Niepokorne serca

- Niegrzeczne książki
- Niepokorne serca
- 2021-11-17
- 2021-11-17
Mają mroczne sekrety, nie akceptują reguł, dla najbliższych zrobią wszystko. Będą dla siebie wyrokiem czy wyzwoleniem?
Teksas. Gorący i urzekający widokami, ale też pełen niebezpieczeństw. Tutejsze kobiety, które decydują się na samodzielne życie, muszą przygotować się na zajadłą walkę – z przemocą, społecznym ostracyzmem, ale także z emocjami, których przypływ zazwyczaj zwiastuje jeszcze większe kłopoty.
Randy prowadzi bar i pilnuje jego najważniejszej zasady: żadnego ubliżania kobietom! Lepiej z nią nie zadzierać, bo kijem bejsbolowym posługuje się prawie tak dobrze jak strzelbą. Zmuszona od zawsze walczyć o swoje szczęście, stara się chronić także młodszą siostrę.
Ace właśnie wyszedł z więzienia. Ma nadzieję na rozpoczęcie nowego, wolnego od problemów z prawem życia. Los ma jednak inne plany i na jego drodze stawia Randy. Zadziorna i pełna sprzeczności kobieta sprawia, że Ace jest gotów raz jeszcze przemyśleć kwestię niewtrącania się w cudze sprawy. Czy uda mu się pomóc rodzinie Randy? Czy przy okazji zburzy mur nieufności, za którym tak skutecznie się schowała?
Kup Niepokorne serca w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Oceny książki Niepokorne serca
729 użytkowników ma tytuł Niepokorne serca na półkach głównych- Przeczytane 534
- 2022 22
- 2021 21
- Legimi 20
- 2023 11
- Romans 10

Opinie i dyskusje o książce Niepokorne serca
„Niepokorne serca” Ludki Skrzydlewskiej to dla mnie książka, która od początku daje takie poczucie emocjonalnego chaosu, ale w tym dobrym sensie — takim, który wciąga, a nie męczy od razu.
Najbardziej czułam tu bunt i wewnętrzne napięcie, jakby wszystko było trochę na „nie”, trochę pod prąd. Jako czytelniczka miałam momenty, w których łapałam się na tym, że rozumiem ten stan emocji — to mieszanka uporu, wrażliwości i takiego nieumiejętnego pogodzenia się z tym, co trudne.
Styl jest lekki i bardzo przystępny, dzięki czemu książkę czyta się szybko, ale emocje nie są powierzchowne. One są raczej „na wyciągnięcie ręki”, łatwe do poczucia, nawet jeśli nie zawsze łatwe do uporządkowania.
Ogólnie zostawiła mnie z takim żywszym, trochę rozedrganym nastrojem. Nie jest to spokojna lektura, ale na pewno taka, która coś w środku porusza i zostawia ślad.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej czułam tu bunt i wewnętrzne napięcie, jakby wszystko było trochę na „nie”, trochę pod prąd. Jako czytelniczka miałam momenty, w których łapałam się na tym, że rozumiem ten...
Miłość silniejsza niż uprzedzenia – historia dwojga, którzy nie bali się zawalczyć o siebie
Powieść „Niepokorne serca” autorstwa Ludka Skrzydlewska to historia, w której namiętność splata się z walką o godność, a uczucia rodzą się w miejscu, gdzie słabość bywa bezlitośnie wykorzystywana. Autorka przenosi czytelnika do niewielkiego teksańskiego miasteczka Maplewood – przestrzeni surowej, pełnej uprzedzeń i niepisanych zasad, których lepiej nie łamać… chyba że nie ma się już nic do stracenia.
Główną bohaterką jest Miranda „Randy” McCoy – właścicielka baru, kobieta o ostrym języku i jeszcze ostrzejszym spojrzeniu. W oczach mieszkańców bywa zbyt niezależna, zbyt odważna, zbyt „jakaś”. Randy nie zamierza jednak dopasowywać się do oczekiwań innych. Twarda, impulsywna i bezkompromisowa, z determinacją broni tych, których kocha. Jej siła nie jest jednak pozbawiona rys – pod warstwą pewności siebie kryją się doświadczenia, które nauczyły ją, że zaufanie ma wysoką cenę.
