Biały szlak. Podróż przez świat porcelany

Okładka książki Biały szlak. Podróż przez świat porcelany autora Edmund de Waal, 9788381914307
Okładka książki Biały szlak. Podróż przez świat porcelany
Marianna Cielecka

Kup Biały szlak. Podróż przez świat porcelany w ulubionej księgarnii

Oceny książki Biały szlak. Podróż przez świat porcelany

OPINIE i DYSKUSJE o książce Biały szlak. Podróż przez świat porcelany

Edmund de Waal jest artystą – zajmuje się ceramiką i chociaż jak skromnie oświadcza:
„Jestem garncarzem, mówię, gdy ktoś pyta, co robię. Piszę też książki, ale to porcelanę – białe miseczki – uznaję za swoją domenę”[1] to już kilka stron dalej, dowiadujemy się, że został właśnie zaproszony do zorganizowania wystawy w Nowym Jorku. To tylko takie drobne uzupełnienie poprzedniej informacji, aby czytelnicy wiedzieli, że nie mają do czynienia z takim zwyczajnym garncarzem-pasjonatem. Kolejne zdanie z prologu wzbudza moją nieufność do autora: „Za parę lat stuknie mi pięćdziesiątka. Robię białą ceramikę od dobrych czterdziestu lat, porcelanę od dwudziestu pięciu”[2]. Najwyraźniej nie jestem czytelniczką wystarczająco afektowaną i romantyczną. Jestem wybredna, czepialska i nieufna, ale to moje prawo, tak jak prawem autora jest pokazywanie siebie, swojej twórczości, pasji i fascynacji dziedziną, którą zgłębia, a nawet fetyszyzuje. Podróż z Edmundem de Waal'em przez świat porcelany jest uczestniczeniem w jego relacjach z wycieczek do miejsc, gdzie została wynaleziona, czyli do Chin, a dalej do Europy – Niemiec i Wielkiej Brytanii, zahaczając nawet o Amerykę Północną (w poszukiwaniu odpowiednich surowców). To podróże prawdziwe i wyimaginowane, bo czasem trafiamy razem z autorem do geograficznych celów jego wycieczek, a czasem podążamy wyłącznie drogą jego skojarzeń, wyobrażeń, lub tropem odnalezionych w bibliotekach skryptów i notatek innych podróżników, sporządzonych nierzadko przed wiekami. To bardzo ciekawe podróże, ale niestety również bardzo chaotyczne i zbyt wieloznaczne. Z jednej strony uzyskujemy mnóstwo niezwykle frapujących informacji na temat historii wynalezienia i szczegółów produkcji porcelany, z drugiej, jesteśmy wprost zalewani historycznymi detalami epok i próbami fabularyzowania wydarzeń z udziałem przywoływanych postaci. Przy tego rodzaju publikacji wolałabym jednak mieć pewność co do tego, co jest faktem, a co domysłem i nie być zdaną na kolejne poszukiwania, żeby wiedzę usystematyzować. Zakończyłam ponad 400 stronicową lekturę z przeświadczeniem, że naprawdę interesujących rzeczy dowiedziałam się na temat porcelany, tylko niewiele już z tego pamiętam i jeśli chciałabym „wiedzieć na dłużej” to powinnam zaraz poszukać, chociażby encyklopedycznej notatki, żeby cały ten porcelanowy galimatias uporządkować. Nie chciałbym jednak wyłącznie narzekać i ironizować - ta książka ma naprawdę wiele zalet, ale jej autora gubi nadmierna skłonność do poetyzowania rzeczywistości i licznych dygresji, które zamiast wzbogacać tekst, dominują nad nim. Zabrakło w niej głównego wątku, czegoś na kształt liny, której mógłby czytelnik się uchwycić i która poprowadziła by go ku zakończeniu, a nawet pomogła w tej, co tu ukrywać, trudnej podróży. Wyraźnie czuję, że Edmund de Waal napisał tę książkę nie dla mnie, ale przede wszystkim dla siebie, co nie jest oczywiście zarzutem pod jego adresem, bo i ja dowiedziałam się przy okazji sporo. Na przykład o „polskim akcencie” w wynalezieniu porcelany w Europie. Niezbyt chwalebnym, ale jednak „spiritus movens” tych poszukiwań był August II Mocny, który jak się okazuje słynął nie tylko z wyginania końskich podków i ponadprzeciętnej liczby metres - był również wielkim wielbicielem porcelany. Nie mogę napisać, że czuję się zawiedziona, dostałam jednak nie zupełnie to, czego oczekiwałam, a na dodatek nie powinnam się czuć zaskoczona, bo tak było również w przypadku wcześniejszej książki Edmunda de Waal'a „Zając o bursztynowych oczach”. Tam, chociaż autor zarzekał się, że nie pragnie stworzyć sagi rodzinnej, to na tym właśnie się skończyło i zamiast, jak się spodziewałam wielu szczegółów dotyczących historii kolekcji „netsuke” (maleńkich japońskich figurek),otrzymałam niezwykle interesujące śledztwo na temat historii znanej, zamożnej rodziny autora i jej losów.

