Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5

Okładka książki Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5 autorstwa Francesco Artibani, Federico Bertolucci, Paolo Campinoti, Giulia Conti, Bruno Enna, Elisabetta Gnone, Paola Mulazzi, Gianluca Panniello, Giada Perissinotto, Manuela Razzi, Daniela Vetro
Francesco ArtibaniBruno Enna Wydawnictwo: Egmont Polska Cykl: Czarodziejki W.I.T.C.H. (tom 5) komiksy
komiksy
Czarodziejki W.I.T.C.H. (tom 5)
2022-05-18
2022-05-18
Joanna Szabunio
Piąty album zbiorczy z komiksami o przygodach pięciu Czarodziejek – bohaterek znanych milionom czytelników na całym świecie.

Księga zawiera komiksy z numerów 53–62 magazynu „Czarodziejki WITCH”, a we wstępie kilka ciekawostek z życia włoskiej redakcji i autorów WITCH.

Kup Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5

Oceny książki Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5

Opinie i dyskusje o książce Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5

Taranne odsuwa się od Strażniczek, nie bierze udziału w magicznych misjach. Mimo zwiększającej się w dziewczętach mocy nastolatka buntuje się, nie podoba się jej zbyt duża ingerencja Wyroczni w jej życie, które to życie chciałaby prowadzić na własnych niezależnych zasadach. Nie chce, żeby życie opierało się na podyktowanych warunkach, być na każde zawołanie mędrców z Kondrakaru..

Swoją drogą, coraz bardziej niepokoi mnie sama Wyrocznia, ma podejrzanie zbyt duże oczekiwania wobec dziewcząt, zwraca się do nich tajemniczo, nie udziela praktycznych wskazówek. Moim zdaniem Kondrakar nie wspiera wystarczająco tak naprawdę młodych pogubionych jeszcze dziewcząt. Strażniczki mają tylko wykonywać kolejne zadania, bo tak, bo zostały wybrane na nieznanych jeszcze im oraz Czytelnikowi zasadach, a przecież nikt nie zapytał je o ich zdanie.
Czy Wyrocznia naprawdę ma czyste intencje? Czy jednak coś głębszego i mroczniejszego kryje się w postaciach Wyroczni i kreujących się na moralnych Mędrców?

Na miejsce Taranne w drużynie Strażniczek pojawia się wojowniczka Orube.
Panie nie potrafią w żaden sposób się porozumieć, a dodatkowo Orube nie rozumie ziemskich zwyczajów i co rusz popełnia jakieś absurdalne gafy. Wojowniczka chciałaby od razu przejść do działania, a nie tak jak dziewczyny podchodzić do problemu poprzez łagodzenie sytuacji i poprzez rozmowę.

Podczas lektury coraz częściej i głośniej rozbrzmiewa w mojej głowie słowa Wyroczni "Zawiodłyście", której ciągle Strażniczki nie mogą dogodzić. A Mędrcy zapominają jednak o tym, że Wróżki pomimo swojej pełnej i dorosłej formy, nadal się młodymi pogubionymi dziewczynami, a oni zrzucają na nie rzadko wielką odpowiedzialność i ciężar konsekwencji podjętych decyzji ocenianych na wartości świata dorosłych...

Czytałem „W.I.T.C.H.” za dzieciaka, choć sam nie wiem, jak do tego doszło – zdecydowanie nie byłem odbiorcą docelowym! Ale fabuła wciągała, zwłaszcza gdy nie było innych komiksów pod ręką. Historia o pięciu magicznych dziewczynach zdobyła ogromną popularność na całym świecie, również w Polsce. W tajemniczej twierdzy Kondrakar czuwa Wyrocznia, strażniczka równowagi, która wyznacza nowe obrończynie Sieci oddzielającej świat ludzi od Innego Świata. Niestety, granica ta staje się coraz bardziej krucha...

https://rysava-czyta.blogspot.com/2024/04/jednym-ciagiem-2-cykl-czarodziejki.html - moja recenzja pierwszych pięciu tomów już śmiga! Zapraszam :)

360 użytkowników ma tytuł Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5 na półkach głównych
215 użytkowników ma tytuł Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5 na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5

