Jak złapać mordercę. Na tropie najbardziej znanych seryjnych morderców świata

- reportaż
- How to Catch a Killer. Hunting and Capturing the World's Most Notorious Serial Killers
- 2021-10-13
- 2021-10-13
- Adriana Sokołowska-Ostapko
Najsłynniejsi seryjni mordercy i śledztwa, które doprowadziły do ich schwytania – fascynująca opowieść o rozwoju kryminalistyki i jej osiągnięciach.
Mydlarka z Corregio – morderczyni z włoskiego miasteczka. Aby ukryć ślady swych zbrodni, wykorzystywała ciała ofiar do produkcji mydła i babeczek sprzedawanych w sklepiku, który prowadziła.
Morderca z Randki w ciemno – zabójca co najmniej ośmiu kobiet. Swoich kolejnych ofiar postanowił szukać w niezwykle popularnym teleturnieju.
Potwór z Milwaukee – zabił i poćwiartował siedemnastu mężczyzn. Ponieważ chciał dłużej cieszyć się towarzystwem zwabionych ofiar, nie zabijał ich od razu, tylko próbował wymazać im pamięć, wiercąc w czaszce dziury i wstrzykując wrzącą wodę lub kwas.
„Gdy spotykam się ze zbrodnią w najczystszej postaci (…),czuję, że mam do czynienia z czymś wykraczającym poza możliwość racjonalnego wytłumaczenia” – powiedział agent FBI Robert Ressler po rozmowie z potworem z Milwaukee.
Jak złapać mordercę, którego motywów nie jesteśmy w stanie pojąć? Czy to prawda, że każdy seryjny morderca pragnie, aby go złapano? Kiedy po raz pierwszy drapieżcę udało się pojmać dzięki cyfrowym śladom zostawionym na dyskietce?
Dr Katherine Ramsland, wykładowczyni psychologii sądowej i kryminologii, opowiada, jak odkrywano nowe sposoby ustalenia tożsamości mordercy – od pierwszych prób badania śladów krwi przez profilowanie psychologiczne do rewolucji, jaką w latach 90. ubiegłego wieku przyniosły badania DNA i narodziny cyfrowej kryminalistyki. Pokazując, jak nauka przełamywała kolejne bariery, obala często powtarzane mity i zwraca uwagę na to, jaki wpływ na śledztwa mają uprzedzenia i stereotypy.
"Jak złapać mordercę" to aktualna i pełna szokujących faktów książka, która powinna trafić na półkę każdego miłośnika kryminalnych podcastów.
Kup Jak złapać mordercę. Na tropie najbardziej znanych seryjnych morderców świata w ulubionej księgarniPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Opinia społeczności
Jak złapać mordercę. Na tropie najbardziej znanych seryjnych morderców świata
Oceny książki Jak złapać mordercę. Na tropie najbardziej znanych seryjnych morderców świata
372 użytkowników ma tytuł Jak złapać mordercę. Na tropie najbardziej znanych seryjnych morderców świata na półkach głównych- Chcę przeczytać 255
- 2022 8
- Do kupienia 4
- Reportaż 4
- True crime 3
- Literatura faktu 2
Cytaty z książki Jak złapać mordercę. Na tropie najbardziej znanych seryjnych morderców świata
Dodaj cytat z książki Jak złapać mordercę. Na tropie najbardziej znanych seryjnych morderców świata
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak złapać mordercę. Na tropie najbardziej znanych seryjnych morderców świata
Czy mordercę można wyhodować w laboratorium, czy też rodzi się on z mrocznym piętnem zapisanym w kodzie DNA? To pytanie od dekad spędza sen z powiek kryminologom, a Katherine Ramsland w swojej publikacji „Jak złapać mordercę. Na tropie najbardziej znanych seryjnych morderców świata” udowadnia, że odpowiedź jest równie skomplikowana, co metody stosowane do ich schwytania. Autorka nie skupia się jedynie na krwawych detalach zbrodni, ale przede wszystkim na fascynującym wyścigu zbrojeń między ludzkim szałem a potęgą nauki. Przyznaję tej pozycji ocenę 7/10 – to rzetelne kompendium wiedzy, które zadowoli każdego analitycznego fana true crime, choć wymaga od czytelnika sporej dawki skupienia.
