Nienarodzona

Opinia społeczności książki Nienarodzonai

Książki 4787 Opinie 1096

Oceny książki Nienarodzona

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nienarodzona

Z jednej strony bardzo mi się podobała, z drugiej strony trochę przekombinowane zakończenie, takie nierealne.

„Nienarodzona” to historia dwóch przyszywanych sióstr, z których jedna pewnego znika bez śladu. Strach o Laurę jest tym większy, ponieważ jest ona wysoko w ciąży, a w domu zostawiła swoją autystyczną córkę. Nina, młodsza z sióstr, nie odpuszcza i zaczyna poszukiwania na własną rękę. Musi się zmierzyć z wieloma tajemnicami związanymi z ich rodziną i postępowaniem Laury. Ta droga nie będzie łatwa, a zamiast odpowiedzi pojawia się coraz więcej niewiadomych.

Ewa potrafi swoimi historiami poruszyć wszystkie najmroczniejsze zakątki ludzkiej psychiki, z każdej wylewa się mnóstwo emocji. I prawie w każdej swojej książce uświadamia nam, że błędy popełnione w przeszłości, choć zapomniane czy zatajone, potrafią wrócić i zrujnować nasze życie.

Jeżeli lubicie poruszające historie z rodzinną tajemnicą w tle to „Nienarodzona” jest właśnie dla Was.

Laura znika w tajemniczych okolicznościach, zostawiając swoją córkę chorą na autyzm. Wszyscy myślą że popełniła samobójstwo. Wszyscy .... Z wyjątkiem jej przybranej siostry Niny i to jej derminacja pozwala na rozwiązanie tej tajemnicy. Na wierzch wychodzą też stare sprawy....

1367 użytkowników ma tytuł Nienarodzona na półkach głównych
251 użytkowników ma tytuł Nienarodzona na półkach dodatkowych

Okładka książki Wyrobisko Ewa Przydryga, Małgorzata Oliwia Sobczak
Wyrobisko Ewa Przydryga, Małgorzata Oliwia Sobczak
Okładka książki Zbrodnia i kara Adrian Bednarek, Max Czornyj, Marcel Moss, Ewa Przydryga, Alicja Sinicka, Marek Stelar, Marcel Woźniak
Ewa Przydryga
Ewa Przydryga
Urodzona w Poznaniu. Autorka jedenastu wciągających thrillerów psychologicznych, utrzymanych w stylu „domestic drama”. Ukończyła filologię angielską, pracowała jako nauczycielka i tłumaczka języka angielskiego. Amatorka trójmiejskiej mgły, szumu fal i wszystkich surowych zakamarków przyrody, w których rodzą się i zaplatają jej pomysły na książki. Nie wyobraża sobie pracy twórczej bez otoczenia roślin, w szczególności bez czerwonego hibiskusa, którego zabiera ze sobą w liczne podróże między Gdynią a Poznaniem.

