Ekonomia dla ciekawych
Czy gdyby grupa nastolatków porwała znanego profesora, a potem zmusiła go do odpowiedzi na różne trudne pytania, lepiej by zrozumiała podstawowe prawa ekonomii?
Książka profesora Orłowskiego napisana została z myślą o młodych ludziach, którzy chcą zrozumieć otaczający ich świat i nie wahają się stawiać niewygodnych pytań. Zaczyna się od spraw dość prostych: dlaczego Niemcy zarabiają więcej niż Polacy, dlaczego rosną ceny, czym jest globalizacja i jak wpływa na nasze życie. Dochodzi do problemów tak skomplikowanych, jak wpływ polityki na gospodarkę, przyszłość systemu emerytalnego, kryzys klimatyczny, efekty zastępowania pracowników przez roboty.
To nie jest nudny wykład ekonomii. To szereg przesłuchań, w których ciekawi świata nastolatkowie zmuszają ekonomistę do odpowiedzi na nurtujące ich pytania. Po to, by lepiej ten świat zrozumieć.
Książka jest częścią projektu edukacyjnego Porwani przez Ekonomię, skierowanego do szkół podstawowych i ponadpodstawowych, realizowanego przez Warszawski Instytut Bankowości we współpracy z Autorem i Partnerami.
Strona www.porwaniprzezekonomie.pl zawiera nie tylko dodatkowe materiały, ale też ubarwiające projekt filmiki, memy, komiksy. Dostęp do strony możliwy jest za pomocą kodu QR.
Autor o książce:
Ekonomia jest trochę jak czarna magia. Ekonomiści robią mądre miny, budują skomplikowane modele matematyczne i mówią dziwacznym żargonem. A gospodarka stale zaskakuje, prognozy się nie sprawdzają, wybuchają kryzysy, ludzie nie rozumieją, co się dzieje.
Czy można o ekonomii mówić inaczej? Tak, ale trzeba zrozumieć pewne prawa, które nią rządzą. Uwzględnić różne punkty widzenia, tam gdzie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. I wreszcie pamiętać, że w gospodarce zawsze pewną rolę odgrywa przypadek i ludzkie widzimisię.
To wszystko da się powiedzieć normalnym, zrozumiałym językiem. I to usiłuję robić w tej książce, napisanej specjalnie dla nastolatków.
Kup Ekonomia dla ciekawych w ulubionej księgarni
Oceny książki Ekonomia dla ciekawych
117 użytkowników ma tytuł Ekonomia dla ciekawych na półkach głównych- Chcę przeczytać 68
- Ekonomia 3
- Popularnonaukowe 2
- 2022 2
- 2022 r. 1
- PORADNIK 1
- Ebooki - Empik Go 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ekonomia dla ciekawych
Myślę że autor w efektywny sposób wyjaśnia złożone procesy ekonomiczne, zachodzące w gospodarce rynkowej. Książka jest idealna dla osób, które chcą poznać podstawy ekonomii przy miejscami zabawnym akompaniamencie fabuły. Zabawność oczywiście polega na formułowaniu wypowiedzi bohaterów przez autora, a nie przedstawianych sytuacji. Moim zdaniem jest to pozycja, której zawartą w niej wiedzę powinien przyswoić każdy, ze względu na to że jest to “elementarz” świadomego wyborcy - ale i podatnika oraz obywatela.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to157/130/2025
Wyzwanie LC październik 2025 - Motyw szkoły / uniwersytetu
Uczniowie porywają profesora ekonomii, więc wpisuje się w wyzwanie jak nic. Bardzo przyjemna książka o mechanizmach gospodarki rynkowej, przystępnie napisana dla młodzieży. Żeby tylko młodzież chciała to czytać...
