Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać375
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Wianek ze stokrotek

- literatura obyczajowa, romans
- Saga rodziny z Ogrodowej (tom 5)
- 2022-08-24
- 2022-08-24
Dwór przy Ogrodowej przynosi ukojenie jego mieszkańcom, ale skrywa też wiele bólu. Jest również schronieniem dla zabłąkanych i potrzebujących rodzinnego ciepła. Inka Żmudzka zatrzymała się tylko na chwilę w tym domu pełnym reliktów, duchów i tajemnic, a historyk Kuba Rybicki odwiedza Czarnów, skuszony opowieściami o wiedźmie, starym kluczu zawieszonym w wianku ze stokrotek i zatrutej rzece. Badania prowadzą go do miejsc ukrytych w lasach, a w starych zapisach i opowieściach odkrywa fakty, które dają odpowiedzi na pytania związane z przeszłością Rozalii Żmudzkiej.
Lilka i Fabian, Klaudia i Artur, Kinga, Ewa i Rajmund – każdy z bohaterów wierzy, że ich prababka nadal nad nimi czuwa. A szczęście rozkwitające jak kwiaty w ogrodzie wypełnia dom nadzieją i harmonią.
„Wianek ze stokrotek” to ostatni tom „Sagi rodziny z Ogrodowej”, wyjątkowej historii, która zdobyła serca czytelników.
Kup Wianek ze stokrotek w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wianek ze stokrotek
Po dłuższej przerwie (spowodowanej również oczekiwaniem na wersję audio) wróciłam do historii rodziny z Ogrodowej. W każdym z pięciu tomów odnajdywałam radość mimo przeciwności losu, ciepło mimo traumatycznych przeżyć oraz autentyzm wydarzeń mimo ogromnego ich skomplikowania. Bohaterowie są ludźmi z krwi i kości, prawdziwymi zarówno w swoich dobrych stronach, jak i popełnianiu błędów. Saga nie zawsze opowiada o przyjemnych wydarzeniach - mają one wpływ na całość historii, lecz jej nie dominują. Służą pokazaniu, że przeszłość należy wyjaśnić, ale można sobie z nią poradzić (przepracować). Wspaniała seria książek.
1071 86
Oceny książki Wianek ze stokrotek
150 użytkowników ma tytuł Wianek ze stokrotek na półkach głównych- Przeczytane 86
- Legimi 4
- 2022 4
- 2023 3
- 2024 2

Ewelina Maria Mantycka
Ewelina Maria Mantycka pochodzi z malowniczej wsi Gościeradów na Lubelszczyźnie. Ukończyła Informację Naukową i Bibliotekoznawstwo na UMCS, tylko po to, aby zawsze być blisko swojej pasji – książek. Kolekcjonuje je nałogowo, buszuje po starych bazarach, antykwariatach i bibliotekach, upycha je na półkach i pod łóżkiem. Często pisze do szuflady oraz wysyła teksty na konkursy literackie. Fanka anime, j-popu, k-popu, fantasy i dobrego romansu historycznego. Zawsze uważała, że życie jest krótkie, a do spełnienia celów trzeba uparcie dążyć. Zadebiutowała „Sagą Rodziny z Ogrodowej” (Videograf, 2019),„Słoneczniki po burzy”, a następnie powstał „Kazik” z cyklu Speed-Kop Motocross Klub (Novae Res, 2020).

