Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy

Okładka książki Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy autorstwa Craig Storti
Craig Storti Wydawnictwo: Mova historia
historia
The Hunt for Mount Everest
2021-11-17
2021-11-17
Rafał Lisowski
Poznajcie historię, która kończy się tam, gdzie inne się zaczynają.
Prequel do wszystkich innych opowieści o Mount Evereście.

Zanim wspinacze podjęli pierwsze próby zdobycia najwyższej góry świata, przez wiele dziesięcioleci zastanawiano się, czy jest nią właśnie Mount Everest (znany początkowo jako szczyt XV),a potem – gdy już ją zmierzono w 1850 roku – jak do niej dotrzeć. Ani położenie geograficzne, ani sytuacja polityczna nie sprzyjały wytyczaniu drogi do podnóża Mount Everestu.
W tej napisanej barwnym i przystępnym językiem książce Craig Storti przenosi nas w pierwszą połowę XX wieku i snuje opowieść o tym, co wydarzyło się wcześniej, przed pamiętnym rokiem 1921.

"Craig Storti dał nam książkę, której potrzebowaliśmy. Nieosiągalny Everest to wartościowe i świetnie napisane historyczne preludium do wielkiej epoki wspinaczki himalajskiej."
Scott Ellsworth, autor książki Ponad światem.

Kup Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy

Oceny książki Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy

Opinie i dyskusje o książce Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy

Ambitna pozycja na temat odkrycia i pierwszych prób zdobycia najwyższej góry świata. Szczegółowe tło polityczne. Może trochę za dużo było tego wątku. Poza tym dużo ciekawostek. Nie jest to książka łatwa, ale jeśli ktoś pasjonuje się historią, himalaizmem, to na pewno znajdzie coś dla siebie.

Ciekawa książka, poruszająca mało znaną historię odkrycia najwyższej góry świata.

Publikacja dotyczy konkretnie okresu od pierwszych wypraw Brytyjczyków z Indii w okolice Himalajów aż do pierwszej wyprawy Europejczyków do podnóża Mount Everestu. Jest w niej wiele wątków pobocznych, obejmujących słynną "wielką grę", czyli okres rywalizacji między Rosją a Wielką Brytanię o Azję Centralną. Głównie jednak to opis poszczególnych wypraw, w tym najbardziej szczegółowy ostatniej z 1921 roku, która miała za cel wejście na najwyższą górę świata. Nie zawiodłem się i książka była dla mnie bardzo wartościową. Nie mam większych zastrzeżeń co do treści, bo wszystko w niej było dla mnie nowym. Autor przedstawiał chronologicznie fakty, a nie zawsze jest to regułą. Język też był przystępny. Podsumowując warta przeczytania dla miłośników historii i podróżników, na pewno poszerza wiedzę.

Ciekawa książka, jednak nie należy do luźnych lektur, bardzo szczegółowa historycznie. Sądzę, żę warta przeczytania.

111 użytkowników ma tytuł Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy na półkach głównych
25 użytkowników ma tytuł Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy

Czytelnicy Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy przeczytali również

