Najnowsze artykuły
ArtykułyCzytamy w weekend. 17 kwietnia 2026
LubimyCzytać313
Artykuły"Malarz" Piotra Chomczyńskiego - mamy dla Was 30 egzemplarzy książki
LubimyCzytać4
ArtykułyWiosenne porządki w księgarni Matras. Setki hitów już od 5 złotych!
LubimyCzytać1
ArtykułyJak dobrze znasz Katarzynę Bondę? Alfabet pisarki.
LubimyCzytać12
Popularne wyszukiwania
Polecamy
Dragon Ball Full Color Saga 1 tom 4

- komiksy
- Dragon Ball Full Color (tom 4)
- 2022-01-31
- 2022-01-31
- 9788374719490
- Rafał Rzepka
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Dragon Ball Full Color Saga 1 tom 4 w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Dragon Ball Full Color Saga 1 tom 4
102 użytkowników ma tytuł Dragon Ball Full Color Saga 1 tom 4 na półkach głównych- Przeczytane 73
- Manga 14
- Komiksy 4
- 2. Komiksy/powieści graficzne/mangi 2
- 2023 2
- Dragon Ball 2
- 2.1 Manga 1
Tagi i tematy do książki Dragon Ball Full Color Saga 1 tom 4

Akira Toriyama
Akira Toriyama urodził się 5 kwietnia 1955 roku w Kiyosu (prefektura Aichi, Japonia). Jest jednym z najpopularniejszych twórców mangi na świecie. Swoją karierę rozpoczął dzięki filmowi Walta Disneya „101 dalmatyńczyków” . Młody wówczas Toriyama był wręcz zafascynowany kreską i wkrótce potem sam zaczął rysować. Nie myślał jednak, iż stanie się tak popularnym rysownikiem. Rozpoczął naukę w Wyższej Szkole Przemysłowej, po czym podjął pracę w reklamie. Ta jednak nie pozwalała mu na realizację marzeń i w krótkim czasie porzucił ją dla rysowania. Swoje pierwsze dzieło „Wander Island” opublikował w japońskim magazynie „Shūkan Shōnen Janpu”. Sukces odniósł jednak dopiero publikując w 1980 roku mangę Dr. Slump, a wkrótce potem rozpoczął prace nad serią Dragon Ball, której pierwszy tom ukazał się w grudniu 1984 r, a serial na jej podstawie niecałe dwa lata później. Był to wręcz niesamowity sukces. Akira zawarł w nim wszystko to, co charakteryzowało jego dzieła, czyli dynamiczną akcję, zróżnicowanych bohaterów i całą masę humoru. Była to też pierwsza z jego mang, na której wpływ mieli fani, bowiem jak przyznał sam mistrz, niektóre wątki zmieniał, bądź też pisał na nowo właśnie ze względu na listy od fanów, czego przykładem jest Vegeta. (Początkowo miał się pojawić tylko jako czarny charakter, dzięki fanom pozostał jednak w serii).

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dragon Ball Full Color Saga 1 tom 4
Następuje ostateczne rozstrzygnięcie 21. Turnieju Sztuk Walki o tytuł najlepszego pod słońcem, ale to nie koniec przygody młodego Son Goku!
Cóż to? Pojawia się tak zwana Armia Czerwonej Wstęgi, która również pragnie odnaleźć smocze kule. Konfrontacja staje się nieunikniona.
Czwarty tom sagi o młodzieńczych latach Goku otwiera nowy rozdział zmagań z przeciwnikami gotowymi na wszystko, byle tylko dopiąć swych wrogich zamiarów. Śledząc losy młodego wojownika, można ponownie odnaleźć sporo nawiązań do popkultury pod postacią takiego sierżanta Metalika czy Androida Ósemki, co momentalnie uruchamia skojarzenia z pewnym metalowym zabójcą z serii filmów, a także z dziełem szalonego naukowca chcącego ożywić martwą tkankę. Toriyama, niczym w klasycznej bijatyce, stawia na drodze Goku kolejnych przeciwników, by ten z wrodzonym sobie wdziękiem mógł rozprawić się z coraz to silniejszymi antagonistami. Pod tym względem tom ten trzyma się podjętego w poprzedniej części schematu, który ma na celu coraz częstsze sięganie po poważne zagrożenia.
