Z kart historii powiatu rybnickiego

Okładka książki Z kart historii powiatu rybnickiego autorstwa praca zbiorowa
Okładka książki Z kart historii powiatu rybnickiego autorstwa praca zbiorowa
praca zbiorowa Wydawnictwo: Muzeum w Rybniku Cykl: Zeszyty rybnickie (tom 6) historia
historia
Zeszyty rybnickie (tom 6)
2008-01-01
2008-01-01

Ta książka nie posiada jeszcze opisu.

Ta książka nie została jeszcze oceniona NIE MA JESZCZE DYSKUSJI

Bądź pierwszy - oceń książkę

Kup Z kart historii powiatu rybnickiego w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Z kart historii powiatu rybnickiego

OPINIE i DYSKUSJE o książce Z kart historii powiatu rybnickiego

Spis treści

Dawid Keller - Wprowadzenie
Daniela Lampert (Rybnik) - Miasto Rybnik - powiat grodzki
Krzysztof Kluczniok (Rybnik) - Współczesny powiat rybnicki
Norbert Mika (Rybnik) - Pruskie powiaty na Górnym Śląsku w latach 1741-1871
Karolina Kurzydym (Rybnik) - Prawne podstawy funkcjonowania głównych organów województwa śląskiego oraz samorządu terytorialnego Górnego Śląska z szczególnym uwzględnieniem powiatu rybnickiego w latach 1922-1939
Krzysztof Stopa (Racibórz) - Przydatność raciborskiego zasobu archiwalnego jako oddziału Archiwum Państwowego w Katowicach do badań nad historią powiatu rybnickiego
Michał Mączka, Piotr Greiner (Katowice) - Źródła kartograficzne do dziejów powiatu rybnickiego (do 1945 r.) w zasobie Archiwum Państwowego w Katowicach
Damian Halmer (Zabrze) - Miejscowości powiatu rybnickiego na mapach i planach Wyższego Urzędu Górniczego we Wrocławiu. Ze zbiorów Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu
Tomasz Szafron (Rybnik) - Budynek Starostwa Powiatowego w Rybniku
Stefan Guzy (Berlin) - Die preussischen Landraete des Kreises Rybnik in Oberschlesien (1818-1945). Eine chronologische Zusammenstellung mit biographischen Notizen
Jan Delowicz (Żory) - Rybnicki landrat
Krzysztof Soida (Katowice) - Kolej wąskotorowa użytku publiczengo w powiecie rybnickim
Bogdan Kloch (Rybnik) - Początki nowoczesnej infrastruktury wodociągowej i kanalizacyjnej w powiatowym mieście Rybnik do 1914 r.
Adam Frużyński (Zabrze) - Historia górnictwa w powiecie rybnickim do 1939 r.
Dawid Keller (Rybnik) - Zarys historii budowy linii kolejowej z Rybnika przez Żory do Pszczyny
Beata Olszewska (Rybnik) - Reemigranci plebiscytowi w powiecie rybnickim - przyczynek do badań
Marcin Wieczorek (Rybnik) - Prywatna Wyższa Szkoła w Rybniku z niemieckim językiem wykładowym
Aleksandra Grabiec (Rybnik) - Przedsiębiorstwo Budowlane Nad- i Podziemne (stolarnia budowlana) Władysław Malinowski dawniej Paul Martiny &C/O (1902-1943)
Ryszard Kaczmarek (Katowice) - Powiat rybnicki podczas II wojny światowej
Roman Adler (Chorzów) - Artur Trunkhardt (1887-1965) - westfalski antyhakatysta, katolicki antyfaszysta, polski Ślązak
Aldona Urbanek (Łódź) - "Do Ciebie Ziemio Rybnicka wciąż wracam" - rzecz o Maksymilianie Basiście
Dariusz Węgrzyn (Katowice) - Szefowie "bezprawia". Kadra kierownicza aparatu bezpieczeństwa w Rybniku (1945-1956)
Anna Gudzik (Czerwionka-Leszczyny) - Z historii Czerwionki i Czuchowa do 1922 r.
Ilustracje

Spis treści

Dawid Keller - Wprowadzenie
Daniela Lampert (Rybnik) - Miasto Rybnik - powiat grodzki
Krzysztof Kluczniok (Rybnik) - Współczesny powiat rybnicki
Norbert Mika (Rybnik) - Pruskie powiaty na Górnym Śląsku w latach 1741-1871

praca zbiorowa
praca zbiorowa
Książki, które powstały w wyniku prac zbiorowych lub trudno jest przypisać im konkretnych autorów.

Cytaty z książki Z kart historii powiatu rybnickiego

Dodaj cytat z książki Z kart historii powiatu rybnickiego

Ciekawostki historyczne