Labirynt Piotr Borlik
Labirynt
Piotr Borlik
Piotra Borlika jako autora odkryłem niestety dość późno i przyznaję to z bólem serca. Jak do tego doszło? Trudno powiedzieć. Przez długi czas narzekałem, że niewiele jest książek, których akcja rozgrywa się w Trójmieście, a tymczasem okazało się, że to wcale nieprawda. W dużej mierze jest to zasługa właśnie tego pisarza. Postanowiłem więc sukcesywnie nadrabiać zaległości, czego efektem była lektura „Labiryntu”. Muszę przyznać, że ta książka ma w sobie coś szczególnego. Przez większą część fabuły autor bardzo umiejętnie buduje napięcie, do tego stopnia, że kolejne strony przewraca się niemal bezwiednie. Pojawiają się niedopowiedzenia, subtelne aluzje do wydarzeń z przeszłości, które stopniowo odsłaniają się przed czytelnikiem. Sama intryga również została skonstruowana w ciekawy sposób. Główny bohater wikła się w coraz bardziej skomplikowaną sytuację, podczas gdy antagonista po cichu manipuluje innymi, wykorzystując ich do realizacji własnych celów. Wszystko to zmierza do wielkiego finału który… cóż, jest. Niestety pojawia się tu zabieg, za którym nie przepadam: w kluczowym momencie złodupiec po prostu wyjaśnia bohaterowi cały plan podczas ich spotkania. Tym razem jednak jestem w stanie to wybaczyć, bo cała reszta książki stoi na naprawdę wysokim poziomie. Jeśli jakimś cudem jeszcze nie znacie twórczości Piotra Borlika - tak jak ja jeszcze do niedawna - „Labirynt” może być świetnym wprowadzeniem do jego książek. To powieść, którą czyta się szybko, z dużym zaangażowaniem i satysfakcją. Zdecydowanie polecam! #476#16#2026
Karol - awatar Karol
ocenił na822 dni temu
Wzorzec Karolina Głogowska
Wzorzec
Karolina Głogowska
Karolina Głogowska w swojej powieści „Wzorzec” serwuje nam literacką ucztę, która jednak - paradoksalnie - pozostawia w ustach posmak metalicznej krwi i trudnych do przełknięcia emocji. To thriller psychologiczny, który nie tylko wciąga w wir gdańskich zaułków, ale przede wszystkim zmusza do przyjrzenia się mechanizmom, jakie rządzą naszym życiem, gdy do głosu dochodzą traumy z dzieciństwa. Autorka postawiła na sprawdzony, ale niezwykle dynamiczny zabieg dwutorowej narracji, śledząc wydarzenia „teraz” oraz „wtedy”, co nadaje całości niemal serialowego tempa. Fundamentem tej historii są jej niezwykle silne strony, a na pierwszy plan wysuwa się mistrzowsko nakreślona psychologia postaci. Sawa Bogucka to bohaterka fascynująca w swojej niejednoznaczności - z jednej strony charyzmatyczna ekspertka od pomocy ofiarom przemocy, z drugiej osoba, której publiczny wizerunek jest jedynie starannie przypudrowaną maską. Głogowska genialnie pokazuje, jak „wzorzec” traumy staje się klatką, z której nie da się wyjść bez pozostawienia po sobie zniszczeń. Równie mocno uderza klimat powieści; duszny, mroczny Gdańsk staje się tu niemal żywym bohaterem, a sugestywne opisy kulinarnych pasji Adama Hinza stanowią genialny, zmysłowy kontrast dla brutalności świata, w którym obracają się postacie. To sprawia, że przez książkę dosłownie się płynie, czując każdą emocję i zapach. Jednocześnie, patrząc na całość z krytycznym zacięciem, można dostrzec pewne elementy, które nieco osłabiają ten gęsty klimat. Momentami odnosiłam wrażenie, że autorka zbyt mocno ulega pokusie dosłowności w scenach erotycznych. Ich liczba i intensywność bywały rozpraszające, odciągając uwagę od tego, co w tej książce najcenniejsze - czyli od skomplikowanej gry psychologicznej i napięcia między ofiarą a sprawcą. Także w warstwie kryminalnej wytrawny czytelnik może poczuć pewien niedosyt; intryga bywa chwilami zbyt czytelna, co sprawia, że finał, choć satysfakcjonujący emocjonalnie, nie dla każdego będzie kompletnym zaskoczeniem. Pojawiają się też drobne nieścisłości merytoryczne dotyczące procedur prawnych z przeszłości, które mogą rzucić się w oczy osobom przywiązującym dużą wagę do detali śledczych. Moja subiektywna opinia pozostaje jednak bardzo pozytywna, bo „Wzorzec” to lektura, która przede wszystkim uwiera i zostaje w głowie. Najbardziej ujęło mnie to, że autorka nie daje łatwych odpowiedzi i nie dzieli świata na czarno-biały. Czy Sawa to wyrachowana manipulatorka, czy po prostu zraniona kobieta walcząca o przetrwanie jedynymi metodami, jakie zna? Ta niepewność towarzyszyła mi do ostatniej strony. Mimo drobnych potknięć warsztatowych, to kawał rzetelnej i odważnej literatury, która nie boi się dotykać mrocznych stron ludzkiej natury.
Marta Bazylczuk - awatar Marta Bazylczuk
O jedno cię proszę Laura Dave
O jedno cię proszę
Laura Dave