Ramsland, jako uznana profesorka kryminalistyki, konstruuje swoją opowieść wokół kamieni milowych w historii profilowania. Analizuje przypadki, które stały się fundamentem nowoczesnych metod śledczych – od klasycznych profili Teda Bundy’ego po mrożące krew w żyłach historie, które rzadziej trafiają na czołówki gazet. Siłą tej książki jest jej edukacyjny charakter; autorka z chirurgiczną precyzją opisuje, jak na przestrzeni lat zmieniało się podejście do zbierania dowodów. Czytelnik dowiaduje się, jak ogromną rolę w procesie wykrywczym odgrywa dziś analiza śladów krwawych, entomologia sądowa czy przełomowe badania nad kodem genetycznym.
Największym atutem publikacji jest bez wątpienia dekonstrukcja mitów narosłych wokół pracy profilerów. Ramsland odziera ten zawód z hollywoodzkiego blichtru, pokazując mozolną, często frustrującą pracę analityczną, która opiera się na twardych danych, a nie na filmowych „olśnieniach”. Autorka zmusza nas do refleksji nad naturą zła, stawiając pytania o wpływ środowiska i traumy na rozwój skłonności psychopatycznych. To spojrzenie holistyczne, które czyni tę książkę czymś więcej niż tylko kroniką zbrodni – to podróż do jądra ciemności z mapą nakreśloną przez naukę.
Momentami książka sprawia wrażenie przeładowanej informacjami, co może być nużące dla czytelnika szukającego lżejszej formy reportażu. Nagromadzenie nazwisk i terminologii medycznej sprawia, że niektóre rozdziały czyta się niemal jak podręcznik akademicki. Ponadto, struktura bywa niekiedy chaotyczna – autorka przeskakuje między wątkami, co utrudnia płynne śledzenie ewolucji konkretnych metod badawczych. Dla osób bardzo dobrze obeznanych z tematyką, część przytoczonych przypadków może wydać się wtórna, gdyż Ramsland często sięga po najbardziej „medialne” i wielokrotnie już opisane historie.
Podsumowując, „Jak złapać mordercę” to solidne, merytoryczne opracowanie, które systematyzuje wiedzę o współczesnej kryminalistyce. Katherine Ramsland udowadnia, że walka z mordercami to nie tylko technologia, ale przede wszystkim niekończąca się próba zrozumienia tego, co niewytłumaczalne. To rzetelne 7/10 – pozycja wartościowa i napisana z ogromnym szacunkiem do faktów. Idealna propozycja dla każdego, kto chce zrozumieć, jak w rzeczywistości wygląda polowanie na najgroźniejsze ludzkie drapieżniki, bez serialowych uproszczeń.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toProblematyka opisana w książce to temat na miarę dzisiejszych czasów .Mimo iż minęło wiele lat ,wciąż mordercy ,przestępcy seksualni mają dość dużo przestrzeni i metod na dokonywanie zbrodni nie zawsze sie z tym kryjąc czy to w afekcie czy też w stanie będącym pod wpływem środków psychotycznych bądź zaburzenia i choroby pobudek jest bardzo dużo .Seryjni mordercy , porwania i zorganizowane grupy przestępcze jak handlarze ludźmi są bardzo często trudne do ujęcia .Techniki wykorzystywane przez naukę kryminalistyki badania DNA ,czy innego rodzaju ekspertyzy zawodzą .W latach od 70 do 2000 było jeszcze trudniej z powodu braku takich procedur i przestępstwa były popełniane z łatwością wszyscy opisani mordercy swobodnie się przemieszczali i łowili kolejne ofiary .Udowodnione czyny nie oznaczały odnalezienia wszystkich zabitych ludzi .Polecam Literaturę ze względu na wiedzę kryminalistyczna Przedstawienie jak funkcjonuje umysł seryjnego zabójcy ,a także Struktury skomplikowanych śledztw .