Północna utopia Hitlera. Budowa nowego porządku w okupowanej Norwegii Despina Stratigakos
Północna utopia Hitlera. Budowa nowego porządku w okupowanej Norwegii
Despina Stratigakos
Zaskakująca i nieszablonowa książka. Norwegia miała być dla Niemców swoistym poligonem doświadczalnym, miejscem gdzie będą inwestować spore środki i rozwijać różne idee związane z eugeniką czy urbanistyką. Ponieważ sporo tych planów pozostało jedynie w formie dokumentów czy zamysłów lub zwyczajnie nie zostały ukończone, słowo utopia, użyte przez autorkę w tytule pracy, wydaje się odpowiednio dobranym. Despina Stratagakos prezentuje kilka takich ambitnych niemieckich planów dotyczących Norwegii. Głównie mowa tu o zagadnieniach infrastrukturalnych czy architekturalnych jak kolej polarna, autostrada Trondheim-Berlin (w ogóle autostrady planowano tak, żeby podczas jazdy mieć ładne widoki) czy domy żołnierza, które miały być swoistą enklawą dla niemieckich żołnierzy i które autorka porównuje do brytyjskich klubów w Indiach wskazując na kolonialny aspekt tego typu budowli. Bardzo ciekawe są też dwa rozdziały dotyczące urbanistyki i budownictwa miejskiego. Autorka pokazuje w jaki sposób niemieccy i norwescy architekci planowali przebudować miasta (przykładem jest tu chociażby Molde),jakie pomysły planowali wcielić w życie, co podobało się Niemcom w norweskiej architekturze, a co niekoniecznie. W tym kontekście bardziej utopijny jest rozdział o planach wybudowania nowego Trondheim z gigantycznym cmentarzem i pomnikiem poległych żołnierzy, na zwróconej w stronie fiordu ścianie pomnika miała znajdować się wielka swastyka. No, mieli rozmach. W ogóle ta książka jest interesująca, jeśli chodzi o nazistowską symbolikę w przestrzeni miejskiej. Pokazuje jakie rozwiązania mogli stosować niemieccy architekci i jak mogły wyglądać takie modelowe niemieckie miasta, które miały mieć charakter militarny czy inwigilacyjny. W sumie to nawet jestem zdziwiony, że ktoś wydał taką książkę w Polsce. Temat wydaje się dość niszowy i trudny. Też nie powiem, że to jakaś wybitnie wciągająca lektura, ale myślę, że jest cholernie intrygująca i zadziwiająca pozycja. Jeśli ktoś chce chwilę odpocząć od drugowojennych militariów, przenieść się na trochę mniej obeznany front, w który Niemcy chcieli zainwestować wielkie środki, to myślę, że warto sięgnąć po tę książkę.
Balcar - awatar Balcar
Na zawsze w lodzie. Śladami tragicznej wyprawy Johna Franklina John Geiger
Na zawsze w lodzie. Śladami tragicznej wyprawy Johna Franklina
John Geiger Owen Beattie
Wizja wyprawy Johna Franklina oraz Francisa Croziera, przedstawiona w znanej powieści „Terror” Dana Simmonsa jest jedynie jednym z wielu spojrzeń na tragiczną historię, która rozegrała się na arktycznych wodach w XIX wieku. Odkrycia wraków HMS „Erebus” i HMS „Terror” rzuciły nowe światło na te wydarzenia, które przez dziesięciolecia pozostawały owiane tajemnicą. I o tym właśnie jest ta książka. W 2014 roku zespół badawczy, podążając za wskazówkami historycznymi i legendami, odnalazł wrak „Erebusa” na głębokości 11 metrów, co zaskoczyło wielu ekspertów, gdyż znajdował się on znacznie dalej na południe od wcześniej ustalonej lokalizacji. Dwa lata później, w 2016 roku, odkryto „Terrora” w Zatoce Wyspy Króla Williama, w znakomitym stanie zachowania, co dało naukowcom niepowtarzalną okazję do zbadania nie tylko okrętów, ale również losów ich załóg. Badania nad szczątkami odnalezionymi w lodzie ujawniły nie tylko trudne warunki, w jakich żyli i umierali marynarze, ale także ich ostateczne losy, które były jeszcze bardziej dramatyczne niż dotychczas sądzono. Oprócz odnalezienia ciał mężczyzn niebywale dobrze zakonserwowanych i piorunująco sugestywnie oddających dramatyzm misji, jakiej się podjęli, przeprowadzono również sekcje zwłok, które ujawniły przyczyny śmierci wielu członków załogi. Niektóre z tych informacji wstrząsnęły opinią publiczną, ukazując brutalne realia przetrwania w ekstremalnych warunkach arktycznych. Dzięki tym odkryciom historia Franklina i jego załogi przestała być jedynie legendą, a stała się rzeczywistością pełną cierpienia, odwagi i tragicznych wyborów. Publikacje dotyczące tych odkryć, szczegółowe analizy, przyciągnęły uwagę nie tylko badaczy, ale także szerokiego grona czytelników, pragnących poznać prawdę o jednej z najbardziej zagadkowych ekspedycji w historii. Prócz niepodważalnego waloru informacyjnego, jaki niesie za sobą niniejszy tytuł, autorzy oddają hołd uczestnikom tej wyprawy, podkreślając ich poświęcenie i zaangażowanie w naukowe badania. To nie tylko historia eksploracji, ale także refleksja nad losem ludzi, którzy ryzykowali życie dla postępu naukowego.
Joanie - awatar Joanie
Sekrety polskich kolei Roman Czejarek
Sekrety polskich kolei
Roman Czejarek
