ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać375
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5

- komiksy
- Czarodziejki W.I.T.C.H. (tom 5)
- 2022-05-18
- 2022-05-18
- Joanna Szabunio
Księga zawiera komiksy z numerów 53–62 magazynu „Czarodziejki WITCH”, a we wstępie kilka ciekawostek z życia włoskiej redakcji i autorów WITCH.
Kup Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5
Oceny książki Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5
360 użytkowników ma tytuł Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5 na półkach głównych- Przeczytane 250
- Komiksy 21
- 2024 7
Tagi i tematy do książki Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5
Czytelnicy Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5 przeczytali również
Cytaty z książki Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5
Możesz uciekać. Możesz się chować. Możesz nawet polecieć na koniec świata. Ale to wszystko jest bez znaczenia... Bo jeśli pech cię szuka, wszędzie cię znajdzie.
Rozwiń ZwińNamiętność i dyscyplina nie idą w parze.
Namiętność i dyscyplina nie idą w parze.
Otaczają nas niewidzialne więzienia. Więzienie ciszy. Więzienie bólu i złości. Więzienie porażki. Więzienie bez drzwi. I życia, które nie należy do ciebie.
Rozwiń Zwiń

Opinie i dyskusje o książce Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5
Taranne odsuwa się od Strażniczek, nie bierze udziału w magicznych misjach. Mimo zwiększającej się w dziewczętach mocy nastolatka buntuje się, nie podoba się jej zbyt duża ingerencja Wyroczni w jej życie, które to życie chciałaby prowadzić na własnych niezależnych zasadach. Nie chce, żeby życie opierało się na podyktowanych warunkach, być na każde zawołanie mędrców z Kondrakaru..
Swoją drogą, coraz bardziej niepokoi mnie sama Wyrocznia, ma podejrzanie zbyt duże oczekiwania wobec dziewcząt, zwraca się do nich tajemniczo, nie udziela praktycznych wskazówek. Moim zdaniem Kondrakar nie wspiera wystarczająco tak naprawdę młodych pogubionych jeszcze dziewcząt. Strażniczki mają tylko wykonywać kolejne zadania, bo tak, bo zostały wybrane na nieznanych jeszcze im oraz Czytelnikowi zasadach, a przecież nikt nie zapytał je o ich zdanie.
Czy Wyrocznia naprawdę ma czyste intencje? Czy jednak coś głębszego i mroczniejszego kryje się w postaciach Wyroczni i kreujących się na moralnych Mędrców?
Na miejsce Taranne w drużynie Strażniczek pojawia się wojowniczka Orube.
Panie nie potrafią w żaden sposób się porozumieć, a dodatkowo Orube nie rozumie ziemskich zwyczajów i co rusz popełnia jakieś absurdalne gafy. Wojowniczka chciałaby od razu przejść do działania, a nie tak jak dziewczyny podchodzić do problemu poprzez łagodzenie sytuacji i poprzez rozmowę.
Podczas lektury coraz częściej i głośniej rozbrzmiewa w mojej głowie słowa Wyroczni "Zawiodłyście", której ciągle Strażniczki nie mogą dogodzić. A Mędrcy zapominają jednak o tym, że Wróżki pomimo swojej pełnej i dorosłej formy, nadal się młodymi pogubionymi dziewczynami, a oni zrzucają na nie rzadko wielką odpowiedzialność i ciężar konsekwencji podjętych decyzji ocenianych na wartości świata dorosłych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytałem „W.I.T.C.H.” za dzieciaka, choć sam nie wiem, jak do tego doszło – zdecydowanie nie byłem odbiorcą docelowym! Ale fabuła wciągała, zwłaszcza gdy nie było innych komiksów pod ręką. Historia o pięciu magicznych dziewczynach zdobyła ogromną popularność na całym świecie, również w Polsce. W tajemniczej twierdzy Kondrakar czuwa Wyrocznia, strażniczka równowagi, która wyznacza nowe obrończynie Sieci oddzielającej świat ludzi od Innego Świata. Niestety, granica ta staje się coraz bardziej krucha...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://rysava-czyta.blogspot.com/2024/04/jednym-ciagiem-2-cykl-czarodziejki.html - moja recenzja pierwszych pięciu tomów już śmiga! Zapraszam :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKomiksy o Will, Irmie, Taranee, Cornelii i Hay Lin, ich przyjaźni oraz przygodach zarówno magicznych, jak i tych całkowicie codziennych to ważna część mojego dzieciństwa. Dlatego będę polecać je każdemu, kto uwielbia marzyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowanie nie jestem obiektywna w ocenie, ale od tego wątku z Syllą itp zaczęło się moje zbieranie komiksów.
Pojawia się też Orube, nowa postać, która wskakuje tymczasowo na miejsce Taranee, w ogóle tego nie pamiętam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem w szoku też, bo jako młoda czytelniczka nie zwracałam na to uwagi, że został tu przedstawiony wątek z autystycznym dzieckiem i bezradnością rodzica, bo "czemu jego dziecko jest inne?! Naprawcie mi je!", i to jest naprawdę dobrze poprowadzone!
