Ślepa wierzba i śpiąca kobieta

- Mekura-yanagi-to, nemuru onna / めくらやなぎと眠る女
- 2007-07-05
- Anna Zielińska-Elliott
- Muza
- Murakami współczesna literatura japońska
- Mekura-yanagi-to, nemuru onna / めくらやなぎと眠る女
- Anna Zielińska-Elliott
- Murakami współczesna literatura japońska
Ta antologia ilustruje, jak zmieniał się warsztat pisarza podczas dwudziestu pięciu lat. Znajdziemy tu uczłowieczone wrony, drańskie małpy, lodowego luda i sny, które kształtują nas samych i otaczające nas przedmioty według naszych życzeń. Czy to przypadkowe spotkanie we Włoszech, romantyczny wypad do Grecji, wakacje na Hawajach, czy też zwykła bezbarwna codzienność, wszędzie tam bohaterowie Murakamiego przeżywają swe miłości, rozczarowania i niedosyt w kontaktach z tymi, na których najbardziej im zależy.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
- Myślę, że serce przypomina głęboką studnie. Nikt nie wie, co jest na dnie. Można tylko sobie wyobrażać na podstawie tego, co czasami wypły...
RozwińCzłowiek już taki jest, że choćby nie wiem dokąd pojechał, zostanie tylko sobą.
Praca powinna być aktem miłości. A nie czymś w rodzaju małżeństwa z rozsądku.
Opinie [134]
Jak to ze zbiorami opowiadań bywa, jedne są lepsze, drugie gorsze. Ale tych słabszych jest w tym przypadku zdecydowanie mniej. Pozycja ciekawa, o roznorodnej tematyce i spójnym stylu. Kazdy powinien znalezc cos dla siebie. Na pewno ksiazka warta przeczytania.
Pokaż mimo toJest to autor co do którego mam bardzo mieszane uczucia.
więcejWszystko dlatego, że jestem zakochana w jego opowiadaniach i nie przepadam za dłuższymi formami od niego.
Skupię się więc na tym co polubiłam. Przede wszystkim opowiadania, które pisze Murakami określam sama dla siebie jako poetycką prozę, znajdziemy w nich piękne środki artystyczne, słownictwo oraz obszerne ale nie...
Zbiór opowiadań (jak chce autor/tłumacz esejów). Przedstawione zostały rozterki, problemy bardzo indywidualnych ludzi, ale również zachowania społeczne. Narracja spokojna, którą bardzo lubię. Prawie że "bezbarwna", co potęguje siłę oddziaływania na emocje czytelnika/słuchacza. Piotr Grabowski jako lektor wspaniały. Jego intonacja, akcent, sposób czytania mają ogromne...
więcejDobry styl literacki, bardzo dopracowany, ale przepoetyzowane, na dłuższą metę przynudza.
Pokaż mimo toPrzedziwne opowiadania w przedziwnych światach Murakamiego, poruszające najbardziej przyziemne i zwyczajne tematy związane z przeróżnymi płaszczyznami życia codziennego. Jedne poruszają bardziej, inne mniej, ale pewne jest, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Nie wiem czy opowiadania zostały ułożone chronologicznie, ale nietrudno dostrzec jak różnią się od siebie stylem i...
więcejJęzyk Murakamiego jest przejrzysty jak świeżo wypolerowane okno. Wszystko widać za nim wyraźnie, jasno i dokładnie. Szyba nie pozwala zbliżyć się do tego świata. Czyni go sterylnym i niedotyklanym, nieco zimnym jak ona sama. Świat za szybą o nazwie Murakami jest odległy, oddzielony i niesamowicie kuszący. Niestety, szyba.
Pokaż mimo toNostalgiczna, pełna historii o samotności i izolacji - na ten czas wprowadza w refleksję.
Pokaż mimo toDawno tak długo nie czytałam żadnej książki. Nie ciągnęło mnie do niej prawie wcale. Czytałam, bo zaczęłam. Nie czułam przy niej ani wielkiej Kości, ani wielkiego zachwytu. Przeczytana odchaczona. Nie była ani dobra ani zła.
Pokaż mimo toO matko! Ale mnie ta książka wymęczyła. Już chyba więcej Murakamiego do ręki nie wezmę. Czara niesmaku przelała się przy opowiadaniu o spaghetti, chociaż i tak daleko dobrnęłam, biorą pod uwagę o czym są pierwsze opowiadania w zbiorze.
Pokaż mimo toZbiór opowiadań bardzo różny jeśli chodzi o treść, formę i jakość. Niektóre wybitne, niektóry naciągane. Słuchałam audiobooka, czytał Piotr Grabowski i to było czytanie wybitne! Te opowiadania zyskały przez interpretację - bez maniery, z podziałem na role. Jeden z lepszych audiobooków kiedykolwiek słuchanych. Ze dwie gwiazdki zyskała ta zbieranina opowiadań :)