Uwielbiam podróżować koleją. Ten stukot – napełnia spokojem. A widoki za oknem – relaksuje. Już w 1938 roku Julian Tuwim w wierszu „Lokomotywa” ukazywał nam piękno kolei. Teraz Roman Czejarek prezentuje nam historię polskich kolei, zabierając nas w niezwykłą i sentymentalną podróż. Ta podróż nie wymaga od nas przesiadek. Wystarczy jedynie wygodnie rozsiąść się w fotelu, by móc przeczytać historię ukazującą „Sekrety polskich kolei”. Ta książka jest nie tylko skarbnicą wiedzy. Jest czymś więcej – albumem ilustrującym historią kolei. Zdjęcia, które możemy zobaczyć, pokazują nam piękno pociągów i ich ducha Ducha, który porywa swą magiczną i niemożliwą do opisania mocą. Lecz Romanowi Czejarkowi udało się ją opisać. Zatem jeśli macie pociąg do kolei, to koniecznie sięgnijcie po tę książkę. Podróż rozpoczynamy od poznania historii polskiej Luxtorpedy, która zasłynęła nie tylko z luksusów, ale przede wszystkim z prędkości jaką potrafiła osiągnąć. 100 km/h jak na tamte czasy, było prędkością zawrotną. Roman Czejarek ukazuje nam jakie były początki kolei w Polsce. Możemy dowiedzieć się jakie były „pierwsze pomysły na zbudowanie jednego dużego kolejowego połączenia przez całą Polskę”. Czytając tę książkę możemy poznać również historię „Olgi” i „Helgi” czy też tajemnicę „Pięknej Heleny”. Co ważne Roman Czejarek wkracza również do świata filmu, ilustrując nam historię pociągów, które stały się filmowymi gwiazdami. Znajdziemy się na planie kultowego polskiego serialu „07 zgłoś się”. „Sekrety polskich kolei” są również odpowiedzią na pytanie „czy można aresztować wagon”. Zdarza się aresztować pasażera, ale wagon?! Autor zaprasza nas również do schronu w Stępinie, który liczył 383 metry długości, ponad 14 metrów szerokości i prawie 9 metrów wysokości. Dzięki tej książce możemy dowiedzieć się również, który pociąg miał być symbolem potęgi PRL. Niestety historia polskiej kolei ma również zmarnowane potencjały. Historia dr inż. Ryszarda Suwalskiego autora rewolucyjnego pomysłu na udoskonalenie polskiej kolei jest nie tylko smutna, lecz dla jednych jest historią „o polskim piekle, które potrafi zmarnować nawet najbardziej przełomowy wynalazek”. Warto sięgnąć po „Sekrety polskiej kolei”. Dzięki tej książce nie wsiądziecie do pociągu byle jakiego, lecz odbędziecie podróż, która jest niezwykłą lekcją historii polskiej kolei. Zdecydowanie polecam! Książka ukazała się nakładem Domu Wydawniczego Księży Młyn
CzytNIKTomaszKosik Kosik - awatar CzytNIKTomaszKosik Kosik
Bunt na Bounty. Historia prawdziwa Caroline Alexander
Bunt na Bounty. Historia prawdziwa
Caroline Alexander
Wiem, że to reportaż historyczny, ale równie dobrze można by tę xiążkę reklamować jako powieść przygodową. I jako literatura przygodowa byłaby to xiążka kompletna. Mimo, że historie buntu na Bounty i zasiedlenia wyspy Pitcairn były mi znane ta xiążka dostarczyła wielu nowych informacji. Autorka nie ogranicza się do opisania sytuacji na statku przed i po porwaniu, ale szczegółowo opisuje losy bohaterów tych zdarzeń i osób związanych nimi. Zaskoczyło mnie, że w brytyjskich archiwach zachowało się tak wiele drobiazgowych dokumentów pozwalających dokładnie zrekonstruować opisywane wydarzenia. Jedynym mankamentem było wrażenie, że czytam nie reportaż historyczny ale powieść w stylu Trzech muszkieterów. Było to spowodowane masą faktów i drobiazgowych informacji. Zwłaszcza część dotycząca przygotowań do rozprawy sądowej nad ujętymi buntownikami była nużąca. Zaś cała reszta była znakomita. Dla mnie to historia kompletna, jest w niej wszystko. To xiążka o planie podróży dookoła świata, o przyjaźni i zdradzie, o rajskiej wyspie, o miłości, o zbrodni i o karze, o skazaniu na pewną śmierć i o cudownym ocaleniu – i to kilkukrotnym, o podróżach otwartą łódką przez tysiące mil, o rozbitkach, o bezludnej wyspie, o stworzeniu zamkniętej i samowystarczalnej społeczności. Na dodatek prezentuje szerokie tło społeczne, kulturowe i polityczne tamtych czasów. Znakomita, bardzo wciągająca lektura.
The_Core - awatar The_Core
ocenił na811 dni temu

Cytaty z książki Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy

Kiedy podczas ekspedycji w 1922 roku Szerpowie zobaczyli butle, parsknęli śmiechem. „Panowie, powietrze w naszym kraju jest całkiem dobre- powiedzieli - Dlaczego przywieźliście butelkowane powietrze z Anglii?”.

Rozwiń
Craig Storti Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy Zobacz więcej

O ile tybetańskie dania potrafiły być nieapetyczne, o tyle to, co następowało po nich, często bywało jeszcze gorsze: budząca grozę tybetańska herbata. (...) Składała się z wody, znacznej ilości soli i masła oraz minimalnej ilości herbacianych liści. (...) Herbatę tybetańską opisywano różnie, jako "szczególnie paskudną", "przeraźliwie intensywną", "gorący, tłusty, pyszny muł" oraz coś, przy czym nawet smak "oleju rycynowego jest przyjemny".

Rozwiń
Craig Storti Nieosiągalny Everest. Zanim nadeszli zdobywcy Zobacz więcej