Książki. Magazyn do czytania, nr 3 (48),czerwiec 2021

Okładka książki Książki. Magazyn do czytania, nr 3 (48),czerwiec 2021 autora Redakcja magazynu Książki,
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania, nr 3 (48),czerwiec 2021
Redakcja magazynu Książki Wydawnictwo: Agora czasopisma
czasopisma
2021-06-29
2021-06-29

Kup Książki. Magazyn do czytania, nr 3 (48),czerwiec 2021 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Książki. Magazyn do czytania, nr 3 (48),czerwiec 2021

OPINIE i DYSKUSJE o książce Książki. Magazyn do czytania, nr 3 (48),czerwiec 2021

Oj przez te 15 lat czytania różnych gazet i tygodników trochę się tego nazbierało, nie wspominając o czytaniu za dzieciaka...
Trzeba to jakoś odwzorować na portalu lubimyczytać!
Te archiwalne publikacje przypominają mi o sile słowa pisanego i o tym, jak ważną rolę media odgrywają w kształtowaniu opinii publicznej. To cenne źródło informacji, które pozwala nam lepiej zrozumieć przeszłość i wyciągnąć wnioski na przyszłość.
To moja lista "Rózności" gdzie są setki pozycje które czytałem gdiześ tam, kiedś w przeszłości.

Trzeba to jakoś odwzorować na portalu lubimyczytać!

Inspirujący jak zawsze. I jak zawsze coś kusi najsilniej. Tym razem to dwie pozycje.
Fran Lebowitz „Nie w humorze” za podejście do życia.
Rafał Matyja „Miejski grunt. 250 lat polskiej gry z nowoczesnością” za nadanie znaczenia codzienności. Pozytywizm ponad romantyzmem.

Fran Lebowitz „Nie w humorze” za podejście do życia.

Nie przepadam za ideologicznym lewicowym młotem Wyborczej, jest to nachalne i uwłaczające w jakiś sposób czytelnikowi - taka mania urabiania umysłu i poglądów - jakby nie potrafił on sam dostrzegać, rozumieć i odpowiednio postępować.

Ale pomijając tą niezbywalną dla tego wydawnictwa przypadłość, same teksty nawet ciekawe, szczególnie druga połowa magazynu. Pierwsza połowa bardziej kojarzy mi się z tym, jak powinien wyglądać niezły, ale masowy magazyn kulturalny niż ambitny magazyn o literaturze, którym niestety nie jest.

Ciekawa rozmowa z Rafałem Matyją. Moje zainteresowania wzbudziła też książka - rozmowy Philipa Rotha z innymi pisarzami, o której pisze Jerzy Jarnieiwcz - idzie na moją listę do kupienia/przeczytania. Tekst, którego nie miałam zamiaru czytać, „Narodziny plaży”, dopóki nie zobaczyłam, że autor to Marek Bieńczyk - okazało się, że nawet o rzeczy tak prozaicznej jak plaża można pisać ciekawie i nie przyziemnie. A czytałam ostatnio jego posłowie do „Obcego” Camusa - też bardzo ciekawe.

Podsumowując - można przeczytać leżąc na leżaku, niezbyt ambitne, ale przyjemne, czasem coś wartościowego, jakaś książka do przeczytania.

27 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do czytania, nr 3 (48),czerwiec 2021 na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Książki. Magazyn do czytania, nr 3 (48),czerwiec 2021 na półkach dodatkowych