Problematyka opisana w książce to temat na miarę dzisiejszych czasów .Mimo iż minęło wiele lat ,wciąż mordercy ,przestępcy seksualni mają dość dużo przestrzeni i metod na dokonywanie zbrodni nie zawsze sie z tym kryjąc czy to w afekcie czy też w stanie będącym pod wpływem środków psychotycznych bądź zaburzenia i choroby pobudek jest bardzo dużo .Seryjni mordercy ,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna, ciekawa i szybko się czyta. Fajnie wplatane ciekawostki, super, że są zdjęcia plus fajny schemat spraw.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria i nauka to bardzo interesujące dziedziny, ale trudne do przekazania w atrakcyjny sposób komuś, kto nie zgłębia takiej wiedzy na co dzień. Wydawać by się mogło, że ich połączenie w kryminalistyce ułatwia zadanie przykucia uwagi przeciętnego miłośnika gatunku. Niczego takiego tutaj nie odnalazłam. Treść "sucha" i z każdą sprawą wywoływała u mnie coraz większą apatię.
Wymęczona i wypocona.
Historia i nauka to bardzo interesujące dziedziny, ale trudne do przekazania w atrakcyjny sposób komuś, kto nie zgłębia takiej wiedzy na co dzień. Wydawać by się mogło, że ich połączenie w kryminalistyce ułatwia zadanie przykucia uwagi przeciętnego miłośnika gatunku. Niczego takiego tutaj nie odnalazłam. Treść "sucha" i z każdą sprawą wywoływała u mnie coraz większą apatię....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze napisany reportaż kryminalny. Bardzo podoba mi sie układ książki i podział na rozdziały. Pokazany sposób złapania sprawcy poparty konkretnymi przykładami zbrodni. Dużo konkretnych informacji, w takiej ilości by nie przytłaczały za bardzo odbiorcy "patrzącego" w oczy wymienionym mordercom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zdecydowanie dla miłośników crime story. Ja też się do nich zaliczam, ale... natłok tylu morderców, tylu okrutnych zbrodni nawet mnie przygnębiło. Nie wiem czy tutuł jest do konca adekwatny, bo ja bym zatytułowała ją raczej jako "kronikę/katalog bestii" czy cos w tym stylu. W miarę czytania niestety rósł mój niesmak i przygnębienie. To nie jest zdecydowanie lekka, łatwa i przyjemna lektura. Warto mieć tego świadomość. Z trudem dotarłam do ostatniego rozdziału, a opisy niektórych przestępstw przyćmiewają nawet Dahmera.... Np.: " Po zabiciu odciął głowę, położył ją na gzymsie kominka w salonie i rzucał w nią strzałkami. Na koniec wyciął krtań, którą wepchnął do młynka do rozdrabniania odpadków w zlewie, natomiast ciało schował w szafie." .... Dodam tylko, że chodzi o zabójstwo własnej matki... To tyle. Nie życzę przyjemnej lektury.
Książka zdecydowanie dla miłośników crime story. Ja też się do nich zaliczam, ale... natłok tylu morderców, tylu okrutnych zbrodni nawet mnie przygnębiło. Nie wiem czy tutuł jest do konca adekwatny, bo ja bym zatytułowała ją raczej jako "kronikę/katalog bestii" czy cos w tym stylu. W miarę czytania niestety rósł mój niesmak i przygnębienie. To nie jest zdecydowanie lekka,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSeryjni mordercy. Rozwój kryminalistyki. Tragiczne historie. Dla ludzi o mocnych nerwach.
Byłam bardzo ciekawa tego reportażu. Teraz nie mogę się z niego otrząsnąć. Bestie z ludzką twarzą przewijają się jak w kalejdoskopie ze swoimi modus operandi. Czasami zadziwiająco ludzkie te twarze, zawsze nieludzkie instynkty, których nie sposób wytłumaczyć nawet wielkimi traumami.
