Teija. Krótko i nieszczęśliwie

Okładka książki Teija. Krótko i nieszczęśliwie autora Alexandra Claire,
Okładka książki Teija. Krótko i nieszczęśliwie
Alexandra Claire Wydawnictwo: Wydawnictwo WasPos Cykl: Teija (tom 2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Teija (tom 2)
2022-05-17
2022-05-17

Kup Teija. Krótko i nieszczęśliwie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Teija. Krótko i nieszczęśliwie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Teija. Krótko i nieszczęśliwie

Maya po stracie najlepszej przyjaciółki,w wyniku zabójstwa ciągle żyje w niepewności,trudno jej uwierzyć, że ma tak wielkie oparcie w Jane swoim chłopaku .Zawsze musiała radzić sobie sama i wciąż otrzymuje tajemnicze wiadomości z pogróżkami od Teiji. Choć Jane zapewnia jej ochronę wiele złego ją spotyka.
Jakie losy spotkają dziewczynę?
Co jeszcze złego spotka May?
Do ostatnich stron książka trzyma w napięciu, nie wiadomo kim jest tajemnicza Teija,mimo wielu tropów wciąż nie wiem kim ona jest.
Maya zdradziła kilka tajemnic ze swojej przeszłości.
Z niecierpliwością czekam na kolejną część

Jakie losy spotkają dziewczynę?
Co jeszcze złego spotka May?
Do...

RECENZJA PATRONACKA
May stara się ułożyć sobie życie u boku Jase’a. Mężczyzna nalega, aby dziewczyna wraz ze swoim młodszym bratem się do niego wprowadziła i tak się dzieje, ale May nadal obawia się o życie swoje i swoich najbliższych. Zwłaszcza teraz jak zginęła jej przyjaciółka. Niestety pierwsze poznanie rodziców Jase’a nie kończy się zbyt dobrze. Jego ojciec myśli, że można każdego kupić tylko trzeba podać odpowiednią sumę. Jase wie, że uczucie, które połączyło go i May jest prawdziwe i akurat ta dziewczyna nie jest z nim dla jego ogromnej fortuny. Między mężczyznami dochodzi do ostrzejszej wymiany zdań. Matka Jase’a decyduje się odejść od męża. Jase, decyduje się zabrać May na krótki wyjazd, aby odpocząć od tego wszystkiego. Najważniejsze pytanie jakie sobie zadajemy pozostaje nadal bez odpowiedzi. Kim jest Teija? Czy May i Jase zaznają szczęścia?
W trakcie czytania w waszej głowie pojawi się tyle pytań. Na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź podczas czytania.
Jak wiecie uwielbiam lekkie romanse i zazwyczaj staram się sięgać po nie i omijam inne gatunki. A w tej powieści nie ma tego, że zostaje się przytłoczonym wydarzeniami z powieści.
Tej powieści nie można odłożyć ani na sekundę. Książka wciąga od pierwszych stron i cały czas trzyma w napięciu.
Jeśli oczekujecie słodkiego romansu od tej powieści to jest szansa, że niestety nie spodoba się wam połączenie romansu z thrillerem. Powieść zmrozi wam krew w żyłach. Jak lubicie ryzykować to jest ogromna szansa, że powieść przypadnie wam do gustu pomimo braku dużej ilości serduszek i wyznawania sobie miłości co drugą stronę. Cała fabuła powieści jest owiana bardzo dużą tajemnicą. Powoli May otwiera się przed swoim chłopakiem i opowiada mu swoją historię. A wydarzenia, które poznajemy w powieści przerażają nas i sprawiają, że na ciele pojawia się gęsia skórka.
Książka jest napisana głównie z perspektywy May, ale również w bardzo niewielkiej części są rozdziały z perspektywy Jase’a. Rozdziały z ich perspektyw dają nam niewielkie spojrzenie na pewne wydarzenia ich oczami.
Styl Autorki jest fenomenalny. Od powieści nie można się oderwać ani na moment tylko przekłada się kartki z jeszcze większym zaciekawieniem i chęcią poznania co będzie dalej. Jeśli chodzi o zakończenie to z pewnością wbije was w fotel. Ja mogę wam już powiedzieć jedno, że sobie powtórzyłam pierwszy tom, aby być na świeżo. W tym miejscu gratuluje Alex świetnej powieści. Już nie mogę się doczekać kontynuacji. Jestem ciekawa czym nas jeszcze może Alex zaskoczyć w następnych cudownych powieściach. Mam nadzieje, że niedługo będzie już trzeci tom, bo ja muszę znać ciąg dalszy tej historii. Bardzo polecam!