Okładka książki Książki. Magazyn do Czytania nr 6 (75) / grudzień 2025 Izabella Adamczewska, Marek Bieńczyk, św. Hildegarda z Bingen, Katarzyna Boni, Biserka Ćejović, Elżbieta Cherezińska, Piotr Cieśliński, Anna S. Dębowska, Emilia Dłużewska, Andrzej Dragan, Marta Górna, Georgi Gospodinow, Maciej Jarkowiec, Piotr Kofta, Tomasz Kwaśniewski, Renata Lis, Mirosław Maciorowski, Weronika Murek, Michał Nogaś, Dariusz Nowacki, Monika Ochędowska, Wojciech Orliński, Agata Pyzik, Igor Rakowski-Kłos, Redakcja magazynu Książki, Janusz Rudnicki, Marcin Sendecki, Agnieszka Sowińska, Justyna Suchecka, Karolina Sulej, Marcin Świątkowski, Marcin Szczygielski, Natalia Szostak, Dylan Thomas, Olga Wróbel
Okładka książki Książki. Magazyn do Czytania nr 5 (74) / październik 2025 Izabella Adamczewska, James Baldwin, Justyna Bargielska, Marek Bieńczyk, Biserka Ćejović, Emilia Dłużewska, Ignacy Karpowicz, Piotr Kofta, Hanna Krall, Jul Łyskawa, Taran Matharu, Marcin Napiórkowski, Wojciech Orliński, Przemysław Piotrowski, Agata Pyzik, Igor Rakowski-Kłos, Redakcja magazynu Książki, Radosław Romaniuk, Katarzyna Sawicka-Mierzyńska, Marcin Sendecki, Agnieszka Sowińska, Magdalena Środa, Robert Stefanicki, Justyna Suchecka, Natalia Szostak, Katarzyna Witt, Dorota Wodecka, Olga Woźniak, Olga Wróbel
Okładka książki Książki. Magazyn do Czytania nr 4 (73) / sierpień 2025 Izabella Adamczewska, Biserka Ćejović, Piotr Cieśliński, Przemysław Czapliński, Krystyna Dąbrowska, Emilia Dłużewska, Jarosław Iwaszkiewicz, Miłada Jędrysik, Renata Lis, Gerald Murnane, Michał Nogaś, Monika Ochędowska, Richard Osman, Joanna Papuzińska, Agata Pyzik, Igor Rakowski-Kłos, Claudia Rankine, Redakcja magazynu Książki, Katarzyna Sawicka-Mierzyńska, Marcin Sendecki, Agnieszka Sowińska, Robert Stefanicki, Maria Strzelecka, Justyna Suchecka, Karolina Sulej, Natalia Szostak, Joanna Tokarska-Bakir
Okładka książki Książki. Magazyn do Czytania nr 3 (72) / 2025 Izabella Adamczewska, Naomi Alderman, Biserka Ćejović, Piotr Cieśliński, Anna S. Dębowska, Joan Didion, Percival Everett, Juan Gómez-Jurado, Ernesto Gonzales, Maciej Jakubowiak, Miłada Jędrysik, Piotr Kofta, Ryszard Koziołek, Renata Lis, Agnieszka Misiak, Weronika Murek, Michał Nogaś, Dariusz Nowacki, Monika Ochędowska, Wojciech Orliński, Agata Pyzik, Igor Rakowski-Kłos, Redakcja magazynu Książki, Maciej Robert, Marcin Sendecki, Agnieszka Sowińska, Robert Stefanicki, Joanna Tokarska-Bakir
Okładka książki Książki. Magazyn do Czytania nr 2 (71) / 2025 Izabella Adamczewska, Agata Bielik-Robson, Martín Caparrós, Biserka Ćejović, Piotr Cieśliński, Emilia Dłużewska, Artur Domosławski, Miłada Jędrysik, Piotr Kofta, Renata Lis, Weronika Murek, Monika Ochędowska, Wojciech Orliński, Agata Pyzik, Radek Rak, Redakcja magazynu Książki, Adam Robiński, Marcin Sendecki, Maciej Siembieda, Tadeusz Sobolewski, Agnieszka Sowińska, Justyna Suchecka, Katarzyna Surmiak-Domańska, Natalia Szostak, Joanna Tokarska-Bakir, Tomasz Ulanowski, Krzysztof Umiński, Tobias Wolff, Olga Wróbel
Okładka książki Książki. Magazyn do Czytania nr 1 (70) / 2025 Katarzyna Boni, Biserka Ćejović, Piotr Cieśliński, Radosław Czyż, Agnieszka Dauksza, Lydia Davis, Emilia Dłużewska, Claudia Durastanti, Maciej Jarkowiec, Miłada Jędrysik, Renata Lis, Natalia Malek, Hilary Mantel, Ottessa Moshfegh, Weronika Murek, Dariusz Nowacki, Wojciech Orliński, Urszula Pieczek, Jacek Podsiadło, Igor Rakowski-Kłos, Redakcja magazynu Książki, Katarzyna Sawicka-Mierzyńska, Marcin Sendecki, Agnieszka Sowińska, Magdalena Środa, Karolina Sulej, Katarzyna Surmiak-Domańska, Jakub Szamałek, Natalia Szostak, Eugeniusz Tkaczyszyn-Dycki, Józef Wilkoń, Dorota Wodecka, Olga Wróbel

Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 9 (45) 2021 Tomasz Bąk, Marek M. Berezowski, Józef Czechowicz, Magdalena Kicińska, Berenika Kołomycka, Zuzanna Kowalczyk, Karolina Lewestam, Paulina Maślona, Ania Morawiec, Benjamin Moser, Redakcja magazynu Pismo, Maciej Robert, Zbigniew Rokita, Agata Romaniuk, Barbara Sadurska, Dominika Słowik, Piotr Sommer, Marcin Wicha, Mirosław Wlekły
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 4 (40) / kwiecień 2021 Edyta Bystroń, Anna Fiałkowska, Zuzanna Kowalczyk, Łukasz Lamża, Małgorzata Lebda, Karolina Lewestam, Marta Mitek, Ania Morawiec, Redakcja magazynu Pismo, Mateusz Roesler, Rhian Sassen, Filip Springer, Douglas Stuart, Władysław Szlengel, Paul Vallely, Aleksandra Warecka, Jarosław Westermark, Marcin Wicha, Dominik Wilczewski, Mirosław Wlekły, Piotr Wójcik
Okładka książki Pismo. Magazyn opinii, nr 7 (31) / lipiec 2020 Janina Bąk, Iga Chmielewska, Ewa Drygalska, Agnieszka Grzybek, Urszula Jabłońska, Kamila Kielar, Barbara Klicka, Julian Kornhauser, Anna Korsak-Mikulska, Jarosław Mikołajewski, Łukasz Pilip, Patrycja Pustkowiak, Redakcja magazynu Pismo, Marta Rybicka, Agata Skrzypczyk, Beata Sosnowska, David Szalay, Miłosz Szymański, Alek Tarkowski, Marcin Wicha, Małgorzata Winkowska, Ludwika Włodek, Julia Zabrodzka
Okładka książki Nowa Fantastyka 468 (09/2021) Kevin J. Anderson, Rebecca Campbell, Brian Herbert, Błażej Jaworowski, Romuald Pawlak, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Tymoteusz Adam Leonard Sokołowski
Okładka książki Nowa Fantastyka 469 (10/2021) Kevin J. Anderson, Mike Gelprin, Brian Herbert, Lidia Klusek, Ginny Nawrocki, Olga Raine, Redakcja miesięcznika Fantastyka, Denis Tichij
Okładka książki Książki. Magazyn do czytania nr 1 (46) 2021 Katarzyna Boni, Maciej Jarkowiec, Ryszard Koziołek, Cezary Łazarewicz, Jill Lepore, Weronika Murek, Michał Nogaś, Wojciech Orliński, Brian Porter-Szűcs, Redakcja magazynu Książki, Magdalena Środa

Cytaty z książki Książki. Magazyn do czytania, nr 3 (48),czerwiec 2021

Redakcja magazynu Książki Książki. Magazyn do czytania, nr 3 (48),czerwiec 2021 Zobacz więcej