Okładka książki Zwierzęta domowe Flemming Andersen, Francesco Artibani, Massimo Asaro, Valentina Camerini, Paolo Campinoti, Tiberio Colantuoni, Bruno Concina, Alessio Coppola, Antonello Dalena, Paolo De Lorenzi, Salvatore Deiana, Enrico Faccini, Tito Faraci, Cèsar Ferioli Pelaez, Federico Franzò, Andrea Freccero, Roberto Gagnor, Marco Gervasio, Silvia Gianatti, Alessandro Gottardo, Francesco Guerrini, Roberto Lauciello, Carlo Limido, Andrea Lucci, Monica Manzoni, Gabriele Mazzoleni, Michele Mazzon, Carol McGreal, Pat McGreal, Marco Meloni, Lara Molinari, Francesco Monteforte Bianchi, Carlo Panaro, Marco Pavone, Pier Dario Pennati, Blasco Pisapia, Giovanni Rigano, Elizabeth Rowe, Nino Russo, Rudy Salvagnini, Giuseppe Sansone, Bruno Sarda, Laura Shaw, Mark Shaw, Luca Usai, Massimiliano Valentini
Okładka książki Tajemnice starej willi Francesco Artibani, Andrea Freccero, Corrado Mastantuono, Giorgio Pezzin
Okładka książki Przypadek ojcem wynalazku Francesco Artibani, Casty, Giorgio Cavazzano, François Corteggiani, Enrico Faccini, Massimo Fecchi, Andrea Freccero, Stefano Intini, Paolo Mottura, Silvia Ziche
Okładka książki Sport to zdrowie Flemming Andersen, Francesco Artibani, Giorgio Cavazzano, François Corteggiani, Andrea Ferraris, Andrea Freccero, Francesco Guerrini, Terry LaBan
Okładka książki Archipelag Żółwi Francesco Artibani, Enrico Faccini, Andrea Freccero, Marco Gervasio, Rudy Salvagnini
Okładka książki Wszystkiego najlepszego, Donald! Stefano Ambrosio, Francesco Artibani, Antoni Bancells Pujadas, Marco Bosco, Giorgio Cavazzano, Giulio Chierchini, Paolo De Lorenzi, Enrico Faccini, Andrea Freccero, Lino Gorlero, Vitale Mangiatordi, Alessia Martusciello, Carol McGreal, Pat McGreal, Fabio Michelini, Carlo Panaro, Dave Rawson, Tommaso Ronda, Alberto Savini, Riccardo Secchi, Emilio Urbano, Pasquale Venanzio, Roberta Zanotta
Okładka książki Galaxy IV Marçal Abella Bresco, Stefano Ambrosio, Francesco Artibani, Giovan Battista Carpi, Carlo Chendi, Paolo De Lorenzi, Bruno Enna, Arthur Faria Jr., Andrea Freccero, Ettore Gula, Marco Mazzarello, Fabio Michelini, Paolo Mottura, Lorenzo Pastrovicchio, Alessandro Perina

Czytelnicy Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5 przeczytali również

Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 2 Francesco Artibani
Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 2
Francesco Artibani Bruno Enna Daniela Vetro Alessandro Barbucci Elisabetta Gnone Paolo Campinoti Graziano Barbaro Donald Soffritti Gianluca Panniello
W tej części komiksu Strażniczki zastanawiają się, choć robi to w przeważającej mierze Cornelia, najbliższa (była?) przyjaciółka Elyon, jak właśnie mogą pomóc swojej rówieśniczce, która utknęła w równoległym świecie, ale z czasem przekonują się, że Elyon wcale nie ma złych intencji. Oczywiście, dziewczyna została wplątana w pewien rodzinny spisek, ufając, że jej brat pozwoli jej odnaleźć zaginionych rodziców i odkryć jej prawdziwe przeznaczenie, ale sama dziewczyna była niewinna, wręcz w zagubieniu sama próbowała zrozumieć, jaką ona w tym wszystkim odgrywa rolę. Widzi, że nie ma obok siebie prawdziwych i szczerych osób, które w tych trudnych chwilach mogłyby ją wesprzeć. Na szczęście, kieruje się głosem swojego serca i wybiera to, co najlepsze dla niej i jej bliskich. Zaś po drugiej stronie, Strażniczki początkowo nie rozumieją, jakie intencje ma Elyon, sądzą, że dziewczyna stanowi zagrożenie, które należy usunąć. Z czasem sprawy nabierają magicznego obrotu... Zaś w prawdziwym świecie Irma próbuje rozgryźć testy z języka francuskiego, dzięki którym będzie mogła wziąć udział w szkolnym przedstawieniu, który to zresztą organizacji podejmuje się sama Hay Lin, która z oporem poszukuje twórczej inspiracji. Cornelia dywaguje nad tajemniczym rysunkiem mężczyzny, który podarowała jej Elyon jeszcze za czasów przyjaźni, stwierdzając, że dziewczyna jeszcze spotka na swojej drodze tajemniczy i późniejszy obiekt jej westchnień. O Taranne nie było za wiele, nie poświęcono jej wątków. Zresztą kolejny raz już jest tak o niej trochę cicho, trochę jakby odgrywała drugoplanową i nieangażującą w tle rolę. Zaś Will od przeprowadzki do miasta kompletnie nie potrafi porozumieć się z mamą. Kobiety ciągle przysłowiowo drą koty. Strażniczka nie spodziewa się, że jej mama szykuje za jej plecami kolejną życiową rewolucję, która tym sposobem stawia pod znak zapytania przyjaźń dziewczyn i dalszy sens istnienia Czarodziejek i kontynuowania ich magicznych misji.  (Niemniej, przy tej fabularnej, niemagicznej części, spędziłabym przyjemnie, na wesoło czas. Był nawet taki moment, kiedy na moich ustach zagościł delikatny uśmiech. Chyba opisy prywaty Czarodziejek bardziej do mnie przemawiają, a przynajmniej trochę wprowadzają humoru.) Nie wiem, czy to jest świadomy zamysł, czy tak było od początku, czego nie jestem świadoma, ale zastanawiam się, dlaczego drugi już tom w większej jednak mierze poświęcony jest Will, która w swoich przygodach i perypetiach stawiana jest na pierwszym miejscu? I w tym przypadku pomijam jej kluczową rolę, jaką odgrywa jako "przewodnicząca" Strażniczek, która dzierży w dłoniach jednak największą odpowiedzialność, czyli serce Kondrakaru. Mam raczej na myśli te opisy z codziennego życia przyjaciółek. Może w kolejnych tomach uwaga z prywatnego życia zostanie skierowana na inną Czarodziejkę?
Pokolenie Przyjaciół. Zakulisowy obraz kultowego serialu Saul Austerlitz
Pokolenie Przyjaciół. Zakulisowy obraz kultowego serialu
Saul Austerlitz
''Gdy młodzi zaczynają wchodzić w dorosłość, potrzebują ''Przyjaciół'', bezpiecznego i pełnego ciepła miejsca, gdzie nawet najpoważniejsze problemy będzie się dało ująć w dowcipny nawias, gdzie ktoś będzie czekał, nawet nie po to, aby wysłuchać, wystarczy, że po prostu będzie'' Wydaje mi się, że nie ma osoby, która nie zna ''Przyjaciół''. Nawet jeśli go nie obejrzałeś na pewno kojarzysz jedną rzecz z tego serialu. Od emisji serialu minęło już 30 lat a serial nadal nie traci popularności, ba przybiera mu widzów. Saul Austerlitz w tej książce przybliża nam kulisy serialu. Dla mnie ''Przyjaciele'' to mój ulubiony serial. Obejrzałam go po raz pierwszy około 2 lata temu. W tamtym okresie nie miałam zbyt wielu znajomych, a dzięki