RECENZJA PATRONACKA

Życie May zmienia się gwałtownie. Tajemniczy Teija wciąż nie przestaje jej przeładować, a dodatkowo morduje jej najlepszą przyjaciółkę. Dziewczyna musi mierzyć się z życiem w niebezpieczeństwie i ciągłym strachem. Z drugiej strony jest Jase, który mocno angażuje się w relację z May i robi wszystko, żeby ją ochronić. Jednak przeciwnik jest nieobliczalny i nieprzewidywalny. Teija pokazuje, że życie ludzkie nic nie jest warte.

May już od samego początku musi radzić sobie z trudnościami. Dziewczyna odkryła ciało swojej przyjaciółki, przeszłość i trauma stoją na drodze jej szczęścia u boku ukochanego mężczyzny, do tego Teija wciąż czyha na jej życie. May dosłownie musiała zrezygnować z normalnego życia, ale nie mogła się poddać, bo pod opieką miała swojego młodszego braciszka. Już od pierwszych stron czuć napięcie, autorka nie próżnuje i od początku serwuje czytelnikowi dużą dawkę emocji.

Dziewczynę wciąż coś ciągnie pod powierzchnię, a ona nie może się przebić. Kiedy choć odrobinę czuje się normalnie, ktoś musi zrzucić na nią bombę, przez co May znów zamyka się w sobie, czuje się gorsza, kłębią się w niej same najgorsze emocje. Ciężko obserwowało się jej załamania, szczególnie kiedy May wmawiała sobie różne niepotrzebne rzeczy. Jase jednak cierpliwie stara się pokazać jej, że jest inaczej, ale May ma trudny i skrzywiony charakter, przez wydarzenia z przeszłości i przez Teiję. Nie pomaga też rozpoznawalność jej ukochanego i media czające się na każdym rogu.
Jase naprawdę się stara i da się odczuć, że zależy mu na dziewczynie. Jest w stanie zrobić wiele by ją ochronić.
Teija znów popisze się pomysłowością, ale wciąż nie popełnia błędów i nie ujawnia swojej tożsamości.

Dość smutna i mroczna historia. Szczęście bohaterów jest pozorne, wystawione na próbę i dość krótkie, ale z przyjemnością obserwowałam, jak rozwija się ich związek. Tytuł doskonale oddaje to, co dzieje się w książce.
Dopracowana i przemyślana historia. Widać, że autorka włożyła wiele pracy, by stworzyć tak dobrą książkę. Czyta się w mgnieniu oka, nawet nie ma dobrych momentów, żeby chociaż na chwilę ją odłożyć, bo ciągle coś się dzieje.
Pod koniec robi się naprawdę nerwowo, a niebezpieczeństwo jest bardziej realne niż dotychczas. Ostatnie strony czytałam już z wielką niecierpliwością. Akcja gwałtownie przyspiesza, a Teija dolewa oliwy do ognia kolejnym, dość znaczącym prezentem dla May. Zakończenie dosłownie mnie zaskoczyło, chociaż uważam, że taki obrót wydarzeń był do przewidzenia. Autorka trzyma poziom i kolejny tom serii nie zawodzi. Finał wprowadza wiele zamieszania i nie pozostaje nic innego, niż czekać na kolejny tom.

67 użytkowników ma tytuł Teija. Krótko i nieszczęśliwie na półkach głównych
13 użytkowników ma tytuł Teija. Krótko i nieszczęśliwie na półkach dodatkowych