Przez takie rozwiązanie historia powtarza ilość walk podjętych w turnieju, by w innej scenerii dostarczyć znanej już rozrywki. Humor nadal pełni tu swą rolę, lecz jest go jakby mniej w porównaniu z wcześniejszymi tomami, ale gdy już się pojawia, to poziom absurdu wywala ponad skalę. I bardzo dobrze, bo bez tego klasyczny Dragon Ball nie byłby tym, czym jest, torując tym samym drogę dla przyszłości, w której powaga sytuacji obierze zdecydowanie inny kierunek.
Kolejny raz świetnie się bawiłem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWiedziony pragnieniem odnalezienia pamiątki po zmarłym dziadku, rusza na poszukiwania. Tak, Goku szuka smoczej kuli i przy okazji trafia w kolejne tarapaty.
Cóż to? Pojawia się tak zwana Armia Czerwonej Wstęgi, która również pragnie...
Dragon Ball Full Color: Saga 1, Tom 4 to zdecydowanie pozytywny rozdział całej serii, pełen niezapomnianych chwil i doskonale ilustrowanych emocji, które tylko wzmacnia kolorowa szata graficzna. Tom ten prezentuje widowiskowy finał walki podczas turnieju Tenkai Budokai, będącego ukoronowaniem intensywnych zmagań Goku i jego przeciwników. Starcia są dynamiczne, napięcie wzrasta z każdą stroną, a detale w kolorze pozwalają jeszcze mocniej wczuć się w klimat tej historii.
Saga rozszerza się również o nowy wątek: pojedynek z Red Ribbon Army, czyli legendarnej organizacji, która stanie się jednym z głównych wyzwań dla Goku. Różnorodność lokacji, jak np. mroźne, zimowe tło podczas ratowania sołtysa, nadaje fabule świeżości i dodaje wyzwań, z jakimi nasz bohater musi się zmierzyć. Scena w zimowej scenerii stanowi świetny kontrast dla bardziej tropikalnych i gorących lokacji z wcześniejszych części, co wzmacnia wrażenie przygody i eksploracji.
Wprowadzenie postaci androida Ósemka dodaje opowieści kolejny wymiar, wprowadzając motywy przyjaźni, lojalności i współpracy, tak charakterystyczne dla uniwersum Dragon Balla. Ósemek wyróżnia się nie tylko wyglądem, ale również osobowością, tworząc ciekawą przeciwwagę dla pozostałych antagonistów.
Podsumowując, tom ten dostarcza świetnie napisanej akcji, ale i różnorodnych emocji – od humoru po dramatyczne, bohaterskie momenty. Połączenie intensywnej fabuły z wyjątkową kolorystyką sprawia, że jest to obowiązkowa lektura dla fanów Dragon Balla, którzy poszukują dynamicznej i wizualnie imponującej rozrywki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa półce stoi kompletna pierwsza saga (8 tomów) o Młodym Goku, ale mimo że kusi mnie strasznie, to staram się dawkować sobie tą przyjemność i czytać po kawałeczku (rozdział, może dwa).
Na początku tomu 4 wracamy do finałowej walki 21 Turnieju o Tytuł Najlepszego pod Słońcem. Kto okaże się lepszy - Goku czy Jackie Chun? Nie zdradzę - dowiedzcie się sami :D Kto oglądał anime, ten pewnie pamięta. Po zakończeniu turnieju Goku wyrusza na ponowne poszukiwanie Smoczych Kul - chce odzyskać kulę z czterema gwiazdami, która jest pamiątką po jego dziadku, Son Gohanie. Wyrusza w pojedynkę, a pomoże mu w tym smoczy radar otrzymany od Bulmy. Przemieszcza się korzystając z Obłoku Kinto (otrzymanego od Boskiego Miszcza),co znacznie przyspiesza poszukiwania. A żeby nie było za łatwo i zbyt nudno, to trafia na swojej drodze na Armię Czerwonej Wstęgi - najstraszniejszą armię na świecie, której przywódca również poszukuje Smoczych Kul (powód jakim się kieruje poznamy jednak dopiero w innym tomie). Marszałek Czerwony, który dowodzi Armią Czerwonej Wstęgi wysłał swoje oddziały w różne strony świata - oni również dysponują radarem namierzającym Smocze Kule, ale nie tak dokładnym jak ten stworzony przez Bulmę. W tomie 4 Goku trafia na dwa oddziały, na których czele stoją Pułkownik Srebrny oraz Generał Biały. Większa część tomu skupia się na walce z oddziałem Generała Białego.