Opinie i dyskusje o książce Wianek ze stokrotek
Tajemnice rodzinne wyjaśnione.
Tajemnice rodzinne wyjaśnione.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem powieść skupia się na Ince Żmudzkiej - prawnuczce Rozalii i Jakubie Rybnickim - młodym historyku.
* Znajdujemy rozwiązanie tajemnicy, kim był ojciec dziadka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to* Powieść przeskakuje między teraźniejszością a przeszłością, pokazując losy prababki. W retrospekcjach odkrywamy dramaty wojenne, miłości niemożliwe i tajemnice rodzinne skrywane latami.
* Znajdujemy rozwiązanie tajemnicy, kim był ojciec dziadka.
Żal, że to koniec...warto było sięgnąć po tę sagę ...Oj warto 🥰😍
Żal, że to koniec...warto było sięgnąć po tę sagę ...Oj warto 🥰😍
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla mnie ta część najmniej ciekawa. Niemniej cała seria na plus.
Dla mnie ta część najmniej ciekawa. Niemniej cała seria na plus.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak jak poprzednie, ten ostatni tom " Sagi rodziny z Ogrodowej" wzruszył moje czytelnicze serce. Cała saga, będąca debiutem literackim zasługuje na uznanie. To pełna wspomnień i uczuć, ciepła i wciągająca opowieść.
Każda z historii dziejących się w Czarnowie wiąże się z symboliką ważną dla ludzi tam mieszkających. Wartością dodaną powieści jest ukazanie losów Rozalii, od której wszystko się zaczęło.
Rodzina Żmudzkich odzwierciedla nasze marzenia o rodzinie prawie idealnej. Dlatego tak dobrze się czyta o radościach i problemach, współodczuwając je.
-----------------
Jeśli chcecie na parę chwil znaleźć się cudownym dworku, otulić się ciepłem jego mieszkańców, poobcować z duchami i posłuchać historii opowiadanych szeptem, zapraszam do lektury książek.
Wszystkie pięć tomów Sagi rodziny z Ogrodowej polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażda z historii dziejących się w Czarnowie wiąże się z symboliką ważną dla ludzi tam mieszkających. Wartością dodaną powieści jest ukazanie losów Rozalii, od...
„Wianek ze stokrotek” Ewelina Maria Mantycka
W ostatnim tomie sagi jesteśmy świadkami ślubu Lilki i Fabiana. Dociekliwość Klaudia odnosi skutek i sprawca śmierci Izabeli zostaje aresztowany. Pojawiają się też nowi bohaterowie Inka i Jakub. Inka Żmudzka jest wnuczką Jana i tak jak kiedyś Lilka szuka wsparcia rodziny. Kobieta nie miała łatwego życia jej rodzice nie stronili od alkoholu co wpłyneło na to jaka jest teraz zaniepokojona, niepewna siebie. Jakub pojawia się w Czarnkowie, aby poznać historie Rozalii.
„Wianek ze stokrotek” to porywająca, ciepła powieść o sile rodziny. Lubię, kiedy w książce jest jakieś nawiązanie do tytułu. Zachęcam was do przeczytania nie przerażajcie się tym ze saga składa się z pięciu tomów gwartantuję że cały cykl „Sagi rodziny z Ogrodowej” czyta się naprawdę szybko ani przez ani minute nie jest nudno nawet się obejrzycie i już będzie koniec.
„Wianek ze stokrotek” Ewelina Maria Mantycka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW ostatnim tomie sagi jesteśmy świadkami ślubu Lilki i Fabiana. Dociekliwość Klaudia odnosi skutek i sprawca śmierci Izabeli zostaje aresztowany. Pojawiają się też nowi bohaterowie Inka i Jakub. Inka Żmudzka jest wnuczką Jana i tak jak kiedyś Lilka szuka wsparcia rodziny. Kobieta nie miała łatwego życia jej rodzice nie stronili...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOstatnia część cyklu o rodzinie z ulicy Ogrodowej.
Ostatnia część cyklu o rodzinie z ulicy Ogrodowej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoznajemy w końcu wydarzenia z przeszłości Rozalii,kibicujemy bohaterom w ich rozterkach miłosnych.Warto!!
Hmmmmm Strauss czy Handel 🤔Było ich dwóch czy Autorce wszystko jedno, który kompozytor był przodkiem strażnika Rozalii🤔 Niby drobiazg....
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSaga z ulicy Ogrodowej dobiegła końca bo oto mamy w dłoni ostatni 5 tom serii. Rozalia Żmudzka rozwiązuje zagadkę dworu w Czarnowie. Lilka i Fabian, Klaudia i Artur, Ewa i Rajmund a także Kinga na nowo układają sobie życie i są tutaj szczęśliwi. Inka to sprawiła ale czy tylko? Polecam całą serię.