Ace Callahan pojawia się w jej życiu niespodziewanie. To mężczyzna z przeszłością, który próbuje odnaleźć się w świecie po odbytej karze więzienia. Zdystansowany, skryty, ale jednocześnie uważny i lojalny – nie jest typem bohatera bez skazy. Ma swoje demony i błędy, których nie wymaże żaden nowy początek. Jednak w przeciwieństwie do wielu mieszkańców Maplewood, nie ocenia Randy przez pryzmat plotek. Między tą dwójką szybko rodzi się napięcie – nie tylko romantyczne, lecz także emocjonalne. Oboje są przyzwyczajeni do walki w pojedynkę, dlatego wspólna droga wymaga od nich czegoś trudniejszego niż odwaga – wymaga odsłonięcia serca.
Fabuła nie ogranicza się wyłącznie do romansu. W tle pojawiają się konflikty rodzinne, lokalne układy i realne zagrożenia, które zmuszają bohaterów do podejmowania ryzykownych decyzji. Wkraczanie w cudze sprawy może przynieść konsekwencje, ale czasem obojętność boli bardziej niż strach. Historia Randy i Ace’a pokazuje, że przeszłość nie znika, lecz można nauczyć się z nią żyć – pod warunkiem, że znajdzie się kogoś, kto nie ucieknie na widok naszych blizn.
Największą siłą tej książki są bohaterowie – wyraziści, niedoskonali, autentyczni. Ich relacja nie opiera się na bajkowym schemacie, lecz na stopniowym przełamywaniu murów i konfrontowaniu się z własnymi słabościami. Chemia między nimi jest wyczuwalna, ale to emocjonalna głębia sprawia, że trudno przejść obok tej historii obojętnie.
„Niepokorne serca” to opowieść o tym, że czasem największym aktem odwagi nie jest walka, lecz pozwolenie komuś, by został. Jeśli szukacie romansu z pazurem, silnej kobiecej postaci i historii, która łączy namiętność z realnymi problemami, ta książka zdecydowanie zasługuje na miejsce na Waszej półce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść „Niepokorne serca” autorstwa Ludka Skrzydlewska to historia, w której namiętność splata się z walką o godność, a uczucia rodzą się w miejscu, gdzie słabość bywa bezlitośnie wykorzystywana. Autorka przenosi czytelnika do niewielkiego teksańskiego miasteczka Maplewood –...
Cała Ludka Skrzydlewska. Super książka, bardzo wciągająca fabuła! Historia niby podobna do innych w klimatach kowbojskich ale jednak zaskakująca. Bardzo mi się podobało bohaterowie - nietuzinkowi. Fabuła świetnie wymyślona. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTeksas od lat uchodzi za bastion konserwatyzmu w Stanach Zjednoczonych. Szczególnie możemy to zauważyć na przykładnie małego, prowincjonalnego miasteczka, które od lat próbuje trzymać w ryzach silną i niezależną Randy.
Nic nie dzieje się tutaj bez wiedzy mieszkańców.
Kto z kim mieszka, a z kim innym śpi. Kto wczoraj wracał pijany środkiem ulicy a kogo nie było w niedzielę w kościele. Takie rzeczy nie są tutaj obojętne, plotki rozchodzą się szybko i skutecznie. I równie szybko ludzie zapominają, jeśli jest w tym jakiś interes.
Pojawienie się Ace wywołuje niemałe poruszenie. Od porozbijanych okien i przebitych opon do rękoczynów. Zastanawiające jest wtedy jak ludzie potrafią bronić "swojej" a jednocześnie przymykają oko, na to co dzieje się po drugiej stronie miasta.
Już od pierwszych stron, książka przyciąga uwagę czytelnika, jednak w połowie fabułę trafia szlag. Tak jakby zabrakło kilku rozdziałów na rozkręcenie samego zwrotu akcji. Dochodzimy do punktu kulminacyjnego, po osiągnięciu, którego już tak naprawdę nie musimy czytać dalej. Przecież każdy z nas czytając podobne fabularnie książki ma świadomość jak to się skończy. Nie ma w tym nic zaskakującego, poza tak szybkim odcięciem dosyć poważnego i, z drugiej strony, bardzo kontrowersyjnego tematu. Mimo tych drobnych niedociągnięć książka robi bardzo dobre wrażenie i zostawia czytelnika z różnymi przemyśleniami.