Grupka licealistów-porywaczy jest bardzo zróżnicowana. Antykapitalista, który, gdyby mógł, gardła by im poprzegryzał, wyzyskiwaczom jednym, spasionym na znoju uciśnionych pracowników. Konfederata, który nie życzy sobie, by państwo się mieszało w jego życie i kradło mu jego pieniądze (czyli pobierało podatki). Oraz mniej wyraziste osoby: zwolennicy praw pracowniczych i ochrony środowiska. Plus na sam koniec słodka zemsta profesorka! Bardzo udana.
I może dowiedzieć się, co wspólnego ma połamana ławka z plajtą. To taki smaczek dla fanów języków obcych.
157/130/2025
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyzwanie LC październik 2025 - Motyw szkoły / uniwersytetu
Książka nie dostosowana moim zdaniem do żadnej grupy wiekowej. A na pewno nie do tej którą zalecają.
Nie zaciekawiła mnie zbytnio, ale też nie była źle napisana, na spokojnie przeczytałem całość. Autor zdecydowanie umie pisać, ale to połączenie ( fabularne plus naukowe) poprostu mu nie wyszło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest dosyć infantylna, pełna dziwnych stereotypów o młodzieży. Niezbyt zachęca do ekonomii i mi osobiście nic nowego nie wniosła do życia.
Krótko: Książka nie jest tragiczna ale definitywnie nie spełnia swojego zadania - ani zachecenia młodzieży ani przekazania wiedzy.
Język przeskakuje z języka typowego dla książek dla dzieci na język poruszający trudne zagadnienia co jest męczącą mieszanką. Postacie są pisane w taki sposób że nie wiadomo czy tak naprawdę urwały się z podstawówki, liceum czy z wykładania ekonomii. Treść usilnie stara się udawać młodzieżową jednoczenie nie rozumiejąc tematu i sie ośmieszając- gwarantuje że połowa młodych ludzi przerwie czytanie po znalezieniu na pierwszej stronie słowa "dziaders" które jest ikonicznym przykładem słowa używanego wyłącznie te osoby które docelowo mają być nim określane.
Co do wiedzy - jej przekaz jest toporny. Fabularyzowane dialogi nie są dobrym sposobem przekazywania wiedzy, dlatego zazwyczaj tego typu książki dzielą się na dialog i faktyczne przystępne wytłumaczenie tematu. Tutaj brak wyraźnego podziału na fikcje i rzeczywistość, na fabułę i wiedzę. Wszystko jednym ciągiem.
Ponadto odniosłam wrażenie traktowania czytelnika jak ignoranta. Osoby które sięgną po taką książkę zwykle zdają sobie już sprawę z pewnych zależności w świecie i ten moment kiedy mają utożsamić sie z bohaterami zadającymi za proste pytania - to wzbudza pewną niechęć do treści. Proste, "oczywiste" informacje zawsze warto powtórzyć ale nie koniecznie traktować je jako główny temat pytania. No chyba, że jako młodzież określamy jedynie dzieci z podstawówki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka nie jest kierowana dla osób w moim wieku a młodszych a jest wyjątkowo męcząca do czytania. Z ludzi którzy ją przeczytają - do młodzieży na pewno nie trafi.