Autorka przedstawia historię zbrodni i zbrodniarza, ale skupia się przede wszystkim na tym,dzięki czemu udało się go ująć. Często dopiero po wielu latach, czasami tylko dzięki rozwojowi technik kryminalistycznych, procedur policyjnych, błędów sprawcy lub po prostu zbiegowi okoliczności. Drobiazgowej analizie poddany jest sposób działania,motywy, rys psychologiczny sprawcy w sprawozdawczy, bezemocjonalny sposób.
Rzeczowo opracowany temat, na chłodno, ale czytelnik jest rzucony na ruszt! Ja musiałam robić sobie przerwy w czytaniu, uciekać do innych książek, nie umiałam na jeden raz przyjąć tego morza bestialstwa, najpodlejszych instynktów i bezrefleksyjności sprawców. Wyobraźnia podsuwała mi drastyczne obrazy, przerażające emocje ofiar, ich bezbronność, bezradność,bezsilność...
Trudna,odważna,ciekawa...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toByłam bardzo ciekawa tego reportażu. Teraz nie mogę się z niego otrząsnąć. Bestie z ludzką twarzą przewijają się jak w kalejdoskopie ze swoimi modus operandi. Czasami zadziwiająco ludzkie te twarze, zawsze nieludzkie instynkty, których nie sposób wytłumaczyć nawet wielkimi...
Książka liczy niecałe 400 stron, podzielona jest na 30 rozdziałów, w których przedstawione są sylwetki seryjnych morderców. Nie jest to bardzo głęboka analiza konkretnych przypadków, raczej krótkie opisanie każdego z nich. Autorka podzieliła książkę na 5 części: rozwój technik kryminalistycznych, procedury policyjne, błędy i złe decyzje, relacje świadków, poddanie się. Katherine Ramsland prezentuje jak na przestrzeni lat rozwijała się kryminalistyka, metody działania policji itp.
Mnie chyba najbardziej obrzydziły słowa z rozdziału o Hamiltonie Howardzie Fishu. Nawet nie będę tego przytaczał. Każdy z rozdziałów jest wstrząsający, mówimy o potworach w ludzkiej skórze. Niestety wielu z nich idealnie wtapiało się w otoczenie, stawało się przeciętnymi obywatelami, co jest jeszcze bardziej przerażające. Oburzył mnie również rozdział opowiadający o Stephenie Port. Seryjny morderca działający w Anglii w latach 2014-2015, więc bardzo niedawno. Doszło do takich zaniedbań ze strony policji, takiego zlekceważenia, że to się w głowie nie mieści. A co gorsza żaden z nich tak naprawdę za to nie odpowiedział.
Nie wszystkich seryjnych morderców/morderczyń kojarzyłem. Książka napisana w bardzo ciekawy sposób. Opisuje sposób działania, złapanie, rozprawy sądowe, wyroki. Skierowana raczej do osób, które zaczynają się interesować podobną tematyką. Dla czytelników, którzy zgłębiają tematykę seryjnych morderców od lat raczej nic nowego nie będzie. Mimo wszystko polecam każdemu zainteresowanemu. :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawy pomysł na rozdzielenie poszczególnych sprawców według sposobu ich złapania. Rozdziały są co prawda krótkie, więc w większości przypadków niewiele dostaliśmy informacji. Z drugiej jednak strony pozwoliło to na przedstawienie większej liczby przestępców, dając nam lepszy podgląd na wykorzystane przy sprawach techniki śledcze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZdecydowania jedna z lepszych książek jaką przeczytałam dotycząca tematyki seryjnych morderców. Same konkrety, bez owijania w bawełnę. Moją ciekawość mocno wzbudziły również zdjęcia, co jest absolutnie jednym z największych plusów tej książki, poniekąd można było spojrzeć każdemu mordercy w oczy.