Przyznam szczerze, że nie pamiętam dokładnie tej części anime, więc posiłkuję się trochę internetem i widzę, że manga nie pokrywa się tu z anime. Brakuje mi tu historii zawartej pomiędzy 29 a 34 odcinkiem, więc albo coś zostało dodane do anime, albo wersja Full Color nie pokrywa się z klasyczną.
Rozprawa z Pułkownikiem Srebrnym odbywa się dość szybko, następnie Goku udaje się na daleką północ i napotyka oddziały Generała Białego w Wieży Muskułów, terroryzujące okolicę i zmuszające mieszkańców do szukania Smoczej Kuli. Oczywiście przeciwstawia się złolom (całkiem intrygującym) :D Zdobywa kolejną kulę (nie bez trudu),ale przy okazji psuje mu się radar, więc wyrusza do Bulmy, aby go naprawić.
Powtarzam się, wiem - znowu mamy mnóstwo śmiechu, dużo akcji i niezwykłe przygody.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku tomu 4 wracamy do finałowej walki 21 Turnieju o Tytuł Najlepszego pod Słońcem. Kto okaże się lepszy - Goku czy Jackie Chun? Nie zdradzę - dowiedzcie się sami :D Kto oglądał...
Jak uwielbiam Dragon Ball tak, zawsze saga związana z Red Ribbon mnie nudziła i chociaż ten pierwszy tom z ich udziałem jeszcze daje radę, to dalej już jest trochę gorzej. Chociaż pojedynek Goku ze starszym sierżantem Purpurowym to absolutny klasyk.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW porównaniu do poprzednich tomów rozczarowanie. Autor chyba bardziej skupił się na fabule niż na humorze. Przechodzenie kolejnych poziomów wieży, aż tak mnie nie wciągnęło jak poprzednie tomy czy OP.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeżeli ktoś zastanawia się po co kolejny raz czytać Dragoballa bo ma już za sobą starą wersję i oglądał wszystkie odcinki to powody są i to banalne: czytając ten tom przypomniałem sobie tak to było poznawać tą historię pierwszy raz (nostalgia jest duża),a do tego jest to bardzo śmieszna seria: w tym tomie szczególnie śmiesznie wypadła walka na 3 poziomie z pewnym ninja :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGOKŪ W PEŁNEJ PALECIE BARW
Jedna z najsłynniejszych mang w historii powróciła niedawno na polski rynek w wersji kolorowej. Swego czasu na punkcie tej sago oszalał cały świat. Teraz już na taki szał liczyć nie możemy, nadal jednak „Dragon Ball”, bo o nim mowa, to klasyka i klasa sama w sobie, którą znać warto. I chociaż cały cykl czytałem już niezliczoną ilość razy, w edycję „Full Color” wgryzłem się z wielką ochotą i musze powiedzieć, że opowieść wciąż seria bawi tak, jak wtedy gdy miałem kilka, kilkanaście lat i odkrywałem ją po raz pierwszy. Ale co się dziwić, to w końcu shounen idealny, a przy okazji doskonała lektura czy znacie serię, czy jakimś cudem jeszcze nie mieliście okazji jej czytać, a czwarty tom to kwintesencja wczesnych rozdziałów serii.
Tenkaichi Budōkai, czyli turniej walki, trwa. Pojedynek Gokū i jego mistrza zbliża się do końca, ale jak ten drugi ma sobie poradzić, kiedy nasz dzielny bohater zmienił się w wielką małpę? Tylko radyklane działanie może ocalić wojowników i widzów, ale czy nie będzie ono zbyt radykalne?
Po finałach Gokū rusza w dalszą drogę na poszukiwanie smoczych kul. Pech chce, że przyjdzie mu się zmierzyć z nowym przeciwnikiem, również szukającym magicznych przedmiotów spełniających życzenia. W skrócie, przygotujcie się na pierwszy akt walki z Armią Czerwonej Wstęgi!
GOKŪ W PEŁNEJ PALECIE BARW
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najsłynniejszych mang w historii powróciła niedawno na polski rynek w wersji kolorowej. Swego czasu na punkcie tej sago oszalał cały świat. Teraz już na taki szał liczyć nie możemy, nadal jednak „Dragon Ball”, bo o nim mowa, to klasyka i klasa sama w sobie, którą znać warto. I chociaż cały cykl czytałem już niezliczoną ilość razy, w...