obejrzeniu poczułam się jakbym zyskała 6. Ten serial bił ciepłem dzięki, któremu chciało się oglądać dalej i można było poczuć się komfortowo. Tak jak tytułowa piosenka ten serial jest po to aby być dla nas w trudnych chwilach. Dla mnie książka jest bardzo przyjemnie napisana. Autor przeprowadza nas przez cały cykl powstawania serialu- od pomysłu po lata kiedy serial jest już zakończony. Dostajemy tu mnóstwo ciekawostek dotyczących serialu, producentów, osób pracujących przy serialu i aktorów. Dla mnie minusem jest to, że książka jest trochę chaotyczna i miesza między sobą wydarzenia, które i tak potem pojawiają się w kolejnym rozdziale. Podsumowując ta książka jest dobra dla fanów ''Przyjaciół'' którzy chcą dowiedzieć się trochę więcej o swojej ulubionej produkcji. Daje 8/10
multivers_lover_ - awatar multivers_lover_
Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 3 Francesco Artibani
Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 3
Francesco Artibani Bruno Enna Daniela Vetro Giulia Conti Elisabetta Gnone Paola Mulazzi Paolo Campinoti Claudio Sciarrone Alessia Martusciello Gianluca Panniello Giovanni Rigano
Główny punkt ciężkości w trzeciej części komiksu zorientowany jest wokół wzajemnego odsunięcia się od dziewczyn w roli Czarodziejek i rozłamu przyjaźni spowodowanego przez zamknięcie się w sobie Cornelii, która otoczyła najwyższą troską ukochanego Caleba nieszczęśliwie przemienionego w lodowy kwiat z niemożnością jego odczarowania i przywrócenia mu ludzkiej postaci. Co więcej, to wzajemne odsunięcie się od dziewczyn zaczyna silnie oddziaływać na samo Serce Kondrakaru i źle wpływa na równowagę magicznego świata.. Jedna z członkiń Bractwa Kondrakaru bardzo nieufnie podchodzi do obecnych młodych Strażniczek i próbuje swymi manifestacjami podburzyć Radę, udowadniając jej, że wybór tych konkretnych nastolatek było z ich strony błędem i mimo częściowej racji, bo przecież dziewczyny ciągle się kłócą, mają jakieś niedopowiedzenia, tak Luba nie zdaje sobie sprawy z powagi konsekwencji decyzji, jaką podejmuje przeciwko Radzie. Swoimi czarami sprowadza do ich wymiaru problem, nie w pełni świadomie powołując do życia Migotaurusa, istotę, która zagraża samej Wyroczni, a Strażniczkom osłabia i w końcu zabiera moce, sprawiając, że w sytuacji, kiedy ich najbardziej potrzebują, są bezsilne, a przez to zmuszone są do kooperacji w człowieczej formie.  Na domiar złego budzi się Nerissa, była Powiernica Serca Kondrakaru, istota żądna zemsty, która nie cofnie się przed niczym, aby odzyskać swoje dawne moce, które te ku jej szczęściu wszystkie skumulowane są w postaci Caleba. Wystarczy je mu tylko odebrać a, że Czarodziejkom wymazano częściowo wspomnienia, chłopak nieprędko doczeka się pomocy koleżanek, które w swoim ludzkim wymiarze właśnie rozpoczynają nowy rok szkolny. Hau Lin przedstawia przyjaciółkom nowego chłopaka, Matt (sympatia Will) po raz drugi mylnie interpretuje sytuację, w jakiej widzi Will z innym chłopakiem, myśląc, że ta poznała kogoś nowego..  Czy Czarodziejki W.I.T.C.H. będą umieć przezwyciężyć wzajemne żale i odłożą na bok prywatne ambicje i niesnaski? Czy uda im się naprawić błędną decyzję ambitnej członkini Bractwa, która nieodpowiedzialnie przyczyniła się do zburzenia równowagi jej świata? Czy Cornelli uda się wyjść z rozpaczy, a Caleb powróci do swojej dawnej postaci? Jak potoczą się dalsze szkolne i miłosne przygody każdej z dziewcząt?
Lore Olympus: Tom Pierwszy Rachel Smythe
Lore Olympus: Tom Pierwszy
Rachel Smythe