Okładka książki The Ruins Małgorzata Brodzik, Alexandra Claire, Krzysztof T. Dąbrowski, Dawid Dyczko, Natalia Hermansa, Szymon Jabłoński, Anna Kucharska, Piotr Kudlik, Kamila Malec, Katarzyna Muszyńska, Dominika Saletnik, Anna Tuziak, Paula Uzarek, Patrycja Żurek
Okładka książki Cukierek albo psikus Alexandra Claire, Sandra Czoik, Krzysztof T. Dąbrowski, Anna Fobia, Aga Kalicka, Anna Kucharska, Piotr Kudlik, Kamila Malec, Kamila Mikołajczyk, Jakub Piesta, Riva Scott, Daria Smolarek, Anna Tuziak, Paula Uzarek, Noemi Vain, Patrycja Żurek
Alexandra Claire
Alexandra Claire
Urodzona 22 września 2000 roku w Gorzowie Wielkopolskim. Sercem i duchem jest w rodzinnym mieście, a ciałem w Bangor w Północnej Walii, gdzie studiuje to, co kocha najbardziej, czyli kreatywne pisanie i literaturę angielską. Kiedy tylko może, rozpieszcza swojego ukochanego husky Kiarę oraz dwa koty – Rysię i Mruczka. Zakręcona romantyczka, fanka speedwaya z krwi i kości, swoje serce oddała książkom. Pierwsze prace zaczęła pisać w wieku trzynastu lat, a kilka lat później ukazał się jej debiut literacki. Publikuje także na Wattpadzie pod pseudonimem alexaandra_claire. Pisze głównie literaturę young i new adult ze szczyptą sensacji lub fantastyki. Stara się spełniać marzenia i cieszyć każdym dniem, bo życie jest tylko jedno i, jak twierdzi, trzeba czerpać z niego pełnymi garściami jak z miski pełnej ulubionych słodkości.

