Wstęp do psychoanalizy

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Vorlesungen zur Einführung in die Psychoanalyse
- 2021-09-15
- 2021-09-15
Opublikowany w 1917 roku Wstęp do psychoanalizy to klasyczna książka Zygmunta Freuda, składająca się z 28 wykładów wygłoszonych w latach 1915–1917. Praca ta zapoczątkowała rozwój psychoanalizy jako metody badawczej i środka terapii. W trakcie wykładów Freud omawia znaczenie marzeń sennych, udowadniając istnienie nieświadomości jako jednego z elementów poznania rzeczywistości (pozostałe to świadomość i przedświadomość). Freud wskazuje, że nasza psychika odbiera zjawiska zrozumiałe, które umiemy wyjaśnić, i niezrozumiałe, których na razie wyjaśnić nie potrafimy.
W ramach wykładów autor wyjaśnia też podstawy nauk o nerwicach, prezentuje również zasadnicze zręby psychoanalizy: teorię lęku, teorię libido i narcyzmu oraz teorię przeniesienia.
Kup Wstęp do psychoanalizy w ulubionej księgarni
Oceny książki Wstęp do psychoanalizy
6065 użytkowników ma tytuł Wstęp do psychoanalizy na półkach głównych- Chcę przeczytać 3 372
- Przeczytane 2 368
- Psychologia 95
- Filozofia 21
- Nauki społeczne 11
- Kanon na koniec wieku 9

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wstęp do psychoanalizy
gosc pol ksiazki pierodli jak potluczony a pol ksiazki mowi z sensem. mam bardzo mieszane uczucia, chyba nie zostane zwolennikiem. najbardziej odrzuca mnie symbolika ktora sie posluguje przy interpretacji snow
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzekonała mnie, żeby nie ufać psychoanalizie. Wymyślone tezy bez pokrycia, bardziej na zasadzie wykładu filozoficznego. Trochę brzmi jak "tak sobie wymyśliłem, więc przyjmuję, że tak jest". Prawie każda teza rozwleczona do granic możliwości, niekonkretna, nieprzekonująca.
Do myślenia daje wstęp, w którym ktoś napisał, że Freud pod koniec życia sam zaczął wątpić w swoje teorie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDo myślenia daje wstęp, w którym ktoś napisał, że Freud pod koniec życia sam zaczął wątpić w swoje...
"Wstęp do psychoanalizy" to zbiór wykładów wygłaszanych przez Freuda w latach 1915-1917. Znaczna część z nich skupia się na marzeniach sennych i ich interpretacji, libido, niewyrażonych (a często, zdaniem autora, nieuświadomionych) pragnieniach i wreszcie, choć dopiero na końcu, nerwicach. W swoich wykładach Freud nie przedstawia psychoanalizy samej w sobie ani też jej technik. Skupia się właściwie na przedstawieniu perspektywy, która ma być podwaliną myślenia psychoanalitycznego i je uzasadnia. Trudno jest pozbyć się wrażenia, że autor raczej starał się bronić własnych tez niż nauczać czy przekazać konkrety. Pomimo kilku interesujących fragmentów, całość wydaje się bardzo rozmydlona. Abstrahując od samego podejścia do Freuda czy jego myśli, spodziewałam się czegoś ciekawszego. Po przeczytaniu tej pozycji dominującym uczuciem jest dla mnie jednak rozczarowanie.
Ocenianie samej treści wykładów i ich założeń pozostawiam specjalistom. Lekturę tę traktowałam głównie jako tekst źródłowy, z którym już od dawna chciałam się zapoznać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest zapisem wykładów Freuda. W większości była raczej zrozumiała dla osoby "z zewnątrz", jedynie ostatnia część stała się bardziej nastawiona na studentów.
Część z zawartych myśli była dla mnie ciekawa, oryginalna i przemawiająca, natomiast niektóre mniej przemawiające; jak np. tłumaczenie wszystkiego przez seksualność, a np. metodologię interpretacji snów odbieram jako mało odporną na zaburzenia i wpływ terapeuty.