[1] Edmund de Waal, „Biały szlak. Podróż przez świat porcelany”, przeł. Marianna Cielecka, wyd. Czarne, Wołowiec, 2022, s.15.
[2] Tamże, s.25

Podobał mi się "Zając o bursztynowych oczach", więc ucieszyłam się widząc "Biały szlak". Koncept na książkę jest ten sam, tyle że główną bohaterką jest porcelana. I to tyle w temacie podobieństw. Na plus odbieram liczne ciekawostki dotyczące produkcji porcelany, opisy prób i błędów uzyskania bieli, na minus dygresje tworzące tło opowieści.

Prawie usnęłam. Za dużo: opisów, dygresji, refleksji autora, filozoficznych przemyśleń, poetyczności, chaosu, nadmiernie wyrafinowanych metafor. Za mało: konkretów dotyczących porcelany, ciekawej treści; te informacje giną mi tu w wizji autora. Dobre do uprawiania medytacji, a nie do czytania. Być może ktoś lubi taki styl, ale ja lubię konkret, jeśli czytam lekturę zaliczaną do non-fiction.
Ktoś poleci jakąś inną, ciekawszą książkę o historii porcelany?

obowiązkowa pozycja dla kolekcjonerów i osób zakochanych w porcelanie. jest coś nieopisanego, gdy sięgasz po filiżankę, bierzesz ją pod światło i szukasz sygnatury.

jeśli nie kochasz porcelany, to po tej pozycji się w niej zakochasz. gwarantowane!

Książka dobra. Może nie porwała mnie w taki sposób żeby czytać ją z wypiekami na twarzy, ale ma to coś w niektórych miejscach. Gdyby cała ksiażka była by taka, jak rozdział o Miśni (według mnie najciekawszy) to byłoby wspaniale, a tak to jest po prostu dobrze. Na plus, że dowiedziałem się paru ciekawostek o produkcji, pochodzeniu porcelany i jej składnikow, ale rownież o historii samej w sobie. Tak czy inaczej polecam.

Bardzo wciągająca opowieść na temat historii porcelany. Autor wykazał się znajomością materii i erudycją, książka warta przeczytania.

medytacyjna, refleksyjna i erudycyjna książka do czytania w listopadowy deszcz

dać się wciągnąć na cały senny dzień historii porcelany - dla mnie dzień idealny

Chiny, Miśnia, Kornwalia - porcelanę wymyślano trzy razy, za każdym razem zupełnie inaczej, za każdym razem z powodu białej rzadkiej gliny w ziemi i miłości do kruchego piękna

momentami to historyczny reportaż, z elementami niemal sensacyjnymi, momentami wyznanie miłości

jak to zwykle u de Waala - liczba ciekawostek do sprzedania na imprezie: spora, inne pytanie, czy są jeszcze takie imprezy:)

medytacyjna, refleksyjna i erudycyjna książka do czytania w listopadowy deszcz

momentami to historyczny reportaż, z...

W porównaniu do rewelacyjnego Zająca o bursztynowych oczach, wcześniejszej książki autora, ta pozycja jest dla mnie o wiele mniej interesująca. Na pewno nie można odmówić autorowi pasji i znajomości tematu, ale sposób przedstawienia jest mało zachęcający dla zwykłego czytelnika jak i ...pasjonata. Najbardziej utkwiły mi w pamięci, a przy tym były chyba najciekawsze, anegdoty i dygresje związane z Dreznem i Miśnią, i chyba też z Chinami.

Moje pierwsze zetknięcie z tym autorem.
Spodziewałem się trochę czegoś innego - może więcej konkretów, faktów, suchych danych. To co dostałem momentami zabierało mnie w jakby magiczną podróż po świecie, sztuce, w poszukiwaniu Bieli. Równocześnie jednak narracja była rwana, wątki skakały pomiędzy sobą, autor przyznawał sam, że nieco zagubił się we własnym toku myśli.
Ciekawy wgląd w umysł artysty - ceramika.
Nie jest to porywająca lektura, ale warto przynajmniej spróbować.

Moje pierwsze zetknięcie z tym autorem.
Ciekawy...

Niestety, nie byłam w stanie przebrnąć przez tę lekturę. Temat ciekawy, z potencjałem, ale mimo to sposób pisania autora był dla mnie nie do udźwignięcia. Prawdopodobnie spodoba się tylko prawdziwym pasjonatom.

274 użytkowników ma tytuł Biały szlak. Podróż przez świat porcelany na półkach głównych
32 użytkowników ma tytuł Biały szlak. Podróż przez świat porcelany na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Biały szlak. Podróż przez świat porcelany

Okładka książki Sztuka powieści. Antologia wywiadów I z „The Paris Review”. Wywiady z pisarzami Julian Barnes, Saul Bellow, Jorge Luis Borges, Julio Cortázar, Don DeLillo, William Faulkner, Jonathan Franzen, Max Frisch, Gabriel García Márquez, Ernest Hemingway, Michel Houellebecq, Aldous Huxley, Javier Marías, Vladimir Nabokov

Cytaty z książki Biały szlak. Podróż przez świat porcelany

Edmund de Waal Biały szlak. Podróż przez świat porcelany Zobacz więcej