Wstęp do psychoanalizy

Okładka książki Wstęp do psychoanalizy autora Sigmund Freud, 9788381398947
Okładka książki Wstęp do psychoanalizy
Sigmund Freud Wydawnictwo: Świat Książki nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Vorlesungen zur Einführung in die Psychoanalyse
2021-09-15
2021-09-15

Kup Wstęp do psychoanalizy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wstęp do psychoanalizy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wstęp do psychoanalizy

gosc pol ksiazki pierodli jak potluczony a pol ksiazki mowi z sensem. mam bardzo mieszane uczucia, chyba nie zostane zwolennikiem. najbardziej odrzuca mnie symbolika ktora sie posluguje przy interpretacji snow

Przekonała mnie, żeby nie ufać psychoanalizie. Wymyślone tezy bez pokrycia, bardziej na zasadzie wykładu filozoficznego. Trochę brzmi jak "tak sobie wymyśliłem, więc przyjmuję, że tak jest". Prawie każda teza rozwleczona do granic możliwości, niekonkretna, nieprzekonująca.
Do myślenia daje wstęp, w którym ktoś napisał, że Freud pod koniec życia sam zaczął wątpić w swoje teorie.

"Wstęp do psychoanalizy" to zbiór wykładów wygłaszanych przez Freuda w latach 1915-1917. Znaczna część z nich skupia się na marzeniach sennych i ich interpretacji, libido, niewyrażonych (a często, zdaniem autora, nieuświadomionych) pragnieniach i wreszcie, choć dopiero na końcu, nerwicach. W swoich wykładach Freud nie przedstawia psychoanalizy samej w sobie ani też jej technik. Skupia się właściwie na przedstawieniu perspektywy, która ma być podwaliną myślenia psychoanalitycznego i je uzasadnia. Trudno jest pozbyć się wrażenia, że autor raczej starał się bronić własnych tez niż nauczać czy przekazać konkrety. Pomimo kilku interesujących fragmentów, całość wydaje się bardzo rozmydlona. Abstrahując od samego podejścia do Freuda czy jego myśli, spodziewałam się czegoś ciekawszego. Po przeczytaniu tej pozycji dominującym uczuciem jest dla mnie jednak rozczarowanie.

Ocenianie samej treści wykładów i ich założeń pozostawiam specjalistom. Lekturę tę traktowałam głównie jako tekst źródłowy, z którym już od dawna chciałam się zapoznać.

6065 użytkowników ma tytuł Wstęp do psychoanalizy na półkach głównych
1052 użytkowników ma tytuł Wstęp do psychoanalizy na półkach dodatkowych

Sigmund Freud
Sigmund Freud
Austriacki neurolog i psychiatra. Twórca psychoanalizy. Mimo że Freud nie był filozofem w ścisłym tego słowa znaczeniu, jego koncepcje funkcjonowania umysłu ludzkiego, odrzucające racjonalność ludzkich wyborów i zachowań na rzecz czynników irracjonalnych i emocjonalnych, wywarły ogromny wpływ na filozofów, uczonych i artystów przełomu XIX i XX wieku. Ma też ogromny, wciąż żywy wpływ na nauki o kulturze, religioznawstwo i inne nauki społeczne (Totem i tabu, Kultura jako źródło cierpień). Freud zajmował się także neurologią. We wczesnym okresie pracy naukowej opublikował artykuł na temat porażenia mózgowego dziecięcego i afazji.

Cytaty z książki Wstęp do psychoanalizy