Demony sukcesu #Pokusa Justyna Nowak-Wysocka
Demony sukcesu #Pokusa
Justyna Nowak-Wysocka
!!!Recenzja!!! Sława oraz duże pieniądze, w ostatnich latach kojarzą nam się głównie z biznesmenami oraz celebrytami różnego formatu. Ta druga grupa osób pozornie wiedzie bezproblemowe życie, chwaląc się swoim luksusem, wpływami i zmieniając partnerów, jak rękawiczki. Tylko dość często prawdę o tym, co czują skrywają przed otoczeniem latami, bo wedle ich nikt kto tego nie doświadczył nie zrozumie, co tak w rzeczywistości codziennie w ich wnętrzu się dzieje. Zarys fabuły W książce spotykamy Piotra, którego marzeniem jest zostać znanym aktorem, toteż w tym celu udał się na pewien casting. Niestety nie dostał się, ale uzyskał propozycję podjęcia współpracy reklamowej na pięć lat. Mężczyzna zgodził się, gdyż nie mógł zaprzepaścić tak wielkiej szansy, bo dzięki temu ma możliwość na to, że ktoś kiedyś go zauważy i zaproponuję rolę w jakimś filmie. Od tego momentu w jego życiu pojawiają się cztery kobiety: Martyna jego menadżerka, Anastazja, Tamara i Majka znana aktorka, z którą Piotr nawiązuje bliższe relacje. Jakie tajemnice dotyczące tychże pań odkryje Piotr? Kto ma nieczyste intencje wobec niego? Czego dopuści się Tamara? Która kobieta zagości w sercu Piotra? Co się jeszcze tragicznego wydarzy? O tym w książce „Demony sukcesu. #Pokusa” autorstwa Justyny Nowak-Wysockiej. Cena sławy Autorka za sprawą tejże książki starała się ukazać problemy z jakimi mierzą się sławni ludzie w obecnych czasach. Wszyscy, którzy myślą, że takie osoby opływające w bogactwie żyją bezproblemowo, a tymczasem często bywa inaczej. Otóż na porządku dziennym pojawiają się zdrady, intymne układy, niedozwolone używki, szantaże itd. Natomiast najgorszym zjawiskiem, które wywołuje to wszystko jest brak szczerości, która została zastąpiona ogólnym fałszem na każdej płaszczyźnie. Wśród tych osób trudno o prawdziwą miłość, która przetrwa lata, bo gdyby ona była, to życie byłoby łatwiejsze. To wszystko i wiele więcej można znaleźć w tej historii i po jej lekturze niektórzy mogą zastanowić się, czy warto być celebrytą, o czym marzy wiele osób. Podsumowanie Książkę czytało mi się szybko i z dużym zaciekawieniem, a zakończenie historii sprawiło, iż z chęcią sięgnę po kolejny tom. W pozycji pojawiają się pikantniejsze sceny, ale nie ma ich zbyt dużo, co w stosunku do jej niewielkiej objętości jest dobrym rozwiązaniem. Moim zdaniem książka jest idealna, gdy poszukujemy czegoś szybkiego i nieskomplikowanego, a jednoczenie wciągającego i emocjonalnego. Okładka za sprawą przystojnego mężczyzny spodoba się niejednej fance gatunku. Gorąco polecam książkę wszystkim tym, którzy chcą się przekonać, jak naprawdę wygląda życie początkującego aktora w szeroko pojmowanym show-biznesie. Za egzemplarz do recenzji dziękuję autorce Justynie Nowak-Wysockiej.
Grzechuczyta - awatar Grzechuczyta
oceniła na103 lata temu
Chico Yolanda Laurent
Chico
Yolanda Laurent
Noemi opuszcza Miami w atmosferze skandalu. Po wypadku w nielegalnych wyścigach i zdobyciu niezbyt przychylnej reputacji postanawia odciąć się od rodziny i miasta w którym się wychowała. Pewnej nocy odbiera telefon od brata. Dowiaduje się, że fundacja założona przez jej zmarła matkę podupada w skutek degradacji jednego z pracowników. Niechętnie, ale jednak postanawia pomóc i wrócić by zająć się interesem. Na miejscu szybko pozbywa się winnego całego zamieszania. Simon jednak nie powiedział ostatniego słowa. Knuje intrygę ... Noemi ma za zadanie zapewnić dotacje dla fundacji. W tym celu potrzebny będzie darczyńca na którego najlepszym kandydatem będzie Gary Larenz. Wszystko wydaje się dość proste jednak jedna noc komplikuje ten plan. Noemi przeżywa gorące chwile w ramionach mężczyzny, którym właśnie okazuje się potencjalny darczyńca. Mężczyzna obiecuje sobie że zdobędzie Noemi, która jednonocne  przygody traktuje bardzo luźno i nie wraca do byłych kochanków. W myślach dziewczyny nadal jest ktoś kto dawno temu złamał jej serce i sprawił, że jej podejście do związków i seksu jest