Jak Kościół Katolicki stworzył Polskę i Polaków

Okładka książki Jak Kościół Katolicki stworzył Polskę i Polaków autora Krystian Kratiuk, 9788380797123
Okładka książki Jak Kościół Katolicki stworzył Polskę i Polaków
Krystian Kratiuk Wydawnictwo: Fronda historia
historia
2022-05-14
2022-05-14

Kup Jak Kościół Katolicki stworzył Polskę i Polaków w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jak Kościół Katolicki stworzył Polskę i Polaków

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak Kościół Katolicki stworzył Polskę i Polaków

Polecam do przeczytania. Wpływ katolicyzmu na dzieje Polski, na polską tożsamość opisany w stosunkowo krótkiej książce. Autor ma lekkie pióro. Bardzo szybko się czyta.

Niezwykle pouczająca i skłaniająca do myślenia. Przypomina podstawy i zachęca do zmiany.

W przedmowie napisanej przez bardzo cenionego, nie tylko przeze mnie, pana Pawła Lisickiego, możemy przeczytać, że nie jest to książka religijna ani teologiczna, a raczej "próba myślenia o narodzie, o Polsce z perspektywy wiecznej".
Książka pana Krystiana to próba odpowiedzi na pytania "Czym jest Polska? Skąd się wzięła i po co?"

Przechodzimy z autorem przez wszystkie epoki. Poznajemy początki chrześcijańskiej Europy w zarysie, aby dotrzeć do powstania państwa polskiego.

Książka mnie zafascynowała od pierwszych stron. Powinien przeczytać ją każdy aby poznać prawdę o sobie, o swoich korzeniach, o tym ilu pokoleniom wstecz należy się wdzięczność za nasze dziś.

Teraźniejszość naświetlana faktami i zdarzeniami z przed wieków, daje całkiem nowe spojrzenie, widzimy dzisiejsze wydarzenia i zachodzące przemiany z innej perspektywy, jaką daje nam historia. To co Polskę i Polaków krok po kroku tworzyło.. a w tym wszystkim zawsze istniała pewna stała, która nas Polaków identyfikowała i tak jest do dziś. Co wciąż jest naszą przewagą nad innymi krajami Europy. To jak wpisane w naszą kulturę i tradycje DNA, od którego nie możemy się odciąć ani nie możemy tego wymazać jakby nie istniało.

Bo czym jest roślina bez korzenia tym jest naród bez historii. Może przez chwilę pocieszyć wzrok, ale tylko przez chwilę. Naszym zadaniem jest troska o to dziedzictwo jakim jest polskość.

Książka napisana łatwym językiem, czyta się bez znużenia. Ponadto zawiera niesamowite ilustracje, zdjęcia. Jeśli ktoś nie lubi książek historycznych może sięgnąć po tę pozycję bez obaw. Autor nie da się wam nudzić. Pozwala poznać fakty, często wstrząsające, ale tworzące naszą tożsamość. Demaskuje zakłamania, którymi dziś próbuje się nas karmić.

Przechodzimy z autorem przez wszystkie...

33 użytkowników ma tytuł Jak Kościół Katolicki stworzył Polskę i Polaków na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Jak Kościół Katolicki stworzył Polskę i Polaków na półkach dodatkowych

Okładka książki Warto grać czysto Krystian Kratiuk, Jan Pospieszalski
Warto grać czysto Krystian Kratiuk, Jan Pospieszalski
Okładka książki Świat i Kościół w kryzysie Grzegorz Górny, Krystian Kratiuk, Paweł Lisicki
Świat i Kościół w kryzysie Grzegorz Górny, Krystian Kratiuk, Paweł Lisicki
Okładka książki W sercu matki Grzegorz Bliźniak, Piotr Buda, Łukasz Kadziński, Krystian Kratiuk, Robert Skrzypczak, Jan P. Strumiłowski OCist, Wawrzyniec Maria Waszkiewicz
Okładka książki O Zbawcza Hostio Marcin Austyn, Paweł Chmielewski, Marcin Jendrzejczak, Krystian Kratiuk, Roman Motoła, Sławomir Olejniczak, Tomasz Rowiński, Jerzy Wolak

Cytaty z książki Jak Kościół Katolicki stworzył Polskę i Polaków

Dodaj cytat z książki Jak Kościół Katolicki stworzył Polskę i Polaków

Ciekawostki historyczne