Buddyjska tantra dla współczesnego człowieka

- ezoteryka, senniki, horoskopy
- 2022-02-01
- 2022-02-01
Ku świadomemu celebrowaniu życia
Na dźwięk słowa „buddyzm” nasze skojarzenia często biegną w kierunku ascetycznych mnichów, wyrzekających się doczesności na ścieżce duchowego samodoskonalenia. Z kolei tantra to duchowość zakotwiczona w materii ― przyjemność i pożądanie zajmują w niej ważne miejsce. Nie bez powodu wielu ludziom tantra kojarzy się przede wszystkim z seksualnością, choć to bardzo upraszczający i spłycający zagadnienie stereotyp. Życiowe przyjemności mogą być bramą do oświecenia, o ile przekroczymy ją umiejętnie. Seks może ― ale nie musi ― być częścią tej drogi.
Niezależnie od tego, kim jesteś, jaką religię wyznajesz, jaki zawód wykonujesz, z kim jesteś w relacji i jakie są twoje talenty, masz możliwość całkowitej realizacji swojego ludzkiego życia ― piszą autorzy we wstępie do książki, będącej wprowadzeniem do buddyjskiej tantry.
O autorze
Veronika Tkanka i Robert Tkanka, twórcy Centrum Medytacji i Rozwoju Tkanka, mają za sobą tysiące godzin praktyki, a jako trenerzy i nauczyciele ― bogate doświadczenie w prowadzeniu warsztatów, kursów i zajęć indywidualnych. Napisana przez nich książka, oprócz tego, że jest doskonałym teoretycznym wprowadzeniem w świat tantryzmu buddyjskiego, ma bezcenny aspekt praktyczny. Autorzy zawarli w niej wiele ćwiczeń, dzięki którym można otworzyć się na magię dnia codziennego, lepiej zrozumieć ludzi i rzeczywistość, wreszcie aktywnie i świadomie wpłynąć na swoje życie ― kreować je i przeżywać.
Kup Buddyjska tantra dla współczesnego człowieka w ulubionej księgarni
Oceny książki Buddyjska tantra dla współczesnego człowieka
93 użytkowników ma tytuł Buddyjska tantra dla współczesnego człowieka na półkach głównych- Chcę przeczytać 75
- Love&sex 1
- Spiritual insinity 1
- Sex 1
- ✦ Mam audiobook 1
- LZ Rozwój 1
- Czekają na półce 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Buddyjska tantra dla współczesnego człowieka
W warstwie technicznej ciekawa. Techniki medytacji i oddechowe z pewnością mogą być przydatne. To mniej więcej 1/5 książki. Reszta niestety pozostawia wiele do życzenia. Nie odkrywa oczywiście niczego oświecającego. Nie ma tu nic czego również nie wypracowałaby kultura zachodnia. Powiem więcej, według tej publikacji można śmiało stwierdzić, że nasz krąg kulturowy poszedł znacznie dalej, co jest nieco mylące, bo nasze postrzeganie ukierunkowane jest na inną perspektywę i inaczej rozkłada akcenty.
Zrozumienie pojęcia koncepcji wszystko jest niczym i nic jest wszystkim dziś nie stanowi specjalnego wyzwania intelektualnego. Autorzy popadają w pętlę, z której trudno im wybrnąć, próbując zracjonalizować i sprowadzić do fizyczności koncepty niedające się uchwycić w materialny sposób. To właśnie trzeba poczuć. Jednak autorzy usilnie brnąc w malignie, po prostu na pewnym etapie nudzą czytelnika. Na domiar złego próbują mistycyzm uprawomocniać nauką. Gdyby to słyszał Stephen Hawking to przewracałby się w grobie z prędkością średniej klasy turbiny :) Pojęcie pustki przedstawiane przez autorów ma się ni jak do pojęcia próżni w fizyce. W tym aspekcie, nie mając elementarnego przygotowania do tematu należy unikać bzdurzenia.
Podsumowując. Są tu ciekawe i przydatne fragmenty, jednak większość książki jest zwyczajnie przegadana i nużąca. Wielostronicowe dywagacje "co było wcześniej - jajko czy kura"),są daremne i nieproduktywne, a mieszanie religii z nauką, jak wiemy, to bardzo zły pomysł. Cieszę się, że jeden lub drugi guru był uważnym obserwatorem i spostrzegł coś, co ludzkość potrafiła opisać matematycznie i pojąć mechanikę tego zjawiska dużo później, jednak pamiętajmy, że to fizyka była wcześniej, a potem obserwator. Idąc tym tropem starożytni atomiści spostrzegli to samo jeszcze wcześniej. Robienie z tego religii jest nadużyciem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Buddyjska tantra dla współczesnego człowieka” to książka, która bardzo mnie zaskoczyła. Nie ma NIC wspólnego z psełdo-bełkotem, który często spotykamy w Amerykańskich książkach typu New Age. Książka jest napisana bardzo rzetelnie, każda strona jest zapełniona ciasnym druczkiem, nie ma zapychających obrazków wodospadów, czy innych cudów. Co w niej znajdziemy? Przede wszystkim MNÓSTWO wiedzy psychologicznej, zgłębiającej naturę człowieka oraz poruszającą tematy duchowości. Już od samego czytania człowiek czuje, jakby wracał na właściwie tory. Jakby zamiast informacji typu fast-food dostał wreszcie pożywny posiłek. To nie jest książka, którą czyta się „na raz”. Zawartych jest w niej mnóstwo ćwiczeń, teorii, które zmuszają do przemyśleń, a nawet do przewartościowywania swojego świata. Polecam szczególnie osobom, które trochę zagubiły się w pędzie życia i potrzebują więcej spójności ze swoim wnętrzem. Veronika Tkanka Robert Tkanka @przestrzen_psyche oraz @wydawnictwo_sensu dziękuję za to wspaniałe wydanie! 🔥
„Buddyjska tantra dla współczesnego człowieka” to książka, która bardzo mnie zaskoczyła. Nie ma NIC wspólnego z psełdo-bełkotem, który często spotykamy w Amerykańskich książkach typu New Age. Książka jest napisana bardzo rzetelnie, każda strona jest zapełniona ciasnym druczkiem, nie ma zapychających obrazków wodospadów, czy innych cudów. Co w niej znajdziemy? Przede...