Moje pierwsze wrażenie po skończeniu tej książki było takie, że to powieść o bardzo powolnym tempie. Zdecydowanie nie jest to thriller w moim rozumieniu tego gatunku. Ani razu nie towarzyszyło mi to napięte, przerażające uczucie, że zaraz wydarzy się coś strasznego, przełomowego, zmieniającego wszystko. Większość fabuły skupia się na Hannah — na jej poszukiwaniu prawdy, stopniowym odkrywaniu faktów i zawarciu układu, który ostatecznie wpłynie na resztę jej życia. To była dobra lektura, choć mam poczucie, że fabuła mogła zostać poprowadzona lepiej. Cała historia kręci się wokół nagłego i tajemniczego zniknięcia Owena. Dlaczego z dnia na dzień, praktycznie bez słowa, porzucił swoją nastoletnią córkę i zostawił ją pod opieką macochy? Okazuje się, że Owen uciekł trochę „na wszelki wypadek” — ludzie, których się obawiał, jeszcze go nie namierzyli, ale pojawiła się okoliczność, która mogła im to umożliwić. Jeśli jednak naprawdę musiał zniknąć z życia swojej rodziny, by zapewnić jej bezpieczeństwo, to mógłby zdobyć się na minimalne wyjaśnienie — list, nagranie, cokolwiek. Brak jakiejkolwiek informacji sprawił, że Hannah i Bailey, nieświadome realnego zagrożenia, same wystawiły się na cel, desperacko szukając odpowiedzi na pytanie „dlaczego?”. I właśnie to „dlaczego” okazało się dla mnie największym rozczarowaniem. Spodziewałam się czegoś znacznie bardziej szokującego — a przynajmniej tego, że sam Owen okaże się postacią jednoznacznie negatywną. Ostatecznie faktycznie miał powody, by zapaść się pod ziemię, ale nie były one ani szczególnie zaskakujące, ani spektakularne.
Panna Jagiellonka - awatar Panna Jagiellonka
oceniła na62 miesiące temu
Wyspa Adrian McKinty
Wyspa
Adrian McKinty
Heather ma dwadzieścia cztery lata i niedawno została mamą dwójki dzieci. Jej mąż Tom to uznany lekarz. Pomimo iż jest starszy od swojej żony o dwadzieścia lat, to wciąż wpisuje się w jej obraz idealnego mężczyzny. Poza tym zaoferował jej cudowne, właściwie wymarzone życie. Idyllę zakłóca jedynie niemożność porozumienia się z dziećmi. Heather jest dla nich macochą, a one wciąż nie mogą pogodzić się ze śmiercią ich biologicznej mamy… Szansę na naprawę relacji oferuje wspólna podróż. Tom został zaproszony na konferencję medyczną. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wyjazd połączyć z rodzinnymi wakacjami.Rodzina podczas zwiedzania Australii trafia na niebywałą okazję – mogą bowiem odwiedzić Dutch Island, prywatną wyspę, na której dzieci zobaczą między innymi koale w ich naturalnym środowisku.Na miejscu Tom powoduje wypadek samochodowy, a Heather podejmuje jedną, bardzo złą decyzję, na której tragiczne skutki nie trzeba będzie długo czekać… Wyspa jest thrillerem z dość ciekawie nakreślonymi charakterami. Co prawda powieść nie zawiera ich pogłębionej analizy psychologicznej, a pomimo tego, Adrian McKinty wprowadził do swych głównych bohaterów sporo niejednoznaczności – zwłaszcza jeśli chodzi o ich moralność.I choć część z postaci drugoplanowych jest przerysowana, to i tak nie sposób przejść wobec nich obojętnie [albo: nie sposób nie czuć wobec nich odrazy]. Klan O’Neillów rządzący tytułową wyspą przywodzi na myśl ród wyjęty żywcem z filmów pokroju Teksańskiej masakry piłą mechaniczną. To wrażenie podkreśla sceneria – stare budynki, wraki samochodów, zardzewiały złom czy wreszcie surowa przyroda samej wyspy.Jednak Wyspa nie jest horrorem klasy B. Ani w ogóle horrorem – pomimo kilku brutalnych scen. Adrian McKinty stworzył rasowy thriller, w którym dominuje niepewność nie tyle o jutro, co o to, co będzie dosłownie za chwilę. Wyspa to powieść od której nie można się oderwać. Czyta się ją jednym tchem. Akcja nie zwalnia ani na chwilę. Ciągle czuć napięcie i strach o główne postaci. Technicznie książka Kinty’ego jest doskonała – kolejne zdania i rozdziały oddają szaleńczą pogoń za życiem [lub: za śmiercią]. Jednocześnie czytając Wyspę wciąż ma się w głowie stawkę o jaką toczy się gra – tym bardziej dojmującą, iż z Dutch Island widać kontynent…Wyspa zawiera kilka brutalnych scen oraz mnóstwo „zapowiedzi” takowych. Potęguje przez to niepokój, jaki rodzi się podczas przekładania coraz to kolejnych stron. McKinty nie oszczędza swoich postaci – cierpienia przybierają charakter zarówno fizyczny, jak i psychiczny. To lektura dla ludzi o mocnych nerwach.Wyspa to powieść od której ciężko się oderwać. Adrian McKinty stworzył historię angażującą od pierwszej do ostatniej strony, dla której warto zarwać noc. Gwarantuję jednak, iż po takiej lekturze, w snach nie traficie na rajską wyspę.
Malgorzata Zelazna - awatar Malgorzata Zelazna
oceniła na926 dni temu