Czy jedna książka może zmienić nasze spojrzenie na świat? W pewnym sensie tak , a przynajmniej ukazuje nam pewien wycinek rzeczywistości, który może istnieć koło nas a my zapominamy, że takie rzeczy są na porządku dziennym.
Więc jeśli chcecie nabrać trochę refleksji do pewnych spraw, przy jednoczesnym bawieniu się w kotka i myszkę głównych bohaterów to zapraszam do sięgnięcia po ten tytuł.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic nie dzieje się tutaj bez wiedzy mieszkańców.
Nie mam dobrego zdania o tej książce. Żyjemy w takich czasach, że nie wyobrażam sobie nawet, że w takiej zaściankowej prowincji nikt nie reaguje na jawną krzywdę drugiej osoby. Romans bohaterów się dla mnie zgubił na tle tej krzywdy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak mówiłam tak zrobiłam. Postanowiłam zaznajomić się bliżej z twórczością Ludki Skrzydlewskiej. Szkoda tylko że Legimi tak mocno mi to utrudniło. Jednak no cóż – mówi się trudno i czyta się to co ma. Na pewno nie sięgnęłabym po te książkę tak szybko (raczej miałam inne na oku),gdyby nie okoliczności, ale no cóż mówi się trudno i żyje się dalej. Już po samym opisie obstawiałam że ta książka mnie jakoś bardzo nie porwie i w sumie się nie myliłam.
Książka pod względem merytorycznym jest jak najbardziej w porządku. Całkiem dobrze napisana, historia z sensem. Absolutnie nie nudziłam się jak ją czytałam, cała intryga też całkiem nieźle została poprowadzona. Najbardziej jednak dobiły mnie postacie i cała wykreowana sytuacja w miasteczku. Wiadomo że małe miasteczka mogą rządzić się swoimi prawami jednak tu nawarstwienie problemów – policjant szanownie poważany znęca się nad swoją żoną i wszyscy to wiedzą więc przy okazji mszczą się na siostrze krzywdzonej – jest tak duże że aż boli. Ilość tego zła bardzo mnie przybijała, szczerze nie mogłam sobie z tym poradzić wczuć się w historię miłosną bo ta tocząca się jako tło była zbyt okrutna. Zbyt wiele problemów na raz. Ciężko odnaleźć się w historii miłosnej gdzie obok jest morderstwo, gwałt, znęcanie się fizyczne psychiczne w dodatku zmowa milczenia i ten wszędobylski nepotyzm oraz poplecznictwo. Za dużo, za bardzo, za mocno.
Chemia między bohaterami niby widoczna, uczucia też się jakoś pojawiają, ale za dużo było w tej historii seksu i takiego „brudu” wyzierającego z każdego kąta. Klimat starego, trochę obleśnego baru i cała ta sytuacja skutecznie spłycała całą historię. No i główna bohaterka. Dla mnie jeden z największych minusów opowieści. Kiedy do Ace podchodziłam od początku z sympatią i zrozumieniem, tak nie tylko postępowanie Randy ale całe to jaka ona była okropnie mnie odpychała. Nie polubiłam jej nawet na moment. Miała swoje plusy, bez wątpienia to silna bohaterka – wojowniczka, jednak nie zaskarbiła sobie nawet za grosz mojej sympatii.
Sama nie wiem jak ocenić tą książkę. Niby nie było źle, ale jednak było. Niby było przyjemnie, ale jednak okrutnie i przygnębiająco. Na pewno nie wrócę do tej opowieści, jednak dalej chcę poznać lepiej twórczość autorki bo pod względem pisarskim zdecydowanie mi się podoba. Tu po prostu nie zagrała historia. Jednak wole jak jest słodko i cukierkowo. 6/10
Jak mówiłam tak zrobiłam. Postanowiłam zaznajomić się bliżej z twórczością Ludki Skrzydlewskiej. Szkoda tylko że Legimi tak mocno mi to utrudniło. Jednak no cóż – mówi się trudno i czyta się to co ma. Na pewno nie sięgnęłabym po te książkę tak szybko (raczej miałam inne na oku),gdyby nie okoliczności, ale no cóż mówi się trudno i żyje się dalej. Już po samym opisie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jest książka, którą przeczytałam jakiś czas temu i zupełnie nie zapadła mi w pamięć, więc to samo mówi za siebie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Niepokorne serca” Ludki Skrzydlewskiej zabiera nas do historii Randy, która prowadzi bar w małej mieścinie w Teksasie. Od zawsze walczyła o lepszą przyszłość dla siebie i siostry Eden, która żyje z mężem stosującym przemoc domową. Właśnie podczas jednego z wieczorów w barze spotyka nieznajomego, który jest nią zauroczony. To Ace, mężczyzna, który pragnie zacząć wszystko od nowa. Po nagłym telefonie siostrzeńca kobieta jedzie do domu siostry z idsirczą. Niestety nic nie idzie po jej myśli. Z pomocą nadchodzi Ace. Losy tej dwójki już na zawsze splatają się ze sobą.