właśnie takie powierzone. Tym kimś jest Lukas - Chico. Co stanie się jak ich drogi znów się skrzyżują? Bardzo lubię, gdy bohaterki są pewne siebie i przebojowe, a także znają swoją wartość. W tym przypadku autorka zapewne także chciała tak wykreować Noemi. Niestety co zdarza mi się chyba pierwszy raz, bohaterka nie do końca przypadła mi do gustu. Jej pewność siebie i przeświadczenie o tym jak bardzo idealna i piękna jest momentami drażniło. Większość sytuacji skupiała się na niej samej i na jej wewnętrznych rozterkach dotyczących sfer erotycznych i wyglądu. Przyziemne spawy odchodziły na bok. Mimo, iż  pomysł na fabułę uważam za dobry gdzieś mi tam brakowało tego rozwinięcia. Jednakowoż jako debiut mogę stwierdzić, że znajdzie swoich wielbicieli chociażby wśród fanów erotyków. Sceny te są rozbudowane i dopracowane, oraz jest ich dużo. Jest to powieść na jeden wieczór, która pozwoli się czytelnikowi odstresować.
Story - awatar Story
Zniszczone pianino Andrzej F. Paczkowski
Zniszczone pianino
Andrzej F. Paczkowski
Nie miałam dużych oczekiwań, gdy sięgałam po ten tytuł. Duży druk i wiele dialogów obiecywało szybką lekturę. Poza tym przywykłam do tego, że takie powieści to coś, o czym zazwyczaj szybko zapominam. Dlatego podeszłam do tej historii na luzie… I jakież było moje zdziwienie, gdy po jej zakończeniu nie potrafiłam wyrzucić jej z głowy. „Zniszczone pianino” to książka, która porusza szereg ważnych tematów. Przykłady można by mnożyć, ale najważniejszym problemem poruszonym w niej jest nietolerancja. I to w każdym tego słowa znaczeniu – od traktowania innej orientacji niczym choroby, po wykluczanie niepełnosprawnego chłopca z życia rodzinnego. Nie przesadzę, gdy napiszę, że niektóre postacie w tej historii były okropne. Czasami sama nie wiedziałam, czy są one bardziej okrutne, czy krótkowzroczne. Miłość i nienawiść kierują nimi, jednak często nie potrafią one dobrze ocenić sytuacji. A zakończenie zostawiło mnie z olbrzymim smutkiem w sercu... Losy bohaterów wzbudziły we mnie wiele emocji. Moim zdaniem autor potrafił wykreować ciekawe, barwne charaktery. Dla mnie najciekawsze były te fragmenty, które opowiadały o rodzącym się uczuciu między Chrisem i Edwardem. Cieszę się, że przedstawiono je w tak poetycki, delikatny sposób. W tej relacji nie ma erotyzmu, są za to długie rozmowy zakochanych w sobie mężczyzn... A raczej po prostu dwóch ludzi, którzy mają swoje marzenia i pasje. Dodatkowo dramatyzmu dodaje fakt, że jeden z bohaterów jest śmiertelnie chory. Czytelnik obserwuje więc te wykradzione chwile, pełne nadziei i wiary w to, że może kiedyś… Szukania sposobu na to, aby pomóc ukochanej osobie. Choć na chwilę ulżyć jej w cierpieniu. Było to całkowicie naturalne i sprawiło, że polubiłam te fragmenty książki. Powieść Andrzeja F. Paczkowskiego to taka historia, która skłania do przemyśleń. Nie jest ona długa, ale zawiera wiele ważnych lekcji życiowych. Co do klimatu, przypomina mi ona trochę „Bridgertonów” – te wszystkie bale, rozterki miłosne i podziały społeczne… W sumie mogłoby tego być trochę więcej, bo bardzo podobały mi się te opisy w książce. Szczerze mówiąc, podczas czytania nawet nie zdawałam sobie sprawy z przewracanych stron. Przyczyną tego jest pewnie fakt, że historia ta naprawdę potrafi oczarować i wciągnąć czytelnika w swój świat. „Zniszczone pianino” to opowieść, która nie jest przesadnie skomplikowana. W mojej opinii jednak warto ją poznać, bo ma wszystko, co czyni książkę interesującą i ważną. Polecam!
Ready_to_Reading - - awatar Ready_to_Reading -
Intryga Agnieszka Krzon
Intryga
Agnieszka Krzon