💀 Pierwszy tom ogromnie mi się spodobał. Przeczytałam go w jedną godzinkę i myślę że to dość dobry wynik. Byłam niesamowicie ciekawa w jaki sposób autorka tej lektury przedstawi, ten cały świat bogów i jaka będzie relacja Hadesa oraz Persefony. I oczywiście się nie zawiodłam. Zacznijmy od tego że że cały komiks jest prześlicznie namalowany i nie umiałam się po prostu napatrzeć na te wszystkie rysunki. 💀 Komiks był niezwykle wciągający i gdy go czytałam po prostu nie umiałam się oderwać. Cały czas chciałam dowiadywać się coraz więcej o bohaterach i co się pomiędzy nimi stanie. Piękne było to jak autorka nie kryła tego że nie każdy Bóg się uwielbia i naprawdę są między nimi spory na przykład jak Artemidy i Hadesa. Uwielbiam również to że autorka w jakich autorka pokazała Afrodytę, zazdrosna która potrafi wszystko zrobić aby popsuć drugiej dziewczynie reputację bo inni uważają że jest od niej ładniejsza. 💀 Główni bohaterowie tej historii czyli Hades i Persefona bo jednak o nich najbardziej się toczyła w tym tomie cała fabuła, byli ogromnie dobrze wykreowani i namalowani zaznaczmy to. Persefona takie typowe dziecko wiecie każdy się nią opiekuje tam martwią się o nią a ona jest przerażona tym całym światem. Natomiast Hades odważny Bóg wielki król podziemia który jest wysyłany przez swoich braci, którzy nim gardzom. I nagle ta dwójka się spotyka i naprawdę ta lektura była taka ten komiks był taki po prostu wspaniale się go czytało no co mogę wam jeszcze napisać. 💀 Komiks ten daje mi ogromny Vibe Persiego Jacksona może dlatego mi się tak bardzo spodobał bo jednak w wersji również jest oparty na mitologii greckiej a tutaj głównie w domu ona kreuje się. 💀 Podsumowując ogromnie wam polecam ten komiks mimo że jest dość drogi to rysunki w nim są piękne i nie dziwię się że ma swoją cenę bo wydałabym drugie taką. Jestem pewna że kupię kolejny tomy już na targach raczej. Ogromnie wam polecam 💀💗
Book_oleksandra_23 - awatar Book_oleksandra_23
ocenił na820 dni temu
Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 4 Francesco Artibani
Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 4
Francesco Artibani Bruno Enna Daniela Vetro Giulia Conti Elisabetta Gnone Federico Bertolucci Paola Mulazzi Manuela Razzi Giada Perissinotto Graziano Barbaro Alessia Martusciello Gianluca Panniello
Bardzo wiele dzieje się w tym tomie, w szczególności w kontekście życia uczuciowego każdej z dziewcząt, zaś jeśli chodzi o funkcjonowanie jako Czarodziejki w magicznym wymiarze, następuje przełom, właściwie rewolucja, która mocno wstrząśnie Kondrakarem! Strażniczki są przekonane, że udało im się ostatecznie pokonać byłą opiekunkę Serca Konrakaru , Nerissę, ale w dalszym ciągu kobieta znajdująca się po ciemnej stronie mocy szuka sposobu na dokonanie zemsty poprzez osłabianie dziewcząt, manipulując ich zmysłami, ukazując się im we snach. Młode Strażniczki chyba nie do końca zdają sobie sprawę z tego, jakie czyha na nich niebezpieczeństwo, jak wielką zemstę planuje Nerrrisa, a pragnie ona uderzyć w najczulsze miejsce z ogromną siłą i nienawiścią. Więcej, spotkanie z byłą Strażniczką Kadmą nie wnosi wiele nowego, kobieta jest zdystansowana i nie do końca ufa sprawie, zresztą, nie chce powracać do wspomnień sprzed lat i do rozłamu, jaki się dokonał pomiędzy dawnymi Strażniczkami.  Will zaczyna powątpiewać w swoją rolę, wybranie jej na Piątą, na opiekunkę Serca jest dla niej ciężarem, boi się, że tego nie udźwignie i nie okaże wystarczająco wsparcia dla swoich koleżanek. Will wie, że Serce to wielka odpowiedzialność, również za w ogóle istnienie wielu magicznych istot i światów. Tym więc dużym zaskoczeniem okazuje się otrzymanie osobistego Serca Kondrakaru Piątej z innego wymiaru, dzięki któremu Will zwiększa swoje szanse na pokonanie Nerissy, która to skradła jej Serce, a moce dziewcząt są wątpliwe, szwankują i często zawodzą, nawet na tyle, że przez chwile zapominają o wydarzeniach z próby unicestwienia Królestwa i o pełnionych rolach Strażniczek! W życiu osobistym dziewczyn również wiele się dzieje interesującego. Hay Lin poznaje chłopaka, którego dziadek jest naukowcem między innymi studiującym kosmos i gwiazdy,a jego wiedza okaże się dziewczętom niezwykle przydatna. Cornelia odnajduje się w nowej dla niej rzeczywistości po decyzji Caleba o rozstaniu i powrocie do Meridianu, dziewczyna szuka nowych zajęć, aby zagłuszyć swoje myśli, odegnać miłe wspomnienia i zapomnieć o chłopaku, niestety, jest to bardzo trudne dla nastolatki.  