Myślę że warto przeczytać raczej jako zerknięcie przez okno do początków psychoanalizy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoszczególne fragmenty przemawiały do mnie w różnym stopniu; bardzo możliwe że poszczególne tezy zestarzały się od początku XX wieku; przydałby się (we współczesnym wydaniu) aktualny komentarz.
Część z zawartych...
chlop ma z trzy mysli do przekazania w ksiazce, ale wszystkie sa tak bardzo na sile ze musi do kazdej wymyslac po 50 identycznych przykladow
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Wstęp do psychoanalizy” Freuda nie jest może bardzo trudną książką, ale zdecydowanie wymaga skupienia. To nie jest lektura „na szybko” — trzeba wejść w sposób myślenia Freuda, żeby dobrze zrozumieć to, co chce przekazać.
Najciekawsze w tej książce jest dla mnie omówienie nieświadomości i jej ogromnego wpływu na nasze zachowania. Freud jasno pokazuje, że wiele z tego, co robimy, myślimy czy odczuwamy, nie wynika z naszej świadomej decyzji, ale z głęboko ukrytych treści, które potrafią prowadzić nawet do nerwic, lęków i wewnętrznych konfliktów.
Freud bardzo mocno akcentuje też rolę popędu seksualnego, zwłaszcza w kontekście marzeń sennych. Twierdzi, że libido kształtuje się już w dzieciństwie i w dużej mierze właśnie na nim opiera się późniejszy rozwój naszych lęków i blokad. To podejście bywa kontrowersyjne — momentami miałam wrażenie, że Freud dosłownie wszystko tłumaczy seksualnością.
Za to fascynujące jest to, że według Freuda treści ukryte w nieświadomości można wydobyć do świadomości, a dzięki temu leczyć niektóre zaburzenia natury psychicznej. Ten aspekt pokazuje, jak rewolucyjny był jego sposób myślenia i jak bardzo wpłynął na późniejszą psychologię.
Nie ze wszystkim, co pisze Freud, się zgadzam — wiele jego teorii dziś wydaje się przerysowanych albo nie do końca aktualnych. Mimo to uważam, że książka jest warta przeczytania, szczególnie jeśli ktoś chce lepiej zrozumieć początki psychoanalizy i samego Freuda. To dobra pozycja dla osób, które chcą poszerzyć swoje spojrzenie na psychikę człowieka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajciekawsze w tej książce jest dla mnie omówienie nieświadomości i jej ogromnego wpływu na nasze zachowania. Freud jasno pokazuje, że wiele z tego, co...
Książka ta ma postać dwudziestu ośmiu wykładów skierowanych do lekarzy. Koncepcja Freuda nie była mi obca, ale dobrze było przypomnieć sobie jego teorie, zwłaszcza ogromnego znaczenia tego, co nieświadome. Freudowskie przejęzyczenia, któż ich nie popełnia? Z pracami badacza można się zgadzać lub nie, mogą one także wzbudzać kontrowersje również i dziś, ale faktem jest, że każdy światły człowiek powinien mieć o nich pojęcie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tonie jest to łatwa lektura, ale na swój sposób przemawia do mnie i ją rozumiem. po przeczytaniu książki:
-wszystko sprowadza się do seksu
- sny to odbicie nas samych i naszych myśli, pragnień
-przejęzyczenia nie są bez znaczenia
-neurotyczność
-czasem boimy się sami przed sobą przyznać prawdę i ją tłumimy, mimo że ją znamy
- szukamy działań zastępczych
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to-wszystko sprowadza się do seksu
- sny to odbicie nas samych i naszych myśli, pragnień
-przejęzyczenia nie są bez znaczenia
-neurotyczność
- szukamy działań zastępczych
To była ciekawa podróż. Dość lekka lektura, pełna ciekawych doświadczeń
To była ciekawa podróż. Dość lekka lektura, pełna ciekawych doświadczeń
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka trudna, wymagająca skupienia i głębokiego zrozumienia. Mimo kontrowersyjnych tez, wyciągnąłem z niej dużo trafnych przemyśleń na temat sił jakie kierują człowiekiem i skutków do jakich mogą doprowadzić