~Recenzja ~ Tytuł: Intryga Autor: @agnieszkakrzon Wydawnictwo: @wydawnictwo_novaeres Książkę miałam przyjemność czytać dzięki udziałowi w Book Tour organizowanym przez @mania.ksiazkowaniaa ❤️ bardzo dziękuję ❤️ Kaja spędziła mnóstwo czasu na przygotowaniach do walki o mistrzostwo Polski. I opłacało jej się to bo udało jej się zdobyć wymarzony tytuł. Po wygranej walce wyjeżdża do Grecji oraz zaczyna tam pracę. Rozpoczyna również walkę o odzyskanie córeczki. Sytuacja z Marcusem nadal jest skomplikowana. Ciągnie ją bardzo do niego lecz przez to że mężczyzna jest szefem greckiej mafii nie chce się z nim spowrotem wiązać. W otoczeniu kobiety są osoby którym ufa, a okazuje się że nie powinna była zaufać. Jak potoczą się losy kobiety? Komu nie powinna zaufać ? Czy uda jej się odzyskać córeczkę ? "Intryga" to kontynuacja losów Kaji oraz Marusca z poprzedniej książki pod tytułem Event. Autorka w tej książce namieszała w życiu bohaterów. Ta książka ma wiele zwrotów akcji które są bardzo niebezpieczne, przyprawią również o szybsze bicie serca. Nie brakuje tutaj intryg oraz tajemnic. Sceny erotyczne dodają tej historii pikanterii. Fabuła mnie bardzo zaskoczyła i czytałam ją z ogromną ciekawością. Zakończenie książki mnie wbiło w fotel i patrzyłam czy są jeszcze dodatkowe kartki do czytania. Teraz moje serce jest rozbite na wiele części i czeka na kolejny tom 😍 Polecam gorąco ❤️
zaczytana_matka96 - awatar zaczytana_matka96
Miłość jak czekolada Justyna Dziura
Miłość jak czekolada
Justyna Dziura
Dziś, gdy pogoda tak dokucza, przeniosę was do słonecznej Hiszpanii. Autorka stworzyła niezwykle ciepłą, zaskakującą i wciągającą historię, która trzyma w napięciu, niejednokrotnie nas zaskoczy i dostarczy niezapomnianych wrażeń. Po śmierci ojca Maitie odziedziczyła fabrykę czekolady. Niestety majątek rodzinny jest zadłużony i to tak, że dziewczyna by ratować swoje dziedzictwo, musi spotkać się z komornikiem. Juan Miguel już ostrzy sobie zęby na ten słodko-gorzki przybytek, jednak po spotkaniu bohaterki, jego plany ulegają zmianie. Od tej pory jego priorytetem nie jest już fabryka a prześliczna kobieta, która zniewoliła jego myśli. Czy Maitie dogada się z komornikiem, który uchodzi za nieugiętego i bezwzględnego? Jakie kroki podejmie dziewczyna, by zdobyć pieniądze na spłatę długu i pensje pracowników? Czy jej plany przyniosą zadowalający efekt i kto próbuje je sabotować? Naprawdę świetnie spędziłam czas z książką, która okazała się pasjonującą lekturą z gatunku romans z wątkiem sensacyjnym. Nie spodziewałam się, że czytanie wciągnie mnie do tego stopnia, że przegapiłam porę obiadową i moja rodzina nie miała co jeść. Akcja początkowo rozwija się powoli, by bez ostrzeżenia nagle przyśpieszyć i dostarczyć wielu emocji. Kreacja postaci przypadła mi do gustu. Bohaterowie są charakterni, mają różnorodne osobowości, a wprowadzenie do fabuły tajemniczych sabotażystów dodało jej atrakcyjności i specyficznego klimatu. Wbrew pozorom nie jest to słodki, nieco naiwny romans, a historia w której nie brakuje trudności i nieprzyjemnych sytuacji. Autorka sprawiła, że jej powieść można porównać do odcieni oraz smaków czekolady czyli raz jest słodka i przyjemna, by za moment stać się gorzka i niezbyt smaczna, ale takie w końcu jest prawdziwe życie. Czy polubiłam bohaterów, przyznaję się, że nie. Maitie irytowała mnie i często nie pochwalałam jej postępowania, a Juan Miguel miał wiele za uszami. Mimo tego podobało mi się to dzieło i jeszcze kiedyś do niego wrócę. Jeśli sięgacie po lekkie, rozpalające zmysły lektury na jeden wieczór, to ta książka idealnie się nada. Styl autorki jest prosty i przystępny. Polecam.
Izzi - awatar Izzi
Wszystkie moje sekrety Weronika Czaplarska
Wszystkie moje sekrety
Weronika Czaplarska
Weronika Czaplarska w swojej powieści „Wszystkie moje sekrety” udowadnia, że literatura obyczajowa z elementami dramatu wciąż potrafi zaskoczyć głębią psychologiczną, jeśli tylko autor ma odwagę zajrzeć pod podszewkę pozornie poukładanego życia. Przyznając tej książce ocenę 8/10, doceniam przede wszystkim kunszt, z jakim autorka tka sieć wzajemnych powiązań między bohaterami, oraz to, jak umiejętnie dawkuje napięcie, nie pozwalając czytelnikowi na odłożenie lektury przed poznaniem prawdy. Główną osią fabularną są losy ludzi, których życie zostaje wystawione na próbę w momencie, gdy dawno pogrzebane tajemnice zaczynają wypływać na powierzchnię. Czaplarska po mistrzowsku kreśli portrety postaci, które nie są ani jednoznacznie dobre, ani złe. To