- historia
- Sir Ernest Shackleton i wyprawa Endurance. Sekrety przywództwa odpornego na kryzys
- 2022-01-01
- 2022-01-01
Sir Ernest Shackleton żył w ciekawych czasach. Przełom wieków XIX i XX zapisał się w dziejach Antarktydy jako era heroicznych odkryć polarnych. Największa lodowa pustynia świata skupiała narodowe i osobiste ambicje wielu podróżników i odkrywców. Śmiałkowie, na czele wieloosobowych ekspedycji, próbowali wytyczyć drogę na biegun południowy i poznać sekrety szóstego kontynentu. Niestety, Antarktyda pokonywała ich jednego po drugim. Statki polarników grzęzły w lodowych krach na wiele miesięcy, a załogi, głodne i wycieńczone, traciły ducha i życie. W 1914 roku kierująca się do Zatoki Vahsela wyprawa Endurance również nie zdołała dotrzeć do kontynentu. Utknęła w lodzie. Załoga uwięziona na Morzu Weddella stoczyła legendarny bój o przetrwanie. Wbrew przeciwnościom losu nikt nie zginął. Wszyscy wrócili do domu. Pytani po latach o tajemnicę sukcesu, odpowiadali krótko: Shackleton.
Historia irlandzkiego odkrywcy i jego statku to ponadczasowa opowieść o niezwykłym i inspirującym przywództwie. O liderze, który dzięki swoim umiejętnościom i określonym strategiom zarządzania potrafił zjednoczyć wokół siebie ludzi i oszukać antarktyczne przeznaczenie.
Poznaj losy wyprawy Shackletona, przyjrzyj się fundamentom jego przywództwa i dowiedz się, jak możesz je wykorzystać w swojej codziennej praktyce lidera. Zdobądź umiejętności pozwalające wyprowadzić Twój zespół z każdej, nawet najtrudniejszej sytuacji.
Kup Sir Ernest Shackleton i wyprawa Endurance. Sekrety przywództwa odpornego na kryzys w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Sir Ernest Shackleton i wyprawa Endurance. Sekrety przywództwa odpornego na kryzys
68 użytkowników ma tytuł Sir Ernest Shackleton i wyprawa Endurance. Sekrety przywództwa odpornego na kryzys na półkach głównych- Chcę przeczytać 47
- Literatura faktu 1
- Podróże w literaturze 1
- 2022 1
- 1. Posiadam 1
- — give. me. now. 1
- Mam 1
Cytaty z książki Sir Ernest Shackleton i wyprawa Endurance. Sekrety przywództwa odpornego na kryzys
Dodaj cytat z książki Sir Ernest Shackleton i wyprawa Endurance. Sekrety przywództwa odpornego na kryzys
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Sir Ernest Shackleton i wyprawa Endurance. Sekrety przywództwa odpornego na kryzys
Super lektura. Pozycja z premedytacją zostawiona na smutne i ciemne zimowe wieczory. Najważniejsza była część opisująca samą wyprawę. Idealnie wpisywała się w klimat mrozów za oknem. W takiej atmosferze człowiek tym głębiej zanurza się w umysłach członków wyprawy. Gdy marzniemy po dwóch godzinach na dworze choć jesteśmy najedzeni, ciepło ubrani a z tyłu głowy mamy fakt, że za chwilę wejdziemy do ciepłego pomieszczenia, pomyślmy chwilę o eksploratorach obu obszarów polarnych. Jak musieli się czuć fizycznie i psychicznie podczas wypraw trwających latami. Szacunek!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Shackletona i jego słynnej wyprawy statkiem Endurance to temat, który aż się prosi o pasjonującą opowieść, pełną napięcia, emocji, dramatyzmu i ludzkiego heroizmu. Jest to przecież jedna z najbardziej niezwykłych podróży w historii. Wyprawa na kraniec świata, zakończona cudem przetrwania w najbardziej niesprzyjających warunkach, jakie można sobie wyobrazić. I choć Adam Staniszewski podszedł do tematu z wyraźnym szacunkiem i dbałością o szczegóły, to niestety zabrakło w tej książce czegoś, co sprawiłoby, że ta historia naprawdę wciąga.
Podczas lektury miałem poczucie, że autor stawia przede wszystkim na rzetelność i to akurat trzeba mu oddać. Widać, że zna temat, że zrobił research, że zna źródła. Problem w tym, że ta opowieść została przedstawiona w sposób dość chłodny, wręcz suchy. Emocje, które powinny bić z każdej strony tj. strach, wyczerpanie, nadzieja, determinacja tutaj są ledwie zaznaczone. Brakuje dramaturgii, napięcia, tej iskry, która sprawia, że nie można się oderwać od książki. Wydarzenia po prostu następują jedno po drugim, jakby autor odtwarzał kalendarium, a nie opowiadał jedną z największych przygodowych historii XX wieku.
Nie twierdzę, że książka jest zła. Dla kogoś, kto chce poznać przebieg wyprawy, kto ceni sobie konkret i fakty, będzie to solidna pozycja. Ale jeżeli ktoś liczy na opowieść, która porwie – zawiedzie się. To trochę jakby opowiadać o walce o życie w środku lodowego piekła, ale tonem referatu czytanego na lekcji historii. Szkoda, bo potencjał był ogromny.
Dlatego moja ocena to mocne 5 na 10. Historia jest fascynująca sama w sobie, ale sposób jej przedstawienia zdecydowanie nie wykorzystuje tego, co mogła zaoferować. Przeczytać można, ale nie zostaje długo w pamięci.
Historia Shackletona i jego słynnej wyprawy statkiem Endurance to temat, który aż się prosi o pasjonującą opowieść, pełną napięcia, emocji, dramatyzmu i ludzkiego heroizmu. Jest to przecież jedna z najbardziej niezwykłych podróży w historii. Wyprawa na kraniec świata, zakończona cudem przetrwania w najbardziej niesprzyjających warunkach, jakie można sobie wyobrazić. I choć...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo nietypowe podejście do tematu książki historycznej, która jako dodatkowy cel, po za oczywiście przedstawieniem historii Shackletona i wyprawy statku Endurance, obiera pokazanie zdolności przywódczych dowódcy wyprawy.
Temat XIX/XX wiecznej wyprawy jest bardzo ciekawie prowadzy, w formie mniej więcej dziennika, oczywiście z pomijaniem tych dni, w których nic specjalnego się nie dzieje. Wyprawa nie szła gładko i zespół wchodzący w jej skład był poddany nie tylko presji społecznej na rezultat wyprawy, ekstremalnym temperaturom i brakowi pożywienia, ale też, a może przede wszystkim, radzeniu sobie w sytuacjach krytycznych. Ogromną rolę odgrywa tu Shackelton, który potrafił zmotywować zespół, potrzymać morale, zapobiec buntom i przekonać ich, że w obliczu braku pożywienia mogą sięgnąc po ostateczne środki.
Ale jak te zdolności przywódcze są opisane?
Autor napjpierw przedstawia trudną lub nawet dramatyczną sytuację, a następnie pokazuje, jak Shackelton sobie z nią poradził. Ja to kupuję, ten rodzaj wprowadzenia formy edukacyjnej do opisu wyprawy, bardzo mi się podobał i czekałem na kolejne takie fragmenty. Nie zdarzały się za często, ale jednak jest ich conajmniej kilkanaście, może więcej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTemat XIX/XX wiecznej wyprawy jest bardzo ciekawie prowadzy, w formie mniej więcej dziennika, oczywiście z pomijaniem tych dni, w których nic...