Chodź na dwór! Praktyczne ćwiczenia z przyrody

Okładka książki Chodź na dwór! Praktyczne ćwiczenia z przyrody autora Catherine Ard, 9788367022453
Okładka książki Chodź na dwór! Praktyczne ćwiczenia z przyrody
2022-03-23
2022-03-23
56 min.
Paulina Błaszczykiewicz

Kup Chodź na dwór! Praktyczne ćwiczenia z przyrody w ulubionej księgarnii

Oceny książki Chodź na dwór! Praktyczne ćwiczenia z przyrody

OPINIE i DYSKUSJE o książce Chodź na dwór! Praktyczne ćwiczenia z przyrody

Ciekawie zilustrowana książka, która zachęca do aktywnego spędzania czasu na dworze i samodzielnego poznawania przyrody. Kilka pomysłów zaczerpniętych z tej książki uatrakcyjniło nam spacery po parku (leśne grzechotki były super i dla prawie dwulatka i dla pięciolatka). Warto przeczytać i zagłębić się w naturze.

Książka ma charakter edukacyjny i zachęca do wyjścia na świeże powietrze i zabawy. Oprócz tego pojawia się tam wątek ekologiczny. Podoba mi się to, że książka zachęca do samodzielności młodych czytelników i pozwala im na poczucie sprawstwa.

Książkę polecam każdemu młodemu przyrodnikowi. Ponadto publikacja może być świetną inspiracją dla nauczycieli edukacji przedszkolnej, wczesnoszkolnej.

"Chodź na dwór" to zbiór inspiracji do eksplorowania świata przyrody i świetnej zabawy. Autorka zadbała o ich różnorodność. W książce można znaleźć zabawy o charakterze plastyczno- technicznym, zabawy rozwijające zmysły, percepcję słuchową i wzrokową. Ponadto dzieci zamieniają się przyrodniczych detektywów, odkrywają różne ciekawostki i uczą się nowych umiejętności....

W dobie dzisiejszej fascynacji dziecka sprzętem elektronicznym, grami lub bajkami, bywa że napotykamy opór, gdy chcemy po prostu pójść z nim na spacer. Dzieci mają w sobie duszę badacza i chcą odkrywać ciągle coś nowego. Park, las, góry, łąka to idealne miejsca do eksploracji. Natura ma w sobie ogromny potencjał, a co najważniejsze jest dostępna dla każdego bez wyjątku! Co więcej przyroda stwarza takie możliwości przez cały rok, o każdej porze roku. No dobrze, ale co jest w książce?
We wstępie znajdziemy krótką instrukcję, przed wyjściem z domu. Są także bardzo ważne informacje o zachowaniu w różnych przyrodniczych okolicznościach. Dziecko zachęcane jest do wyostrzenia swoich zmysłów, przy jednoczesnym zachowywaniu bezpieczeństwa. Autorka zwraca się z propozycją zabrania na takie wyprawy notesu i zapisywania w nim swoich doświadczeń i spostrzeżeń, czy nawet rysunków. Ale to nie wszystko! Ta książka obfituje w szereg ćwiczeń i zabaw z użyciem przyrody, np.: leśne grzechotki, hotel dla owadów, drzewne odbitki, leśne bazy, ognisko, mapy, szyszkowe karmniki, zabawy ruchowe w terenie i podchody. Brzmi świetnie, prawda?
Są także propozycje zadań odnoszących się do obserwacji chmur, drzew, tropów zwierząt czy gwiazd.
Ta książka pomoże zaplanować Wasz atrakcyjny pobyt na największym placu zabaw: NATURZE!

42 użytkowników ma tytuł Chodź na dwór! Praktyczne ćwiczenia z przyrody na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Chodź na dwór! Praktyczne ćwiczenia z przyrody na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Chodź na dwór! Praktyczne ćwiczenia z przyrody

Dodaj cytat z książki Chodź na dwór! Praktyczne ćwiczenia z przyrody