Pojawia się...
Tej części komiksów nie pamiętam za dobrze z dzieciństwa - fajnie odkrywać te historię na nowo. Dużo ciekawych wątków, nowe postacie - polecam!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa mną piąta księga przygód czarodziejek. I po raz kolejny nie potrafię być obiektywna : ) Dla mnie ta seria będzie 10/10 do samego końca. Przywołuje tyle ciepłych wspomnień... Czytałam te komiksy od pierwszej do szóstej klasy podstawówki. Uwielbiam je do dzisiaj i to się nigdy nie zmieni. Jestem pewna, że mój stosunek do W.I.T.C.H. będzie taki sam za dziesięć, dwadzieścia i trzydzieści lat : )
Nie mogę się doczekać, kiedy w moje ręce wpadnie księga szósta <3
Za mną piąta księga przygód czarodziejek. I po raz kolejny nie potrafię być obiektywna : ) Dla mnie ta seria będzie 10/10 do samego końca. Przywołuje tyle ciepłych wspomnień... Czytałam te komiksy od pierwszej do szóstej klasy podstawówki. Uwielbiam je do dzisiaj i to się nigdy nie zmieni. Jestem pewna, że mój stosunek do W.I.T.C.H. będzie taki sam za dziesięć, dwadzieścia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i stało się, Księga 5 za mną, teraz pozostało mi wypatrywać kolejnego zeszytu o Czarodziejkach. A jest na co czekać, bo ta część jest trochę łącznikiem między tym, co było a tym, co nadchodzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttp://zapatrzonawksiazki.pl/index.php/2022/09/21/czarodziejki-w-i-t-c-h-ksiega-5/
Orube jest ciekawą nową bohaterką i cała historia z Arim oraz wycieczką dziewczyn na wymianę szkolną to miłe odświeżenie dla historii Witch, która jednak miewa swoje słabsze momenty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMotywacje bohaterów i ich przemiany nadal bywają dość wątpliwe, ale historia wciąga, a postaci nie sposób nie polubić.
Na Strażniczki Kondrakaru czeka kolejne niełatwe zadanie. Tym razem dziewczęta muszą rozmówić się z władcą Arkhanty. Młody Ari podważył autorytet Wyroczni i zignorował jej dotychczasowe upomnienia. Strażniczki muszą położyć kres jego zuchwałości.
Okazuje się, że w rękach Ariego spoczywa ogromna moc. Przed laty mężczyzna podstępem schwytał i uwięził jedną z najpotężniejszych istot – groźną banshee. Teraz mściwy duch musi spełniać zachcianki zwykłego człowieka. Z każdym kolejnym wykonanym rozkazem banshee o imieniu Yua coraz bardziej nienawidzi swojego pana. A paląca nienawiść może przerodzić się w niszczącą siłę, niemożliwą do okiełznania. Strażniczki muszą nakłonić Ariego do uwolnienia ducha. Mężczyzna ma jednak zupełnie inne plany…
WITCH stoi przed poważnym problemem. Nie tylko Arkhanta jest powodem do zmartwień. Taranee, strażniczka ognia, decyduje się na jakiś czas odejść z grupy. Jej miejsce zajmuje Orube, dawna wychowanka Luby. Wojowniczka nie zamierza zaprzyjaźniać się ze Strażniczkami. Jest przekonana, że młode dziewczyny nie mają w sobie wystarczająco dużo odwagi, aby stawić czoła kolejnemu wyzwaniu.
Bardzo podobała mi się koncepcja całej fabuły. Cieszę się, że wreszcie wspomniane zostają inne miejsca niż Meridian czy dobrze już znany Kondrakar. Nowy świat - Arkhanta — wydaje się barwną i ciekawą krainą, dlatego szkoda, że nie dowiedziałam się czegoś więcej o jej przeszłości oraz mieszkańcach. Myślę, że historia tylko by na tym zyskała. Władca krainy jest dobrze wykreowaną postacią – ma jakąś przeszłość, konkretny charakter i przede wszystkim ma cel, do którego dąży. Myślę, że w Ari jest takim bohaterem, któremu mimo wszystko chce się kibicować. Jestem naprawdę ciekawa, jak potoczą się jego losy.
Autorzy poruszają bardzo ważne tematy. Kilkutygodniowa rozłąka przyjaciółek, odejście z grupy jednej z dziewczyn, asymilowanie się Orube – to wszystko sprawia, że historia nabiera charakteru i pewnej głębi. Nie ma tutaj wyidealizowanego życia; za to są momenty, które łapią za serce. Fajnie obserwować, jak dziewczęta zmieniają swoje podejście do siebie nawzajem, jak dorastają i nabywają nowych, cennych doświadczeń.
Już nie mogę doczekać się kolejnego tomu!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOkazuje się, że w rękach Ariego spoczywa ogromna moc. Przed laty mężczyzna podstępem schwytał i uwięził jedną z...