ludzie z krwi i kości, popełniający błędy, kierujący się strachem, ale i źle pojętą troską o najbliższych. Autorka stawia fundamentalne pytanie: czy szczerość za wszelką cenę jest zawsze najlepszym rozwiązaniem? A może istnieją sekrety, które dla dobra ogółu powinny na zawsze pozostać w ukryciu? To, co wyróżnia „Wszystkie moje sekrety” na tle innych propozycji z tego gatunku, to niezwykła wrażliwość na detale. Czaplarska nie skupia się wyłącznie na wielkich zwrotach akcji, ale celebruje drobne gesty, niedopowiedzenia i spojrzenia, które mówią więcej niż tysiąc słów. Narracja prowadzi nas przez skomplikowany proces rozpadu i próby ponownego scalenia relacji rodzinnych oraz partnerskich. Czytelnik niemal fizycznie odczuwa ciężar, jaki noszą na swoich barkach bohaterowie, co sprawia, że lektura staje się niezwykle angażującym doświadczeniem emocjonalnym. Wysoka nota jest wynikiem doskonałego balansu między dynamiką akcji a warstwą refleksyjną. Styl autorki jest płynny, dojrzały i pozbawiony zbędnego patosu, co w literaturze skupionej na uczuciach jest ogromną zaletą. Fabuła jest przemyślana od początku do końca, a finał, choć satysfakcjonujący, pozostawia czytelnika z kilkoma pytaniami, na które musi odpowiedzieć sobie sam. Jedynym powodem, dla którego nie wystawiłem pełnej dziesiątki, jest drobny spadek tempa w drugiej połowie książki, gdzie niektóre dylematy bohaterów mogłyby zostać nakreślone nieco bardziej zwięźle. „Wszystkie moje sekrety” to mądra, dojrzała i przejmująca opowieść o tym, jak wielką siłę rażenia mają słowa, których nigdy nie wypowiedziano. Weronika Czaplarska stworzyła historię, która zostaje pod skórą i zmusza do zastanowienia się nad własnymi relacjami. To idealna propozycja dla osób ceniących literaturę środka – taką, która dostarcza rozrywki, ale jednocześnie nie boi się dotykać najczulszych strun ludzkiej psychiki. To książka o przebaczeniu, które bywa trudniejsze niż sama zdrada.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na820 dni temu
Ratując siebie Małgorzata Brodzik
Ratując siebie
Małgorzata Brodzik
Małżeństwo Natali przechodzi kryzys. On zatraca się w grach a ona nie wie jak do niego dotrzeć. W końcu dochodzi do zdrady. Mimo, iż to jednorazowe Natalia nie może wybaczyć tego mężowi. Oddalają się jeszcze bardziej o ile to możliwe. Przy okazji jednego ze spotkań z przyjaciółką Patrycją, kobieta decyduje się na zdradę z nowo poznanym Markiem. Źle zrobiła, ale nie bardzo czuję się winna, wręcz przeciwnie decyduje się ciągnąć dalej tę przygodę, pomimo zapewnienia mężowi, że był to tylko rewanż za jego zdradę. Ich małżeństwo nie ma prawa przetrwać, rozpada się. Natalia angażuje się w relacje z Markiem. Jednak ta relacja chociaż budowana na silnej chemii i wzajemnej fascynacji nie jest taka jakiej by chciała kobieta. Marek nieustannie podejrzewa ją o zdradę, a każdy sprzeciw traktuje jak powód do kłótni. Natalia czuję się osaczona. Wkrótce okazuje się, że Marek jest gotowy w swej zazdrości posunąć do wszystkiego... Mam mieszane uczucia po lekturze tej książki. Z jednej strony temat dość oryginalny a zarazem trudny, z drugiej zaś osobiście nie toleruje zdrady czy to małżeńskiej czy tej wyrządzonej przyjaciołom. Jeśli związek zaczyna się sypać można próbować go naprawić, gdy wszelkie próby zawodzą pozostaje się rozstać zanim jedno skrzywdzi drugie tak głęboko, że wybaczenie nie będzie możliwe. Natalia tkwiła w związku najpierw z mężem, nie potrafiąc się porozumieć czy chociażby wyjaśnić co między nimi nie gra, a później w toksycznej relacji z despotycznym i chorobliwie zazdrosnym mężczyzną. Jednocześnie niewiele się przy tym ucząc. Jedyną wartościową i zdrową relację miała z przyjaciółką, która starała się być głosem jej rozsądku. W żaden sposób nie mam zamiaru zniechęcić was do lektury tej książki bo styl i język jakim posługuje się autorka jest przystępny a sceny erotyczne dobrze napisane. Postacie także mają coś do przekazania, a każdy ma prawo do własnych wniosków.
Story - awatar Story

Cytaty z książki Teija. Krótko i nieszczęśliwie