Will i Matt ponownie się mijają, a pewne niedopowiedzenia zwiastują nieporozumienia, chociażby związane ze znaczeniem pewnych bliskich osób, a co do nich, po wielu latach nieobecności, powraca ojciec Will, tylko ten niestety nie do końca ma uczciwe intencje i zamiary wobec dziewczyny i jej matki. Irma zaś wykazuje się odwagą i dzięki swojej mocy ujarzmiania wody, pomaga zakamuflowanemu w postaci starszego pana, powrócić mu do jego naturalnej morskiej postaci. Taranne coś śmielej wyznacza swoje granice i stawia się swojej mamie i na jej oczach, składa pocałunek prosto w usta swojej sympatii. Dziewczyna dostrzega, że im więcej wyzwala się w niej złości, tym większa iskra ognia w niej płonie, którą może być jej coraz trudniej kontrolować..
Historia pewnego kota Laura Agustí
Historia pewnego kota
Laura Agustí
Istnieją książki, które kupuje się oczami, a „Historia pewnego kota” Laury Agustí jest tego najlepszym przykładem. To nie jest zwykły poradnik dla właścicieli mruczków ani klasyczna biografia zwierzęcia. To wizualny poemat, w którym autorka składa hołd swojemu wiernemu towarzyszowi, syjamskiemu kocurowi o imieniu Oye. Przyznając tej publikacji ocenę 7/10, doceniam jej niezwykłą szatę graficzną i czułość narracji, choć jako lektura tekstowa pozostawia ona pewien niedosyt. Oye – kot, który stał się muzą Sercem książki jest relacja Laury z Oye, który towarzyszył jej przez siedemnaście lat. Agustí prowadzi nas przez wspólne dekady – od momentu, gdy jako mała kulka futra trafił do jej domu, aż po nieuchronne pożegnanie. Autorka przeplata osobiste wspomnienia z ciekawostkami na temat kociej natury, historii udomowienia tych zwierząt oraz ich roli w kulturze i sztuce. To sprawia, że „Historia pewnego kota” staje się czymś w rodzaju silva rerum – sylwy, w której prywatne sentymenty mieszczą się obok faktów z encyklopedii. Najmocniejszą stroną tej pozycji są ilustracje. Agustí, znana ze swojego precyzyjnego, niemal miedziorytniczego stylu, tworzy obrazy, od których trudno oderwać wzrok. Jej czarno-białe rysunki są pełne detali: każde pasmo sierści, każde kocie spojrzenie i każda roślina w tle wydają się żyć własnym życiem. To właśnie warstwa graficzna sprawia, że obcowanie z tą książką jest doświadczeniem niemal medytacyjnym. Autorka potrafi uchwycić tę specyficzną kocią elegancję i dystans, który tak fascynuje miłośników tych zwierząt. Siódemka to ocena dla pięknego przedmiotu kolekcjonerskiego. Dlaczego nie wyżej? „Historia pewnego kota” bywa literacko nierówna. Osobiste fragmenty są wzruszające, ale wstawki popularnonaukowe o historii kotów bywają dość powierzchowne i mogą wydać się wtórne dla kogoś, kto przeczytał już kilka książek o felinoterapii czy etologii. Momentami ma się wrażenie, że tekst jest jedynie pretekstem do zaprezentowania kolejnych genialnych grafik. Książka Laury Agustí to idealny prezent dla każdego, kto dzieli życie z kotem i rozumie, że ta relacja to coś znacznie więcej niż tylko karmienie i sprzątanie kuwety. To opowieść o dorastaniu, zmianach i o tym, jak zwierzęta stają się kotwicami naszej pamięci. Choć pod względem treściowej głębi może nie przynieść rewolucyjnych odkryć, to jako obiekt artystyczny broni się na każdej stronie. To solidne 7/10 – piękna, melancholijna i pełna klasy podróż śladami kocich łapek.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na71 miesiąc temu

Cytaty z książki Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5

Możesz uciekać. Możesz się chować. Możesz nawet polecieć na koniec świata. Ale to wszystko jest bez znaczenia... Bo jeśli pech cię szuka, wszędzie cię znajdzie.

Rozwiń
Francesco Artibani Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5 Zobacz więcej

Namiętność i dyscyplina nie idą w parze.

Namiętność i dyscyplina nie idą w parze.

Francesco Artibani Czarodziejki W.I.T.C.H. Księga 5 Zobacz więcej

Otaczają nas niewidzialne więzienia. Więzienie ciszy. Więzienie bólu i złości. Więzienie porażki. Więzienie bez drzwi. I życia, które nie należy do ciebie.

Rozwiń