Książkę czytało się miło i przyjemnie . Idealna na lato.
#wyzwanieczytelniczeLC2024
#wyzwanieLC2024lipiec
Książka „Niepokorne serca” Ludki Skrzydlewskiej zabiera nas do historii Randy, która prowadzi bar w małej mieścinie w Teksasie. Od zawsze walczyła o lepszą przyszłość dla siebie i siostry Eden, która żyje z mężem stosującym przemoc domową. Właśnie podczas jednego z wieczorów w barze spotyka nieznajomego, który jest nią zauroczony. To Ace, mężczyzna, który pragnie zacząć...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowiem tak, ciężko mi ją ocenić. Niby fajny klimat, czuć chemię między bohaterami. Jednak pojawia się ALE. To czego nie lubię w romansach czyli seks na wstępie książki. Tutaj był bardzo szybko, niestety książka bazowała na tym że Ace i Randy z początku spotkali się tylko na seks. Na tym opierała się ich znajomość. Choć ze strony Ace'a od prawie początku było to coś więcej. I właśnie postać Ace'a bardzo mi się podobała. Fajny facet, wie czego chce, lojalny, pracowity i opiekuńczy. Mimo, że nie znał Randy to bez wątpienia pomaga jej i jej siostrze pierwszej nocy o nic nie pytając.
Irytowała mnie za to postać Randy. W książce przedstawiona jako teardzielka, nie angażująca się w związki, facetów wykorzystuje tylko do seksu. Do czasu aż poznaje Ace'a. Facet, który tak jak Ona ma za sobą trudną przeszłość.
W pewnym momencie było mi go szkoda gdy traktowała go zle,.odpychała, wręcz wyrzucała z miasta. Chciałam by wziął swoje rzeczy i wyjechał, żeby to ona poczuła że jest dla niej ważny tylko nie potrafi tego przyznać. Wkurzała mnie ta jej przesadzona chęć radzenia sobie samej i udawania że jest okej i sobie radzi.
Ace do końca okazał się super facetem na którego można liczyć w każdej sytuacji. Za jego postać daje wyższa notę. Ogólnie książkę mi się dlugo czytało. Z reguły takie romanse czytam do max.2 dni. Tu mi zeszło 4, bo co czytałam kilka kartek to odstawiałam i nie miałam uczucia że chce jak najszybciej doczytać co będzie dalej. Raczej czekałam aż się skończy. Wątek miłosny nie był tu kluczowym, wiele kręciło się wokół siostry Randy,przemocy, gwaltu, zmowy milczenia w małym miasteczku, kumoterstwa i szantazu itp. Duzo wątków pobocznych. Wiele problemów natury socjologicznej.
Powiem tak, ciężko mi ją ocenić. Niby fajny klimat, czuć chemię między bohaterami. Jednak pojawia się ALE. To czego nie lubię w romansach czyli seks na wstępie książki. Tutaj był bardzo szybko, niestety książka bazowała na tym że Ace i Randy z początku spotkali się tylko na seks. Na tym opierała się ich znajomość. Choć ze strony Ace'a od prawie początku było to coś więcej....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajny romans, nietypowy chociaż tak jak zawsze i kobieta i mężczyzna z przeszłością / tajemnicami / lękami, ale zakończenie bardzo mi pasowało oprócz jednej sprawy - żałuję, że autorka pominęła ten szowinistyczny wątek mężczyzn i ich podejścia do kobiet… mogła dać im popalić… Ale i tak polecam ;)