Zbawca Europy. O graficznych tezach gloryfikujących Jana III Sobieskiego

- sztuka
- Silva Rerum
- 2017-01-01
- 2017-01-01
Rycerskie czyny i cnoty Jana III Sobieskiego znane były w całej Europie. Po wiktorii wiedeńskiej 1683 roku sławiono króla Polski w wielu językach i na wszystkich krańcach Europy, podkreślając zbawienny dla chrześcijańskiego świata geniusz wojenny wschodniego monarchy. Cudzoziemcy pisali wiersze na cześć Jana III, wychwalali jego rycerskie talenty nie tylko w relacjach prasowych i licznych drukach ulotnych, ale i w ikonografii – zwłaszcza w grafice. Wizerunek Sobieskiego stał się podobnie rozpoznawalny, jak portrety papieża, cesarza czy króla Francji. Głównymi bohaterkami tej książki są graficzne tezy dedykowane Janowi III. Autorzy wielkoformatowych rycin akademickich połączyli wątki propagandy wizualnej z okresu przed- i powiedeńskiego z erudycyjną argumentacją naukową.
Kup Zbawca Europy. O graficznych tezach gloryfikujących Jana III Sobieskiego w ulubionej księgarni
Oceny książki Zbawca Europy. O graficznych tezach gloryfikujących Jana III Sobieskiego
Tagi i tematy do książki Zbawca Europy. O graficznych tezach gloryfikujących Jana III Sobieskiego
Cytaty z książki Zbawca Europy. O graficznych tezach gloryfikujących Jana III Sobieskiego
Dodaj cytat z książki Zbawca Europy. O graficznych tezach gloryfikujących Jana III Sobieskiego
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zbawca Europy. O graficznych tezach gloryfikujących Jana III Sobieskiego