia niemowlaka. Natomiast jeśli już za słyszało się gdzieś od koleżanek szczegóły, z grubsza temat omówiony był na szkole rodzenia i wyscrlolowany na Tik Toku to już takiego wrażenia nie robi. Mimo wszystko dowiedziałam się paru nowych rzeczy a dodatkowo działa uspokajająco na rodzica i dodaje...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest książka wyjątkowa. Jeśli przed rozszerzaniem diety pierwszemu czy kolejnemu dziecku chcesz przeczytać tylko jedną pozycję, to jest najlepszy wybór. Lektura jest łatwa, napisana przystępnie i naprawdę pozostawia spokój, a nie sztywne zasady.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKrótka, przystępnie napisana, zarówno informacje ogólne jak i konkrety dotyczące niektórych aspektów. Na koniec przepisy. Wszystko poparte danymi, z bibliografią a także odniesieniem do podcastów uzupełniających dany temat.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka w temacie rozszerzania diety z uzupełnieniem przykładowych przepisów dla dziecka. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera najważniejsze informacje dotyczące rozszerzania diety. Niestety nie znalazłam w niej niczego odkrywczego; wszystkie informacje można znaleźć w internecie. Niemniej jednak książka może być pomocna dla osób, które dotychczas wogole nie zagłębiały się w temat rd.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMerytoryczna i z aktualną wiedzą, bez zbędnego straszenia, za to z dużą porcją spokojnego podejścia. Czytałam w ramach odświeżenia wiedzy, ale przyda się zwłaszcza osobom, które podchodzą do rozszerzania diety dzieci po raz pierwszy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajnowsza wiedza na temat rozszerzenia diety. Przystępny język, porady do zastosowania od razu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOczekiwałam czegoś więcej. Miałam nadzieję, że w książce znajdę pogłębienie tematu rozszerzenia diety, więcej szczegółów naukowych itp. , natomiast książka zawiera w moim odczuciu jedynie podstawowe informacje. Szkoda , bo autorka jest specjalistką, która ma zapewne sporą wiedzę, aby temat zdrowego odżywiania dziecka rozwinąć.
Dużym plusem jest niewątpliwie adekwatność tytułu - książka rzeczywiście uspokaja rodzica :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużym plusem jest niewątpliwie adekwatność...