Fabuła: nastolatkowie porywają profesora, bo mają pytania o PKB, różnice płacowe, socjal, emerytury itp. ... tak, tak, wiem ... książki o wampirach mają lepsze fabuły. ALE ! :
- pokazuje, że problemy choć wydają się proste, to w rzeczywistości mają wiele składowych i nie ma prostych rozwiązań (co uparcie wmawiają nam wszystkie grypy, które akurat nie są u władzy)
- każdy system ma swoje plusy i minusy (kontrola państwowa vs libertarianizm : patrz chiny vs usa)
Polecam dla osób ciekawych ekonomii
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to- w prosty i przyjemny sposób tłumaczy trudne zagadnienia ekonomiczne (bez wykresów i równań)
Lekko i ciekawie podana porcja fachowej, choć trochę powierzchownej i poprawnej politycznie wiedzy. Warstwa fabularna trochę za rozrośnięta i sztuczna, postaci dzieciaków jednowymiarowe (i kilka razy na stronę patrzą w telefon),ale nadaje książce właśnie tej lekkości. Podoba mi się forma krótkich "przesłuchań" w kilku dniach tematycznych i świetne ilustracje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to niecodzienne podejście do zagadnień z szeroko pojętej gospodarki. W dobie wysypu kryminałów i sensacji wydaje się być czymś normalnym, że opowieść o porwaniu profesora może stanowić atrakcyjny zaczyn do przekazania typowo naukowych pojęć finansowych. Forma książki jest dostosowana przede wszystkim do młodzieży, ale w błyskotliwy sposób odświeży lub pogłębi wiedzę dorosłym. Założę się, że niejeden inwestujący na giełdzie lub dopinający co miesiąc księgi rachunkowe z chęcią zaopatrzyłby się w tą pozycję zamiast przebijać się przez stosy niezrozumiałych interpretacji dotyczących ekonomii w prasie i Internecie.
Jest to niecodzienne podejście do zagadnień z szeroko pojętej gospodarki. W dobie wysypu kryminałów i sensacji wydaje się być czymś normalnym, że opowieść o porwaniu profesora może stanowić atrakcyjny zaczyn do przekazania typowo naukowych pojęć finansowych. Forma książki jest dostosowana przede wszystkim do młodzieży, ale w błyskotliwy sposób odświeży lub pogłębi wiedzę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPodstawy makroekonomii podane w bardzo prosty sposób (w końcu dla młodzieży). Bez żadnych równań i wykresów, model IS-LM jest ledwie wspomniany. Podobało mi się, że Autor nie narzuca jednoznacznej odpowiedzi w kwestiach spornych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPomysł na taki sposób przekazania wiedzy moim zdaniem bardzo dobry. Trzeba w społeczeństwie promować wiedzę o ekonomii i taki łatwy sposób dla wielu będzie idealny.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNaprawdę dobra książka.
Jako osoba dorosła, skazana na własne dociekania, o co w tej ekonomii chodzi (cóż, niestety szkoła nie wyposażyła mnie w tę wiedzę, jak pewnie miażdżącą większość społeczeństwa, stąd tak ważna jest ta książka!),dowiedziałam się sporo, dużo spraw nareszcie się rozjaśniło. A nie jest to moja pierwsza lektura w temacie ekonomii.
Nie zgadzam się z opinią, że autor propaguje konkretne poglądy, wręcz przeciwnie, odwołuje się do faktów i danych naukowych. Podkreśla, że można mieć różne opinie, a jak się przesłuchujący nastolatkowie dopominają wprost o opinię profesora, ten jasno zaznacza, co jest jego prywatnym zdaniem. Nikt nikogo do niczego nie przekonuje. Bardzo fajne są zresztą te spory między porywaczami-nastolatkami, świetnie obrazują przeróżne oklepane i powtarzane opinie. Każdy porywacz reprezentuje inny światopogląd. Dodatkowo te ich ciągłe dociekania co do tego, jak powinno być, też pokazują, że autor dobrze wyczuwa swoich odbiorców-nastolatków, którzy widzą świat czarno-biało i chcą mieć jasno nazwane, co dobre, co złe. A na skomplikowane tematy nie ma prostych odpowiedzi.
Fabuła dla młodzieży, ale treść już bez ograniczeń wiekowych. Sama, będąc dorosła, dałam się porwać! Polecam niezależnie od wieku, bo to ważne byśmy jako społeczeństwo rozumieli ekonomię i związaną z nią politykę, a nie szli na łatwiznę i wierzyli w proste odpowiedzi - o tym też mowa w książce i przykład z nieodległej historii do czego mogą doprowadzić rządy populistyczne.
Naprawdę dobra książka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrudno wyjaśniać ekonomię prosto i zwięźle, bez popadania w wydawanie opinii i nadmierne uproszczenia, a tu proszę, można. Szacun dla autora.