Avatar - 2 - Ścieżka Tsu’teya cz. 2.

- komiksy
- Avatar (tom 2)
- Avatar: Tsu'tey's Path
- 2022-02-28
- 2022-02-28
- Agnieszka Kowalska, Kamil Kuraszkiewicz
Kolejna odsłona porywającego komiksu, nawiązującego do kultowego filmu "Avatar". Zobacz, jak rozwinie się sytuacja na Pandorze i kto zwycięży w wielkiej walce.
"Avatar. Ścieżka Tsu'teya. Tom 2" to jedna z części komiksu, opisującego losy mieszkańców Pandory oraz ziemskich najeźdźców. Cykl powstał z uwagi na premierę filmu "Avatar 2", przewidzianą na koniec 2022 roku. Widzowie, których zachwyciła pierwsza część produkcji, na pewno chętnie przyjrzą się sequelowi, choć sporo kazał na siebie czekać.
Władzę nad klanem Navi obejmuje Tsu'tey. Wciąż trwa starcie z najeźdźcami, którego nic nie przerywa. Jake Sully, pod postacią Toruka Makto, staje się jego prawą ręką. Mimo wszystko, to za sprawą poświęcenia Tsu'teya klan zdaje się mieć zwycięstwo na wyciągnięcie ręki. Czy jednak to wystarczy? Czy klan poradzi sobie z tak wielką odpowiedzialnością?
Komiksy na temat Avatara są objęte patronatem samego Jamesa Camerona. Okażą się wspaniałym zapleczem dla każdego, kto choć raz starał się zgłębić.
Kup Avatar - 2 - Ścieżka Tsu’teya cz. 2. w ulubionej księgarni
Oceny książki Avatar - 2 - Ścieżka Tsu’teya cz. 2.
38 użytkowników ma tytuł Avatar - 2 - Ścieżka Tsu’teya cz. 2. na półkach głównych- Przeczytane 28
- Komiksy 4
- 2023 2
- Avatar: komiksy 1
- Film/Serial 1
- Komiks 1
- Ilustrowane 1
- Oprawa twarda 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Avatar - 2 - Ścieżka Tsu’teya cz. 2.
Komiks opowiada o wydarzeniach rozgrywających się pod koniec filmu Avatar kiedy to Etukan traci życie A Tsu'tey zostaje nowym Olo'Eyktanem.
Największa słabością książki jest to że 75% scen jest dokładnie tym samym co mogliśmy zobaczyć w filmie, a cała reszta to krótkie scenki pobocznych postaci np wojowniczek podkochujących się w Tsu'Teyu które owszem wprowadzają trochę nowości i są na swój sposób ciekawę ale nie wpływa to na odbiór komiksu.
Smaczkami są oczywiście rozwinięta scena jak Jake Sully dosiada potężnego Leonopteryksa by stać się TorukMakto oraz usunięta z filmu scena śmierci Tsu'Teya w której ten prosi Jake'a by objął przywudztwo nad klanem Omaticaya jednocześnie godząc się ze swoim losem
Ścieżka Tsu'teya cz-2 sprawdzi się tylko jako rozwinięcie opowiedzianej w filmie historii i nie każdym fanom przypadnie ona do gustu.
Moim zdaniem ten komiks choć posiada na prawdę dobre ilustracje które cieszą oczy jest kompletnie niepotrzebny, zamiast niego powinni się skupić w całości na odrębnej historii Sylvanin (starszej siostry Neytiri)która dla wielu fanów jest po prostu nieznana ponieważ nie była wspomniana w filmię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększa słabością książki jest to że 75% scen jest dokładnie tym samym co mogliśmy zobaczyć w filmie, a cała reszta to krótkie scenki pobocznych postaci np wojowniczek podkochujących się w Tsu'Teyu które owszem wprowadzają trochę...
„Ty musisz ich poprowadzić, Jakesully.”
Jake Sully zostaje prawą ręką… a co, gdyby Tsu’tey był leworęczny?
Powiedzieć, że wieje nudą, to jakby nic nie powiedzieć.
Tutaj, mimo konfliktu, naprawdę nic się nie dzieje – zarówno w pierwszym, jak i drugim tomie. Zapchajdziura, o którą nikt nie prosił i której nikt nie potrzebował.
No ale okej… kilka rysunków jest naprawdę niezłych, co daje krótkotrwałe odczucie, że Pandora wygląda dobrze nie tylko na ekranie. No ale gdyby chcieć się zagłębić w historię, zobaczyć coś z zupełnie innej perspektywy czy po prostu rozszerzyć w istotny sposób całą fabułę znaną z filmu, to się nie da.
No ale jest również kilka ilustracji, które wyglądają, jakby rysował je ktoś w czerwcu, siedząc w ostatniej ławce na pszyrce, mimo że oceny już dawno wystawione.
Autorzy zrobili taki speedrun, że niemal co strona to inne wydarzenie. O ile początek i rozwinięcie gnają w zawrotnym tempie, to sam finał zamknął się z prędkością światła. Dobrze, że skończyły się strony, bo w innym wypadku machinalnie przerzucałbym kartki, wyczekując jakiegoś epilogu.
Jest też dodatek „Bracia”.
Wybija się ponad całą resztę i jest najjaśniejszym punktem tego komiksu, choć sama historia jest króciutka. Ot, Jake Sully z garścią przemyśleń na temat odległej przeszłości polujący na Toruk Makto. I pisząc, że była to jazda bez trzymanki, nie mam na myśli efektów specjalnych czy ilości historii niczym z połączenia Warhammera z Warcraftem. Po prostu Jake chwilę leciał bez trzymanki.
ig: ksiazka_na_propsie
„Ty musisz ich poprowadzić, Jakesully.”
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWładzę nad klanem Na’vi obejmuje Tsu’tey. Starcie z najeźdźcami wciąż trwa i Jake Sully, pod postacią Toruk Makto, staje się jego prawą ręką. Zwycięstwo zdaje się być blisko, ale czy to na pewno koniec kłopotów?
Jake Sully zostaje prawą ręką… a co, gdyby Tsu’tey był leworęczny?
Powiedzieć, że wieje nudą, to jakby nic nie...
Zachęcona przez część pierwszą, przeczytałam i kolejną.
Pod względem historii z punktu widzenia Na'vi drugi tom podobał mi się nieco mniej, ale ostateczną ocenę wyrównuje krótki dodatek pt. "Bracia".
Zachęcona przez część pierwszą, przeczytałam i kolejną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku komiksu było znowu chaotycznie, następnie się poprawiło i miałam nadzieję, że nic nie zaburzy już mojego odbioru. Niestety koniec nastąpił zbyt szybko. Moim zdaniem można było rozrysować więcej paneli, inaczej to trochę opowiedzieć.
Pod względem historii z punktu widzenia Na'vi drugi tom podobał mi się...